Lisa in Canada: 'Kalveren voeren gaat hier heel handig'

Student veehouderij Lisa de Vries (20) loopt stage op een melkveebedrijf in Canada. Deze week neemt ze ons mee met het voeren van de kalveren. 'Ze werken hier heel handig met allemaal lijsten', vindt ze.

Deel dit topic

Reacties

Vdejong
Vind een drinkautomaat toch makkelijker
Braboboer
@Vdejong

Dacht dat jij niet zo van de automatisering was? 😉
royale
@Vdejong Lijkt mij ook wel wat, maar we houden slechts 3 vaarskalveren per maand aan. Maar voor zulke grote bedrijven die werken met verschillende mensen is misschien een simpel systeem wel het beste.
Vdejong
@royale je hebt144 melk- en kalfkoeien?
royale
@Vdejong nee ± 135 melkkoeien. In het verleden wel eens wat minder jongvee aangehouden, maar dat kostte me te veel energie om de veestapel op peil te houden. Uit eindelijk hebben we geen bejaardentehuis! Nu met de blauwtong verwacht ik ook dat er een paar extra uitvallen. Dan is het prettig als je een paar extra pinken hebt staan! En vee aankopen heb ik een enorme hekel aan. Wat is het gemiddelde vervangingspercentage in Canada? Is dat veel anders dan in Nederland?
Vdejong
Quote Reactie van @royale:
gemiddelde vervangingspercentage

Geen idee. Iemand zei laatst:"If I don't like a cow, I ship her."
Er zijn hier boeren die bijna alles met gesext Holstein insemineren. Er wordt hier minder land gedokterd met koeien, deels om dat ze minder snel herstellen maar ook omdat men zelf koeien mag euthanaseren. Daarnaast zijn de kosten van de dierenarts hoog.
Erco
@Vdejong zelf mogen euthanaseren moet niet het verschil mogen maken
royale
@Vdejong Ik vind persoonlijk dat het zelf mogen euthanaseren ook geen verschil mag maken, maar die is er helaas wel. Dat zijn de keiharde euro's of dollars! Ik merk aan mezelf dat ik bij heet/warm weer een koe eerder laat euthanaseren dan bij normaal/lekker weer. Ik wil het dier niet laten lijden. Ik vind die laatste 100? euro niet van belang tov de jaarlijkse omzet van 7 ton. Misschien dat dit in Canada anders is, aangezien dierwelzijn gemiddeld minder van belang is. Tenminste dat heb ik in het verleden zelf ervaren en lees ik nog steeds in de vakliteratuur.
Vdejong
Quote Reactie van @royale:
dierwelzijn gemiddeld minder van belang is

hier wordt gerekend, net als in Nederland, met opfokkosten van 2000 euro=$3000
Braboboer
@Vdejong

En wat brengt de gemiddelde slachtkoe op?
Vdejong
@Braboboer $1419 maar dat was een magere en de prijzen zijn zakkende
Braboboer
@Vdejong

Oke, dacht dat vervangen daar met gesloten beurs kon maar dat heb ik dus mis.
Elvis
@Vdejong laatst magere 8e kalfs €750,
Framos
@Elvis die had zijn geld al op de manier opgebracht zoals het bedoeld was. Dan is die 750 een bonus
Rene Strik
@Vdejong $2500 tot $3000 hier. Zelfs noodslachting koeien brengen 1500/2000 op.
Dus schieten doe je alleen als het echt niet anders kan.
Vorige week waren verse vaarzen hier tussen 5000 en 6200. Ook dat zorgt er wel voor dat iedereen koeien heel wil houden
Noorderling
@royale
Quote:
Misschien dat dit in Canada anders is, aangezien dierwelzijn gemiddeld minder van belang is.

Daar is zand al ingeburgerd, daarmee ben je al een hele hoop ellende voor waardoor je niet voor keuzes gesteld wordt.

In Nederland gaat een koe met de slacht minder dood dan euthanasie volgens de kengetallen en bepaalt zelfs je melkprijs, krijg je in Canada weer niet uitgelegd.
+1
bio boer
@Vdejong en de melkfabriek krijgt een bericht dat er koe is opgeladen door rendac voor je koe data
+2
Noorderling
@bio boer
Gratis reclame met wrak vee aan de weg en een voorlader met heupklem er naast doet het gelukkig wel goed voor de PR.
We moeten zo gauw mogelijk kappen met die onzin, bijzaken worden hoofdzaak welke ons vanzelf weer inhalen.
de jonge
@Noorderling ach in de oostvaardersplassen blijven ze gewoon liggen weg te rotten, niemand van de burgers die je daar verder over hoort, en ze blijven rustig subsidies binnenharken.
Elvis
@Vdejong
Quote:
minder snel herstellen

Valt je dat zelf op? Was in Oost-Duitsland ook zo, verse koeien moesten dagelijks getemperatuurd worden anders redden ze het niet in de koppel. Zijn theorieën over laag OS in de bodem
+2
Noorderling
@Elvis
Landklimaat doet een koe ook niet goed.
Zeker als warmte een aantal dagen en nachten aan houdt.
+1
Vdejong
Quote Reactie van @Noorderling:
Landklimaat

Hier niet aan de orde
Elvis
@Noorderling juist wel, droge lucht en veel vlakker kwa temperatuur
royale
@Elvis vlakkere temperatuur bij landklimaat? Bij minder vocht (landklimaat) in lucht schommelt de temperatuur veel meer! Maar lage luchtvochtigheid geeft altijd lagere besmettingsgraad.
Elvis
Ze hebben maar 2 seizoenen. verschil dag en nacht temp is dan wel groter maar niet week regen en dan paar dagen 35 graden@royale
casev2
@Elvis
Quote:
Was in Oost-Duitsland ook zo, verse koeien moesten dagelijks getemperatuurd worden anders redden ze het niet in de koppel.

