Convenant dierwaardige veehouderij

Afgelopen week is een doorrekening naar de 2e kamer gestuurd omtrent het convenant dierwaardige veehouderij. 

Ik was benieuwd naar de verschillende maatregelen. Aangezien we hier in de toekomst in meer of mindere mate mee te maken krijgen deel ik het hier ook maar. 

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Maatregelen die niet doorgerekend zijn. 

(klik om te vergroten)

Maatregelen die wel doorgerekend zijn

Reacties

Edvof
Braboboer
Veel stallen die vanaf 2010 zijn gebouwd zijn 3-rijers met dus 1,5 koe per vreetplek. Wordt een dure opgave om dat aan te passen naar 1 vreetplek per koe.
+1
mlkvhoudr
@Braboboer verharde uitloop met voerhekken is dan t goedkoopst denk ik, is ook wel mooi gezicht, hier in de buurt heeft een bioboer zo n buiten voerhek opstelling
cjw73
@mlkvhoudr en in praktijk alleen binnen voeren?
mlkvhoudr
@cjw73 bij de bioboer word ook buiten gevoerd

dalfsennet.nl/nieuws/480754/…
Mooiproater
@mlkvhoudr bij regen wordt dat een mooi smerig stukje vreten helemaal bij spreeuwen, beetje vogelpoep dr bij, eet smakelijk
bio boer
@Mooiproater als je geen mais voert heeft geen enkele spreeuw interesse in het voer nat worden is idd wel wat ik een ding vind

In de achter geven met dakje er op zou ook nog kunnen

Of misschien nog wel makkelijkste minder koeien in de stal zonder derogatie
kleine boer
@bio boer wij voeren geen mais maar wel spreeuwen in de stal.... lusten meer als alleen mais....zitten ook gewoon int gehakseld stro in de ligbox....
bio boer
@kleine boer hier geen last van spreeuwen alleen paar weken met van die rattenstaart larven in de mest
Dan pakken de katten aan de lopende band ook spreeuwen 😁
+1
Braboboer
Quote @bio boer:
minder koeien in de stal

Wordt je bedrijf doorgaans niet beter van.
bio boer
@Braboboer licht er aan hoe veel kosten het mee brengt om huidige aantal in stand te houden hier zijn toch wel boeren die zeggen van plan wat minder koeien tegaan houden als derogatie definitief weg is

In combinatie met dierwaardige veehouderij kan dat misschien best wel aantrekkelijk zijn

Dan kan je altijd wel weer opschalen van af die positie met grond en gebouwen
Snap niet waarom er altijd zo panisch wordt gedaan over paar koeien minder met torenhoge dier gebonden kosten maakt weinig verschil en werkt makkelijk met wat minder koeien
+2
Braboboer
Quote @bio boer:
Snap niet waarom er altijd zo panisch wordt gedaan over paar koeien minder met torenhoge dier gebonden kosten maakt weinig verschil en werkt makkelijk met wat minder koeien

In sommige situaties kan het best een optie zijn.

Maar in de praktijk zie je vaak dat minder vee houden het begin van het einde is.
pieta
@Braboboer Ja ja, en stilstand is achteruitgang en zo heb je nog wel meer dooddoeners.
+5
Braboboer
@pieta

Ik ken de succesverhalen niet van boeren die een derde minder koeien gingen melken.
+1
Framos
@Braboboer minder is meer, dat is slechts aan een zeer selectief groepje ondernemers voorbehouden. Dat moet jij ondertussen toch ook wel een keer doorhebben 😉
pieta
@Braboboer Wij hebben er vlot 20% minder. Maar ik zal niet in vakbladen komen te staan. Ik wimpel dat sowieso af. Ben ooit gevraagd voor een verhaal vanwege verplaatsing.
Vdejong
Quote Reactie van @pieta:
Maar ik zal niet in vakbladen komen te staan. Ik wimpel dat sowieso af.

