Shovel/verreiker/voorlader/kraan

Goedemorgen prikkers,

Voor hulp en gemak bij dagelijkse werkzaamheden zoek ik iets.

Belangrijkepunten voor mij:

wendbaarheid op erf
voerwagen laden
strohok uitmesten
kuil open scheppen
en alles wat er als arbeidsverlichting kan dienen

Wat zijn jullie ervaringen met een shovel / verreiker / voorlader / mobiele kraan.
op sommige shovels / verreikers kan ook PTO, dit lijkt mij wel handig

Bijv een GIANT shovel kan een PTO is zo'n machine sterk genoeg om te schudden met een 9 mtr getrokken schudder?

Wat mag / kan zoiets kosten qua aanschaf nw / 2e hands?
onderhoud / gebruikskosten per jaar?
Voor/ na delen van bepaalde machines?

enz

Alvast bedankt voor jullie reacties

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Wij hebben sinds een jaar een verreiker, daarvoor 10 jaar een shovel het zicht van een verreiker is minder maar als je daar aan gewend ben wil je niks anders meer. combi machines zou ik persoonlijk niet doen. Zijn het voor alle dingen net niet. als je gaat schudden met zo'n machine worden ze vaak warm door de hydraulische aandrijving. zijn vaak groter waardoor de wendbaarheid minder word.
Onbekend
wij hebben een minishoveltje voor uitmesten, restvoer opruimen zaagsel instrooien voeraanschuiven balen stro en hooi voor jongvee en kleine klusjes met palletvork etc. kosten 20.000 nieuw incl toebehoren (1000 uur in 1,5 jaar !!!!)

dit is te klein voor voer laden
voorlader vaak aanslag op vooras zeker met zwaar kuilgras etc

kosten van pto en hef zijn vaak zo hoog en beperkt tweedehands beschikbaar (nieuw vaak ook maar enkele versies) dat je beter oude tweedehands trekker erbij kan kopen en een goede tweedehands verreiker. ben je ook van het omkoppelen af
en als de verreiker aan het schudden is mis je hem op het erf al
+1
Onbekend
Ik zit ook aan zo'n zaagsel strooier te denken maar weet nog niet welke voor mij geschikt is .
Zo'n shoveltje kun je natuurlijk voor meerdere dingen gebruiken.( uitmesten bv )
maar komt uit die bak ,met dwarsafvoerbandje neem ik aan niet te veel zaagsel in 1 keer per box ?

Ter vergelijking zit ik ook aan zo'n bobman te denken kost ook 16.000 E ,maar daar kun je voor de rest ook niets meer mee .

Wie heeft hier ervaring mee, en hoe bevalt dit ?

Ik heb gehakseld stro voor in de boxen dit jaar en boxen met koematras .
Onbekend
Hoi,

wij werken al 5 jaar met een 90pk trekker met 4 wielaandrijving. gaat perfect, en is inzetbaar voor het werk op het land en in de wiede.
voor het kleinere werk deze zomer een mini shovel aan geschaft, ontzettend handig voor het kleinere werk ( schop, greep, bezem). nu al veel plezier van gehad.