Ben wel eens benieuwd naar de ware cijfers van die bling bling bedrijven in saudi arabie en omstreken. Al het voer word daar ingekocht uit alle hoeken van de wereld, en dan die dagelijkse aircostallen waar ze instaan. Ik vermoed dat er daar ook een hoop koeien nooit het slachthuis bereiken....
Elvis
@casev2 die airco stallen kun zo'n beetje overal staan ongeacht buiten temp . Alleen als er storing is heb je wel een probleem . Zag laatst dat er één affikte met 18000 koeien erin
Framos
Management heren, alles staat of valt met goed management. En overzicht. In Israël molken ze in de 90er jaren al 12000 liter gemiddeld, ook niet echt het ideale klimaat om koeien te melken..
de jonge
@Framos ga jij dan maar lekker managen, wil wel eens zien wat er te managen is als je dik blauwtong onder je koeien krijgt, als ik de verhalen soms hoor kun je dan managen tot je een ons weegt,maar het breekt je bij de handen af.
Framos
@de jonge ik heb vandaag even geen zin in je slechte humeur en laat je in je eigen sop gaarkoken. Prettige dag verder, maak er wat van.
+1
Achso
@Framos met rantsoenen waarvan de Nederlandse voerboys zeggen dat de koeien allemaal omvallen van de pensverzuring, darmpek en vooral rustig opstarten. Want stel je voor..
+1
WGeverink
@Framos Het wordt een stuk makkelijker om 12000 liter te melken als je geen rekening hoeft te houden met gehaltes maar alleen fokt op liters.
+1
Vdejong
@WGeverink hoeveel koeien moet je dan meer melken wanneer het vetpercentage 3.5% is ipv 4.4%?
WGeverink
@Vdejong Ik heb geen idee hoe de Israeli's tegenwoordig worden uitbetaald maar het moet ergens in de jaren 90 geweest zijn dat ze per liter werden betaald. Het was dus gewoon zo veel mogelijk liters produceren.
Rene Strik
Er wordt hier weer met de botte bijl gehakt, en veel onzin als waarheid aangenomen.
Dierwelzijn is hier nogal wat hoger dan in NL.
Zand stallen, vloerschuiven en climate control stallen waar het altijd koel en aangenaam is.
Geen gemartel met koeien in de brandende zon, en meer ruimte om zieke koeien te behandelen of zonodig direct te euthaniseren.
Verder worden we op kg vet en eiwit betaald, met bonus voor hoog vet en laag eiwit, dus liters fokken of voeren is gekken werk wanneer je geld wil verdienen. Daardoor ook geen rare rantsoenen met idioot veel graan of hulpmiddelen, maar veel ruwvoer (hier 75-80 ruwvoer en 4.6 vet) en gezonde koeien. Of koeien ziek worden of snel of langzaam herstellen heeft alles met fokkerij en management te maken, en minder met klimaat of land.

Canada wordt heel vaak verward met Amerika, maar beiden landen hebben kwa systeem en management style weinig met elkaar gemeen. Zelfs oost en west Canada is al totaal anders.
Braboboer
Quote @Rene Strik:
Dierwelzijn is hier nogal wat hoger dan in NL.

