Vaccineren tegen blauwtong?

Nu het blauwtongseizoen weer op zijn eind loopt, is het tijd om de balans op te maken. Hoe zijn melkveehouders dit jaar omgegaan met de dreiging van het virus?

Bron

Vaccineren tegen blauwtong?
vakbladelite.nl

Deel dit topic

Reacties

+2
Weidezicht
Wij hebben watvpinken en weidevee. Niet geënt, paar zijn paar dagen gammel geweest ( door niet te enten, knaagt er wel iets dat je daardoor het virus in stand houdt? Men zegt het overwintert in koeien.
Bij de schapen dit jaar als volgt:
Totaal 110 schapen inclusief. lammeren, alles 1 maal ge ent met syvazul. 50 matig ziek, 20 ernstig ziek, uiteindelijk 6 dood. Bijna allemaal bleven ze eten en drinken.. begon bij velen (en ze hebben soms nog steeds) met veel hoesten.
Verleden jaar ongeveer 70 schapen met lammeren ten tijde van uitbraak, toen 11 dood. En verleden jaarveel zieker/bek kapot, gewrichten open. Wat toen echt ziek was ging ook dood.
Zowel dit als verleden jaar, veruit meeste ziek en dood bij de ramlammeren.
Als iedereen hier zijn eerlijke verhaalneerzet, dan kunnen we a.d.daarvan misschien afweging maken of en met welk middel er resultaten zijn.
+1
Jacobs Farm
Begin juli heb ik de kudde één keer gevaccineerd met Bultavo 3 voor melkvee. Eind augustus blauwtong begonnen viel me op dat er plotseling veel koeien rode, geïrriteerde ogen hadden, bij sommigen zelfs met wit pus rond de oogleden. Tegelijkertijd zag ik, net als vorig jaar, dat oudere koeien veel minder melk gaven en vaker geïnsemineerd moetworden, maar er zijn geen dode dieren gevallen. Ik heb niet duidelijk kunnen merken of het vaccin goed heeft gewerkt of dat de immuniteit is opgebouwd (vorig jaar bleek 50 tot 75% van de koeien antistoffen te hebben). Sta wel positief tegen het toevoegmiddel Omnigen in het voer de weerstand van de dieren te verbeteren.
+6
labella
Waarom zou je willen vaccineren met iets dat niet werkt?? Als 1 keer enten niet werkt dan werkt 10 keer enten ook niet. De enigen die er beter van worden zijn de fabrikant en de dierenarts!
Weidezicht
@labella dat is wat je uit wil vogelen, helpt het wel, helpt het de gevolgen te beperken, of doet het niets. Wij dus minder dood, minder heftig ziek, maar ja, hoe komt dat. Zijn schapenhouders die in hun koppels groot verschil zien tussen syvazul en bultavo 3.
Weidezicht
@labella weet niet of jezelf nog vee hebt, maar zolang je vee hebt, grijp je alles aan om die ellende van 2023 en iets minder, 2024, te voorkomen.
Weidezicht
@Weidezicht mogelijk tegen beter weten in, maar je hoopt dat het toch werkt. Al jarenlang enten tegen rotkreupel, 1 jaar niet vanwege niet beschikbaar zijn van netstof. Gelijk s zomers veel meer trammelant.
+1
Noordoost
Zolang big pharma er beter van wordt zullen er altijd “ziektes” en “virussen” blijven
+3
de jonge
@Noordoost en zullen er ook altijd ""dreigingen"" van allerlei ziektes blijven.. Angst zaaien blijft de beste remedie om alles te sturen blijkt steeds. Hetzelfde met dingen als bv een postcodeloterij daar teren ze ook op mensen die lid zijn geworden omdat ze daar ook angstzaaien, door te stellen dat als je geen lid word, je er niet tussen zit als die dikke prijs valt....
Erik1979.
@Noordoost die profiteren ervan. Maar er zullen altijd virussen blijven.
+3
Mh24
Hier vroeg alles geent. 2x. Weet middel niet. Op het oog geen zieke dieren gehad door blauwtong. Maar wel paar rare gevallen adgelopen zomer. Maar dat gebeurd eigenlijk ieder jr wel. Grote afkalfpiek gehad in aug/sept. Alles levend geboren. Koeien allemaal fit. Alleen wel aantal heel minne kalveren...... nu begreep ik van collega dat dit wel kon door blauwtong van vorig jr. Aangetaste eicellen..... toen nl veel koeien en pinken blauwtong gehad. Geen idee of dit waar is...
Al met al. Volgend jaar ga ik weer enten.... als het nodig is. Degene hier in de buurt zonder enten ging het zeker niet makkelijker..... droge en pinken liepen naast koppel schapen waar ze met bosjes omvielen. Iedere dag gaan kijken. Nooit wat kunnen merken aan de koeien........
Weidezicht
@Mh24 zou wel interessant zijn om dan toch te weten welke entvloeistof en of de schapen vd buren geënt waren? Blijkbaar zat het heel dicht bij je. In 2023 wel last gehad? Wat doet natuurlijke weerstand.
+1
Mh24
@Weidezicht zeg het maar. Die schapen waren ook geent.
Waarmee weet ik niet. Dacht met degene die minst goed blleek achteraf. Hij had tussen 15-20% dooie schapen... alles 1x geent.... kan allemaal kloppen wat je zegt. 2023 hier heel veel met blauwtong. Maar niet die ellende die je hoorde over klauwen en dergelijke. Bleven hier allemaal lopen. Paar dagen niet fit. Kleine kalveren veel te weinig melk. Dus viel relatief mee. Maar je wil die extrwme armoe gewoon niet.... tenminste ik niet.....
+1
Derksen
@Weidezicht hier ook vroeg geënt dit jaar met Boehringer Ingelheim Bultavo 3. Tot nu toe geen last bij de koeien en jongvee. Alle veehouders in de omgeving hebben er wel last van gehad. Vorig minimaal verschijnselen, 25-50% van de dieren had antistoffen.

