Openheid mkz 2001

Laboratoriumgegevens Kootwijkerbroek vrijgegeven
Persbericht | 25-09-2008

De vandaag vrijgegeven laboratoriumgegevens van ID-Lelystad herbevestigen dat in 2001 in Kootwijkerboek het MKZ-virus is aangetroffen. Enkele veehouders van wie het vee tijdens de MKZ-crisis in 2001 is geruimd, hebben jarenlang inzage gevraagd in de gegevens van het laboratorium-onderzoek. Vanmorgen hebben ze de test-gegevens in handen gekregen. Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) hoopt dat hiermee alle twijfels over MKZ in Kootwijkerbroek zijn weggenomen.

De veehouders hebben vandaag de stukken ontvangen die het laboratorium ID-Lelystad BV aan het Ministerie van LNV ter beschikking stelde. Daarmee geeft het ministerie van LNV uitvoering aan de uitspraak op 9 september van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in Den Haag.

Begrip
Minister Verburg hoopt nu dat alle twijfels over MKZ in Kootwijkerbroek tot het verleden behoren: "Ik begrijp heel goed welke impact het heeft als de dieren van je boerderij geruimd moeten worden. Dat grijpt zó diep in, dat ik snap dat je als boer echt zeker wilt weten of er inderdaad MKZ in je dorp is geweest. Uit de gegevens die ik vandaag heb verstrekt blijkt dat het MKZ-virus écht aanwezig was in Kootwijkerbroek. Ik hoop voor hen dat ze nu een punt kunnen zetten achter de afschuwelijke MKZ-uitbraak in 2001, om al hun energie te geven aan hun bedrijf."

Over de kwestie zijn op 16 september vragen gesteld in de Tweede Kamer door CDA, VVD en SGP. Deze zijn inmiddels door de minister beantwoord.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Als je de openheid van de overheid toch niet wilt geloven, waarom vraag je er dan om???

Hang dan meteen maar weer een paar dode varkens in de bomen..

Jan Schreef:
-------------------------------------------------------
> Toevallig deze week nog met iemand er over
> gesproken die ook in dat gebied woont en die zei
> ==frisse zaken kun je open zetten,dichte zaken
> beginnen te stinken als je later opend
casev
zo Co,nog tot in de late uurtjes aan het werk geweest zie ik
Grasbaal
Dossiers Kootwijkerbroek vrijgegeven

Protest tegen preventief ruimen in Kootwijkerbroek, 2001

DEN HAAG – Na ruim zeven jaar touwtrekken hebben veehouders in Kootwijkerbroek donderdag inzage gekregen in de onderzoeksgegevens over de MKZ crisis in 2001. Volgens het ministerie van Landbouw blijkt dat het virus daadwerkelijk in Kootwijkerbroek is aangetroffen. Veehouders zijn niet overtuigd.

De fracties van de SGP, CDA en VVD hadden in de Tweede Kamer vragen gesteld over de omstreden kwestie.
Met de publicatie van de lab gegevens geeft het Instituut voor Dierziekten en Dierhouderij (vroeger ID Lelystad geheten) gehoor aan een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Die oordeelde twee weken geleden dat de onderzoekers onzorgvuldig te werk zijn gegaan door informatie achter te houden. De tests herbevestigen volgens minister Verburg dat het virus in Kootwijkerbroek is aangetroffen.

Enkele veehouders van wie het vee in 2001 tijdens de MKZ crisis werd geruimd, verzochten jarenlang om inzage in de gegevens van het laboratoriumonderzoek. Die kregen ze tot gisteren niet.

Een van hen is de Kootwijkerbroekse veevoederhandelaar en kalverhouder Gert Jan Dokter. Via zijn advocaat kwamen de gewraakte stukken vandaag in bezit van de kalverhouder.

Hij gaat niet mee in de conclusie van het ministerie van Landbouw. „We zullen ons nu eerst buigen over de inhoud van de stukken”, aldus Dokter. „Het ministerie is blijkbaar zeker van zijn zaak. Maar minister Verburg is geen viroloog.”
Dokter wil, eventueel met hulp van buitenlandse deskundigen, de testgegevens tegen het licht houden.

De crisis zorgde destijds voor veel onrust onder veehouders. In Kootwijkerbroek kwam het tot een treffen tussen boze boeren en de politie. In deze regio werden in totaal op meer dan 200 bedrijven 50.000 dieren afgemaakt. Volgens de boeren is nooit vast komen te staan of de ruiming wel in verhouding stond tot de omvang van de uitbraak.

Minister Verburg van Landbouw hoopt dat met de openbaarmaking van de gegevens alle twijfels over MKZ in Kootwijkerbroek nu zijn weggenomen. „Ik begrijp heel goed welke impact het heeft als de dieren van je boerderij geruimd moeten worden. Dat grijpt zó diep in, dat ik snap dat je als boer echt zeker wilt weten of er inderdaad MKZ in je dorp is geweest. Uit de gegevens die ik vandaag heb verstrekt blijkt dat het MKZ virus écht aanwezig was in Kootwijkerbroek”, aldus de bewindsvrouw in een brief aan de Tweede Kamer.

Drs. L. Jansen, bestuurslid van de Stichting Onderzoek MKZ Crisis Kootwijkerbroek, wijst erop dat de essentie van de uitspraak van het College van Beroep is dat nu de veehouders kunnen vaststellen of er destijds terecht is gediagnosticeerd, of niet. „Dat de minister dit zegt, is te verwachten. Of de veehouders haar conclusie zullen overnemen, moet nog blijken.” Jansen had de dossiers vanmorgen niet gezien. „Belangrijk is: zijn ze volledig en zijn ze juist.”