De zandstallen zijn super, maar volgens mij staan er nog steeds veel koeien jaarrond op de grup in Canada.
Rene Strik
@Braboboer in ontario nog ruim 50% van de bedrijven zijn grup stallen. Maar bijna 70% van de koeien staan in ligboxstallen.
+1
duitser
@Rene Strik dan is dierenwelzijn daar ook niet hoger. Jaarrond grupstal is hier verboden
Rene Strik
@duitser Hier over 10 jaar ook, maar tegen die tijd zit al 95+ % in ligboxstallen. Meer comfortable stallen dan in NL
royale
@Rene Strik dus bijna de helft van de melkveebedrijven in Ontario gaat de komende 10 jaar stoppen of een nieuwe stal bouwen? Dat is een hele verandering? Hoeveel % van het melkvee wordt geweid of heeft een uitloop naar buiten i.k.v. dierwelzijn?
+1
Rene Strik
@royale Een stel gaat stoppen, en een heel stel gaat bouwen. Linksom of rechtsom gaan alle koeien richting ligboxstal de komende jaren.
Weiden is misschien rond de 1% rond die tijd. Maar waarom is dat gemartel buiten zo goed voor dierwelzijn vind je zelf?
Ik heb hier ook een uitloop gemaakt voor de koeien in een mooi weitje achter het huis. Ik dacht mooi koeien kijken als ik aan het ontbijt zit. Never nooit de kans gehad om ze te zien als ik in huis ben. Ze komen zelf nooit naar buiten, en wanneer ik ze naar buiten joeg, moest ik heel hard rennen naar binnen om ze nog te zien wanneer ik aan tafel zat, want meestal waren ze al naar binnen.
Dat hele weiden voor dierwelzijn is 1 grote mythe. Koeien haten hitte of directe zon, met regen stonden ze altijd in een hoek met de kont tegen de wind, en toen we onze oude bedompte stal in NL verbouwde naar een frisse ruime stal met diepstrooisel boxen kon ik de koeien met geweld niet meer buiten houden. Toen maar besloten om ze binnen te houden. Meer melk, meer constantere productie, meer opbrengst ds per ha, minder hoef problemen, een veel blijere koe, en een nog veel blijere boer.
royale
@Rene Strik Waarom naar buiten met koeien? Dat is gelijk aan waarom we/jullie grupstallen gaan verbieden. De meerderheid vd samenleving vindt dat dieren meer hun natuurlijk gedrag moeten tonen en dit doen ze buiten meer dan binnen en loslopend meer dan gebonden. Overigens vind ik het geen gemartel. Maar anderzijds wordt het wel gemartel wanneer het jezelf niet lukt of de zin ervan niet inziet! Hier hebben we ook mooie ruime stallen met veel ruimte en comfort (rubber/diepstrooisel/geïsoleerd/ventilatoren), maar de koeien zijn pas echt blij als je in het voorjaar de deuren open zet. Dit zie je daarna wanneer een paar koeien helemaal lang uit gaan liggen in de wei of springen vanuit blijheid. Dat zie ik in de stal minder ondanks de stroeve rubberen vloer. Wil je goed natuurlijk gedrag laten tonen, dan moet je direct met weiden beginnen als kalf. Dan blijven ze later ook vaak weiden tijdens een regenbui. Koeien die nooit geweid hebben, leren dit ook niet of nauwelijks als ze volwassen zijn. En wordt het te warm, dan kun je 's nachts prima weiden zoals ze ook vaak in het wild doen. Dus dat is mijn reden dat het weiden goed is voor dierwelzijn. Dat deed mijn stageboer in Ontario ook. Opstallen van koeien is voornamelijk een financiële keuze en/of gemak en daar heb ik begrip voor. p.s. hoefproblemen met weiden is vaak voedingsprobleem of je moet kiezelgrond hebben icm verharding buiten.
+2
Rene Strik
@royale ik en daarvoor mijn vader hebben totaal bijna 40 jaar geweid. Van 6 maanden af tot kalven en alle melk en droge koeien.
Dat ging altijd goed dachten wij. Totdat we in 2006 de stal verbouwde. Pa was gebrand op blijven weiden, maar moest na 6 weken toch opgeven en erkennen dat de koeien echt niet meer wilden. Poot problemen kwamen vaak van kleine steentjes op de betonnen kavelpad die elke lente helemaal afgeveegd werden.
Dat natuurlijk gedrag is ook betrekkelijk. Als koeien zelf kiezen om op stal in de zandbox te gaan liggen ipv in de wei is dat het ultieme natuurlijke gedrag. De koe heeft de vrijheid en kiest de boxen in de stal. Weiden is zowiezo geen natuurlijk gedrag. Een koe is een bosdier dat naar de weide rende om te grazen, en dan in de beschutting onder een struik ging herkauwen, en zeker niet in de open weide ging liggen. Wat jij ziet in de wei is aangeleerd gedrag over de laatste paar 100 jaar, en in de NL publieke aangemerkt als natuurlijk gedrag, maar dat is ver van de waarheid.
royale
@Rene Strik Ik kan me voorstellen dat koeien niet meer naar buiten willen bij steentjes op verharding. Dat is gelijk aan wanneer ik op punaises loop. Is ook niet slim. Wij hadden dat ook in het verleden en hebben direct de verharding verwijderd achter de stal waarna het probleem opgelost is. Sindsdien geen problemen meer. Met het opsluiten van koeien los je het probleem ook op, alhoewel? Als je het gras maar lekker genoeg maakt en houdt, gaan ze veel liever naar buiten. Maar dat gaat niet vanzelf. Hier elke dag een nieuw stukje die lekker afgegraasd wordt en tussendoor lopen de koeien in kleine koppeltjes terug naar de stal om gemolken te worden of een hap voer op te nemen. Nieuwmelkte koeien blijven vaak de eerste dagen nadat ze uit de opstartruimte komen wat meer binnen liggen, maar gaan daarna vanzelf de wei in als ze er aan toe zijn. Als dat geen natuurlijk gedrag is, dan weet ik het niet meer. De komende jaren zullen de eisen van dierwelzijn nog strenger worden, al is iedereen daar niet blij mee aangezien dit de kostprijs verder verhoogt. Minimale leeftijd kalf transport wordt mogelijk 28 ipv 14 dagen. Maximale transporttijd levende dieren wordt ook steeds korter. Wij hebben vorig jaar een aantal maanden nuchtere kalveren bij 1 koe gelaten. Constant 3 kalveren bij 1 makke koe met lage gehaltes in de melk. Ik wilde weten of dit te doen is en het ging prima. De kalveren deden het erg goed, maar ik vrees dat de volgende eigenaar minder tevreden was! We zullen zien hoe het verder gaat met de dierwelzijn eisen.
Rene Strik
@royale dus je wil eigenlijk zeggen dat na 40 jaar weiden met koeien die graag de wei in wilden en nette resultaten zoals vele collegas in die tijd, dat na de bouw van de nieuwe stal wij het weiden totaal verleerd waren en de stal er niets mee te maken heeft?
Dat is wel heel ver gezocht. 😆
pieta
@Rene Strik Niet verder gezocht dn dat de koeien ineens niet meer wouden weiden. 😁
Rene Strik
@pieta Iedereen met een beetje zicht op koeien kon zien dat ze gewoon de stal in wilden.
Ik weet dat dat heel moeilijk te bevatten is voor sommigen, maar dat is gewoon wat er gebeurd wanneer het welzijn in de stal beter wordt dan in de wei.
Koeien laten heel vaak duidelijk zien wat ze willen.
Ga maar eens op 2 locaties melken, waarvan 1 ern melkstal heeft en de andere robots.
Ze geven duidelijk aan welke voorkeur ze hebben.
Elvis
@Rene Strik ken er genoeg waar het eerst absoluut niet wou in de nieuwe stal, bankman waarschuwde er nog voor toen we hier gingen bouwen. Had hij vaker gezien.
Noorderling
@Elvis
Omdat koeien en voer te lijden heeft gehad onder bouwwerkzaamheden?
Tkt heb je zo omhoog en dan duurt het een jaar voordat je er weer bent.