Is ook niet nodig. Iedere boer in Nederland, en zelfs daarbuiten, weet dat jij denkt dat je altijd zes gooit
pieta
@Vdejong Hoezo?
Vdejong
Quote Reactie van @pieta:
Ben ooit gevraagd voor een verhaal vanwege verplaatsing..
niet gedaan, maar hier toch even benoemen.
pieta
@Vdejong Om gevraagd te worden voor een verhaal zal er ergens iets van je bekend moeten zijn of iemand de pers moeten tippen of een verhaal van je willen publiceren. Die eenmaal een keer in de vakbladen hebben gestaan staan er ook wel eens een keer vaker in. Dit zal mede zijn omdat bij de pers bekend is dat ze willen en ze hun nummer hebben. Daarom gaf ik aan ook ooit gevraagd te zijn. Wij hadden een begeleider bij de verplaatsing en die wou er wel een verhaal over publiceren. Gewoon ter informatie en uiteraard reclame voor zichzelf.
+2
bio boer
@pieta toen wij de kippen stal bouwden hadden we primeur was de breedste kippenstal die gebouwd werd dacht ik

Mij vader had ook geen zin in opendag en interview van de boerderij dat vond de bouwer wel erg jammer er heeft uiteindelijk wel stuk in de boerderij gestaan dat is via de bouwer gedaan stal is 33 meter bij 95 dat was voor toen hele grote stal nu is inmidels wel heel gewoontjes behalve de breedte meesten worden nog wel smaller gebouwd
pieta
@Braboboer Veel van die minderaars maken een complete ommezwaai. Wij zijn gewoon op dezelfde voet doorgegaan maar met iets mee voer van mijn eigen land, wat mestaanvoer, wat huisverkoop hooi, wat minder de loonwerker.
Braboboer
@pieta

20% minder vee en beter draaien dan ooit daarvoor. Ik vind het knap.

Ken meerdere voorbeelden waarbij krimp een eerste stap was, en men vervolgens een aantal jaren later besloot te stoppen
Vandaar mijn opmerking.

Voor de lange termijn is groei vaak de beste optie geweest. Maar niet altijd, dat zie je nu bij sommige LBV deelnemers met jonge stallen.
Noorderling
@Braboboer
Je weet ook niet hoe het anders gelopen was, afgelopen 3jaar waren hier ook beter dan daarvoor, en dat vast bij menig een. Of groei, krimp of continueren daarin de bepalende factor is vraag ik me af. Alleen wat je doet moet je goed en consequent doen.

Misschien was het nog wel veel beter met meer koeien, of met nog minder. Niemand weet het.
Braboboer
Quote @Noorderling:
Of groei, krimp of continueren daarin de bepalende factor is vraag ik me af.

Het gaat hier om krimp in een bestaande situatie.

Dan ga je je vaste kosten verdikken over minder liters.
Noorderling
@Braboboer
Als je nog 5 jaar hypotheek hebt lopen en die los je af met fosfaatgeld welke goed verkocht is, kunnen je vaste lasten ook zakken. Hangt totaal af van je kosten en uitgavestructuur, ook hoeveel vast en variabele kosten je hebt en wat al niet afgeschreven en vooral afbetaald is.
Braboboer
Quote @Noorderling:
Hangt totaal af van je kosten en uitgavestructuur,

Bedrijven die doorontwikkelen blijven continu met vaste kosten zitten.

Als het brabantse stallenbeleid doorgaat moeten wij de stallen emissie-arm maken. Dat is al moeilijk recht te rekenen, wordt de business case met minder vee niet beter op.
Noorderling
@Braboboer
Als het maar betaalt is heb je daarna een schone lei. Blijft wel zonde, maar dan nekt enkel de afschrijving op papier je met papieren kostprijs.

Als je met een beetje sparen alles tot een ton zelf kunt of alles naar de bank, geleased wordt en voor alles een busje komt of loonwerker maakt nogal verschil in je geldstromen.