Andre
Onbekend
ik heb sins twee weken een shovel 5 ton kan er prima mee boven mijn mengwagen komen 2,86 meter hoog nu ik dit gewend ben wil ik geen trekker met voorlader meer zien
Onbekend
1 ding is makkelijk, handig op melkveebedrijf.....verreiker!!!
Onbekend
Ik heb een ahlmann az185 een geweldig ding wendbaar en de giek kan ook nog draaien en vierwiel gestuurd dus veel stabieler dan een knikker.
Onbekend
Mijn zwager heeft een nieuwe merlo verreiker met hef en aftakas. Heeft zijn 100 pk trekker ingeruild en laat voornamelijk de loonwerker komen. Met de verrreiker wordt gevoerd, geschud, greppelfrezen en bloten. Weegt rond de zes ton, heeft brede banden, dus niet meer dan een 100 pk trekker. Dat ding is mieters handig, 9 meter mast en 3 ton laadvermogen. Ik geloof dat de hef ook nog een ruim 4500 kg kan opbeuren. Motertje van 115 pk. Het is even wennen maar, dat ding is veel breder inzetbaar dan een trekker. Hier doet de loonwerker ook al 90% van het landwerk dus is voor mij een trekker ook bijna overbodig.
Onbekend
Volgens mij is een hef en aftakas aan de verreiker een te dure opllossing.
Koop een oude trekker van een 4000 euro, naast een normale verreiker.
De verreiker met hef en aftakas is te duur voor trekkerwerken geeft volgens mij te wienig zicht op de machine en het werk.
Onbekend
Heb nu natuurlijk even de folder van mijn zwager gehaald. Merlo met hef en 6 meter masten palletvork : 6550 kg. Met 9 meter mast en hef en vorken 6650 kg. Hef tilt max 4300, de mast max 3000 kg. Dit is dus niet veel meertotaal gewicht dan een 115 pk trekker.
6920s jd
@Onbekend
115 pk trekker mag zeker 7ton in zijn hef tillen (en john deere in iedergeval)
hans1980
@6920s jd koop een goede shovel gemaakt om het laden handiger dan voorlader of verreiker
weurding
@6920s jd tussen mogen en kunnen zit een heel gat
+1
Jannus
Quote Reactie van @weurding:
tussen mogen en kunnen zit een heel gat

Ja en wanneer het moeten wordt heb je te maken met een ander gat
+1
weurding
@Jannus die kant bedoelde ik nu eens een keer niet 😅 , bedoelde eigenlijk dat er trekkers zijn met wel hefvermogen maar toch het werktuig laten staan
+1
Spuit11
@weurding klopt, Ik kan onderweg best honger krijgen maar mag thuis pas eten😉
Onbekend
En zo prijst ieder hetgeen aan wat ie zelf gebruikt,kom je niet veel verder mee in je keus.
Heb ik nog een optie voor je: Manitou ruwterreinheftruck.
Succes met je keuze!!
Onbekend
Goedendag,

Voor het zand afspitten van de kuilbult en voor andere klussen die je normaal met de schop doet, is naar onze mening de gedragen landbouwkraan een uitkomst (rugklachten zijn te voorkomen).

Wij leveren deze in combinatie met een schuifbeugel, waardoor het plastic op de kuilbult heel blijft.

Op onderstaand adres is te zien hoe de kraan met de schuifbeugel het zand van de kuil schuift.
Zeker de moeite waard om te bekijken.


