Vaart uit de melkprijzen

<b>Gemiddeld zijn de berekende voorschotmelkprijzen van een aantal Europese melkerijen in juni 2008 32,57 euro per 100 kg standaardmelk. Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar is dit een stijging van 4,42 euro/100 kg standaardmelkof 15,7%. Ten opzichte van mei 2008 is de gemiddelde melkprijs in Europa iets lager. Dat blijkt uit berekeningen van het Nederlandse Productschap Zuivel in samenwerking met de European Dairy Farmers in opdracht van LTO-Nederland.
</b>
Bij Campina werd in juni alleen de eiwitprijs verlaagd met 0,29 euro, vet werd ongewijzigd vastgesteld. Hierdoor kwam de voorschotmelkprijs uit op 31,91 euro per 100 kg standaard melk Ten opzichte van vorig jaar ligt de voorschotprijs van Campina nog 5,56 euro per 100 kg hoger.

Milcobel verlaagde haar voorschotprijs voor melk met 3,15 euro naar 30,60 euro per 100 kilo standaard melk ten opzichte van mei. Het zuivelbedrijf verlaagde voor juni de vetprijs met 0,2994 euro tot 2,6942 euro per kg en de eiwitprijs met 0,5559 euro tot 5,0036 euro per kg. Ten opzichte van vorig jaar ligt de voorschotprijs van Milcobel reeds 2,10 euro per 100 kg lager.

Bron: [www.landbouwleven.be]

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
mooie berekeningen ,Het Mooie Campina betaald in aug. toch weer ong 41 ct per kg uit
heb gehoord dat de Mars de melk moeilijk aan kan komen van wegen een tekort aan zuivel en de prijzen zijn in juli 17% gestegen in de winkel en de vraag naar zuivel neemt nog steeds toe dus het komt zeker goed
Onbekend
eerst zien dan geloven,kosten stijgen ook meej.
Onbekend
het mooie campina heeft die 17% prijsstijging niet in het melkgeld van juli uitgekeert wim.
Onbekend
Theo campina maakt niet alleen winkel zuivel dus die 17 % is er wel in verwerkt
Onbekend
Dollar binnen 2 weken van euro/dollar 1,60 naar 1,50. . Positie richting wereldmarkt wordt ook weer gunstiger.
Onbekend
Heren,
Ik volg nauwlettend alles wat met melkveebedrijf te maken heeft via het internet. Waarom?...........
Begin vorig jaar ben ik een stal gestart die als doel heeft 100 koeien te kunnen huisvesten in TURKIJEN.
Tegen de Bulgaarse grens.
Momenteel (Juli 2008 afrekening)krijgen wij per 100 ltr. 7450 TL (turkse Lira) omgerekend in de EURO is dit / 1.75 (koers van vandaag)Euro 42,50

Alles zit aan de grens op slot vanwege BSE, ik mag hopen dat dit nog lang blijft!
Onbekend
Dollar heeft zeker grote invloed op de melkprijs, nu de olieprijs mooi begint te dalen, zie je ook dat de Dollar wat opveert.
Hopelijk zet deze trend zich door, zodat ook de melkprijs de uptrend weer te pakken krijgt, ik wordt weer wat positiever.
Onbekend
Volgens mij wordt de olie goedkoper omdat de dollar meer waard is en niet andersom.
Onbekend
ik dacht van niet
Onbekend
Als de dollar duurder word, word de euro goedkoper. Maw, we kunnen met ons geld meer besteden. Dus meer olie kopen voor hetzelfde geld. Willem heeft dus gelijk.
Onbekend
Als de olie goedkoper wordt doordat de dollar duurder wordt, dan zouden wij er niets van merken. Aangezien de brandstof hier aan de pomp ook steeds goedkoper wordt denk ik dat het andersom is.
Onbekend
Olie wordt betaald met dollars...door lage dollarkoers tov de euro konden we relatief goedkoop olie kopen in de eurozone...Als de dollar duurder was dan de Euro dan waren de economische gevolgen niet te overzien...Dus; goedkopere dollar betekent goedkopere olie....
Onbekend
Voor de amerikanen .
Onbekend
idd, maar nu stijgt de dollar en de olie wordt goedkoper.
Onbekend
In het FD van gisteren stond een artikel over het olie verbruik in de wereld.
Conclusie van twee onderzoeksinstituten was dat het olieverbruik veel minder sterk gestegen was dan men had verwacht. Vooral in de US het geval.
De olie markt reageerde hierop met een prijsdaling tot beneden de 120 dollar.
De vrees voor een olietekort is dus aan het verdwijnen.
Dat is weer goed nieuws voor de USA met als gevolg datde dollar aan waarde steeg t.o.v. de euro.
Dat is voor ons goed nieuws.
Niet alleen de olie is flink gedaald trouwens, ook de zg soft commodities(graan, mais, palmolie, rijst etc.) zijn aan het dalen.
De oogstverwachtingen worden overtroffen door de werkelijke oogst in veel gebieden en de economische groei is overal in de wereld aan het afnemen.
De oververhitting van de laatste jaren is in een rap tempo aan het verdwijnen.
Grote vraag is, blijft de inflatie binnen de perken.
Onbekend
Denk dat de olieprijs meer vast zit aan de groei van de economie dan de melkprijzen. De welvaart gaat de komende jaren een iets lager niveau bereiken, maar de groei van de wereldbevolking gaat flink door, en zuivel is meer een eerste levensbehoefte, en daarom is daar wel steeds meer van nodig.
Onbekend
We hoorde dat DOC op 't moment met een tekort aan melk zit, weet iemand daar meer van?
Onbekend
ik weet daar niets van, dat zou je in de melkprijs terug moeten kunnen vinden. Al weet je dat bij DOC natuurlijk nooit.
jansen2
goed gezien, de huidige iets lagere melkprijs wordt voornamelijk door de lage dollarkoers veroorzaakt.

5jaar geleden kreeg je voor 100 euro slechts 80 dollar
vorige maand kreeg je voor 100 euro zelfs 160 dollar
nu nog 150 dollar, gaat dit verder dan is dat heel goed voor onze melkprijs

en de koersen van china japan n-zeeland zijn min of meer gekoppelt aan de dollar

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkprijs , campina , europa , zuivel , productschap-zuivel , dairy , milcobel en voorschotmelkprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0