Meer biologisch eten? Die slag moet in de supermarkt worden geslagen

De verkoop van biologisch voedsel stijgt de laatste jaren relatief gezien fors, maar in absolute zin blijft het weinig voorstellen. Een stijging van ‘heel erg weinig’ naar ‘nog steeds weinig’.

Deel dit topic

Reacties

bio boer
Kan ook bij de industrie
Op de mayonaise staat nu ook vaak met vrije uitloop ei kan ook staan met biologisch ei

Of net als ons ijs staat bereid met biologische melkt om alle grondstoffen te vinden bio is nog flink struikel blok en de certificering te duur voor onze schaal kost zo paar duizend euro

Laast ook controle bij de kippen ikb en kat 3000 euro 🙈
Puddingboer
@bio boer Bio mag toch nog steeds een bepaalde percentage gangbare mest afnemen hoeveel is dat? En over 4 jaar als Den Haag te veel boeren heeft opgeruimd en daarmee de mestoverschot waar haalt bio dan zijn meststoffen vandaan ??
newholland6640
@Puddingboer

Zoek maar op bij de skal. Meende dat het 20 procent was
Puddingboer
@newholland6640 Het was eerder meende ik 30 % ze zullen wel met wat tussenstappen naar 0 toe werken lijkt mij
newholland6640
@Puddingboer

Ja is verlaagt indd. En wat mij betreft terecht.
0 procent zou mooi zijn
bio boer
@Puddingboer als geld oplevert voer ik misschien ook wel paar vracht vrijwillig af
weurding
Alles wat groeit en bloeit is biologisch, zeker als je je eten zelf bereidt, egaal op welke manier verbouwd, grijp je echter naar blikvoer, magnetronvoer en snel bereidde happen kun je vraagtekens zetten
grös
@weurding
Als we kunstmest strooien schakelen we wel bepaalde biologische processen uit. We willen -snel- veel opbrengst.
Anders moet je wachten op de plant die uit fotosynthese suikers geeft aan het bodemleven, en het bodemleven stikstof terug, duurt allemaal veel langer, maar werkt ook langer door.

En dan spuiten. Plagen in de vorm van schimmels of insecten of onkruid zijn er ook met een reden, zijn gewoon biologische/natuurlijke processen, en die gaan we vervolgens bestrijden omdat het makkelijker is als de oorzaak aanpakken.
Maar dat gebeurt in de bio-landbouw natuurlijk ook, wellicht in mindere mate.
Men gaat eerder op zoek naar permanente oplossingen. Ik gebruik al jaren geen droogzetantibiotica omdat ik het een lapmiddel vind.
bio boer
@grös vele middelen zijn we wel totaal afhankelijk geworden ook om ras eigenschappen belangen niet meer zo veel uit ging na residentie ook de veredeling is daar weer meer op aan het letten
weurding
@grös kunstmest gebruiken we al 6 jaar niet meer, onkruid spuiten ontkom je bijna niet aan in mais en gerst, maar dat is ook het enigste
bio boer
@weurding ben eigenlijk wel benieuwd hoe onze voorouders dat deden voor dat er spuit middelen waren
Spuiten is wel super makkelijk
RaHeados
@bio boer rustig met de schoffel door het gewas wandelen?
grös
@RaHeados
Zijn toch ook schoffelmachines?
En bieten schoffelen ze ook nog wel met de hand.
Overbuur spuit de maïs niet, ploegt slecht grasland om en gaat in het begin paar keer met de wiedeg er door, moet je wel wat droog weer hebben, en je ben geen onderzaai nodig ..

Er waren ook nog wel fungiciden voor maïs toch ? Maar dan moet je volgens mij wel eens afvragen of je niet eens wat anders op zo'n perceel moet zaaien.
cjw73
@bio boer toen was er nog werkvolk zat en het koste weinig, dus even met de schoffel erdoor. Das nu onbetaalbaar
+3
grös
@cjw73
Volk is er wel, maar het woordje werk kennen ze niet allemaal meer.
kleine boer
@bio boer oppervlakte was ook iets kleiner die werd bewerkt....dus konden het gewoon bijhouden met voldoende volk maar wat is er mis met spuiten? zelf ga je ook naar de doktor als je ziek bent en krijgt soms medicijnen en we worden gemiddeld een stuk ouder dus het gaat best goed overal mee,,,,
weurding
@bio boer veel kleinere oppervlakte per vak, gingen er op knieën door
+2
grös
@weurding
Ze hebben daarom ook wel strokenteelt. Bepaalde gewassen versterken elkaar, en de een het ongedierte onder de ander boven de grond enz. En je hebt niet ineens phytoftora over je hele perceel.
Resistente rassen zijn er natuurlijk ook.
Ja kleinschaliger is dat makkelijker te beginnen, en op gezonde grond.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's verkoop , supermarkt , biologisch , voedsel en slag geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!