Bestuursdwang Mestvergistingsinstallatie

Een mestvergistingsinstallatie dicht bij een woonwijk heeft zijn beperkingen:

Last onder dwangsom opgelegd aan melkveebedrijf Kimman in Coevorden

De gemeente Coevorden heeft melkveebedrijf Kimman aan het Alte Picardiekanaal in Coevorden een last onder dwangsom opgelegd. Het bedrijf blies in de nacht van donderdag 14 augustus op vrijdag 15 augustus biogas met daarin zwavelwaterstof uit wat stankoverlast in de wijk Klinkenvlier en in delen van de wijken Pikveld en De Heege veroorzaakte. Het college van burgemeester en wethouders heeft vrijdag bestuursdwang aan het bedrijf opgelegd om de overlast direct op te heffen.

De gemeente Coevorden constateerde de afgelopen week zowel stank- als geluidsoverlast die wordt geproduceerd door de mestvergistingsinstallatie van melkveebedrijf Kimman aan het Alte Picardiekanaal in Coevorden. Door meerdere (stroom)storingen is het bedrijf genoodzaakt overtollig biogas af te fakkelen (verbranden) en/of af te blazen. Het affakkelen zorgt voor een overschrijding van de geluidsnormen zoals opgenomen in de milieuvergunning. Het afblazen zorgt voor stankoverlast.

Maatregelen

De bestuursdwang die vrijdag aan het bedrijf is opgelegd, is in het kort geformuleerd:
a. Er moet constant worden afgefakkeld om mogelijke overdruk in de installatie te allen tijde te voorkomen. De vergistingssilo's mogen met niet meer dan negentig procent zijn gevuld met gas.
b. Om te kunnen garanderen dat er geen storing optreedt in de installatie of de fakkel is 24 uur per dag bewaking geëist.
c. Er mag onder geen beding meer biogas worden afgeblazen.
d. Indien niet kan worden voldaan aan bovenstaande zal het bedrijf een dwangsom van Є50.000,- per overtreding worden opgelegd.

Maandag is geconstateerd dat het bedrijf geen biogas heeft afgeblazen in het weekend. Wél bleek maandag uit geluidsmetingen dat bij het affakkelen van het biogas de geluidsnormen worden overschreden. Om deze overtreding te voorkomen, zal een geluidsisolerende fakkel moeten worden geplaatst.

Onderzoek

De gemeente onderzoekt momenteel het functioneren van de mestvergistingsinstallatie. Hiervoor is een gespecialiseerd bureau ingeschakeld: Royal Haskoning. Waarschijnlijk zijn de resultaten van dit onderzoek deze week bekend. Naar aanleiding hiervan zal worden besloten of de mestvergistingsinstallatie in de huidige vorm kan blijven bestaan.
Inwoners van de wijk Klinkenvlier en delen van de wijken Pikveld en De Heege ontvangen deze week een brief waarin ze worden geïnformeerd over de getroffen maatregelen. Zij kunnen vragen en klachten mailen naar: milieuklachten@coevorden.nl.

Bron

Deel dit topic

Reacties

casev
pffffIk wens deze gasten veel succes,want zo te lezen gaat het `n hoop geld kosten
duitser
Is dat niet die gast van Farmers 4 all?
hookwood
Die woont niet in Coevorden maar in Lutten, bij Slagharen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's biogas , zwavelwaterstof en melkveebedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
2