De stichting maakt zich sinds 2001 sterk voor duidelijkheid in de zaak.

Bron: [www.refdag.nl]
Grasbaal
Door: Hans-Lukas Zuurman | woensdag 1 oktober 2008

KOOTWIJKERBROEK - De recent door het ministerie van Landbouw vrijgegeven papieren van de omstreden mond- en klauwzeermonsters van Kootwijkerbroek bevatten verkeerde data op de prints.


De prints van de testresultaten van onderzoeksinstituut ID Lelystad BV, waar destijds de diagnose MKZ werd gesteld, geven respectievelijk als data aan 16 januari 2001, 17 januari 2001 en 18 januari 2001. Dit terwijl de werkelijke data 22, 23, 27, 28 en 29 maart 2001 moeten zijn. Op een print is de datum van 18 januari 2001 weer doorgehaald. Volgens woordvoerder Erna Balk van ID Lelystad is dit het gevolg van de millenniumwisseling. ,,De computer waar destijds de laboratoriumuitslagen uitkwamen genereerde destijds automatisch een datum. Door de millenniumwisseling functioneerde dat laatste niet meer goed. Wat wel klopt zijn de uitslagen. In de naam van het bestand, de 'saved filenaam' is de juiste datum opgenomen en hij is terug te vinden op elk eerste blad van een labuitslag. Dat die data kloppen, volgt uit het kwaliteitssysteem waar wij ons aan houden en dat gecontroleerd is.''
Balk zegt het ,,jammer'' te vinden dat het zo gelopen is, maar benadrukt dat het ,,interne documenten'' zijn waar wel degelijk de juiste datum op te traceren is. Volgens haar blijkt uit de verstrekte informatie dat er MKZ is geweest in Kootwijkerbroek, iets wat tot op de dag van vandaag betwijfeld wordt. ,,Deskundigen die volgens internationale diergezondheidsnormen werken, kunnen de resultaten lezen. In het verleden is het dossier al verschillende keren bekeken door onder meer het Openbaar Ministerie en de raad voor de accreditatie. Zij hebben vastgesteld dat onze manier van onderzoek helder is vastgelegd en dat één kalf via twee verschillende monsters de uitslag MKZ gaf.''
De stukken rondom de MKZ-diagnose zijn dinsdagmiddag openbaar gemaakt via internet, nadat ze eerder al ter beschikking waren gesteld aan de Kootwijkerbroekse veehouder Gert-Jan Dokter. Hij heeft daar via de rechter jarenlang voor gestreden. Dokter vindt de publicatie ,,vrij ver gaan'', zo reageert hij. ,,Blijkbaar werkt dat zo in Nederland. Nu mag iedereen meegenieten. Van mij had het niet direct zo gehoeven. Onze onderzoeksfase loopt nog, er is nu alleen nog maar kans op meer ruis op de lijn.'' Inhoudelijk wil Dokter nog niet reageren op de verstrekte informatie.
Balk wil desgevraagd geen mening geven over het verspreiden van de gegevens op internet. ,,De rechter heeft erom gevraagd en het ministerie van Landbouw heeft ze verstrekt. Het is niet gebruikelijk dat gegevens van een individueel bedrijf openbaar worden gemaakt. Wij mogen dat zelf nooit doen.''

Bron:[www.barneveldsekrant.nl]
Wimsumar
Beste liefhebbers van openheid: Het beoordelen van de M.K.Z. onderzoeksgegevens zal wel netzo lastig zijn als enkele Prikbord-reacties: Bedoelen ze nu ja of nee?-->onderzoeken kunnen een positieve of een negatieve uitslag krijgen. Wanneer is positief nu negatief en wanneer is negatief positief en andersom? Daar kun je heel creatief mee omgaan in rapporten.
Jannus
Toevallig deze week nog met iemand er over gesproken die ook in dat gebied woont en die zei ==frisse zaken kun je open zetten,dichte zaken beginnen te stinken als je later opend
gerrie-hul
Ik ben het eens dat er een onderzoek komt of zal komen Ik zou de melkveehouder willen oproepen dit niet zo te zeggen want bij de betrokkenen ligt de mkz nog erg gevoelig Je hebt het zeker niet meegemaakt anders reageerde je zeker anders En wat betreft betrouwbare overheid dat hebben we meegemaakt met de mkz
gerrie-hul
De geloof waardigheid van lnv staat ter discussie Als een boer op dit moment dergelijke stunten uit haalt zoals I D- in Lelystad dan word een boer gekort op zijn bedrijfstoeslag Ten tijde van de mkz crisis werden boeren om futaliteiten zwaar gekort wat naderhand werd ingetrokken Wat ik mij afvraag hoe kan dit Ook mensen als Waalkens welke deze zaken door dik en dun in de kamer verdedigde, geld ook voor Oplaat [ want het kabinet mocht niet vallen] Nu zie waar dit toeleid
Noch steeds onbegrip Het is onbegrijpelijk dat dit instituut zo met datums mag en kan sjoemelen Wat kun je nog geloven van dergelijke uitslagen,en bij wie horen ze

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , energie , natuur , virus , boerderij , dieren , boer , mkz en uitspraak geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
2