Ik moest er niet aan denken alle koeien weer in het oude hok te gaan houden. Wat je op den duur normaal vind is helemaal niet zo normaal blijkt na een tijdje. En dan kun je ook weer wat harder voeren zonder consequenties voor gezondheid.
Rene Strik
@Noorderling waarom zouden ze daaronder te lijden hebben gehad?
Ze hebben heel de zomer tijdens de verbouwing dag en nacht buiten gelopen.
Jullie ultieme welzijns plek.
Na de zomer zijn ze binnen gegaan, heel de winter binnen geweest en deden het top.
Na de winter wilden ze niet meer weiden.
Vanalles geprobeerd, maar ze wilden niet meer.
Is dat zo moeilijk te geloven?
Een koe is ern lui dier, die snel doorheeft wat makkelijker en comfortable is. Een goede stal wint het snel van de wei. Heel de dag grazen om wat ds binnen te krijgen. Kilometers lopen en harde uncomfortable ligplek in de wei bovenop hitte, zon en pokkeweer.
Elvis
@Noorderling buurman bouwde compleet nieuw, zegt nu nog dat hij nooit meer zo gemolken heeft als in de oude stal. 10 jaar later. Andere kwam uit 50% overbezetting bouwde ook nieuw dus geen verbouw of spantjeprutsen. Nieuwe stond meteen vol. Kwam zelfs in bijzonder beheer.
Rene Strik
@Elvis dan is er toch iets grandioos mis met het type nieuwbouw?
verse koe
@Elvis fantastisch! Gaat helemaal goed komen met nl melkveehouderij. Kostprijs gast komende jaren omlaag, want nieuwbouw is niks, productie omlaag, zelfs onder begeleiding bij de bank.