Als jezelf wat investeert en aftikt voelt het soms ook als geld door het putje spoelen, als het bij betalen en vergeten blijft kun je weer verder.
En als je aan die kant van het midden komt kun je ook wel weer door als bedrijf. Het oude spantvakprutsen en wat renoveren kun je ook een heel eind komen. Zijn ook kille jaren als je alles uit de cashflow doet, daarna heb je wel volledig wind in de rug.
ntd79
@Noorderling en wat doe je tegenwoordig nog met een ton? Ga maar spantjesprutsen, 3 ton is niks. Kun je voor gaan sparen, elk jaar de helft wegbrengen en over 5 jaar kost het 4 ton en ben je weer een stukje grijzer.
+1
robbies
@ntd79 en met een beetje pech weer een referentiejaar gemist, plannen bijstellen etc. Gewoon doorduwen is meestal t beste.
ntd79
@robbies precies
pieta
@Braboboer Wij hebben het gecombineerd met een verhuizing. Meer grond in eigendom, van zand naar klei. Hogere gebruiksnorm (230-250 kg N), Wat beheersvergoeding. Door minder aantal vee meer aandacht per koe. Afvoerleeftijd 3-jaarsgemiddeld 7 jaar en 6 maanden en meer dan 4.000 kg vet en eiwit levensproductie bij afvoer. Wat dikkere koeien en de vleesprijzen zijn duidelijk verbeterd. Sinds verhuizing PP-melk.
Braboboer
@pieta

Oke, dat heb je mooi voor elkaar.

In jouw geval is het gehele plaatje veranderd door de bedrijfsverplaatsing.

Ik bedoelde meer in een bestaande situatie. Waar de huisvesting, rechten, arbeid etc op een x aantal koeien is afgestemd, er doorgaans weinig voordeel te behalen is in krimp.
+1
pieta
@Braboboer Er zijn ook wel plekken waar het niet zo goed afgestemd is op elkaar. En de enige keuze die dan overwogen wordt door sommige is groter. En de beperkende factor vergroten ze alvast weer wat in het voren en het volgende knelpunt is alweer geboren. 😁
Los van dat als je teveel werk hebt cq het met personeel niet voor elkaar krijgt er wel zoveel kan blijven liggen.

Ik reken voor het gemak altijd met een duppie winst per kg melk. Maak je ergens 5.000 kosten meer voor omvang moet 50.000 kg meer melk geleverd worden en dan heb je er zelf nog niets aan.
ntd79
@pieta je kunt niet meer verdienen dan met stilstand en doorgaan met oude meuk, heel simpel.
+1
pieta
@ntd79 Je kunt met de tijd ook je oude meuk up to date houden. Het hoeft geen zwart of wit te zijn. 😁
+1
ntd79
@pieta nooit is er een moment geweest in de geschiedenis dat men zei, nu zijn we er, vanaf nu gaan we alleen nog maar renoveren. Schijnbaar zijn ligboxenstallen uit de jaren 70 daarop een uitzondering.
pieta
@ntd79 Lach er maar mee. 😁
+1
robbies
@pieta is gewoon een afweging. Ik zou op onze locatie nooit zwaar investeren in stenen en putten. Dan blijf je wel veel met oude meuk werken met al haar gebreken. Gelukkig hebben we dak genoeg. Bij een betere locatie neig je dan weer eerder naar nieuwbouw
pieta
@robbies Ik weeg het af als het zover is. Ik heb hier 45 hectare om het huis. Dat vind ik nog niet zo weinig. Dus het is een overweging. Of alles verkopen en een boerderij kopen met deugdelijke stallen.
de Tank
@Braboboer
Ik ken ze wel, boeren die kwa arbeid, land en stalruimte over de grens gingen van het optimaal. In plaats van alles aanpassen aan het aantal stuks vee hebben ze het aantal stuks vee aangepast aan de omstandigheden. Dan moet je niet eerst alles aangepast hebben en daarna pas minder vee houden.
+3
WimSalabim
@bio boer makkelijk praten voor een ander. Zelf weleens geprobeerd, deel van je koeien én kippen wegdoen doorrekenen? Inkomsten verminderen en vaste kosten gelijk houden valt nooit mee.
bio boer
@WimSalabim ja hoor begin van de kippen mochten er 30.000 in de stal nu nog maar 19.000 en in plan van dierwaardig willen ze ook naar 6 kippen per m2

