DOC accepteert als enige verwerker nieuwkomers

DOC accepteert als enige verwerker nieuwkomers
Hoogeveen – Kaascoöperatie DOC accepteert als enige van de grote landelijke melkverwerkers nog nieuwe melkleveranciers. Dit blijkt uit een inventarisatie van het Agrarische Dagblad.
De grote zuivelcoöperaties Friesland Foods en Campina ac­cepteren al tijden geen nieuwe le­den of eerder opgestapte leden meer.
Dit hebben ze diverse malen kenbaar gemaakt. Ook Cono Kaasmakers, Bel Leerdammer, Hochwald en Nemelco nemen geen nieuwe leveranciers meer aan, evenals een aantal kleinere verwerkers. DOC nog wel. ”Al­leen op individuele basis”, laat het bedrijf weten.
De kwestie werd dit weekeinde actueel na berichten dat melkko­per Melk Express uit Tubbergen in de problemen zou zijn geko­men. Een zegsman van het bedrijf stelt dat van deze verhalen niets klopt, maar weigert verder iets te zeggen. Andere bedrijven melden dat ze wel contact hebben gehad met melkveehouders die weg wil­len bij Melk Express. Ook andere melkkopers die zich vorig jaar hebben geregistreerd, kampen met het probleem dat klanten weg willen, maar nauwelijks kunnen.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Je zult wel gek zijn als zuivelcooperatie.
Je neemt toch geen nieuwe melkleveranciers aan, als je de melk voor 26,5 eurocent op de spotmarkt in kunt kopen.
Je kunt dan je behoefte aan melk toch ook veel beter sturen.
arie.j
Wel opmerkelijk, vorig jaar was er het probleem van de weglopers.
En nu is kennelijk iedereen blij dat ze weg zijn.
arie.j
De boeren die vorig jaar wegliepen waren minstens net zo hard.
Of eigenlijk veel harder, want daar riepen er heel wat van dat ze bij zo'n slecht bedrijf met sukkels aan het hoofd niet wilden blijven.
arie.j
Nee, probeer het maar.
Cono laat b.v. al jaren geen enkele nieuwe leverancier toe.
Andere zuivelverwerkers (b.v.FCDF) hebben ook al jaren een erg terughoudend beleid,, anderen moest je intreegeld (Campina via een hogere prijs voor ledenbewijzen) betalen.
Het is niet voor het eerst dat er leden weggingen, bij Campina en voorheen MUH was er ook altijd nogal sterke drang vanuit de leden om weglopers niet zomaar te laten terugkomen.
arie.j
Met HEEL VEEL LIEFDE dan een schup onder de achterste van zulke lieden....
Coöperatie is samenwerken, geen duiventil voor mensen die in moeilijke jaren de rest van de leden het gelag laat betalen en maar in de jaren van voorspoed ook uit de ruif wenst te eten.
arie.j
Jij en Wim weten blijkbaar niet wat coóperatie betekent.
Natuurlijk heeft elke coóperatie het volste recht om nieuwe leden/leveranciers te weigeren.
Wie zoals jullie denkt dat hij van 2 walletjes kan eten en alleen in de goede jaren lid kan zijn behoort het delsel op de neus te krijgen.
Grasbaal
Quote
”Alleen op individuele basis”, laat het bedrijf weten.
Grasbaal
Ekoos,

Switchen van melkopkoper blijkt ook voor veel mensen korte termijn politiek te zijn. Had jij verwacht dat de fabrieken de terugkomers met open armen zou ontvangen??.
Grasbaal
Ekoos,

Vind jij dan niet dat die coöperatieve liefde van 2 kanten moet komen??, weglopen als de fabriek de melk goed kan gebruiken en terug willen komen als niemand anders meer wil betalen versterkt deze liefde in ieder geval niet.
Wimsumar
Beste discussieleden: De sfeer is alweer "lekker'' aan het verharden. Zou het niet zo zijn dat je overal terecht kunt maar dat de D.O.C. het laagste (of geen?) INTREEDGELD heeft?
Wimsumar
Beste Arie J.: Gezien de macht-/ gezagsverhouding tussen de individuele melkveehouder en de zuivelindustie kan op grond van zorgplicht en /of antie-discriminatieregels in beginsel niet geweigerd worden.
Wimsumar
Beste Co: Vorig jaar hebben een aantal boeren met HEEL VEEL LIEFDE hun lidmaatschap beeïndigd om al dan niet tijdelijk met HEEL VEEL LIEFDE ergens anders van een beter melkprijs te kunnen profiteren, en nu melden ze zich met HEEL VEEL LIEFDE weerbij een ander of de oude afnemer. Eigenlijk kun je alleen maar jaloers zijn op zo'n ondernemersqualiteit.
anonymous_46
Helaas Arjo, zeker bij RFF ben je niet welkom wanneer vorig jaar daar vertrokken bent, maar ook andere nieuwe boeren worden haast niet toegelaten.
Dus zal het verhaal van die boer bij Melk Express met 25 cent voor de melk wel geklopt hebben...
anonymous_78
heel niet vreemd ,de laatste melk kost al jaren melkgeld ,misschien dat ze het daarom bij campina wat beter doen dan vorig jaar.
anonymous_78
misschien is die 26,5 eurocent op de spotmarkt wel gek ,als iedereen meer betaald en dan met verlies'"dumpen"voor zo'n prijs.
anonymous_246
Geeft wel aan dat er te groot overschot is aan melk is. De extra melk die ze vorig jaar er graag bij hadden gehad ,maar nu evenniet.
Tegelijkertijd geeft het ook aan dat de zuivel behoorlijk aan het verharden is en het korte termijn politiek is geworden.
Stel dat er over een paar jaar weer een tekort is aan melk dan praten ze weer precies andersom.
anonymous_246
In antwoord op Co:

ja,dat heet COOPERATIEF


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 07/10/2008 13:13 door ekoos.
anonymous_246
Ja ,Co als het een ECHTE cooperatie zou zijn wel,dan komt de liefde ook wel van 2 kanten ,maarv eel Coops hebben weinig cooperatief meer ,het zijn eerder een soort sektes aan het worden ,waar iedereen die weg gaat verketterd wordt.
Zo geef je de blijvers ook een sterkere binding omdat ze bij de familie willen blijven ,want anders worden ze verstoten .Net als bij een sekte
anonymous_973
Had TUKKER12 in een andere topic dus toch gelijk!
Volgens horen zeggen (onbevestigd bericht) hebben de veehouders die vorig jaar bij DOC zijn vertrokken destijds getekend dat ze niet meer terug naar DOC kunnen/willen. Dus zitten deze veehouders nu het ergst met de vingers tussen de deur?
anonymous_974
De kwestie werd dit weekeinde actueel na berichten dat melkko­per Melk Express uit Tubbergen in de problemen zou zijn geko­men. Een zegsman van het bedrijf stelt dat van deze verhalen niets klopt, maar weigert verder iets te zeggen......
arjo de tijger
bij rff kun je toch weer terug ? je koopt dan weer in of zie ik dat verkeerd

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , campina , nemelco , cono , melkveehouders , doc , leerdammer , bel leerdammer en cono kaasmakers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
1