Wiersma kondigt een mix van mestmaatregelen aan

Mestmaatregelen gepresenteerd aan Tweede Kamer: Wiersma zet in op meer mestruimte, subsidie voor mestverwerking en afroming productierechten

Minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) presenteert een mix van maatregelen de druk op de mestmarkt te verlichten. In Nederland komt meer ruimte om – binnen de norm – mest te plaatsen. Ook stelt de minister een speciale ‘mestgezant’ aan met als taak het bevorderen van de exportmarkt voor mest. Een subsidie voor mestverwerking en een meer evenredige sturing op de mestproductie moeten op korte en lange termijn de mestmarkt verlichten en meer in balans brengen.

Deel dit topic

Reacties

Twentsch Land
Bij geen verhandel in fosfaatrechten alleen maar voordelen.
de jonge
.
HansBa
Die stikstofcorrectie factor van 10 naar 14 %, hoeveel kub scheelt dat per ha?
+1
Noorderling
@HansBa 4%, heb je je bufferstroken weer terug.
ntd79
@Noorderling dus zo'n 1,8 kuub de bunder?
+1
Noorderling
@ntd79
Zoiets, maar het zit in de productie en vult er je 170 kilo mee.
Of ze forfaitaire gehalten ook aan gaan passen of dat je minder kuubs krijgt per koe weet ik zo niet. Er mag meer op je grond maar je hoeft ook minder af te voeren.

maar vind het al heel wat dat dit aangepast wordt. 4% over alles zet zoden aan de dijk, dan op plekken wat schrapen en schuiven met lijntjes. Bij iedereen gaat er direct een noemenswaardige hoeveelheid van het overschot af.
bio boer
@ntd79 gaat over je productie niet per ha
T60401
@Noorderling eerst gaan we wel terug van 210 baar 190 en dan 4% er bij.

Maar ze hebben het over 10 procent nu. wordt daar de huidige werkingscoëfficiënt mee bedoelt? Want die werkingscoefficient heeft helemaal geen invloed op de hoeveelheid dierlijke mest die je mag rijden
+1
Noorderling
Quote Reactie van @T60401:
eerst gaan we wel terug

ik zit al op 170, vanaf nu is alles weer winst 😉
Volgens mij zit dat verschil in gasverliezen welke in tabel 4 wel verwerkt zitten en tabel 6 niet, zijn hier al hele topics aan gewijd en mede door mesdagfonds boven water gehaald: stikstofclaim.nl/updates/…
Edvof
@Noorderling volgens boerderij wordt bex bedrijven uitgesloten. Raar, want dat is op rantsoen niveau gerekend en N2 verlies is in de opslag.

(klik om te vergroten)

T60401
Quote Reactie van @Noorderling:
n welke in tabel 4 wel verwerkt zitten en tabel 6 niet

dus eigenlijk moet er 14% van tabel 6 af? dan zet het zode aan de dijk
bio boer
@Noorderling die correctie zit wel in tabel 6 maar is nu 8,5 gaat naar 10,1
Uit onderzoek blijkt dat opstal 14% verlies optreedt maar met weidegang heb je minder verlies dus komt ze tot 10,1 % stikstof verlies
Zo ik het in de brief zie gaat ze geen onderscheid maken tussen opstaller en weider

Zo interpreteer ik de brief voordeel van 1,6%
+1
Noorderling
@bio boer
En met weiden staan koeien 90% op stal, zou dat verschil zo noemenswaardig zijn?

Het staat er niet duidelijk in.
Dacht zelf van 10 naar 14. We zullen het zien, misschien doet de emotie al wel meer dan het absolute voordeel.

Had met fosfaat ook al wel eerder een opleving verwacht. Die 30% zingt al vanaf het voorjaar rond, toen alles geregeld en nu probeert men een paar euro extra te vangen.
bio boer
@Noorderling heb de brief nog even gelezen ze gaat 2025 ook de actualisatie doorvoeren van tabel 6 daar is n productie bij vele producties stuk hoger maar fosfaat lager
Met verwijzing naar dit rapport
edepot.wur.nl/559242/
bio boer
@bio boer een 8000 kg melk koe gaat persaldo toch nog 4 kg extra n produceren staat hier

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

bio boer
@Noorderling van 8,5 naar 14 met correctie weidegang minder opslag verlies maakt 10%

Het zal wel duidelijk worden komende tijd de nieuws pagina’s spreken over 14%
bio boer