Kuilen bloten

Met vriendelijke groet

Leeuw landbouwkranen
Leeuw landbouwkranen

Marcel Leeuw
Onbekend
is het zo erg om ff met de hand te spitten? goed voor lichaam en geest en je krijgt het niet koud in de winter... Willen we nou alles via de pc, camera en geautomatiseerd doen? Vroeger tilde men nog 70 kilo zakken daarna 50 en nu worden ze al 20 kilo. Kortom scheelt weer bezoek aan de sportschool, spitten met de hand!
Onbekend
Waarschijnlijk doet jouw rug het nog, ik was te laat met stoppen met spitten.
Onbekend
ja dat krijg je ervan als je het nooit doet 😉 Lichaamsbeweging kan geen kwaad... doe mij de zakken van 50 kilo maar weer... minder rugklachten let maar op...
Onbekend
www.intertecno.nl
anonymous_14
Ik heb 10 jaar een voorlader gehad. Dit werkt prima, de laatste 3 jaar heb ik er ook mijn mengwagen meegeladen en kom je erachter dat je hem gebruikt als shovel.
Dit voorjaar is mijn trekker voor de mengwagen overleden en heb ik de voorlader de oude trekker en nog wat roestend materiaal ingeruild voor een verreiker.
Vooral de hoogte en de aandrijving waren bepalend voor de keuze, de meeste verreikers zijn namelijk gewoon mechanisch aangedreven ipv hydrostaat.
Hef en aftakas is mi onzin. Even de trekker loskoppelen en je kan ook schuddne ondertussen kan wel de mengwagen geladen worden. Mijn trekker staat nu alweer 14 dagen onafgebroken voor de wagen....
Een mini shovel lijkt handig maar je komt kracht en hoogte tekort.
anonymous_14
mijn verreiker staat op300 in 5 maanden, je gaat het spul steeds vaker en meer gebruiken.
anonymous_14
reken er maar op dat hij iets meer weegt dan een trekker en ook meer dan die 6 ton van frees. De mijne Manitou 6 meter 3300 kg hefvermogen weegt zonder bak 7 ton en met 8. Wanneer je over 9 meter en 4500 kg praat denk ik meer in de richting van 10 ton. Een 110 pk trekker houd met 5 wel op.
anonymous_14
net even de site gecheckt. klopt idd. valt reuze mee. Een soortgelijke manitou weegt bijna 9 ton zonder hef.
Wimsumar
Beste H.H.: Als er een 4-wd. trekker is kom je met een voorlader al een heel eind. Een (mini)shoveltje heeft een te beperkte laadhoogte. Een grotere shovel lijkt me voor uw doel niet een verstandige aanschaf, valt ook af vanwege de wendbaarheid en gewicht. Een verreiker is een goede keuze tussen trekker+voorlader en grote shovel. Vraag eens een demomodel verreiker (met knikbesturing en dus "midden+ hoogzitter&quot. N.B. Pas op hoor, dan bent U verkocht!! Een mobiele kraan is eenverhaal appart, en minder geschikt voor de gewenste hand en spandiensten. Financieel is voor uw doel de voorlader de beste keus, bij de andere machines is de investering toch vrij fors mede door alle toebehoren (bakken e.d. ) die er (naderhand) nog bij aangeschaft worden. AANVULLING: Ik heb zelf een vrij forse voorlader op 55 pk 2-wd trekkers (door het snelkoppelsysteem past deze lader op beide trekkers). Door de verkregen ervaring en mits voldoende gewicht achter op de trekker voldoet het goed. Af en aankoppellen van de gehele lader is in 2 minuten te doen, en hoef niet nutteloos met extra gewicht landwerkzaamheden te doen .