Dierenarts zei dat het eerste vaccin uit Spanje niet effectief was en hiermee bijna alle schapen toen met voorrang mee geënt. Zijn meerdere veehouders bij de praktijk die met het Boehringer Ingelheim vaccin hebben geënt en ook nagenoeg geen verschijnselen hebben gehad. Doe er je voordeel mee!
Erco
Hier al het vee geent 2x. Heb eigenlijk geen klinische verschijnselen gezien bij vee dat binnen liep en dat buiten liep.
+1
labella
@Erco Hier niks geent en nergens last van, terwijl buren wel geent hebben en wel veel trammelant.
grös
@labella
Hier ook niks geënt, wel wat symptomen, tranende ogen enz, maar vee blijft wel lopen.
Ook alles gaat naar buiten, ga ze niet als kasplantjes opsluiten.
Heeft vorig jaar wel 1 koe gekost vermoed ik (BS kruising). En nu 1 HF heel mager en vaak kreupel. Ook een enkel kalf dat veel te licht bleef.
Vdejong
Quote Reactie van @grös:
BS kruising

Bull shit?
grös
@Vdejong
Ja een Amerikaans ras.
Lijkt op het Zwitserse Braunvieh.
Vdejong
Quote Reactie van @grös:
1 koe gekost vermoed ik (BS kruising)

zo maak je dat de bull shit kruising wel erg slecht lijkt
Erco
@labella ja dr is geen peil op te trekken idd
Bartlehiemboer
Boven in Friesland
Biologische boeren
Dag en nacht weiden
Geen melkrobot (Misschien zit daar nog logica in...?)
Niet gevaccineerd (ook niet eerder)
Geen blauwtong of symptomen gehad
Om ons heen wel veel gevallen van blauwtong.
grös
@Bartlehiemboer
Zou de melkrobot het verspreiden dan ?

Maar hier alleen ringworm vaccin, hoe is uw ervaring zonder ?
+1
aldert
@grös Volgens mij gaat een melkrobot de verspreiding juist tegen.Een paar keer per dag een flinke puf chloorhexedine onder de koeien door daar houd ongedierte niet van.Hier sinds de robot ook bijna geen teken meer.In de jaren ervoor jaarlijks een aantal koeien met piroplasmose.
+1
Bartlehiemboer
@grös

Avond, ik dacht zet even wat neer voor het onderzoek. Wie weet komt het eens ter sprake (melkrobot) Ik neem aan dat we van alles naast elkaar leggen om grip en bestrijding van de Blauwtong te krijgen.

Maar ringworm Vaccin is serieus? Ken het niet, gebruik het dus ook niet.
Weidezicht
Wij hebben nu aantal schapen waar de ogen dikker lijken re zijn, her wit van de ogen is donkerrood en bij een paar zit er witte waas op de ogen. Die zien niets meer. Of dit nu ook nog veroorzaakt wordt door blauwtong? Of toch door iets a ders? Mensen hier ervaring mee?
Geiten
@Weidezicht kan het ook houw zijn?
de jonge
@Weidezicht Naast de bekende problemen met myasis, zien we de laatste jaren ook een toename van de oogziekte Houw. Aangetast dieren krijgen een witte waas op het hoornvlies, knijpen hun oog dicht en kunnen een hoornvlieszweer op het oog ontwikkelen. De bacterie die Houw veroorzaakt wordt overgebracht door knutten (kleine muggen).
de jonge
@de jonge dit is wat een dap schrijft over houw dus als het houw is wordt het ook overgebracht door knutten, zo ik het lees
Weidezicht
@de jonge je wordt zachtjes aan wel flauw van alles wat knutten, vliegen en alles meebrengen en overbrengen. Myasis dit jaar ook weer veel meer als afgelopen jaren. En het spul wat daar prima hielp om te wassen, neocidol is uit de handel.
Weidezicht
@de jonge zagen het gister, dus gaan vandaag met veearts overleggen. Dat houw zou kunnen, maar die beschrijft niet direct dat enorme rode oogwit.
+1
Noorderling
@Weidezicht
Die waas heb ik ook bij een geboren kalf gehad, was ook een verdikking op 1oog waardoor het ooglid amper dicht wou, andere was half troebel.
Kalf kon zichzelf gelukkig goed redden.

Na 3week begon het weg te trekken en nu na een week of 8 zie je er niks meer van. Moeder had ook blauwtong gehad, maar kan voor hetzelfde geld iets anders zijn geweest.
arie.j
Bioboeren minder last van blauwtong? Dan graag cijfers ervan.
Dat voordat iemand aan de oorzaak denkt

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
2.375
TREFWOORDEN