Agractie: Afdronk mestdebat. Wat nu?

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over mest. Wij kijken hier teleurgesteld op terug. Wij vragen ons af of Tweede Kamerleden de ernst van deze gecreëerde mestsituatie wel onder ogen zien en of het besef er is dat als er geen echte oplossingen komen er een grote kaalslag gaat plaatsvinden in de agrarische sector, vooral in de melkveehouderij.

Politici komen niet met echte oplossingen die boeren op de korte
termijn gaan helpen. Agractie benadrukt daarom nog maar eens: Stop met het voortborduren op een verrot fundament. Beleid en wetgeving die niet deugt moet de prullenbak in!

Brede opkoopregeling
Uit het mestdebat werd duidelijk dat de door de minister voorgestelde brede opkoopregeling naar voren gehaald moet worden. Stoppers varen hier wel bij, maar de blijvers hebben hier vooralsnog weinig aan. Agractie is niet tegen vrijwillige opkoopregelingen, maar wel tegen ‘lukraak opkopen’. De vraag is of de minister de tijd kan nemen om zo’n opkoopregeling om te buigen naar een ‘blijvers/wijkers-regeling’ en
om hiervoor het benodigde budget vrij te maken. Daarbij zal wat mestplaatsing betreft het effect hiervan al in voorjaar 2025 merkbaar moeten zijn.

Grondgebondenheid
Wat betreft de wens van meerdere Kamerleden over grondgebondenheid. Met de invoering van grondgebondenheid in welke vorm dan ook, zal er geen hectare extra plaatsingsruimte ontstaan en zal dus ook niet bijdragen aan de oplossing van het gecreëerde mestprobleem en ook niet aan de verbetering van de waterkwaliteit. Sterker nog: invoering van grondgebondenheid zal voor individuele boeren een andere vorm van sanering betekenen. Daarbij is door fosfaatrechten de omvang van de veestapel al begrensd.

- Grondgebondenheid is een nepoplossing.

- Meer mestplaatsingsruimte is nodig!

- Dan naar de échte oplossingen.

Vooralsnog zien we in alle mestdebatten dat politici voorbij gaan aan de échte oplossing: meer mestplaatsingsruimte! Het verlies aan mestplaatsingsruimte, door afbouw derogatie, bufferstroken en verlies NV-gebieden, loopt in 2026 op naar 78 miljoen kg N. Dit is een giga-probleem. Als dit plaatsingstekort opgelost moet worden door boeren te laten stoppen, zal er ongeveer een derde van de veestapel (en dus ook bedrijven) moet verdwijnen.

Dit is onacceptabel! De enige oplossing is dan ook het creëren (en terugbrengen) van meer mestplaatsingsruimte! De minister zal, met steun van Kamerleden, alles op alles moeten zetten om dit in Brussel te realiseren. Wij balen ervan dat we bij meerdere Kamerleden een afwachtende houding zien. Er wordt van de agrarische sector verwacht met oplossingen te komen, terwijl afgelopen kabinetten deze puinhoop hebben aangericht. Agractie ziet graag een mestbeleid waarin de behoefte van bodem en gewas centraal staat en een goede waterkwaliteit randvoorwaarde is. Zoals gisteren weer eens bleek is de mestproblematiek vooral een politieke discussie. Waar het over moet gaan -goede landbouwpraktijk en zorg voor bodem en gewas- maakt geen onderdeel uit van het debat. Boeren zijn daar spuugzat van!

Wij blijven daarom onze nek uitsteken en vinden dat we terug moeten naar de basis. Daar waar de waterkwaliteit goed is of sprake is van een trend in de goede richting, moet een overgangsregeling komen. Het blijft van de zotte dat boeren nutriënten voornamelijk uit kunstmest moeten halen en niet uit het gezonde dierlijke mest. Dit is ook onderdeel van onze inbreng in het melkvee-collectief. We blijven dit uitdragen richting Kamerleden en in gesprekken op het ministerie

Deel dit topic

Reacties

+2
mlkvhoudr
Grondgebonden is natuurlijk wel een oplossingsvorm, zonder die vorm heilig te willen verklaren
Braboboer
@mlkvhoudr

Wat lost het op?
bio boer
@Braboboer zorgt er wel voor dat je niet zomaar onbeperkt mest kunt produceren
Braboboer
@bio boer

Daar hebben we al fosfaatrechten voor.
vannorden1993
@Braboboer En wat gebeurt er wanneer ze bijvoorbeeld morgen er niet meer zijn?
Kars
@vannorden1993 helemaal niks
vannorden1993
@Kars Dat is een beetje naïef
Braboboer
Quote @vannorden1993:
@Braboboer En wat gebeurt er wanneer ze bijvoorbeeld morgen er niet meer zijn?