(klik om te vergroten)

pieta
@T60401 De N-productie melkvee is dacht ik 300 mln kg. Daar gaat 12 miljoen kg af. Van het overschot kan het wel 24% zijn.
bio boer
@pieta je hebt ook verlies bij bemesten dat is al 50%
cornelissen
Nu had ik de minister toch al niet hoog ,gezien mijn ervaringen met haar bij de nmv, maar om nog een trap na te geven door het afromingspercentage sterk te verhogen heb ik geen goed woord voor over.
Ze komt toch bij Netwerk grondig vandaan , die was altijd voorstander van geen rechten voor grondgebonden melkveehouders en toen dat niet haalbaar was de fosfaatbank. Hoor er allemaal niets meer over.
Bennie Stevelink
@cornelissen
Quote:
Ze komt toch bij Netwerk grondig vandaan , die was altijd voorstander van geen rechten voor grondgebonden melkveehouders

Wanneer is een melkveehouder grondgebonden? Na afschaffing van derogatie is dat dus 170 kg N. Dan heb jij van de huidige fosfaatrechten al over.
cornelissen
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Dan heb jij van de huidige fosfaatrechten al over.

Klopt ,zit in de buurt van 195-200 kg N per ha , maar onderhand wel in totaal een kleine 400000 euro uitgegeven aan fosfaatrechten ( koop en lease ) Had beter voor die centen landbouwgrond kunnen kopen. En er is hier voldoende te koop.martengroothof.nl/projecten/….
Ik geef toe ,heb er ook een kadastraal ,no. uit gekocht ,maar ben onderhand financieel verarmd door die smerige rechten, dus mijn geld was op en is nu helemaal op.
+4
Realisme
@cornelissen ondernemen is keuzes maken en de wispelturigheid van de overheid hoort toch ook een beetje bij die afweging die je dan maakt.

Van mij mag je de rest van je leven terug komen op het onrecht wat jouw aangedaan is door de overheid en eventueel anderen. Maar persoonlijk zou ik er een streep onder zetten. De kennis meenemen die je opgedaan heb en volgende keer toch hopen/proberen dat je aan de goede kant van de streep zit.
+1
GJKlaassen
@cornelissen Hoezo? De 30% zal weer een nieuwe balans op de fosfaatmarkt brengen. Zowel kopen als verkoper zullen een daar wat aan mee betalen. Hoe de markt dat verder doorwerkt weten we niet, net zo min als dat we weten hoe dat zou gaan met 10% afroming.
verwijderd
Noorderling
Quote Reactie van @Edvof:
ordeel negatief wordt pak je nog een stukje mee door weer forfaitair te gaan werken

Lees dat nu ook op nos, opzich logisch. Je procentuele voordeel wordt lager als je al met bex werkt. Zit hier vaak om 0, als het een voordeel is is het een mevaller. Door de groep die er weinig mee doet gemiddeld te verlagen pak je toch nog wel wat mee voor de mestmarkt. Denk dat daar ook wel de pijn zit met veel weiden en gras voeren en waar de derogatie er het hardste in hakt.
Zorgt de andere club voor een strak gemiddelde forfait, waar diegene onder het gemiddelde zitten deze ook nog eens met de bex kunnen berekenen. Eigenlijk best scheef, voordeel mag je rekenen, het nadeel hoeft niet dan mag het met het gemiddelde.
Edvof
@Noorderling ik had bericht al verwijderd omdat ik het wel krom vindt. Lagere stikstof excretie uit de koe geeft procentueel toch de zelfde verliezen uit de put. Zie ook mijn screenshot van boerderij hier boven.
Noorderling
Quote Reactie van @Edvof:
Lagere stikstof excretie uit de koe geeft procentueel toch de zelfde verliezen uit de put.

dat zou je zeggen.
Begint ondertussen ook een gedrocht van een rekenformule te worden waarbij geen variabele aangepast kan worden omdat er teveel kruisverwijzingen in zitten, net de belastingdienst maar dan anders.
GJKlaassen
@Noorderling en dat is ook de groep die nu voor het eerst moest afvoeren of nog wat kon aanvoeren. Verdwijnen die weer van de afzetmarkt.
Tinus78
@GJKlaassen normen gaan volgend jaar heel stukje meer naar beneden dan 4%. Is nu al iets van 85% die moet afvoeren volgend jaar gaan we denk voorbij de 90. Maar 4% is mooi meegenomen
GJKlaassen
@Tinus78 Klopt. Maar andere regelingen zullen ook moeten rijpen voor we er effect van kunnen verwachten. Daarnaast zal ze komend jaar gaan benutten om meer in Brussel gedaan te krijgen. Ten minste, zo lees ik het.
+1
Tinus78
@GJKlaassen dat denk ik ook. Vooral voor de grasgebieden waar ikzelf ook in mag boeren zou een ruimere graslandderogatie wel fijn zijn
david2

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , landbouw , sturing , subsidie , natuur , mestverwerking , mestproductie , voedselzekerheid , visserij en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!