Hebben wel eens 190 koeien gemolken maar ook wel 140 zelfs jaar 110 tijdens verbouwing is soms maar net hoe het loopt
Momenteel 170
WimSalabim
@bio boer waarom dan toch van 140 weer naar 170?
Kippen wel forse stap terug. Ook gewijzigd van stalsysteem en concept/prijs?
Braboboer
Quote @bio boer:
Hebben wel eens 190 koeien gemolken maar ook wel 140 zelfs jaar 110

En hoe werd de rente en aflossing betaald toen jullie van 190 naar 110 koeien gingen?
bio boer
@Braboboer gewoon zelfde dat was zelfs nog hoger om we toen ook nog 10 ha kochten die we voorheen huurden
En de verbouwing zelf en ook nog grote verbouwing in de kippen stal
Hoe dat precies toen liep weet ik niet meer was zomer 2015 gelukkig kwamen we in aanmerking voor knelgeval anders hadden we max 140 koeien houden met onze rechten

In 2010 hebben we zelfs leeg gestaan geruimd voor tbc

Als er minderkoeien zijn kunnen we wel meer mest aanvoeren en kuil verkopen geen personeel inkomsten van het land blijft wel landwerk veel zelf
Zou de oude boeken er wel keer weer op na kunnen slaan
+1
Erik1979.
@bio boer toch bijzonder hoe jullie er iedere keer weer doorkomen. 👍
bio boer
@Erik1979. met de ruiming is al het vee wel vergoed en als het ruwvoer wat is vernietigd en mest afvoer moesten we zelf regelen mocht niet meer op eigen land
pieta
@Erik1979. Hij kan omdenken. Sommige hebben alleen de opties evenveel, meer of veel meer in het vizier.
pieta
@WimSalabim Ik heb dat gedaan en draai beter dan ooit de laatste jaren.
T60401
Quote Reactie van @pieta:
k heb dat gedaan en draai beter dan ooit de laatste jaren

Had dat op de vorige stek ook gelukt? Of komt het vooral door de verplaatsing dat je er financieel toch effe anders voorzit
pieta
@T60401 Op de vorige locatie deden we niet aan weidegang. Dus PP was niet direct gelukt. Opbrengst vd vorige locatie hebben we geheel geherinvesteerd. Wel meer eigendomsgrond.
bio boer
@pieta om je nu meer grond hebt met de zelfde hypotheek lasten is de verdiensten beter de meeste verdiensten haal je op grond wel in combinatie met vee gras is niks waard zo lang het geen melk is

Koeien houden zonder grond mis je de verdiensten van de grond

De combinatie maakt dat je wat kunt verdienen aan koeien melken
pieta
@bio boer We draaien technisch ook gewoon beter. Voorheen hadden we ons ruwvoer ook zelf. Alleen was een groter deel mais. Wel konden we mest aan gaan voeren wat wel een directe opbrengstenpost is.
bio boer
@pieta dacht dat op mais het beste molk 😁
pieta
@bio boer Op mais melkt bar goed en constant maar ik heb de indruk dat ze met een grasrantsoen ouder worden. 😁 Maar daar ga ik geen discussie over voeren (denk ik).
+1
bio boer
@pieta zo oud

