Groepsiglo

Wie heeft er hier ervaring met kalveren in groepsiglo's? Ik ben op zoek naar een manier om de jongste kalveren te kunnen huisvesten, nadat ze uit de eenligboxen komen. Nu weet ik wel dat er groepsiglo´s bestaan voor 6-8 kalveren in een iglo. Ik zou graag weten wat hier de ervaringen mee zijn, wordt het een smeerboel of niet en nog belangrijker uiteraard hoe doen de kalveren het er in?
Mijn bedoeling zou dan zijn om 2 of 3 van die iglo´s buiten te plaatsen op een betonplaat, of is het echt nodig om roosters onder het uitloopgedeelte te hebben? Of is misschien de ervaring aanwezig om te zeggen dat ik dat niet moet doen en beter een nieuwe stal kan zetten voor de kleinste kalveren?
Het punt is dat er in de stal geen ruimte meer is om strohokken voor die groep te maken.

groeten Bert

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
We hebben sinds een tijd zo'n groepsiglo. Werkt best. We hadden ook van die dampige binnenhokje's die we met de kruiwagen moesten leegmaken. Ik heb het hol een tijd op de beton gehad maar dat wordt inderdaad een smeerboel. Nu heb ik ze in een weitje staan met officieel hekwerken en bihorende grote rvs bak waar het hooi en brok droog in blijft. Als het te nat wordt of teveel stro on zit dan koppel ik het voorhek los en sluit de kalveren op in de iglo. Dan pak ik het hele zaakje op en zet het 5 meter verder (met kalveren erin) weer neer. Met de shovel en pelikaanbak pak ik het stro dan weg en gooi er met de shovel weer een beetje droog zand op. De wei is groot genoeg zodat er op den duur elke keer weer een nieuwe stuk beschikbaar is.We zijn er dus een beetje mee aan het expirimenteren geweest. Het ideaalbeeld is gewoon een put maken waar je al die dingen op zet zodat je minder stro nodig hebt. Maar dan ga ik doen als alle andere dingen op mijn verlanglijstje gadaan heb. Al met al zijn we heel tevreden over de arbeidsbesparing en de gezondheid van de kalveren. Onze jongveestal staat aan de overkant van de straat. Ook dan is het een gemak dat je de kalfje's met hok en al kunt overzetten.
Onbekend
Onze ervaring is dat je de brok en het hooi niet mooi droog kunt houden. Ook is het lastig sto stooien in de iglo. Wij hebben nog 1 groepsiglo en gebruiken deze eigenlijk alleen in de zomer. Dan maken we de uitloop met schapenhekjes fors groter en zetten deze dan in het weiland. Dit werkt goed met droog weer. Zodra de regenachtige periode te lang wordt halen we de kalveren binnen.

Mooi zou zijn als je houten roosters in de iglo zou hebben. Dan loop het vocht er mooi uit en blijft de iglo langer droog en kost weinig stro.

heb je eventueel nagedacht aan een flexhal of tent. Dit leek ons nog wel handig als je niet te veel strohokken nodig bent.
Onbekend
Bij Alpuro hebben ze een mooi verplaatsbaar stro hok voor 10 kalfjes
Kijk maar eens bij alpuro .nl
Onbekend
Dat zeg ik ja....
Onbekend
Hebben er 1, maar de locatie is het belangrijkste. Liefst met put onder uitloop, of anders enorm veel afschot. Hebben de iglo een tijdje op een vlakke vloer gehad, maar dit gaf een puinhoop. Vers water verstrekken is wel vrij moeilijk; met een specikuip in uitloop werkt ook matig, in de emmerringen emmers met water geeft vervuiling in het voer hieronder.
Onbekend
wat ik hier zo lees is het nog niet overwegend positief. Moet maar eens gaan nadenken over een andere plaats....

groeten Bert
Onbekend
[www.alpurobreeding.com]

is dit niet wat dan.... beetje naar onder, die groepshuisvesting....??
Onbekend
Beste mensen

Wij zijn op zoek naar een nieuwe jongvee opfokker. Onze huidige opfokker stopt er mee na 9 jaar goede samenwerking.
Wie kan mij aan een adres helpen, het liefst in de regio Midden Drenthe maar andere opties zijn ook welkom.

Met vriendelijke groet

Berend van Noord
adrie
Overbezetting geeft een smeerboel, wat ik lees en begrijp, worden de iglo's te vol gedaan onder het mom van; er zijn tochzoveel vreetplekken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , kalveren , roosters en ligboxen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
25