Sjonge, jonge toch! Je kunt wel alles recht wat krom is en gelooft het zelf met volle overtuiging. Dat is wat er mis is met de boeren vandaag de dag.
Elvis
@verse koe ? ik geef een paar voorbeelden waar het niet liep in de nieuwe stal
Rene Strik
@Elvis Dat kan. Maar was bij ons absoluut niet het geval.
+1
pieta
@Rene Strik Hier hebben we gewoon dagen/tijden dat ze graag naar buiten gaan maar ook tijden dat ze dat liever niet willen. Verder heb ik een paar bioboeren als buurman en daar weiden de koeien altijd door. Die doen niets uit op een regenbuitje, die van mij wel. De koe is een gewoontedier.
+1
royale
@Rene Strik misschien wel, want ik vind het een bijzonder vreemd verhaal van jou, maar het zal wel waar zijn. Als dat bij ons zou gebeuren, ging ik dit verder onderzoeken voordat de deur op slot ging. Misschien paste dit jou wel. Daarnaast is een koe geen lui dier, maar een nieuwsgierig dier en desondanks daarnaast niet van verandering houdt. Als je dat beest opsluit, wordt het vanzelf wel lui. Dat kan ik me daarbij wel voorstellen. Harde ondergrond kennen we hier niet en in de brandende zon zou ik de koe niet laten lopen en helemaal geen kilometers. Misschien is het daar bij jullie toen misgegaan in een zomer met dag en nacht weiden? Maar goed, jij moet doen waar je goed in ben en dat doe ik ook. Zijn we allebei tevreden en blije boeren!
Rene Strik
@royale ik dacht dat weiden zo geweldig was, dan moet dag en nacht toch het ultime walhalla zijn voor de koe. Nee. Je blijft zoeken naar strohalmen om het op ons management te schuiven, ipv willen accepteren dat weiden nou niet zo diervriendelijk is als het verkocht wordt aan de consument. Feit blijft dat koeien idd niet van verandering houd, en reuze authistisch is.
Dus is verandering van wei, weer, voederwaarde,opstallen en weer buiten allemaal dingen waar ze niet vrolijk van worden, dus minder voor het dierwelzijn.
Heb je een oudere, krappe stal met matten en roosters. Ja. Dan is weiden zeker beter dan opstallen.
+4
pieta
@Rene Strik Nog even en je zou ook nog gaan beweren dat een koe van nature geen gras lust. 😁
Rene Strik
@pieta dat weet ik niet. 😆
Maar het is zo frappant dat vele van jullie jezelf zo hebben overtuigd dat de wei het ultieme geluk is voor de koe, terwijl de praktijk iets heel anders laat zien. En ipv dat met open mind te onderzoeken, blijf je iets blind verdedigen wat pertinent onwaar is.
Spantenknooier
@Rene Strik ik sta overal open in, weiden, niet weiden. Denk jij dat het welzijn in nieuw-Zeeland minder is als in Canada?
Rene Strik
@Spantenknooier ja. Vooral in de winter
pieta
@Rene Strik Ik zeg niet dat ze het slecht hebben op stal. Maar op stal is zeker geen natuurlijk gedrag. Dat is mijn punt.
Rene Strik
@pieta in de wei ook niet.
pieta
@Rene Strik Grazen is natuurlijk gedrag. Hele dagen in een wei lopen niet.
+1
royale
@Rene Strik weiden is ook fantastisch, maar je moet het wel doen wanneer het beste is voor het dier. Dag en nacht weiden vind ik niks, want dan moet je verplicht overdag ook weiden en krijg ik minder KVEM in de koe. Nu kan ik de halve zomer 's nachts weiden en meestal de andere helft overdag in het begin en eind vh seizoen. Bij 's nachts weiden heb je minder te maken met extreme voederwaarden, maar verschillen zullen er altijd blijven. Maar dat kan een koe prima hebben. Ureum kan hooguit 2-3 punt schommelen. En ik heb het idee dat koeien 's nachts meer gras per uur opnemen dan overdag. Het weer neem je zoals het is, maar koeien hebben daar geen last van. Voordat een koe in productie daalt na een regenachtige moet het wel extreem zijn. Zelfs vandaag blijft de productie gelijk na 25 mm regen afgelopen nacht. En dat heeft niets te maken met dierwelzijn, maar misschien soms wel met de portemonnee. En bij extreem weer komen ze vanzelf naar de stal toe en kunnen ze kiezen. Ik begrijp niet wat daar mis aan is mbt dierwelzijn en comfort voor het dier. De praktijk laat hier zien dat weiden en een jonge ruime moderne stal geweldig samengaat, dus waarom zou ik ze dan opsluiten?
Rene Strik
@royale ik heb zelf jaren gezien dat koeien echt wel gezond blijven met weiden, ik ben er niet op tegen bij anderen. Maar de stelling was dat het dierwelzijn beter is in de wei, en daar ben ik het pertinent niet mee eens.
+3
duitser
@Rene Strik
Quote:
Hier over 10 jaar ook, maar tegen die tijd zit al 95+ % in ligboxstallen. Meer comfortable stallen dan in NL

Jij bent een mooie. Ga je de nieuwe stallen bij jullie vergelijken met de jaren 80 begin jaren 90 stallen in Europa. Toen waren in Canada nog overwegend grupstallen weet ik uit mijn tijd. Wanneer ik hier de stallen van de laatste jaren bekijk zijn die super comfortabel voor de koeien, dan zijn die in Canada geen haar beter. Dus qua dierenwelzijn lopen we hier zeker niet achter.
Rene Strik
@duitser In NL mag je nauwelijks zandstallen meer bouwen, dus zullen de NL stallen nooit vergelijkbaar zijn met de zandstallen met dichte vloeren hier. Kwa comfort en dierwelzijn zul je op die manier altijd achter lopen.
+1
Braboboer
@Rene Strik

Je overdrijft een beetje.

Zand is nr 1 dat ben ik met je eens, maar diepstrooistel met gescheiden mest of een stro-kalk-water mengsel wat je in NL steeds vaket ziet komt aardig in de buurt qua comfort.

En een dichte vloer is ook niet alles vergeleken met een roostervloer of eco-vloer.
Rene Strik
@Braboboer comfort en infectiedruk is echt heel wat beter bij zand. Mastitis en dikke hakken zijn ook dingen die het welzijn verminderen. Die dingen zijn eigenlijk compleet verleden tijd bij zand.
Dichte vloeren met zand erop geven erg veel grip en beter loopgemak dan rooster of wat dan ook anders.
Wij hebben door de jaren heen alle soorten boxbedekking en roosters gehad.
Niets komt in de buurt van zand. Vandaar dat waar het kan, bijna iedereen naar zand gaat bij nieuwbouw.
Grasbaal
Quote Reactie van @Rene Strik:
Niets komt in de buurt van zand.

