'Het blijft onaanvaardbaar dat de pluimveesector onderdeel wordt gemaakt van het mestprobleem in de rundveehouderij'

Voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) hoopt dat de afroming van pluimveerechten alsnog van tafel gaat. Dit zou kunnen als een wetswijziging van het CDA en SGP dinsdag 15 oktober wordt aangenomen.

Deel dit topic

Reacties

vannorden1993
€? Zij sprak destijds in Brussel af dat het nationale mestplafond in 2025 met 10 procent moet worden verlaagd ten opzichte van 2020.”
Dit is juist.

“ omdat alle pluimveemest wordt geëxporteerd.”
Dit is een leugen.

“ nu gooien ze de varkens- en pluimveehouders voor de bus”
Dit is zwaar overdreven zonder onderbouwing.

“ Als meer dan 65 procent meedoet aan de Lbv of Lbv-plus, dan is er een restopgave. Als pluimveehouderij leveren wij een grote bijdrage aan deze regeling.”
Alle sectoren leveren een bijdrage. De verdeling is nog niet duidelijk.

“ Een weegmoment in de zomer is zinloos, omdat de rechten pas aan het einde van het jaar worden verleased.”
Dit is juist en zeer pijnlijk voor een minister die zegt verstand van zaken te hebben.
Dirk van Zetten
De kippen en varkensboeren moeten gewoon mee doen met de afroming bij overdracht. Hun overschot is ook evident, het argument dat de plaatsingsruimte van kippenmest in het buitenland is, is geen reden om het mestoverschot een rundveeprobleem is. Rundvee plaats mest in Nederland en kippen plaatst mest in het buitenland.
+1
vannorden1993
@Dirk van Zetten Het gaat om de landelijke productie van mest
Die moet verminderen
Je kunt nu zien hoe oncollegiaal de varkens en kippenboeren zijn
Ze hebben jarenlang geprofiteerd van lage mestafzetkosten doordat er veel grasland is in Nederland
+1
bio boer
@vannorden1993 wie gaat ze uitleggen dat verlaging nationaal plafond niet alleen over de melkveehouderij gaat

Dan hoef ik ook geen afroming bij handel nooit derogatie gebruikt en hoef geen druppel mest aftevoeren van de melkveehouderij en al mij pluimvee mest gaat naar oost Duitsland
melluk
@bio boer inderdaad , ik heb een melkvee , varkens en akkerbouwbedrijf en genoeg grond gekocht om al mijn mest af te zetten op eigen grond , nooit gebruik kunnen maken van derogatie , is krimp dan terecht??
BertK
@melluk Grondgebonden met eigen grond dus?
De meeste kippen en varkensboeren zijn dat niet, slepen met die mest en kilometers maken is dat duurzaam?
Edvof
@vannorden1993 volledig eens met deze stelling. Melkveehouderij heeft jaren door hoepeltjes gesprongen en pijn geleden om de derogatie te behouden. Dat is in het voordeel geweest van alle dierlijke sectoren. Dat dit voordeel nu verdwijnt, kan je niet alleen op het bordje van de Melkveehouderij leggen.
Edvof
Varkens en kippen bedrijven hebben in het verleden al vaker met publiek geld de omvang laten krimpen in verschillende opkoop regelingen. Dat is mooi dat dat is gebeurd, maar je kan die inspanning niet toeschrijven aan de sector zelf. Dus ik ben het volledig met Wiersma eens dat die reductie van het landelijke plafond wordt afgetrokken.
Verder gaat het niet over het plaatsen van mest maar over de productie.
Een koe, een kip en een varken. Allemaal produceren stikstof en fosfaat in de uitwerpselen. Of dat nou een biologische, intensief of extensief gehouden dier is, dat maakt niet uit. De excretie ligt bij verschillende houderij systemen wel anders, maar daar word wel degelijk rekening mee gehouden bij de excretie per dier.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's onderdeel , nvp , cda , mestprobleem , pluimveerechten , sgp en pluimveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!