Melkprijs rff oktober

6 oktober 2008
Voorschotmelkprijs oktober vrijwel gelijk aan september 2008
De voorschotmelkprijs van Friesland Foods voor oktober 2008 bedraagt 38,41 euro per 100 kg melk (incl. BTW). Dit is een daling van 0,01 euro ten opzichte van de maand september, als gevolg van afrondingen. Alleen de vet- en eiwitprijzen zijn aangepast. De eiwitprijs is in oktober verhoogd van 6,68 euro naar 7,22 euro; de vetprijs is gedaald van 2,94 euro naar 2,52 euro als gevolg van de dalende opbrengstprijzen voor vet.

Tot en met oktober is de voorschotmelkprijs in 2008 37,15 euro per 100 kg; dit is 4,66 euro hoger dan de voorschotmelkprijs t/m oktober 2007 en 2,39 euro hoger dan de gemiddelde voorschotmelkprijs over geheel 2007.

De voorschotmelkprijs wordt berekend aan de hand van een vast vet-gehalte van 4,45 procent en een vast eiwit-gehalte van 3,45 procent. De weergegeven prijzen hebben betrekking op een gemiddelde jaarleverantie van 550.000 kilo melk. De voorschotmelkprijs is exclusief de heffing voor het Productschap Zuivel van 0,08 euro per 100 kilo melk.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Heeft Doetje zijn glazen bol al in elkaar gestampt of zat hij/zij bij de DOC. Ik ben wel het overzicht helemaal kwijt qua inschatten van de markt. Maar goed deze maand pakken onze melkprijs niet meer af
Onbekend
10 cent lager dan okt 2007. Waar ben je blij mee ???
Onbekend
Wat is het verschil met 1975 Sjakie?????????????? 10 cent meer..... Niet te ver terug gaan om er een positieve draai aan te geven.
Onbekend
De stijging opzich was buitensporig, maar erg prettig. De melkprijs daarintegen vond ik niet abnormaal. Als je alles bij elkaar opteld: eigen arbeid, voerkosten etc mag, nee moet je een betere prijs krijgen dan nu het geval is. Desalniettemin presteerd de onderneming boven mijnverwachting.
Onbekend
strak werk RFF!!!!
ga zo door zeker met deze marktomstandigheden.
mijn complimenten.
en terugkijken naar vorig jaar heeft geen zin. realistisch zijn wel en dat betekend dat we vandaag leven.
complimenten.
Onbekend
Iederéén met enige realiteitszin kon toch wel begrijpen dat de prijzen van vorige herfst niet blijvend waren?
Ik ben met deze prijs dik tevreden!
Onbekend
Nu overschat je de invloed van dit prikbord Jaap,wat overigens regelmatig gebeurd.
Altijd maar klagen dus,omdat het nooit goed genoeg is!.
Onbekend
De kosten zijn wel erg hoog.
Onbekend
Ja,achteraf heeft dat klagen hier toch zin.
Onbekend
Volgens mij wordt de melkprijs nog altijd bepaald door het zogenaamde mandje van toonaangevende europese en nederlandse zuivelbedrijven en niet door geroep of geschreeuw vanaf de zijlijn.....
Onbekend
Jaap123 wat ben je toch een zeurdoos. Wees eens blij met deze fantastische prestatie van FF en laat dat als veehouder ook eens weten als je vindt dat het bedrijf het goed doet. Als ze slecht presteren is er altijd kritiek en als ze het goed doen, in deze barre zuiveltijden, dan zou je niks mogen zeggen. Wat een achterlijk gedoe.
Ik vind hun prestaties fantastisch dit jaar. Ben overigens geen FF-lid/leverancier.
Onbekend
Nou kosten zijn lager dan?De rente is anders in een jaartje tijd fors omhoog. Of hebben sommige dan een boompje in de tuin. Ook de brokeprijzen zijn nog steeds erg hoog. En de laatste paar jaren is alles flink duurder geworden, medicijnen en wel 100 dingen meer, slechts enkele daarvan zakken nu weer een klein beetje.Iedereen weet dat ook de opbrengsten zeer matig zijn, zie M-prijs, nuka, en nu het vlees al een stuk minder,,
Onbekend
dat het een gemiddelde melkprijs van de indexbedrijven klopt als een bus. De afgelopen jaren was het verschil(voorschot en de definitieve melkprijs) nooit echt groot te noemen(op 1 jaar na) dus ik denk dat ze van elkaar zeer goed weten wat ze doen en wat ze kunnen doen. Niemand zit te wachten op terug betaling en vooral de boeren in onze regio hebben geen blad voor hun mond om Attema (zelf boer in onze regio) even flink de oren te wassen
Onbekend
Als je er nix mee te maken hebt, kun je het wel fantastisch vinden.
Onbekend
daarom belonen die bestuurders elkaar ook zo goed, of je nu veel of weining vergoeding krijgt het is toch nooit goed
Onbekend
Ja maar voor de krediet crisis zijn ze vaak wel heel goed voor elkaar geweest. Dat zal nu wel anders gaat worden. Maar iedereen gaat dat merken. De landbouw zal dit even-goed gaan raken.En wat Co net schreef dat klopt, want wie weet wat de prijzen nu zullen gaan doen.
Onbekend
Joepie Joepie Joepie, fantastisch, en vooral schitterend voor de RFF leden, maar hoe kan dit ?