Rene, wat vind je van de nieuwe "sand flusch" van Lely?: prikkebord.nl/topic/335152/

Rene Strik
@Grasbaal Ben geen fan van al dat bewegend spul in zand.
Het moet mijns inziens simple blijven.
De oude mestmuizen waren zowiezo niet echt geweldig in het zand.
Ik denk niet datc er hier veel verkocht gaan worden.
Spantenknooier
@Rene Strik kom maar op met jullie DDD?
Je bedoelt die dicht vloeren die 2 x per dag schoon worden geschoven?
Rene Strik
@Spantenknooier 8x per dag
DDD is een NL iets.
Zeg jij het maar.
Geen Mastitis behandelen, geen droogzetters of orbeseal. Een paar koeien met excede voor een nageboorte of een zwelling.
Wat is de DDD dan?
Framos
@Spantenknooier Dichte vloer heeft ook nadelen tov roostervloer, hogere ziektedruk qua stinkpoot en mortellaro.
Rene Strik
@Framos ook niet waar. Zeker met zand niet.
Zand houd de wond schoon, de schuiven houden de vloeren schoon en droog. En de klauwen worden egaal belast, niet half met de kans op druk punten.
Veel minder mortellaro en stinkpoot hier dan in NL.
1x per maand 3x door potenbad voor onderhoud.
Framos
@Rene Strik in Canada heeft een dag volgens mij ook 24 uren. Bij 8 keer per dag wordt er dus om de 3 uren geschoven. Droger als op roosters is het dan zeker niet. Wat betreft de egale belasting geef ik je gelijk, dat is hét voordeel van de dichte vloer.
Rene Strik
@Framos ja. Elke 3 uur met een mestschuif.
Of het droger is kun je over twisten.
Framos
@Rene Strik heb nog een vraag. Wat is volgens jou de reden dat de afgekalfde? vaarzen bij jullie zo absurd duur zijn?
Framos
@Framos vraag, aanbod of melkprijs?
Rene Strik
@Framos alle drie.
Beef is duur, dus iedereen insemeert net iets teveel met beef.
Verl extra Quotum erbij deze maanden.
Framos
@Rene Strik okay, interessante markt om in te springen lijkt me.
Rene Strik
@Framos doen we al meer als 10 jaar.
Verse vaarzen en beef afmesten
Noorderling
@Framos
Afschot met gier of geleidegoot.
Met 4 meter staan koeien voor de goot te vreten en lopen er achter langs.

V schuif loopt achter vretende koeien langs, als die voldoende vaak loopt kunnen ze aan de zijkant over stappen zonder in de mest te staan. drijft dan geen mest voor de V aan.
Framos
@Noorderling bij jou staan de koeien 24 uur per dag te vreten? 😁
bluepower12
@Rene Strik zand heeft zeker voordelen, maar ook (teveel) nadelen. Je doet net alsof er geen goed alternatief voor zand is. Ook zonder zand kan het dierenwelzijn goed zijn.

De argumenten die jij noemt met dichte vloer zijn niet waar. Roosters met schuif hebben de laagste infectiedruk, allang bewezen
Rene Strik
@bluepower12 Dat mag jij vinden, maar ik zie dat heel anders.
Wat zijn de vele nadelen van zand volgens jou?
Want ik vind idd dat er geen enkel alternatief is voor zand. Niets komt ook maar enigzins in de buurt.
+1
verse koe
@Rene Strik kletspraat van een zand goeroe. Beetje Selectie en management. Als je dat goed doet kun je ook zonder zand in je boxen.

Maar er is volgens jou maar een ding juist en dat is toevallig altijd jouw mening/manier.

Sterkte en succes!
+4
Rene Strik
@verse koe dit is toch een discussie pagina of niet? Daar hoef je niet geirriteerd van te raken, doe ik ook niet.
Prima dat jij blij bent met matrassen. Niemand zegt dat je geen boer kunt blijven of geen goede resultaten kunt halen op matrassen.
Maar na 30 jaar onderzoek in de US en Canada is de literature heel duidelijk wat keer op keer het beste resultaat haalt. En na zo'n beetje alle verschillende stalsystemen zelf gehad te hebben ben ik tot dezelfde conclusie gekomen.

