Verslag ANNECY - EU-landen: Zet boerensteun voort

ANNECY -Boeren kunnen ook na 2013 rekenen op behoorlijke bescherming van Brussel. Het Europese landbouwbeleid hoeft na 2013 niet grondig te worden veranderd, zo bleek dinsdag bij informeel EU-beraad van ministers van landbouw in Annecy.

„Zo'n twintig van de 27 landen willen het huidige type van een gereguleerde markt voortzetten. Enkele willen meer naar een vrije markt”, concludeerde de Franse minister Michel Barnier, die het beraad voorzat.
Landbouw is het eerste en grootste vakgebied dat door landen grotendeels via Brussel is geregeld. De miljardensubsidies vormen er bijna 40 procent van de EU-begroting. Het huidige beleid, dat al minder bescherming biedt dan enkele jaren geleden, loopt december 2013 af.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) behoort tot de groep die pleit voor meer marktoriëntatie. „Risico's horen bij het ondernemen”, zei ze. De minister meent echter ook dat de overheid de landbouw niet helemaal aan de vrije markt moet overlaten. „De overheid mag nooit, nooit met de rug naar de boeren gaan staan. Voeding is en blijft een eerste levensbehoefte.”

Verburg wil dat de EU zo onder meer een vangnet biedt in tijden van crises, zoals grote uitbraken van dierziekten. „Het vangnet moet zo lang als nodig, maar zo kort als mogelijk.”

De Franse minister Barnier wil de boeren echter veel meer de hand boven het hoofd houden, onder meer door de prijzen te reguleren. Boeren zouden een soort inkomensverzekering moeten krijgen.
EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) concludeerde dat de meningen over toekomstig landbouwbeleid „zo verschillend zijn als het landschap en klimaat in Europa”.

De Deense commissaris verwacht eigenlijk geen grote veranderingen: „We kunnen beslissen om de richting enigszins te verleggen, maar het is niet nodig om het beleid compleet te herschrijven”, stelde ze in het beraad.
Over het toekomstige budget is nog niet gesproken. De commissaris voorziet wel dat binnen het budget meer geld gaat naar algemene plattelandszaken in plaats van specifieke boeren. Verburg sluit dat niet uit, evenals meer geld voor innovatie of concurrentiekracht, zei ze in een reactie.
Besluitvorming over het EU-landbouwbeleid na 2013 begint komend voorjaar.

Bron: [www.telegraaf.nl]

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Doet het er eigenlijk nog wel wat toe wat voor besluit er genomen is, en wat iedereen roept, of wel niet wil?Als de prijs van je product veel tekort-schiet, maakt dit toch niks uit. En waarde van de uitkomst is dan toch zero.
Grasbaal
ANNECY -Boeren in Europa moeten weer voldoende eten produceren voor de eigen bevolking. Niet langer mogen we denken dat er altijd import van goedkoop voedsel mogelijk is, stelde minister Gerda Verburg in de marge van EU-beraad dinsdag over de toekomst van het landbouwbeleid.

„Voedselzekerheid wordt weer met hoofdletters geschreven hoog op de EU-agenda. Dat is een van de gevolgen van de voedselcrisis: het besef dat voedselzekerheid cruciaal is.”
Begin dit jaar bleken graan en andere landbouwproducten plots zeer duur en schaars. Import bleek ineens lastig en soms onmogelijk. Dat was schrikken na een periode van melkplassen en boterbergen, waarin de EU vooral bezig was de productie af te bouwen.

„Europa vond de voedselproductie lange tijd niet zo belangrijk meer. Ook in Nederland hebben we dat gedacht”, zegt Verburg. Ze benadrukt dat die tijd voorbij is. „De landbouw is terug in het centrum van de aandacht.”
De minister mist die ommekeer nog bij sommige Kamerleden. Ze wijst op een internetenquête, waarin mensen aangaven dat ze boeren belangrijk vonden voor voedsel en landschap. „Die mening mag nog iets meer doorklinken in de politiek. Ik zie het besef nog te weinig bij partijen die niet tot de coalitie behoren.”
Om te zorgen dat er weer volop te eten is, wil Verburg sowieso voldoende hectares voor akkers, weilanden, kassen en dergelijke. „Ook in Nederland. We zijn een groot land met grote ambities, maar op een kleine oppervlakte. Dus moeten we zo goed mogelijk omgaan met agrarisch natuurbeheer. Is het wel nodig dat alle grond voor Natura 2000 en de Ecologische Hoofdstructuur wordt gekocht en beheerd door anderen?“
Verburg wil ook in 2040 nog landbouwgebieden hebben in de alsmaar vollere Randstad. „Geen Randstad zonder boeren, of zonder koeien.”

De productie van voldoende vlees, aardappels en ander eten kan volgens de minister ook door de teelt te innoveren. Ze wil betere gewassen, met meer productiviteit en minder gewasbeschermingsmiddelen.
De CDA-minister ziet ook kansen bij het hogere zeewater, hoewel meer gronden zilt wordt. „Ik weiger om dat als een bedreiging te zien. We moeten denken aan gewassen die ook op zilte grond kunnen groeien. Lamsoor bijvoorbeeld. We laten de universiteit van Wageningen kijken wat er nog meer kan op zilte grond, ook voor veehouderij”. Waarna Verburg in de lach schiet: „Pekelvlees? Van zeekoeien, ha ha”.

Bron: [www.telegraaf.nl]
Grasbaal
VISIES BOTSEN OVER NIEUW BELEID

door MARIJN JONGSMA

ANNECY – „Wij zullen nooit zulke rendementen halen als jullie. Hoe moeten die grote melktankwagens hier komen?” Kaasmaker Max Schmidhauser wijst naar de bochtige weggetjes die voeren naar boerderijen op 1600 meter hoogte. Zijn woorden ademen de lobby van het Franse EU-voorzitterschap: meer steun voor Europese bergboeren. De strijd om de Europese landbouwmiljarden is geopend.


« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , innovatie , landbouwbeleid , overheid , dierziekten , klimaat en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0