A-ware en de Wet Oneerlijke Handelspraktijken

Volgens de ACM en de Geschillencommissie is de wijze waarop Lactalis Leerdammer en Vreugdenhil maandelijks de melkprijs vaststellen in strijd met de Wet Oneerlijke Handelspraktijken in de landbouw. Beide bedrijven moeten binnen drie maanden de melkprijssystematiek hebben aangepast. (Lactalis heeft inmiddels uitstel gekregen tot begin april 2025)

A-ware stelt de melkprijs ook eenzijdig vast, wat dus ook in strijd is met bovengenoemde wet. Is er al een reactie van A-ware op de besluiten van de ACM en de Geschillencommissie? Anders gezegd: gaat A-ware zijn melkprijssystematiek binnenkort ook aanpassen?

Deel dit topic

Reacties

+2
hoest
Volgens mij was hier al een topic over. Bij de najaarsvergadering hadden ze net de uitspraak binnen gekregen. zoals zij het op het eerste gezicht zagen voldeden zij wel aan WOH maar moesten het nog beter bestuderen. Als er wel dingen anders moeten komt dat bij de voorjaarsvergadering aan bod.
+2
GJ Bosch
Quote Reactie van @hoest:
zoals zij het op het eerste gezicht zagen voldeden zij wel aan WOH

A-ware stelt de basisprijs net als Vreugdenhil en Lactalis eenzijdig vast (om precies te zijn de prijzen per kg vet en eiwit), dus A-ware handelt ook in strijd met de WOH. Ingewikkelder is het niet.
+3
cjw73
@GJ Bosch je kan je er wel druk om maken, punt 1 het maakt voor jou als cooperatieveling geen reet uit. En iedereen weet dat je aware graag onderuit haalt.
En verder zal aware de boel wel bestuderen en conclusies trekken.
+1
GJ Bosch
Quote Reactie van @cjw73:
En iedereen weet dat je aware graag onderuit haalt.

Dit geldt voor alle particuliere zuivelondernemingen

Waarom zouden Vreugdenhil en Lactalis alles uit de kast hebben gehaald om alles bij het oude te laten? Omdat de huidige manier van melkprijsbepaling veel aantrekkelijker voor hun is dan het maken van afspraken over de melkprijs. Nu kijken ze naar de zuivelmarkt, naar de melkprijzen van de concurrentie, naar de (on)tevredenheid onder hun leveranciers. En tegen die achtergrond kunnen ze een zo laag mogelijke melkprijs vaststellen.

Volgens de uitspraken van de ACM en de Geschillencommissie moeten ze in de toekomst met een referentieprijs of een formule gaan werken. Dan kunnen leveranciers dus van te voren een inschatting maken hoe de toekomstige melkprijs van Vreugdenhil of Lactalis zich zal verhouden tot bijvoorbeeld de melkprijs van FrieslandCampina.

Volgens beide uitspraken kunnen leveranciers direct weg bij Vreugdenhil of Lactalis als hun het aanbod niet aanstaat. Dan begrijp jij ook wel dat dat aanbod een goed aanbod moet zijn.

Normaal gesproken zullen de uitspraken van de ACM en de Geschillencommissie dus leiden tot hogere melkprijzen bij de particuliere zuivelondernemingen. Maar dan moet je natuurlijk wel actie ondernemen in de richting van je zuivelonderneming !!!
+1
familie pelle
@GJ Bosch
Quote:
. Nu kijken ze naar de zuivelmarkt, naar de melkprijzen van de concurrentie, naar de (on)tevredenheid onder hun leveranciers. En tegen die achtergrond kunnen ze een zo laag mogelijke melkprijs vaststellen.

Of zo hoog mogelijk?
Je hebt waarschijnlijk wel een punt maar een verandering van de systematiek garandeert niet per definitie een hogere melkprijs.
cjw73
@GJ Bosch hoger melkprijs, droom lekker verder. Lager komt eerder. Ze zetten straks laag in als er weer zo'n clubje fabrieks hoppers komen.
cjw73
Dan geldt dat toch ook gewoon voor alle kleine particuliere partijen,
GJ Bosch
@cjw73 Het geldt voor alle particuliere zuivelondernemingen
+1
hoest
@GJ Bosch de coöperaties gaan ook niet eerst bij de leden langs om te onderhandelen over welke prijs ze gaan uitbetalen. Die dan zouden die ook niet voldoen. De crux zit hem in de communicatie zoals ik het begrijp. Schijnt dat die bij leerdammer nogal ondermaats is
+2
robbies
@hoest de garantieprijssystematiek staat elke 3 jaar op de agenda
hoest
@robbies klopt.
+3
mlkvhoudr
@hoest van een goed gevoel kan niemand rekeningen betalen dus kut communiceren maar als beste uit betalen zal niemand moeite mee hebben, dus ik vermoed dat de strijd onderaan de streep om centjes gaat
+1
hoest
@mlkvhoudr klopt maar een kut prijs met goede communicatie houd je de boeren tot zekere hoogte nog wel binnen boord. Als beide kut is krijg je dit soort rechtszaken
+1
Greetje
@hoest In het eerste deel van je reactie waren zij bij A ware altijd zeer goed. Slecht nieuws zo verpakken dat het gepruimd werd. Ik ben een coöperatieveling, dus het gaat mij inderdaad niks aan, maar mn A ware collega's wel, dus ik zou zeggen, wordt wakker, dit is het momentum. (heeft ook niks met onderuithalen te maken, ik denk dat ze een aanwinst in het zuivellandschap zijn qua melkverwaarding, alleen maar respect voor het ondernemerschap).
+2
hoest
@Greetje ik wou dat ik ooit weer eens echt wakker werd maar dat zal wel niet eerder worden dan dat de kinderen uit huis zijn😬.
Verder ben ik nog dik tevreden bij aware.
1. Minder gezeik
2. Regels zijn helder, duidelijk en meetbaar
3.Als er nieuws is krijgen we een nieuwsbericht voordat het aan de media gemeld wordt.
4.Gemiddeld genomen heb ik meer gebeurd voor mijn melk dan als ik bij rfc was gebleven.
+1
GJ Bosch
Quote Reactie van @hoest:
De crux zit hem in de communicatie zoals ik het begrijp.