Hoe kan RFF zijn prijs gelijkhouden in een markt waar de prijzen de laagste ooit zijn ?
Deze uitbetalingsprijs volgt geen enkele marktlogica, vandaar dat ik kritisch ben.
Hoe kun je ook de eiwitprijs verhogen als die de laatste weken is gekelderd ?
Volgens mij is hier een politiek spelletje aan de gang.

Het kan echt niet dat men in België en meer en meer Europese landen volop nadenkt over 24 cent, en daar in Nederland stukken boven blijft.

Pas als RFF in januari nog boven de 30 cent zit, en in april volgend jaar nog boven de 25 cent, dan moet ik hen feliciteren. Alles wat je nu teveel betaalt, kun je ook niet betalen aan je leden als de markt weer wat opleeft.
Ik hoop dat ik verkeerd ben maar sta me toe even te wachten met juichen.
Onbekend
Van mij hoef je nooit te juichen hoor.
Zou wel graag van je horen wat dat politieke spelletje dan volgens jou inhoudt.
Onbekend
Sorry, maar er is geen enkele andere logica waarom RFF boven de markt zou blijven betalen
Je kunt niet aan de ene kant hoge melkprijzen betalen en aan de andere kant stunten met de verkoopprijs.

Wat RFF nu doet, kost handenvol geld, en iemand zal dat ooit moeten terugbetalen, of iemand zal ooit niet krijgen waar hij op dat ogenblik wel recht op heeft.
Onbekend
Rff kijkt naar de indexondernemingen. Een daarvan is Arla en die betaald goed uit de laatste tijd. Die brengt het gemiddelde omhoog.
Onbekend
De sjagerijn komt van het feit dat we nog steeds de sluitpost zijn van de voedselketen. De bestuurders helpen elkaar door hier mooi weer van te spelen en te roepen dat het niet anders kan. Geloof me, voor 150.000 euro roep ik het ook hoor! En anders doe je me een gouden handdruk.
Daarover gesproken, de Ned. staat heeft verboden de hoge jongens van Fortis, die het verklooit hebben, een gouden handdruk mee te geven. Dat moeten ze in elke sector gaan invoeren, is de financiële crisis al half opgelost!
arie.j
Jouw visie op de zuivel en melkprijs is er vrijwel altijd finaal naast, dat zal ook nu wel zou zijn.
FCDF betaald gewoon de marktconformeprijs met een vaste plus.
Dat is precies uit te rekenen
En kreten over een politieke prijs zijn dan ook een teken van niet goed (kunnen) nadenken.
Dat Milcobel het nu slecht doet, terwijl ze het vorig jaar juist beter dan de rest deden , dat kan.
Maar de wereld is groter dan Belgié.
De winst van FCDF zal echter ook in het 2e halfjaar wel lager zijn dan vorig jaar, misschien wel veel lager
Grasbaal
Voerprijzen zijn flink gedaald - brandstofprijzen dalen flink
Grasbaal
Zo zie je bestuurders kunnen het (in de ogen van sommigen) nooit goed doen, als de prijs echt 6 cent was gezaktdan was het hek van de dam geweest maar nu is de prijs redelijk stabiel gebleven en is het ook weer niet goed!. Ik begrijp daarom ook dat bestuurders niet naar elk geluid van de achterban kunnen luisteren.
Coen
die 10 €urocent lagere melkprijs in oktober zal de liquiditeitspositie op de meeste melkveebedrijven geen goed doen
de kosten 2008 zijn beduidend hoger dan vorig jaar; rente, voer, kunstmest, energie etc
Wimsumar
Beste Sjakie: U kunt Jos ook gelijk geven en het te beschouwen als een prijscorrectie met terugwerkende kracht met 1975 als norm.
Wimsumar
Anonieme bezoeker Schreef:
-------------------------------------------------------
>fantastische prestatie van FF en
>
>. Ben
> overigens geen FF-lid/leverancier. Beste W.V.:U moet weten dat de uiteindelijke melkprijs bij FF het gemiddelde is van een aantal voorafgekozen referentiezuivelfabrieken. Bij deze uitbetalingssystematiek kan FF nooit de slechtste, maar ook nooit de beste melkprijs uitbetalen. Een fantastisch hoge oktobervoorschot KAN gevolgd worden met een deksel op de neus als blijkt dat de indexondernemingen voor de marktconforme melkprijs (M.C.M.) deze prestatie niet halen. Jaap's zorgen zijn niet onterecht!
anonymous_46
Ben ik met eens, maar ik ben met de positievelingen eens dat dit zeker niet slecht is en wat je hebt nu, hoef je later niet meer te verdienen. Uiteraard moet de melkprijs zeker niet nog! lager, maar momenteel 33-34 of 35 cent beuren had me nog minder gepast. Ik ben blij (jaja) dat mijn voorgevoel niet juist was en ik hoop dat de huidige prijs (en het verschil met de andere fabrieken) echt een realistische weergave is.
Zeg nu zelf, een daling met 3 tot 6 cent was ook mogelijk en hoe waren de vooruitzichten dan geweest?
Ook al gaat er na het doorgaan van de fusie de nodige centen af, dat zien we dan wel weer en kunnen we dan de maatregelen nemen die we dan nodig achten. In ieder geval voorlopig zeker niet (veel) meer koeien melken, de 200 gaan eerst maar eens in de ijskast. Arbeid, voer, loonwerk, rente en tijd hakken er nu al behoorlijk in (150 koeien) en dan zeker ook nog mest gaan afvoeren voor 10 tot 15euro per kuub/grond huren voor 750 euro per ha, dank je de koekoek!
anonymous_78
juist jaap ,vogels die vroeg zingen zijn voor de poes.
hookwood
Eiwit stijgt mooi in de melk nu, dus dat komt mooi uit.
hookwood
Jack Rijlaarsdam
Niet zo zuur, Coen: nog altijd acht cent hoger dan oktober 2006!
Jack Rijlaarsdam
Jos, ook jij zult toch met me eens zijn dat de prijsstijging van vorig jaar deze tijd echt abnormaal was en niet als norm gebruikt kan worden?!
feitsma
Op de PZ site staateen grafiekje waaruit blijkt dat de produktie van boter, condens en poeder in NL dit jaar met 3 tot 5 % is toegenomen. De produktie van kaas is licht gedaald en die van melkprodukten nog wat meer.

