Lely Juno schuift voer aan (video)

Een luxe investering voor als je echt niet meer weet wat je met je geld moet doen:

Lely komt met de Juno. Deze robot veegt op gezette tijden het voer aan dat voor het voerhek ligt.
De Lely Juno werkt op een accu die aan een oplaadstation wordt opgeladen. De techniek die daarbij gebruikt wordt is gelijk aan die van de mestrobot, de Lely Discovery. Het apparaat vindt zijn weg langs het voerhek met behulp van sensoren. Door de conische vorm keert de Juno het voer ook nog enigszins om, zodat de koeien steeds over fris voer kunnen beschikken. Het apparaat weegt 575 kilo en heeft daarmee voldoende massa om het voer opzij te kunnen schuiven.

Volgens Lely spaart deze manier van automatiseren de veehouder een halfuur werk per dag en neemt de drogestofopname van de koeien toe. Het stroomverbruik is bij acht keer per dag voeren op een koppel van 120 koeien slechts 500 kWh per jaar. De Juno is vanaf januari 2009 commercieel beschikbaar en gaat ongeveer €12.000 kosten, exclusief installatie.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="

&hl=nl&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="

&hl=nl&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

Bron: [www.boerderij.nl]


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 20/10/2008 21:19 door Co Scholten.

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Co Scholten Schreef:
-------------------------------------------------------
> Een luxe investering voor als je echt niet meer
> weet wat je met je geld moet doen:
>
> Dan koop ik liever een shovel, kost welliswaar wat meer dan de E 12.000,- van de lely voerschuif, maar met een shovel kan ik mijn bult geld weer wat hoger maken.
Onbekend
We hebben de schuif van lely nu 3 maanden draaien op het bedrijf en bevalt prima. heb meegedaan aan een proef van lely.
Toen ze me benaderden dacht ik dat het niks was. Maar de bezoeken op de melkrobots worden beter verdeeld doordat de Juno het voer 8x per dag het aanschuift. dat doe je met je shovel niet, en ook niet midden in de nacht. heb structureel 20% meer koeverkeer op de robots. De koeien nemen meer voer op en heb het krachtvoer inmiddels ook terug gezet. Had voor de proef niet het idee om het te houden. Maar ik wil nu eigenlijk niet meer zonder.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lely , koeien , voer , mestrobot , voerhek en kwh geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
10