BBB wil verplichte krimp voorkomen

Caroline van der Plas: “Ik loop niet weg voor kritiek van boeren”

De nieuwe -verlaagde- derogatiebeschikking veroorzaakt veel pijn en onrust bij boeren in Nederland. De door minister Wiersma voorgestelde plannen om te voldoen aan de nieuwe Europese eisen worden over het algemeen goed ontvangen. De afroming van varkens- en pluimveerechten bij verkoop en lease is een ander verhaal. Die doet veel pijn en vooral bij de intensieve sectoren, zoals de varkens- en pluimveehouderij. BBB heeft meegetekend met de motie Grinwis om voor deze sectoren de pijn van deze tijdelijke maatregel te verlichten. Meestemmen met het amendement Flach/Vedder was een te groot risico op een generieke korting uit Brussel.

BBB begrijpt volkomen dat varkenshouders en pluimveehouders boos en bezorgd zijn. Deze sectoren hebben immers de laatste jaren alles gedaan om onder de mestproductieplafonds te blijven, onder andere door hun mest te verwerken. Bij de pluimveehouderij is die mestverwerking zelfs honderd procent. De afroming voor varkens en pluimvee zal gelukkig slechts een tijdelijke maatregel zijn, en er wordt nooit meer afgeroomd dan noodzakelijk om aan de Europese eisen te voldoen. Het steunen van het amendement van André Flach (SGP) en Eline Vedder (CDA) hadden we heel graag gedaan, ware het niet dat dit amendement een serieuze bedreiging is voor de totale veehouderij en kan leiden tot verplichte krimp van de veestapel. “Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat alle boeren dieren verplicht moeten inleveren. Ik zou niet met mezelf kunnen leven als dat gebeurt”, zegt fractievoorzitter Caroline van der Plas.

Zodra de afroming niet meer nodig is, wordt die voor pluimvee en varkens afgeschaft. De hoop is dat dat binnen een jaar al is. Voor melkvee blijft een afroming bestaan. BBB gaat er alles aan doen om de tijdelijke afroming voor pluimveehouders en varkenshouders zo snel mogelijk te beëindigen,

Amendement Grinwis/Pierik

BBB is blij dat we in ieder geval samen met Pieter Grinwis (ChristenUnie) een amendement hebben ingediend, en die ook is aangenomen, om de tijdelijke pijn in de pluimvee- en varkenssector te verzachten. Dit amendement regelt dat de afromingspercentages in deze sectoren iets worden verlaagd en de productieplafonds juist worden verhoogd. Zo kunnen deze sectoren toch meer mest produceren én hoeven zij minder dierrechten in te leveren.

Hierdoor gaan de mestproductieplafonds in de melkveehouderij iets omlaag. Dit betekent dat de melkveesector nog iets minder mest mag produceren. Dit kan, dankzij het amendement van ChristenUnie en BBB door de definitieve mestproductiecijfers in 2023 als referentie te gebruiken en niet de voorlopige cijfers in 2024. Het afromingspercentage in de pluimveesector komt dan uit op uit op 13 in plaats van 15 procent en in de varkenssector gaat dit van 25 naar 22 procent.

Plannen Adema en plannen Wiersma

Dankzij de plannen van minister Wiersma kan er dus iets meer mest op het land gebracht worden worden, dan in de plannen van Adema. Bovendien leveren de pluimvee- en varkenssectoren minder dierrechten in door afroming, dan onder het bewind van Adema. Dit is een duidelijke koersverandering van BBB-minister Femke Wiersma. BBB is ook altijd tegen de rigoureuze plannen van Adema geweest en met Wiersma als BBB-minister aan het roer hebben we hier ook verandering in kunnen brengen.

De voorgestelde tijdelijke afroming bij pluimvee en varkens kon dankzij de nieuwe plannen worden teruggebracht naar 15 procent voor de pluimveehouderij en 25 voor de varkenshouderij. De afroming bij verkoop en lease van melkveerechten (fosfaatrechten) blijft 30 procent.