(klik om te vergroten)

pieta
@bio boer afvoerleeftijd?
bio boer
@pieta ja gemiddelde leeftijd in de stal 6 nog wat
pieta
@bio boer Dit is het bij ons, afvoer is 3-jaarsgemiddelde. Blauwtong heeft me dit jaar wel wat koeien extra gekost voor afvoer

Aanwezige dieren 95 5j 7m 33.009
Afgevoerde dieren 55 7j 7m 49.982
bio boer
@pieta is zo goed als vergelijkbaar
cjw73
@bio boer zo oud worden ze hier niet.😰😰
+1
bio boer
@cjw73 hadden het er toevallig over met koecompas waren afgelopen jaar best wat koeien naar rendac gegaan was aandacht puntje grote factor was ook blauwtong
Toen zij ik maar ja koeien zijn hier ook ouder dan is de kans dat ze wat overkomt ook groter haar advies die ze eerder naar de slacht 😁de zuivel wil ook hogere afvoer leeftijd
In principe streven wij er ook naar om ze naar de slacht tedoen
1 jaar en 11 maanden er voor waren er 0 naar rendac gegaan de veearts maakt er maar mooi verhaaltjes van zie wel wat ze er van maakt
cjw73
@bio boer hier ook nogal wat uitval door blauwtong het laatste jaar. Maar kom niet eens aan 6 jaar toe

(klik om te vergroten)

cs-agrar
Quote Reactie van @pieta:
Ik heb dat gedaan en draai beter dan ooit de laatste jaren.

zo zijn er wel meer, ook in andere sectoren..
+4
hookwood
@Mooiproater Spreeuwen komen hier maar sporadisch voor. Maakt voor spreeuwen volgens mij ook niet uit of je binnen of buiten voert.

(klik om te vergroten)

robbies
@hookwood regenwater in de put?
hookwood
@robbies ja dat is het nadeel.
bio boer
@hookwood maakt het de koeien ook uit waar je voert?
hookwood
@bio boer ze vreten het meeste direct achter de stal, het dichtste bij.
bio boer
@hookwood ook nog voergang binnen of alles buiten
hookwood
@bio boer binnen ligboxen op het oude voerpad
+1
hookwood
@hookwood afgelopen zomer de vloer laten opruwen door grip4cows.com/nl/. Werd na dik 9 jaar hoog tijd, had eigenlijk wel eerder gemoeten.

(klik om te vergroten)

Afgelopen zomer de vloer laten opruwen
Cowboy3
@hookwood Foto net na het opruwen, nog slijpsel en nog weinig stront ?
Hoe vaak duw je de mest na de put en waarmee ?
+2
Noorderling
@hookwood
Quote:
Maakt voor spreeuwen volgens mij ook niet uit of je binnen of buiten voert

Je kunt alleen wel makkelijker je stal spreeuw vrij krijgen dan de hele aardbol.
Cowboy3
@Noorderling Hebben hier meer spreeuwen in de stal met vogelgaas dan stal zonder gaas.
robbies
@Noorderling de Chinezen hebben dat ooit met mussen geprobeerd
Vdejong
@Noorderling beetje in Parathion gedrenkte mais doet wonderen
Cowboy3
@Vdejong Parathion en dat hebben ze nog in Canada ?
Had keer rattengif geprobeerd, maar na een dag bleven ze er heel goed vanaf, paar daag de veren overeind en ze leefden vrolijk verder.
Vdejong
Quote Reactie van @Cowboy3:
Parathion en dat hebben ze nog in Canada ?

Quote:
Parathion is not registered for use in Canada.20 mrt 2015

Zelfs het gebruik van Starane is alleen toegestaan in blueberries.
Cowboy3
@Vdejong In Nederland verboden sinds 1998
pieta
@hookwood Binnen kun je vogeldicht maken.
cs-agrar
@mlkvhoudr v martels?
Twentsch Land
Zal voor al die aanpassingen ook een aanpassing van de NB vergunning nodig zijn …..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's veehouderij en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!