Windmolenproducent EAZ Wind uit Hoogezand failliet verklaard
Bronnen
112hoogezand.nl
Deel dit topic
Lees ook
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's failliet , den haag , windmolens , wind en eaz geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
Doek valt voor windmolenbouwer EAZ in Hoogezand. Wie gaat straks honderden windmolens op het platteland onderhouden?
2024-10-30 16:57
Het doek valt voor de bekende Groningse windmolenbouwer EAZ. Het bedrijf verkocht sinds 2015 zo’n 850 windmolens in vooral Noord-Nederland. De opvallende 15 meter hoge molens hebben wieken en een windvaan van hout.
Hoge kosten, forse schulden en tegenvallende omzet doen het bedrijf de das om. Ook is er de laatste jaren meer concurrentie. Het personeel is door de directie ingelicht. Bij EAZ in Hoogezand staan zo’n 55 mensen op de loonlijst.
Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt dat het faillissement woensdagmorgen is uitgesproken door de rechtbank. Er wordt nog een curator aangewezen. Die zal ongetwijfeld onderzoeken of een doorstart mogelijk is.
De problemen bij het windmolenbedrijf komen niet onverwacht. EAZ kampt al jaren met oplopende schulden en slaagt er niet in voldoende te verdienen. Volgens de laatst gedeponeerde jaarrekening, over 2022, had EAZ toen 10,3 miljoen euro aan lang- en kortlopende schulden. Het eigen vermogen was ruim 9 miljoen euro negatief.
Twijfel over bedrijf
Het bestuur erkende in een toelichting dat er ‘twijfel zou kunnen bestaan over de continuïteit’ van het bedrijf. ,,Het verlies is grotendeels ontstaan tijdens de opstartfase in 2016, de opschalingskosten in 2019, de Covid-crisis in 2020/2021 en hoge kosten vanwege productgaranties’’, aldus het bestuur.
Een andere tegenvaller was dat de oudere versies van de bekende EAZ-windmolens veel onderhoud en reparaties nodig hadden. Daarvoor werd een voorziening van 5,9 miljoen opgenomen voor al afgesloten onderhoudscontracten.
Toch hield de bedrijfsleiding de moed erin: ,,Op basis van de prognoses vanaf 2023 en de verwachting van het bestuur, zal de omzet in 2023 verder toenemen. Waar er begin 2022 1 molen per week werd geïnstalleerd, zijn dat er in 2023 5 per week. De verwachting is om in 2023 238 molens en in 2024 297 molens te installeren. Daarnaast is de verwachting dat er jaarlijks meer dan 300 molens worden verkocht.’’
Flexibele wieken
De windturbines van EAZ staan vooral bij boerderijen. Veel boeren hebben er twee laten plaatsen, om zo te voorzien in hun energiebehoefte. Ook zijn er EAZ-turbines in gebruik als dorpsmolens. Het vermogen van de EAZ-molen is zo’n 25.000 tot 45.000 kilowatt per jaar, afhankelijk van de locatie. De wieken van flexibel en licht larikshout zijn recyclebaar. De windvaan is van gelamineerd berkenhout.
De grote vraag is wat er straks gebeurt met het onderhoud van de honderden geplaatste windturbines. Vooral de oudere exemplaren hebben als gemeld relatief vaak onderhoud nodig. Behalve in ons land zijn de turbines ook verkocht in België en Duitsland.
EAZ Wind (de afkorting staat voor Enschede Aan Zee) werd in 2014 opgericht door werktuigbouwkundigen Bart Claessen, IJssebrand Ziel, Aard Duivenvoorden en productontwerper Sjouke Ritsema. Het viertal kende elkaar van de Technische Universiteit Twente. Later vroegen ze hun vriend Timo Spijkerboer om directeur van het jonge en innovatieve bedrijf te worden.
In juni 2016 werd in Hoogezand een fabriek geopend voor het in elkaar zetten van de windmolens. In december 2107 werd de honderdste EAZ-windmolen geplaatst. Een half jaar later kreeg het bedrijf 2 ton uit het Groeifonds van de Economic Board Groningen.
(klik om te vergroten)
omroepzeeland.nl/nieuws/16969115/…