Bij Lactalis draait het om de hoogte van de melkprijs, en ik vermoed bij Vreugdenhil ook.
+1
RoegeDerk
@GJ Bosch
Naar mijn idee is de melkprijs systematiek bij Aware prima voor elkaar. Ben blij dat we niet zo'n gedrocht van een systeem hebben als bij RFC.
Heb liever dat je je aandacht richt op je maandelijkse overzichtje waar je laatst pas de laatste fouten uitgehaald hebt.
Heb het idee dat vrijwel geen leverancier van Aware zit te wachten op gedwongen aanpassingen van de melkprijsbepaling.
Naar mijn idee hebben ze een prima balans tussen zuivel waardes, uitbetaling en een gezonde groei en investeringsklimaat. Hierdoor staat er inmiddels een onderneming waar je u tegen kan zeggen en waarin de komende jaren nog volop in uitbreiding geïnvesteerd gaat en kan worden.
mlkvhoudr
@RoegeDerk die laatste zin zeg je ook tegen je mechanisatiebedrijf? 😃😉
RoegeDerk
@mlkvhoudr
Sorry, leg eens uit voordat ik weer een verkeerde reactie geef..
mlkvhoudr
@RoegeDerk je zegt ze halen er voldoende tussen uit om geld beschikbaar te hebben voor verdere groei, de meesten vinden het toch niet echt leuk als hun mechanisatiebedrijf ruime marges hanteert
+1
hoest
@mlkvhoudr ik vindt het wel fijn als mijn mechanisatie snuiter genoeg marge het om door te kunnen investeren. Weet ik tenminste zeker dat ik er over 10 jaar ook nog terecht kan
+2
RoegeDerk
@mlkvhoudr Ook daar gun ik ze een gezonde marge. Heb je ook niks aan als die om de beurt omvallen. Maar de dealer mag zelf ook altijd nee zeggen als zn marge op is.
mlkvhoudr
@RoegeDerk ook weer waar
+4
Edvof
Het is tekenent, als er iets positiefs of negatiefs over Friesland Campina is duikt iedereen, (met name de niet leden) er bovenop en mag alles gezegd worden. Zodra het A-Ware beroert mag niemand zich er mee bemoeien, interne zaken….. alles is hier beter geregeld…. Etc.

De “echte” ondernemers hebben het zinkende schip RFC tijdig kunnen verlaten. En gelukkig zijn ze tevreden bij hun nieuwe afnemer.

@RoegeDerk Als je zo van je af moet bijten omdat het zo goed is geregeld, wekt het toch wel argwaan. De tijd zal het leren.
+1
RoegeDerk
@Edvof
Nou ja afbijten..
GJ Bosch probeert nu al voor de derde keer hier een discussie over aan te zwengelen en Aware de illegale hoek in te drukken. Heb me tot nu toe stil gehouden omdat ik het totaal geen issue vind. Niet voor niets voor particulier gekozen.
J Andringa
Volgens mij zijn Aware leveranciers vrij om naar een coöperatie te gaan (na opzegtermijn) als er dingen zijn die niet door de beugel kunnen is dat een optie.

Ik zit best wel in een gebied met veel a-ware boeren om me heen, ken er geen een die er weer bij vandaan wil
cs-agrar
Oei, er was laatst delegatie ontevreden cono-veehouders daar op bezoek..
+2
Vdejong
Ik begrijp het niet. Prijsafspraken zijn niet toegestaan. Maar zelf een prijs bepalen mag ook niet?
+1
RoegeDerk
@Vdejong
Nee, je mag zelf blijkbaar geen prijs meer bepalen in Nederland. Blijkbaar moet het een gemiddelde zijn van een aantal andere zuivel ondernemingen, gecorrigeerd voor allerlei factoren, wat achteraf nog weer gecorrigeerd moet worden als de inschatting te hoog of te laag is. Dit zal je dan wel moeten verantwoorden aan 1 of andere autoriteit die zichzelf heel belangrijk vindt. Nog even de melkprijs wordt bepaald door de overheid.
GJ Bosch
Quote Reactie van @Vdejong:
Maar zelf een prijs bepalen mag ook niet?

