Voorzieningen jongvee-fok

Als jullie je jongveeopfok zouden uitbesteden, wat zien jullie dan graag aan voerzieningen bij de opfokker?

- Zouden jullie er problemen mee hebben als het jongvee het hele jaar rond op stal staat? Lijkt mij opzich niet zo'n probleem, zo kunnen ze aan dingen als voerhek, voerwagen, mestschuif e.d. wennen...
- En het voer, veel veehouders geven hun jongvee restvoer. Ik heb dit eigenlijk nog nooit gesnapt, het jongvee is je toekomst dus waarom geef je die restvoer?
Wat voor voersoorten voeren jullie nu het jongvee? Ik ken opfokkers die alleen kuilvoer geven.
- En houden jullie van KI of gewoon een stier bij de koppel?

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
jongvee weidegang hangt af of ze als melkkoe ook buiten komen. wij hebben ze voor het eerst dit jaar ook binnengelaten omdat de melkkoeien al 3 jaar geen weidegang hebben. maar ik vind dat jongveeopfok 100% moet zijn maar ook zo geregegeld dat de overgang naar Vaars zo optimaal mogelijk is. en ja uiteraard KI je zult maar net een stiertje bij je jongvee hebben die niet die kalveren geeft wat je er van verwachtte(zware) laat me ook geregeld voorlichten over de opfok zit nu op een ALVA van 23 maand.inseminatie vanaf 13 mnd met 1 maand uitloop voor een enkele terugkomer of minder harde groeier die bewust iets later geinseminerd wordt
Onbekend
Wij fokken jongvee op voor een aantal melkveehouders. Aangezien wij alleen jongvee hebben krijgen ze geen restvoer. Bij jongveeopfok voor derden moet je zeer scherp zijn in de kosten daarom krijgt het jongvee geen snijmais (te duur). Het jongvee krijgt alleen voordroog. Wij willen graag een langdurige samenwerking met de melkveehouder dus het voordroog is van voldoende kwaliteit voor het jongvee. Dit zie je ook terug in de gemiddelde afkalfleeftijd en de ontwikkeling van de dieren.

Alle dieren worden door middel van KI gestiert en de stierkeuze (en kosten) zijn voor de melkveehouder. Een van de melkveehouder wil graag dat zijn jongvee de wei in gaat. Dat is voor ons geen enkel probleem. De extra kosten voor het ontwormen zijn wel voor rekening van de melkveehouder.
Onbekend
Kuilgras van goede kwaliteit is meestal de 1e snede he, daar zit erg veel in.

En hoeveel jongvee houden jullie mark? En werken jullie (je ouders) er nog bij?
Onbekend
Maar geen reacties van melkveehouders gehad in verband met eventuele ziekteverspreiding?
Omdat je voor meerdere boeren jongvee opfokt...

En hoeveel stuks jongvee houden jullie thuis George?
Onbekend
Voor mij is kuilgras van de eerste snede minder geschikt voor jongvee. Vaak te mals, te weinig structuur om 100% kuilgras te voeren en veel te duur. Kuilgras van goede kwaliteit is volgens mij gras met voldoende energie voor het jongvee (minimaal 840 VEM) en met structuur zodat de pensontwikkeling gestimuleerd wordt.

Om goede bevruchtingsresultaten te kunnen hebben moet er voldoende toezicht zijn bij het jongvee. Het lijkt mij lastig om de tochtigheid goed bij te houden als je daarnaast een volledige baan hebt. Om voldoende inkomsten te krijgen zullen neveninkomsten wel noodzakelijk zijn (akkerbouw en vrouw partime baan)
Onbekend
Mark, hoe reageerden de boeren erop dat je voor meerdere bedrijven opfokt? ivm ziekteverspreiding

En ik weet niet of jullie het kennen, maar werk een tochtdetectiecamera nog een beetje?
Onbekend
de melkveehouders hebben alle drie dezelfde gezondheidsstatus en de dieren moeten gezond zijn als ze op het bedrijf komen
Onbekend
als melkveehouder is het belangrijkste dat je een goed ontwikkelde gezonde pink terugkrijgt tegen zo laag mogelijke kosten. Natuurlijk moet de opfokker er ook aan verdienen. Ik heb veel plezier in het opfokken van m'n eigen beesten en heb beheersland in gebruik wat het voor mij aantrekkelijk maakt om het opfokken te blijven doen in de toekomst.

Daarnaast hoeft van mij het jongvee niet buiten gehouden te worden omdat ik de ervaring heb dat het jongvee binnen harder groeit. Wanneer ik zou weiden, dan zou ik er misschien wel anders over denken.
Restvoer voeren aan het jongvee hoeft geen probleem zijn, als het maar kwalitatief maar past in het rantsoen van deze dieren en dat het niet meer dan 10% van het totale rantsoen is. Ik ben een liefhebber van droge kuil (45-60% ds) of hooien, het liefst structuurrijk om stevige mest te creeren. Mais voeren wil prima in combinatie met kuilvoer/hooi in het eerste jaar om extra energie in het rantsoen te verkrijgen. Sommige boeren voeren koeienrantsoen aan de kalveren, dit is prima te doen zolang het maar droog voer is en zonder raap/gemalen tarwe is.
Een eigen stier is makkelijk voor de opfokker en zeker wanneer je er niet alle tijd aan wil spenderen, maar meestal zul je dit in overleg moeten doen.
Onbekend
goedemorgen,

mijn jongvee wordt opgefokt door een collega veehouder in het dorp, die naast zijn eigen melkvee (kleine koppel) zijn eigen en mijn jongvee opfokt.

