Illustratie van: johnderfavo2.0

Diesel verbruik voeren

"Hoi Co, ik heb een nieuw foto toestel maar de fotos zijn wat groot geworden, kun jij daar wat aan doen???
Groeten Richard"

Regelmatig komt de discussie voorbij over het brandstof verbruik van een voermengwagen. Ik ben vanmiddag even druk geweest met diesel foto's en voeren. hierbij het resultaat.
ik heb beide machines afgetankt voor het voeren, tot het randje

Het laden van de trioliet 16 m3 2 vijzel wagen met de manitou.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Vind ik best mee vallen dat brandstofverbruik.
Maar een Trioliet trekt ook niet zo zwaar, is ook mijn eigen ervaring. Vergeleken met sommige merken dan.

Mijn oude 745 staat vast voor de mengwagen, en in de zomer kan ik makkelijk 3 maanden voeren zonder te tanken. (12 m3 enkelvijzel)
anonymous_14
Het gaat om de vergelijking met laten voeren en een voer robot. In het voorbeeld van Nieuwe Oogst wordt door DLV gerekend met 20 liter per dag voor 100 koeien en dat is ex. laden want uitkuilen moet je bij een voerrobot ook nog. Uit mijn praktijk voorbeeld blijkt dat mengen en doseren dus slechts 2 liter kost. Dat geeft een heel andere draai aan het verhaal.
anonymous_14
Die koeien vreten het toch echt iedere dag op en de graskuil is 34,5%

gezien het verbruik van de verreiker en de extra afstand en tijd die ik dan moet rijden denk ik dat het goedkoper is om de mengwagen te laten draaien dan het met de verreiker naar binnen slepen. Daarnaast is het zonder handmatig verdelen onmogelijk om de koeien hooi en meel in de juiste verhouding te voeren. Ook kan ik het niet wegen en zullen brutale koeien de krenten uit de pap vissen, uw laatste bericht zullen we dan verder ook als niet verzonden beschouwen
arie.j
Had dezefde vraag maar ben er inmiddels achter dat via openen met Microsoft Office Picture Manager je het formaat kunt wijzigen en als je het dan weer opslaat vraagtie automatisch of je het wilt vervangen, klik op ja en het is zover
Maar misschien weet Co een kortere weg


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09/09/2008 23:24 door arie.j.
casev
[picasaweb.google.nl]

dit iseen foto site van Google.Het programma wat jehier kan downloaden, ``picasa``sorteertal je fotos op je computer heel duidelijk,enje kan ze hier ook zeer eenvoudigverkleinen.
Grasbaal
Richard,

Opslaan in een kleiner formaat
Wimsumar
Beste discussieleden: Daar maak je je toch sowieso niet druk om hoeveel een trekker verbruikt om te voeren. Doe het eens met de kruiwagen, dan ben je (zeker op een dag als vandaag) meer dan 3 liter zweet kwijt.
Wimsumar
Richard Schreef:
-------------------------------------------------------
>
>
>

>Uit mijn praktijk
> voorbeeld blijkt dat mengen en doseren dus slechts
> 2 liter kost.
> .Beste RICHARD: Volgens mij is het nog gunstiger in Uw situatie; Het rantsoen is 2600kg graskuil met (geschat 50% d.s)= 1300 kg. d.s. +1000 kg. mais á 30% d.s. =300 k.g. d.s. + 80kg. hooi á 90% d.s.= 7kg. d.s..TOTAAL word dus 1672 kg d.s.verstrekt aan 110 m.k.. Dit is 15,2 kg. d.s. /m.k.. Hierbij komt nog 6 uur beperkte weidegang en evt. brok. (p.m.). Ik zou dan toch willen concluderen dat de ruim 15 kg. d.s. uit het "mengwagenrantsoen" haast voldoende is voor 2 dagen. Het dieselverbruik daalt dan van +/_ 3 ltr. naar +/_ 1,5 ltr.
Wimsumar
Richard Schreef:
-------------------------------------------------------
> Die koeien vreten het toch echt iedere dag op en
> de graskuil is 34,5%
>
> Beste RICHARD: Ik was in mijn berekening uitgegaan van 50% d.s. in de graskuil, dat maakt het verschil tussen krapaan 12 kg. d.s en "mijn berekende" ruim 15. Door de aanvullende uitleg waarom u toch vooral zo de koeien wilt voeren kan ik uw werkwijze billijken.
Wimsumar
Beste RICHARD : Allereerst complimenten voor uw aandacht voor het voeren van de koeien en het uitvoeren van het verbruiksproefje maar waarom zet u de "happen" graskuil en mais niet zo voor het voerhek? De zo op het oog mooie gras- en maiskuil mengen de koeien zelf wel, daarvoor hoeft toch niet een mengwagen voor te draaien? De koeien haalt u toch ook niet ieder uur naar huis zodat het opgenomen gras in de pens optimaal kan verteren door de koeienwat gras- en maiskuil op te laten nemen? Dus: probeer (zeker in de weideperiode) met deze voeders zo eenvoudig mogelijk, met het minste werk, met minimale mechanisatie en, voor de liefhebbers, met de minste brandstofkosten.(((( Ikzelf doe overdag 11 uur weidegang +'s avonds +/_ 4 kg d.s. maiskuil. Voederwaardetechnisch bekeken klopt er 'niks' van maar het werkt.))).
Wimsumar
ludo Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wim, maar wat betekent het werkt, -------->Overdag in (eiwitrijk) gras en 's nachts (eiwitarm) mais is veevoedingstechnisch eigenlijk niet goed.
> produktie bereik je hiermee met welke gehalten-------->De slechtste koeien van Nederland (ik koop ze aan uit de catagorie "met lichte schade&quot hebben rollendjaargem. : 38 stuks, leeftijd 5,03 jaar, 6689 kg. m.4,73% vet 3,61% eiwit.
> hoeveel lactatiedagen gemiddeld en moet hier nog
> een duurdere brok bij, hoe is je veebezetting per
> ha? ---------.>Gemiddeld ongeveer 1350 kg . brok/koe/jaar, waarvan 2/3 B en 1/3 A brok . Ik heb 13,5 ha huiskavel (grasland,zand) en 3 ha gras op veldkavel(zand) en 3.5 ha. mais op veldkavel (zand) . Gras is relatief eiwitarm door 't lage bemestingsniveau (max. 100 kg.N uit K.M.)
> Kortom toch even wat vragen bij de constatering
> het werkt------>Hard werken wil ik niet meer (40 uur/week) , daarom streef ik naar eenvoud.
> Waar de ene boer tevreden mee is wil niet zeggen
> dat een andere hier ook tevreden mee is.----->Dat vraag ik mij ook wel eens af alsNIEMAND ZEGT TEVREDEN TE ZIJN MET HET RESULTAAT, (zie discussie van 5 september)
anonymous_372
Wim, maar wat betekent het werkt, hoeveel produktie bereik je hiermee met welke gehalten, hoeveel lactatiedagen gemiddeld en moet hier nog een duurdere brok bij, hoe is je veebezetting per ha?
Kortom toch even wat vragen bij de constatering het werkt
Waar de ene boer tevreden mee is wil niet zeggen dat een andere hier ook tevreden mee is.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mengwagen , voermengwagen en diesel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
16