Vuistregel van 3
Onder indentieke omstandigheden geeft zand

3 uur langer ligtijd
3 liter meer melk
3 cent per liter meer winst
bluepower12
@Rene Strik Nadelen: niet toepasbaar in bestaande stallen, klauwen slijten sneller, meer slijtage en technische installatie en dan natuurlijk het scheiden/verwijderen van zand uit de mest. Wegen de voordelen op tegen de nadelen; denk ik zeker wel. Hoor juist verhalen dat uit canada bijvoorbeeld weer meer matrassen gebruikt worden omdat er veel problemen zijn bij vorst
verse koe
@duitser ga eens met @Elvis praten. Volgens hem zijn de nieuwe stallen in nl slechter dan de oude!
Elvis
@verse koe Dat zeg ik niet
+1
pieta
@Elvis Voor sommige is het goed lezen van een reactie schijnbaar een probleem. Je 1e reactie was kristalhelder.
+1
Elvis
@pieta denk dat 't de tijd vd maand was bij @verse koe
Erik1979.
@royale bij ons gaat de belangrijkste werkgever (Volkswagen met een miljoen arbeidsplaatsen inclusief toeleveranciers) de arbeidsvoorwaarden veranderen zodat werknemers ontslagen kunnen worden. De economie gaat gewoon kloten door linkse hobby's. Als we zo doorgaan gaan we straks weer terug naar de oude lpg anlage met een 2000 koeien in efficiënte stallen. Dan is het over met dierwelzijn en willen de mensen gewoon eten. Niet dat een 2000 koeien bedrijf niet hoog welzijn kan hebben dat is niet mijn punt. Mijn punt is dat 90% de lucht fietserij niet meer kan veroorloven.
Rene Strik
@Erik1979. Ik denk dat er gemiddeld meer dierwelzijn is bij grote bedrijven dan bij kleinere.
Ik kan snappen dat de consument denkt (na de vele WD propaganda) dat klein beter is dan groot. Maar wanneer collegas zo denken, vraag ik me altijd af of het onwetendheid of afgunst is.
Erik1979..
@Rene Strik ben ik wel met jou eens. En ook over weidegang. Maar daar gaat het mij niet om. Mij gaat het erom dat mensen moeten gaan beseffen dat we in economische verval zitten.
koe-boer
@Erik1979..
Kunnen we weer lekker gek doen met financieren van 1,5% rente
Erik1979..
@koe-boer misschien zelfs negatief??? Arno Wellens zegt het al jaren. Volgens hem een/de reden van de cbdc. ik weet het niet. Maar best is het niet. Gaat echt slecht en het wordt steeds zichtbaarder. Onze ampel heeft gerekend met meer Belasting inkomsten. Wordt weer een gaatje in de begroting. En de zorgverzekeraars beginnen ook problemen te krijgen. Goud prijs is gruwelijk hoog en de olie veel te veel gezakt naar mijn inzicht. Zorgelijk. Economische beleid moet weer realistisch.
royale
@Erik1979. ik vraag me af of die oude anlagen efficienter zijn dan de huidige gemiddelde familiebedrijven. Als dat zo was werden die nu nog wel gebouwd. Hier is een tekort aan werkvolk, dus ik verwacht niet een probleem. Afgelopen jaar zijn er ook veel mensen ontslagen bij VDL waarvan daarna het grootste deel zeer snel weer ander werk had. Bij VW zal het wel wat extremer worden, maar Duitsland is ook veel groter. Daarnaast reed ik onlangs in Duitsland op de autobahn en het viel me weer op dat de auto's er niet kleiner op geworden zijn! Het gaat blijkbaar daar ook financieel goed!
En wie weet gaat dan de melkprijs wel dalen als het economisch minder gaat. We zullen wel niet elk jaar 50 cent per liter blijven ontvangen. Dit jaar lijkt een bijzonder goed jaar te worden, maar dat gaat nog wel een keer veranderen. Het groeiseizoen is bijna voorbij en grote facturen komen er (hopelijk) niet meer en met stijgende melkprijs kan er hopelijk een mooi buffer opgebouwd worden voor mindere tijden en voor de belasting van volgend jaar 😞
Rene Strik
@Erik1979. Ik denk dat er gemiddeld meer dierwelzijn is bij grote bedrijven dan bij kleinere.
Ik kan snappen dat de consument denkt (na de vele WD propaganda) dat klein beter is dan groot. Maar wanneer collegas zo denken, vraag ik me altijd af of het onwetendheid of afgunst is.
Vdejong
@Rene Strik
Quote:
klein beter is dan groot

Is groot beter dan klein?
Rene Strik
@Vdejong vaak wel idd.
Als je hier kijkt naar de grootste bedrijven.
Allemaal zand, nieuwste/beste buitemelkers.
Vaak bovenop nieuwe innovaties in ruime stallen met on demand calving waar 24 uur per dag mensen dat overzien.
Elke week dracht controle. Enz
verse koe
@Rene Strik jij bent een believer van zand. Ik geloof er niet meer in. Haal met beetje zaagsel op een matras ook een celgetal van 70.
Rene Strik
@verse koe Dat kan, en velen met jou halen dat.
Maar ligtijd op matrassen is 3 tot 4 uur korter, dikke/kale hakken. Meer melk uitliggen, slechte warmte absorption van de koe.
Als het over comfort en of dierwelzijn gaat, zijn matrassen not the way to go.
Vdejong
@Rene Strik En hoeveel kg vet/koe/dag heb je?
Rene Strik
@Vdejong
Maakt dat iets uit?
Dat heeft 80% met voeding te maken, 10% met genetics en 10% boxvulling.
Vdejong
@Rene Strik Als alles top is moet 2 kg toch haalbaar zijn?
Rene Strik
@Vdejong zeer zeker, maar ik ben niet bereid om zoveel geld in de koeien te stoppen om op een verjaardag te kunnen stoefen dat ik 2 kg melk.
En werkelijk 2kg melken in de tank ipv het onbetrouwbare DHI getal heb ik nog niet gezien.
Vdejong
Quote Reactie van @Rene Strik:
geld in de koeien te stoppen

we stoppen er gemiddeld bijna 22 kg ds aan ruwvoer in plus 5,5 kg krachtvoer
Rene Strik
@Vdejong en 2kg afgeleverd per koe?
Vind vooral interessant hoeveel je totale voerkosten zijn per kg afgeleverd botervet. Dat zegt mij alles
Vdejong
Quote Reactie van @Rene Strik:
totale voerkosten

Geen idee. Krachtvoer kost $640 per ton. Er gaat 3 kg grounded corn, 1 kg Canola en 200 gram palm fat per koe in en dus 5,5 kg krachtvoer
Rene Strik
@Vdejong
Das 4.2 kg in ee mengwagen en 5.5 in de robot.
Das dus bijna 10 kg krachtvoer
En waarom weet jij je dagelijkse voerkosten niet??
Vdejong
Quote Reactie van @Rene Strik:
En waarom weet jij je dagelijkse voerkosten niet??