Het gaat om het eenzijdig wijzigen van de melkprijs. Dat mag niet. En dat moet je in combinatie zien met de opzegtermijn van een jaar bij A-ware en Vreugdenhil en een half jaar bij Lactalis.
+1
Vdejong
Quote Reactie van @GJ Bosch:
Het gaat om het eenzijdig wijzigen van de melkprijs.

Met wie moeten ze dan over de prijs debatteren? Met de boeren? Die zullen altijd zeggen de prijs moet omhoog. Met andere melkverwerkers? Met de overheid?
En wat als ze eenzijdig besluiten; we verhogen met 5 euro/100 kilo? Dat mag ook niet?
GJ Bosch
Quote Reactie van @Vdejong:
Met wie moeten ze dan over de prijs debatteren? Met de boeren?

Bij Lactalis wordt er onderhandeld met een afvaardiging van de leveranciers. Daar komt uiteindelijk een aanbod uit, bijvoorbeeld in de vorm van een formule om de melkprijs maandelijks mee te bepalen. De leveranciers van Lactalis kunnen vervolgens dat aanbod accepteren of op zoek gaan naar een nieuwe afnemer.
RoegeDerk
@GJ Bosch Nou daar schiet je wat mee op.
GJ Bosch
Quote Reactie van @RoegeDerk:
Nou daar schiet je wat mee op.

Bereid je er maar vast op voor. A-ware kan het niet maken om de Wet Oneerlijke Handelspraktijken te overtreden. En als ze er wel mee doorgaan lopen ze het risico dat leveranciers op een gegeven moment schadevergoeding gaan eisen bij de Geschillencommissie
+1
RoegeDerk
@GJ Bosch
Dat zou toch zielig zijn.. je tekent toch in volle bewustzijn het contract waarin ongetwijfeld de melkprijs systematiek staat beschreven. Als het je niet bevalt zeg je op.
Alles wat er nu bedacht gaat worden werkt kostprijsverhogend en zal dus zeker niet tot een hogere melkprijs leiden.
Krijg momenteel 61,75 Euro per kg, ga je toch geen bezwaar maken. Ben dolgelukkig met deze melkprijs.
Waar zou ik dan nu met Jan over moeten onderhandelen dan ? Eisen dat hij 65 cent betaalt ?
Wat is de volgende stap ? De melkrobot fabrikanten aanklagen dat ze elk een eigen prijs hanteren?
Nou ja ga eerst maar eens borrel drinken, wat een onzin.
Vdejong
Quote Reactie van @GJ Bosch:
Bij Lactalis wordt er onderhandeld met een afvaardiging van de leveranciers. Daar komt uiteindelijk een aanbod uit, bijvoorbeeld in de vorm van een formule om de melkprijs maandelijks mee te bepalen. De leveranciers van Lactalis kunnen vervolgens dat aanbod accepteren of op zoek gaan naar een nieuwe afnemer.

En dit wordt toegestaan door acm? Of dit mag juist niet? Want:
Quote:
Volgens de ACM en de Geschillencommissie is de wijze waarop Lactalis Leerdammer en Vreugdenhil maandelijks de melkprijs vaststellen in strijd met de Wet Oneerlijke Handelspraktijken in de landbouw.

En wordt eenzijdig bepalen van de prijs van je koe voor de veehandelaar ook niet toegestaan?
Vdejong
@Vdejong En wie bepaalt de prijs bij de referentie bedrijven van RFC?
cjw73
@GJ Bosch je bent weer lekker op de hoogte lees ik wel. Heb maar 3 maand opzegtermijn wijsneus.
mlkvhoudr
@cjw73 is dat veranderd? Dat was langet voor instappers
+2
RoegeDerk
@mlkvhoudr
Voor het behoud van de dmf gelden, moest je 3 jaar bij de zelfde afnemer blijven.
+1
cjw73
@mlkvhoudr ben er al vanaf het begin bij en getekend voor 3 maand opzegtermijn. En vorig nog gevraagd, vanwege mogelijk stoppen.
+1
Koeien boertje
@cjw73 ik ook maar dat komt omdat we al een paar jaar bezwaar maken tegen de leveringsvoorwaarden.

Jij dan waarschijnlijk ook
GJ Bosch
@Koeien boertje Welke opzegtermijn staat er dan in de leveringsvoorwaarden van A-ware?
+1
Cowboy3
@cjw73 Opzegtermijn heb je helemaal niet nodig als je stopt, alleen als je naar een ander afnemer wilt.
Lijkt me heel sterk dat iedereen bij A-ware maar een opzegtermijn heeft van 3 maanden.
+1
Putjeschepperr
Wat een enorm gezever om niks

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , melkprijs , leerdammer , a-ware , vreugdenhil en lactalis geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!