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 20/10/2008 13:22 door Wimsumar.
Wimsumar
Beste J.R.: Wilt u dat even omschrijven hoe u de koeien met de shovel voert? Betekent het dat u de happen / bakken voer zo voor het voerhek zet, of mengen door omscheppen o.i.d.?
Wimsumar
Beste HH: Wilt u zelf ook weer even een keer reageren of er inmiddels iets van uw gading genoemd is? Een aantal van ons begint zich al wat te vervelen en willen beginnen te spitten.
hookwood
Een shovel is ook erg handig. Ik heb nu sinds 6 weken een 6 ton's shovel. Ik heb er nu een 80 uur mee gedraaid.... Deze wordt met name gebruikt voor het voeren van de koeien. Daarnaast is het de bedoeling om er het nieuwe strohok voor de kalfkoeien mee uit te mesten. En voor verdere voorkomende werkzaamheden. Ik heb daarnaast nog één trekker en die staat nu grotendeels werkloos toe te kijken. Voordeel van een shovel ten opzichte van een verreiker in mijn situatie, is dat ie veel wendbaarder is. Door de knikbesturing is gaat de giek immers mee de bocht om en gaat de kont ook niet om, dit in tegenstelling tot een machine met wielbesturing zoals een verreiker. Een verreiker voegt mijns inziens alleen wat toe als je echt hoog wilt laden.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 20/10/2008 19:03 door J.R. Jalvingh.
hookwood
Beton storten, kuilplaat aanleggen, zand van de kuil schuiven etc. Ik gebruik dat ding echt overal voor. Ik ga er wel vanuit dat het de komende tijd minder wordt want dan gebruik ik hem alleen voor het voeren.
hookwood
Idd omscheppen. Ik gooi eerst een blok snijmais op het voerpad, daar gooi ik een blok kuil overheen. Dan koppel ik de u-snijder af, die heb ik van een snelwisselaansluiting laten voorzien, en doe de bak aan de shovel en schep de boel om. Daarna schuif ik het voor de koeien. Enig ander mechanisch systeem is in mijn stal niet handig. Het is nl. een u-stal met een voerpad van 15 meter lang en 6 meter breed. Binnenkort laat ik de bodem van de bak nog wel even verlengen zodat ik makkelijker hetvoer kan opscheppen.
hookwood
Ik neem aan dat je een AZ85 bedoeld?
hookwood
Nou veel succes ermee dan. Ik pak de shovel straks wel weer.
anonymous_137
Sinds 5jaar een 3,5 ton shovel, 4 wiel gestuurd we doen hier echt alles mee, uitmesten voer resten weg schuiven voer laden (komt 3m hoog) ook handig als je een keer een liggende koe hebt, even een hijsband erom en je tilt haar zo over het voerhek balen laden en lossen, het erf schoon vegen of schuiven, het dak uitspuiten van de ligboxenstal, je gaat ook steeds meer op pallets zetten. Als je eenmaal een shovel hebt gehad wil je echt geen voorlader meer zien, Een trekker is tenslotte gemaakt om te trekken, anders hadden ze het wel een duwer genoemd, denk wel dat je het appart moet zien van verder landwerk zoals schudden en harken, hiervoor is een trekker echt handiger.
Jack Rijlaarsdam
80 uur in zes weken?! Ga je er mee boodschappen doen of zo?
klaas de b
Een kleine shovel is uiteraard het beste wendbaar. Wil je een voerwagen laden kom je uit bij een grotere shovel of een verreiker. Bij uitmesten is de beschikbare ruimte bepalend. Kuil afscheppen gaat weer het beste met een kraan. Het is maar waar je prioriteiten liggen. Met zo'n machine ook nog gaan schudden zou ik niet doen. Het gewicht is gewoon te hoog. Je gaat niet met een 10 tons shovel even het gras schudden of kunstmest strooien. Je land heeft er teveel van te lijden. Gras aanrijden op de kuil kan natuurlijk wel weer.
anonymous_318
Meten is weten !

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="

&hl=nl&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="

&hl=nl&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/10/2008 01:26 door Co Scholten.
Frans1
Wij hebben op ons nieuwe bedrijf een verreiker, dat is toch een verrekt handig en sterk ding. Tilt ruim 3 ton, en erg wendbaar. Nadeel is geen zicht op de rechterkant
ricardo
@Frans1 hoe gaat het met Frans?
+3
Frans1
@ricardo mogge Richard, de boerderij went al aardig, de taal is lastig
m uut m
@Frans1
Dat komt ook.
Veel met de buren praten. 😉
+1
pieta
@Frans1 Ben je verhuisd??
pietjepuk
@pieta onder welke steen kom jij vandaan gekropen?
m uut m
@pieta
Geëmigreerd.
+1
Frans1
@pieta ja, we zitten nu in la France.
pieta
@Frans1 Succes. Vertel eens wat meer, voor zover je het kwijt wil. Ik heb dit nieuws totaal gemist.
+1
ek
@Frans1 Hier ook al jaren een verreiker, bevalt geweldig. Zand van de kuilen maken, voerkeuken vullen enz. Je kunt heel veel dingen bereiken waar je met een shovel net niet bij kan. Ook rijden we er de kuil mee aan, met dubbellucht en verdeler. Je moet er alleen niet te veel mee in het land komen. Hoog eigen gewicht en te kleine en banden. Schudden e.d. lijkt me daarom niets met een verreiker.
Spuit11
@ek Hier insgelijks. Ik zou er niet meer zonder kunnen. Vele malen handiger dan een shovel
ted9
@Spuit11 Kun je er ook mee in de sleufsilo een wagen mee laden
Spuit11
@ted9 Ik weet niet hoe groot jou silo is, maar ze zijn wel wendbaar. Als je snel in je sleufsilo wilt laden is een Ahlmann ideaal
+2
deJong
@Spuit11 mwah. Vindt deze opzich ook handig.