Laten de grote coops nu juist wat meer in de laatste (eiwitgerelateerde) markten zitten en de spotmelk- en vrije leveranciers juist wat meer in de vetgerelateerde markten. Dat verklaart m.i. de prijsverschillen tussen de diverse fabrieken grotendeels.
De verschuiving in verwerkte produkten, een paar procent van de melkplas,van eiwit produkten naar vetprodukten is, niet geheel toevallig, ongeveer gelijk aan de hoeveelheid melk die eind vorig jaar van de grote cooperaties is verhuisd naar de nieuwe en vrije handel en verwerkers.

Een mooi voorbeeld hoe deze paar procent van de melkplas achter de markt aanholt.
wha
Wat zal rff betalen als de fusie rond is???
Is het geen zoethoudertje.
Niettemin een goede prijs gezien de omstandigheden, als we maar niet de deksel later op de neus krijgen aangezien er nog een marktconforme melkprijsbepaling is!!!.
anonymous_763
klinkt onheilspellend. Lijkt mij de verkeerde kant op gaan als boeren hier aan gaan geven dat ze dik tevreden zijnmet de melkprijs die dalende is. Op deze manier geef je RFF e.a. wel een hele makkelijke troef in handen om volgende maand net zo makkelijk de melkprijs flink terug te schroeven.
anonymous_763
Wie het weet mag het zeggen Sep, maar dat de prijzen omhoog gaan is erg onwaarschijnlijk.
anonymous_974
inderdaad een lekker bericht. Het zijn daarentegen wel enorme verschuivingen van de vet en eiwit prijs. Het doet i.i.g. recht aan de vrijeval van de boterprijs.
anonymous_974
je hebt toch geen oogkleppen op! Als je de markt op dit moment realistisch bekijkt had je een grotere daling kunnen verwachten. Inderdaad was de prijs van oktober vorig jaar wel heel prettig. Toen hadden we net die plus van 6 cent te pakken.
Laten we hopen dat de RFF prijs op dit nivo blijft....zeker bij een dalende brokprijs.
anonymous_974
Het is een grote complottheorie.
Belgen en economie. Het gaat de laatste tijd niet zo lekker samen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkprijs , zuivel , productschap-zuivel en voorschotmelkprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
40
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0