Dit gebeurt op basis van daggeld a 1,25 euro per dag met een bonus van 50 euro voor ieder dier wat afkalf tussen 23 en 24 maanden.
Bij ouder dan 25,5 maanden afkalven geen verplichting tot ontvangen van vaars, wel 1e recht van beslissen. Bij afzien van ontvangen vaars mag de opfokker het verkopen, waarbij ik 150 euro ontvang voor het 2 jaar eerder leveren van de NUKA.
alle gemaakte kosten voor risico van opfokker.
2x insemineren, 3e keer de opfokker zijn eigen pinken stier
op 14 dagen naar opfokker toe, ongeveer 14 dagen voor afkalven weer terug.
betaal alleen voor de dieren die afgeleverd worden, dus een dood dier of een onvruchtbaar dier dat voor slacht weggaat betaal ik niets voor. Wel loop ik van die dieren de opbrengst als NUKA mis, dat zij zo om niet alleen alle tegenslag bij de opfokker neer te leggen.
welk voer, weidegang enz enz laat ik aan keuze opfokker, waarbij ik wel de wens uitgesproken heb dat er geweid wordt omdat mijn koeien de beschikking hebben over weidegang.

Deze constructie hanteren wij tot zeer grote tevredenheid al 2 jaar. De opfokker vind het een zeer motiverende afspraak om te zorgen dat hij zijn bonussen realiseerd.
Het is qua prijs redelijk duur voor mij, maar ik weet zeker dat ik mijn eigen vee krijg volgens een manier die mij zelf heel erg aanspreekt en dus ben ook ik erg tevreden.

berekening: afkalven op 24 maanden = 720 dagen - 14 dagen als NUKA - 14 dagen voor afkalven = 692 dagen * 1,25 = 865 + bonus 50 euro = 915 + gemiste opbrengsten NUKA ivm " gratis afleven NUKA aan opfokker"+ 150 = 1065
Kortom aankoop vaarzen is voor mij alleen interessant als ik heel zeker weet dat alles is zoals ik wil en de lijsten kloppen wanneer een vaars minder kost als 1065 euro. Aangezien op dit moment er voor een NUKA geen 150euro wordt betaald zou het bedrag iets lager mogen zijn in de vergelijkende berekening.

Wellicht hebben jullie er iets aan
vr groet
JL
Coen
george, vergelijk het maar met vroeger varkens houden op voergeld --> veredelde vorm van loonslaaf
je krijgt nimmer een juiste beloning voor de inzet van je productiemiddelen grond, arbeid en kapitaal
Wimsumar
Beste discussieleden: Jongvee dat later als melkkoe 'geweid'' word MOET in de opfokperiode ook een voldoende lange tijd buiten hebben gelopen om het grazen te leren en om immuniteit tegen long- en maagdarmwormen op te bouwen. Als ze pas na kalven voor het eerst buiten komen krijgen ze het héél moeilijk. Het is één van de weinige eisen die ik zelf stel aan aankoopvaarzen.
anonymous_78
Wat niet klopt is dat een nuka met lijsten duurder is dan 150 euro,maar dit terzijde zegt geert
je krijgt voor een nuka met redelijk goeie lijsten 150 euro boven mestnuka's ,laatste van mij was 230 euro 6weken geleden.
George
Ik werk ongeveer op dezelfde manier dan jij Mark. Alleen gaan ze bij mij niet in de wei. Ik voer ook alleen kuilgras van goede kwaliteit.
George
Ja ze krijgen dus ook eerste snede , en nee mijn ouders werken er niet meer bij.
George
Ik heb 75 stuks waarvan ik nog maar 8 stuks opfok op voergeld voor iemand anders.Maar wat ik in de toekomst waarschijnlijk wel meer ga doen.
George
Dan ben je goedkoop klaar met je jongveeopfok , daar kun je het zelf niet voor!
George
JL mag in zijn handjes klappen met zo'n jongveeopfokker , ik zelf reken met €1.50 per dag en dan zijn de kosten van entingen (pinkengriep) en KI kosten voor de melkveehouder waarvoor ik opfok. En zelfs dan blijft het maar een hobby , want veel kun je er niet aan verdienen.
George
Tja Coen maar welke boer krijgt wel de juiste beloning voor de inzet van zijn produktiemiddelen zoals grond en kapitaal??
Jullie als melkveehouder zijn ook een soort loonslaaf van je melkfabriek die voor jouw de melkprijs bepalen. In principe maakt het allemaal niet zoveel uit , maar in JL zijn geval is de jongveeopfokker toch echt een slaaf , over loon kun je dan al niet meer spreken want dat heeft die opfokker niet.
George
Even een flauwekulberichtje hij gaat volgende week en de nieuwe komt! Deze gaat , even gepoetst vandaag zodat ik hem netjes inlever , te koop in Ospel. 2500 draaiuren , 115 PK
Nieuwstaat.

wha
Ik voer mijn jongvee > 1/2 jaar gemengd voer.
Kuilgras(wel latere snedes), stro (om te verschralen) en evt eiwit erbij. Ook voldoende mineralen vind ik belangrijk. Met stro moet je wel een mengwagen hebben, anders vreten ze het niet op.
Idd, jongvee is je toekomst. Bezuinigen hierop zie je later meestal weer terug.
Ik doe trouwens aan KI.
anonymous_955
Deze opfokker verdiend hier niets aan,een hoop werk voor niets.Je hebt een goedkope knecht jl ben er maar zuinig op en hou hemweg bij dit prikbord.Wat niet klopt is dat een nuka met lijsten duurder is dan 150 euro,maar dit terzijde.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , voer , stier , jongvee , mestschuif , voerhek , jongveeopfok , fokkers en voerwagen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
9