De gebruiksnormen dierlijke mest zijn de volgende beperking.
bio boer
@Braboboer dat is landelijk niet regionaal

Als in zuiden alle melkveehouders stoppen en in noorden nemen ze de productie rechten over komt ook niet goed daarom hebben ze bij intensieve veehouderij compartimenten zo er in regio zuid en oost geen extra rechten van varkens en kippen uit overig kon komen om er in zuid en oost eigenlijk al teveel waren
bio boer
@bio boer het is ook nog wens van de eu minder dieren per ha landbouwgrond
Kars
@bio boer dus intensief kan beste maar vertrekken.
bio boer
@Kars in de oorspronkelijke plannen had je 10 jaar en kon je nog best intensief zijn
+1
pieta
@mlkvhoudr Ik was dus meer als grondgebonden totdat ze norm hebben aangepast en middels bufferstroken goede landbouwgrond hebben gestolen. Gelukkig niet in NV of waterwingebied.
mlkvhoudr
@pieta ik ben ook wat ouderwets waarschijnlijk met mijn defintie van grondgebondenheid, daarom zei ik al zonder het heilig te verklaren
vannorden1993
Heeft agractie al met de vuist op tafel geslagen?
Heeft het geholpen?

Het is jammer om te zien dat het besef er niet is dat er geen nieuwe derogatie of vorm van derogatie gaat komen.
Het illustreert wel de machteloosheid van de agrarische belangenbehartiging.
sorry
Aanklagen voor onbehoorlijk bestuur
mlkvhoudr
@vannorden1993 ik dacht altijd dat juist jij in de maakbaarheid en sturing van de discussie geloofde met al jouw soms best inhoudelijk sterke berichten, nu breekt toch wel een beetje de paniek uit hier, nu zelfs jij niet meer in geloofd in het richting geven aan de discussie
vannorden1993
@mlkvhoudr Ik kan je redenering niet volgen
+2
mlkvhoudr
@vannorden1993 geeft nils heb ik ook wel eens last van
+14
Zebra
Het verlies van mestplaatsingsruimte door de ingestelde bufferzones langs sloten is heel makkelijk op te lossen (zie België). Hier telt het hele perceel voor de plaatsingsruimte, maar mag er op de bufferzone niet bemest worden. Er komt dus iets meer mest op de rest van het perceel, maar de afspoeling is minimaal.
Twentsch Land
Dus feitelijk toch ietsjes derogatie.

@Zebra
+2
Braboboer
@Zebra

Bijzonder weer dat het daar wel kan, en hier niet.
sorry
400.000koeien x 44p x€120 = +- 1,8 miljard ...koopje
koe-boer
Ik heb volgens mij weleens gelezen dat bij veehouders in Amerika het mestgebruik werd gecontroleerd door jaarlijks grondmonsters te nemen van de percelen. Bij deze monsters mocht de fosfaattoestand in de bodem niet verhoogd zijn. Vind het wel een mooie oplossing eigenlijk maar kan zijn dat ik het verkeerd onthouden heb. Iemand die hier meer over weet?
Kars
@koe-boer gebeurd in België ook. Mja het weer heeft ook grote invloed erop.
de Tank
@koe-boer
Dit verhaal klopt wel, tenminste 20 jaar geleden nog wel, toen op een bedrijf in Washington geweest, daar kon op die manier wel 2x zoveel mest op het land als en werd er geen kunstmest gebruikt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , onderdeel , mestbeleid , grondgebondenheid , mestplaatsingsruimte , mestprobleem , tweede kamer , plaatsingsruimte , fosfaatrechten , agractie en bufferstroken geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
2.126