Zolang er meer op de lopende rekening komt dan dat er af gaat, is het mij wel goed.
Rene Strik
@Vdejong
Das geen kunst in Canada.
Jouw totale voerkosten zitten rond de $11 per koe/dag
Wij zitten amper op de helft.
Dus jouw voerkosten liggen 110% hoger, en je kg afgeleverd vet ligt 25% hoger.
Juist daarom push ik totaal niet voor die hoge producties.
Hier proberen we het vee met zo min mogelijk mensen te managen, en vooral proberen om zoveel mogelijk $$ over te houden aan het end van het jaar.
Iedereen zijn hobby 😉
Vdejong
Quote Reactie van @Rene Strik:
Vind vooral interessant hoeveel je totale voerkosten zijn per kg afgeleverd botervet. Dat zegt mij alles

per kg botervet vond je toch interessant?
Quote:
Vind vooral interessant hoeveel je totale voerkosten zijn per kg afgeleverd botervet. Dat zegt mij alles
Rene Strik
@Vdejong jouw voerkosten per kg afgeleverd vet ligt rond de $5.98
Bij mij rond de $3.34

Als ik jouw model aan zou houden, zou ik ruim $430.000 per jaar meer voerkosten kwijt zijn om mijn quotum te vullen.
Achso
@Rene Strik om de nuance erbij te maken dat hij in zijn stal dus opmerkelijk meer omzet draait. Anders moest er een robot bij en 3 spanten om dezelfde melk te produceren. Voerkosten in principe zijn niet interessant. IOFC wel
Vdejong
Quote Reactie van @Rene Strik:
en 2kg afgeleverd per koe?

bijna, 1.87 kg per koe
Rene Strik
@Vdejong 1.87 is zeldzaam hoog👍🏻
Maar jouw kv kosten zijn al hoger per koe dan onze totale voerkosten per koe.
Vdejong
Quote Reactie van @Vdejong:
Is groot beter dan klein?

@Rene Strik Heeft je vrouw dat verteld of heb je teveel naar Anouk geluisterd?
Rene Strik
@Vdejong was niet mijn vraag 🤷🏻‍♂️
Vdejong
Quote Reactie van @Rene Strik:
24 uur per dag mensen dat overzien.

We hebben 1 man alleen overdag en dat kan omdat we klein zijn. Koeien kalven
zelf 's nachts af, daar hebben we geen leger mensen voor nodig. 'T was al moeilijk genoeg om deze te vinden.
Rene Strik
@Vdejong ook weer zo'n dooddoener.
Dus jij hebt nooit een tweeling, waar 1 of 2 kalveren dwars voor het gat zitten? Of gedraaide baarmoeder.
Nooit?

On demand calving is dat ze in de boxen blijven totdat de poten eruit steken en dan pas een hokkie ingaan. Direct na het kalven melken, biest in het kalf, en koe de koppel in.
Werkt super en geeft het mibste stress, maar werkt vooral op grote bedrijven.
Vdejong
Quote Reactie van @Rene Strik:
gedraaide baarmoeder

Quote:
gedraaide baarmoeder
Sinds we hier zijn nog niet gehad terwijl het in Nederland een aantal keren per jaar was.
+1
Elvis
@Vdejong
Quote:
gedraaide baarmoeder

Stress van net tegen melkziekte aan zitten volgens onze veearts. Vroeger paar keer achter elkaar gehad, nu met goed droogstand rantsoen nooit meer
Elvis
@Rene Strik dat gepruts hier heeft een naam. Ik blijk aan on demand calving te doen
pieta
@Rene Strik Bij een 60 koeien, zoals bij VdeJong, heb je ongeveer 1 kalfkoe in de week. De problemen die dat mogelijk geeft kun je toch geen personeel voor zoeken.
Rene Strik
@Vdejong waarom heb jij zo'n last om personeel te vinden?
Vdejong
@Rene Strik Omdat canadezen niet willen werken of te dom zijn. Maar nu een boerenzoon aan het werk die op termijn zelf een bedrijf wil.
+2
Rene Strik
@Vdejong
Zulke statements helpen bij het inburgeren.!😆
Vdejong
@Rene Strik waarom moeten er mensen uit Jamaica of de Filipijnen komen om het werk op groente-, fruit- of wijnbedrijven te verrichten? Omdat mensen in de westerse wereld zich er te goed voor voelen. Liever thuis zitten en de hand op houden dan werken om iets meer te verdienen.
Vdejong
@Vdejong Ga trouwens naar bed, morgen de 5de snede inkuilen
Rene Strik
@Vdejong Dat klopt, maar dat is overal in de westerse wereld. Ik ken genoeg Canadezen die wel keihard werken.
Vdejong
@Rene Strik wanneer we een advertentie zetten komen die niet opdagen of er is iets mee. Zo hebben we iemand gehad die het eerste jaar goed gewerkt heeft maar daarna steeds meer van onze goedheid profiteerde tot dat hij er opeens mee stopte
Quote:
ken genoeg Canadezen die wel keihard werken.
bluepower12
@Rene Strik verklaar u nader?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , canada , stage , kalveren , veehouderij , melkveebedrijf en de vries geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!