(klik om te vergroten)

6 ton Venieri knikshovel met zwenkgiek. euro adapter op de shovel snelsluiting. Zodat de bakken van de voorlader er op passen.

7 jaar geleden gekocht voor 13.6k ex. Machine waar we veel plezier van hebben.
Hertog Jan
@ek en het ophalen van balen uit het land? Zou dat wel kunnen, evt. met grotere/bredere banden er onder?
hoest
@Hertog Jan de loonwerker hier gebruikt daarvoor idd een verreiker. En heeft deze ook bij de sleepslang voor het uitleggen een opruimen van de slangen.
Staat wel mooi breed op zijn sloffen
pieter p
@ek In Frankrijk zie je de verreiker wat terug gaan, er wordt nu meer grote trekkers met voorladers verkocht. Die zijn wat breder inzetbaar, zelf hebben we 2 trekkers waar een voorlader opzit en een laadgraaf combinatie en voor de kalverhokken en voor aan te schuifen een bobcat
hans1980
@pieter p verreikers zijn te duur voor 50k heb je shovel voor 70k verreiker 10k voorlader
ricardo
Voorlader en trekker houden het hier niet vol denken wel aan shovel voor voeren nadeel is kan eigenlijk niet hoog genoeg voor mengwagen, verrijker ook geprobeerd maar vind ik wiebelig en slecht zicht naar boven en naar rechts
spotmelker
@ricardo "verrijker"? Als je die vindt heb ik ook wel belangstelling 😁
Ik denk dat er shovels (> 10 ton)die geschikt zijn voor jouw bedrijf hoog genoeg kunnen. Loonwerkers laden er hier ook vrachtwagens mee, die lijken mij zeker zo hoog als je mengwagen.
ricardo
@spotmelker die hebben hoor kiep bak geen happer zoals flingk
hookwood
@ricardo laadplatform maken?
ricardo
@hookwood en met iedere hap 80 mtr rijden?🙈
pietjepuk
@ricardo een xxl trekker met xxl voorlader?
+1
pieta
Quote Reactie van @pietjepuk:
et xxl voorladder?

Om op de kuil te klimmen? 😁
pietjepuk
@pieta nee gewoon lomp zwaar gebouwd. trekker kun je ook nog ergens ander voor gebruiken.

voor trekkers tot 400 pk. vtm-machines.nl/mx/nieuwe-voorladers-mx/…
+1
pieter p
mlkvhoudr
@ricardo nu heb jij ook wel steilhoge bulten maar is dit wat voor jou?

images.app.goo.gl/mYMT6uighzCNvnq56/
hookwood
@ricardo Zelfrijdende mengwagen dan?
m uut m
@hookwood
Of zelfladende.
robotslaper
Trekker 110 pk en een laadschop van 5,5 ton Atlas. Werkt super en nooit kapot heb hem al meer dan 10 jaar en 2e hands gekocht.
--Erik--
Maar hoe dan ook wordt wel duur voeren zo. Shovel of verreiker, voermengwagen met een grote trekker. Voer hier al meer dan 20 jaar met een voerdosseerwagen met drie walsen en laadt de boel met een 115 pk trekker met voorlader.
robotslaper
@--Erik-- laadschop is 2e hands niet duur en ook makkelijk, buitendat om wat je nodig moet hebben moet je gewoon aanschaffen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's verreiker en voerwagen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
71
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
46
TREFWOORDEN