Reactie Caroline van der Plas

Dat vooral pluimvee- en varkenshouders boos zijn op BBB, snapt fractievoorzitter Caroline van der Plas. “Ik loop daar niet voor weg en mensen mogen mij daarop aanspreken. Maar in een ideale wereld zou de afroming nooit hebben plaatsgevonden. En de wereld is helaas niet ideaal. De wereld is niet ideaal op dit moment omdat vanuit Brussel met een generieke korting op de totale veestapel wordt gedreigd als Nederland de mestproductie niet verlaagt.” Een generieke korting betekent dat alle boeren in Nederland een deel van het aantal dieren op hun boerderij moeten wegdoen.

“Brussel kijkt niet welke sectoren hun mestverwerking op orde hebben. Brussel vindt gewoon dat Nederland te veel mest heeft. Punt. Dus alle mestproductie moet omlaag, redeneert Brussel”, aldus Van der Plas. “Vind ik dit een leuk standpunt? Ben ik het met dit standpunt eens? Nee. Het is echter op dit moment wel de realiteit.”

Een generieke korting zou een drama voor de Nederlandse veehouderij betekenen en dit wil BBB koste wat kost voorkomen. “Ik zou niet met mezelf kunnen leven, als BBB verantwoordelijk wordt voor een generieke korting. Het druist tegen alles in, waar ik voor sta”, aldus Van der Plas.

Meer: boerburgerbeweging.nl/fractienieuws/…?

Deel dit topic

Reacties

Realisme
Slappe hap. Zoveelste keer dat er een hele bloemlezing komt hoe er met pijn in het hart toch maar weer mee ingestemd is. Als dat zo 4 jaar doorgaat word dit kabinet destructiever als wat we hadden. Die riepen vooral
Realisme
@Realisme als melkveehouder vind ik het onrechtvaardig hoe de intensieve sectoren mee moeten delen in de pijn. Zij worden met deze wetgeving gewoon ongewenst verklaard.
frank post
@Realisme wat is een/het alternatief?
Realisme
@frank post Tsja neem dan het risico op een korting maar. Altijd dat angstige gedoe
frank post
@Realisme inderdaad, hadden ze beter kunnen doen
cornelissen
Quote Reactie van @frank post:
wat is een/het alternatief?

Niet uitvoeren en de fosfaatrechten schrappen. Ben al eerder compleet vernacheld door het fosfaatreductieplan en de fosfaatrechten. dat was nodig voor derogatiebehoud. Hoor het lto nog zeggen. We hebben het nu gezien. Nu is deze ellende weer nodig om misschien in 2026 derogatie te krijgen. Misschien? Misschien ook niet . Zorg eerst maar voor garantie voor in 2026 derogatie. Dan ontstaat er een nieuwe situatie.
+3
pieta
@Realisme Ik vond het als melkveehouder ook onterecht dat we een eerst gekort zijn op de derogatie vanwege bepaalde normen die niet gehaald werden. En dat lag niet aan de melkveehouderij. Zo ook de afschaffing vd derogatie. Dat lag ook niet aan de melkveehouders.
altijdbeter
@Realisme Och jongen toch, Die sectoren produceren gigantische hoeveelheden mest in een paar kleinere gebieden in Nederland waar ze zich zeer geconcentreerd bevinden. Ze hebben nauwelijks grond en veel van het kippen/varkens rantsoen komt uit het buitenland. Daarbij heeft de mest zeer slechte N/P verhoudingen.

Rundveemest is veel meer geschikt voor bemesting van land. De sector is mooi verdeeld over het hele land en heeft een veel lokaler en minder massaal karakter. Daarbij komt een groot deel van het rantsoen van eigen land of naburig land van andere gebruikers.

Dat zijn toch zaken waar compleet aan voorbij gegaan wordt.

Dus zeer terecht dat die andere sectoren ook in moeten leveren. Net zoals de geiten en de kalversector ook in zou moeten leveren.

Alles 15% eraf en door

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , varkenshouderij , varkenshouders , mestverwerking , melkveerechten , fosfaatrechten , pluimveerechten , pluimveehouderij , pluimveehouders en caroline van der plas geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!