Quotum blijft dus duur

Meer dan 40% van alle melkveehouders wil groeien AgriDirect ondervraagt jaarlijks alle melkveebedrijven met minimaal 30 koeien om na te gaan wat de veranderingen zijn geweest op het bedrijf ten opzichte van voorgaande jaren. Op deze wijze actualiseert AgriDirect niet alleen haar agrarische bestanden maar ontstaan eveneens unieke historische data die laten zien welke ontwikkelingen er de afgelopen jaren zijn geweest in de sector.

Vergelijken we de toekomstplannen vanaf 2006, dan zien we een duidelijk stijgende lijn in de groeiplannen. Wilde in 2006 nog 32,7% van alle bedrijven groeien, in 2008 is dat percentage gestegen tot 42,4%. Bij de groep bedrijven met meer dan 100 koeien geeft zelfs meer dan de helft van de bedrijven te kennen, dat men wil groeien.


De positieve stemming die we zien bij de toekomstplannen, vinden we ook terug bij de investeringsplannen, met name bij de investeringen in melkinstallaties en loopstallen/ligboxen.
Het percentage bedrijven dat van plan is te investeren in een melkinstallatie, is in 2 jaar tijd vrijwel verdubbeld van 10,7% in 2006 naar 20,2% in 2008. Daarnaast wil 17,7% van de bedrijven investeren in een nieuwe loopstal of ligboxen. Dit was in 2007 13,5%.


Bij de melkveehouders met 100 stuks melkvee of meer is het percentage bedrijven met investeringsplannen nog hoger. Van deze groep geeft 21,6% aan te willen investeren in een loopstal/ligboxen en maar liefst 22,6% heeft plannen te investeren in een melkinstallatie.
Verder heeft van deze groep bijna 8% plannen om te investeren in een voermengwagen en denkt 5,5% een nieuwe trekker te kopen.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Plannen maken is leuk, maar uitvoeren en waar maken is een volgende stap. Indien de melkprijzen de komende jaren niet gaan stijgen of zelfs nog dalen, zullen er heel wat plannen in de ijskast moeten worden gezet.De stress op een groter melkveebedrijf iserger als de melkprijs daalt .De vaste kosten die gemaakt zijn de laatste jaren( om groter te worden) neem je nog lang mee.
De quotumkosten bij deze prijzen kunnen niet terug verdient worden ( voor 2015)en zullen daarom gaan dalen.
George
Als Agridirect dit onderzoekje een paar maanden geleden heeft gehouden kan het zo maar zijn dat als ze nu rondbelden dat het heel andere cijfers oplevert. De stemming was goed maar is weer flink omlaag door de prijsdaling van melk en kalveren.
Coen
citaat grote aannemer: diverse bouwplannen voor grote veestallen zijn reeds in de ijskast verdwenen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mengwagen , stal , voermengwagen , koeien , melkvee , ligboxen en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0