Notering boter schiet door de grens van 700 euro

De notering voor verse boter van ZuivelNL is deze week verder gestegen. Vorige week kwam de plus uit op 10 euro, deze week is dat maar liefst 25 euro. Daarmee komt de notering uit op 707 euro per 100 kilo, exclusief btw. Op de Global Dairy Trade is sprake een bescheiden plus. Boter noteert daar juist een min.

Deel dit topic

Reacties

Melkboer16
Mooi, nu de melkprijs nog
J Andringa
Ik dacht dat het: vrouwen bloot, handel dood was.

Maar al hebben we al wat stranddagen gehad, de handel in vooral boter/room gaat prima
+5
robbies
Boter weer op niveau 2022. komt wel goed van de winter
+5
JohnDeere7serie
Melkaanvoer zal nu al matig zijn en wordt ook niet hoger met de grove graskuilen, veel slechte maïs en de stoppers. Nog voor de kerst begint de melkprijs weer met een 6 😎 Wel nodig ook om alles een beetje te kunnen blijven betalen 😳
+1
Noorderling
@JohnDeere7serie
Tarwe 20cent, je moet wel veel krachtvoer voeren wil het niet meer lonend zijn.
JohnDeere7serie
@Noorderling ja termijnmarkt nog mooi laag als je voer moet kopen, probleem is dat het onder de kostprijs is om het te produceren, oftewel kan niet lang meer duren voor het toch gaat stijgen.
bio boer
@JohnDeere7serie rechtstreeks van de akkerbouwer kan ook lonend zijn moet je even contacten maken en mobile pletter regelen op bult in kuilen dan bij het maishakselen kan het mooi door de mais kuil heen ingekuild worden heb je er een jaar lang geen omkijken meer aan
Toch gebeurd nergens
+2
Braboboer
@bio boer

Niets zo makkelijk als de brokkenboer bellen en het in een silo blazen.
bio boer
@Braboboer klopt daar betaal je ook voor komt er zomaar 150 euro per ton bij op puure granen zit ook nog hoger in de vem
+1
ntd79
@bio boer misschien ben jij daar ook wat meer op ingesteld qua zelf doen. Maar als je zulke projecten van a tot z moet uitbesteden, valt het je achteraf smerig tegen als je alles bij elkaar gaat optellen
Mooiproater
@bio boer wrtkt bij tarwe denk ik wel maar bij gerst niet?? Dat gebruiken wij veel voor rustig zetmeel maat in de maiskuil wordt die weer snel bij inweken.......
+2
Noorderling
@Braboboer
Er komt een topic vol over tientjes werk met voorrijkosten.
En op onze grootste kostenpost waar het per duizend en tienduizend gaat mag gemak alles kosten.
Braboboer
@Noorderling

Klopt maar je moet er wel op ingericht zijn en een zekere schaalgrootte hebben voor rechtstreekse afname van akkerbouw lijkt me.

Door de mais zoals @bio boer noemt heb ik geen ervaring mee maar zou wel kunnen denk ik. Nadeel is dat je hoeveelheid vast staat en je niet kunt bijsturen.

In Denemarken wordt er volgens mij wel veel met eigen geteelde granen gewerkt. Weet niet hoe ze het daar doen.
Noorderling
@Braboboer
Het is normaal dat er sleufsilo's worden gezet van 50k en een beetje krachtvoeropslag is te duur.
Als dat ook makkelijk moest kan dat ook wel anders. Grond verkopen en elke maand een auto krachtvoer en een auto balen.

Maakt mij allemaal niet uit, maar verbaas me soms hoe dingen normaal zijn geworden.
Hele teelt wordt mest als vertrekpunt genomen in plaats van wat levert mij het meeste voersaldo op en wat is dus het voordeligste te kopen. Met derogatie en 80% grasland is er een hele verkeerde weg ingeslagen.

Denemarken en Duitsland kun je op elke hoek van de straat gebruikt spul kopen van varkens, kippen en melkveehouders wie zelf graan bewerken.
Heb zelf ook een pletter uit Denemarken, plet een 120 ton tarwe per jaar, kuil het in tussen legoblokken van beton. Hele spul in 2 jaar terug verdient, heb ik het nog niet over seizoen 21-22 toen het van 22 bij de oogst richting 40cent ging.

CCM is bij jullie toch wel gebruikelijk?
Het is een dure periode en moet allemaal wel voor gefinancierd worden, vaak is het toch wel de periode om zaken te doen met grondstoffen kopen en kunstmest.
+1
Braboboer
@Noorderling

Grote varkensboeren stoppen met breivoer omdat de voordelen beperkt zijn bij (betaalde) arbeid en storingsgevoeligheid van de apparatuur.

Er zullen best mogelijkheden zijn als je wat schaal hebt en in een akkerbouwgebied zit maar vraag me af hoe veel de gemiddelde nederlandse boer er mee opschiet.
Noorderling
@Braboboer
Stoom schillen minder dan 70% voederwaardeprijs, tgc idem.
Zal beschikbaarheid van personeel de grootste factor zijn samen met voldoende financiële marge
Maar is toch ook totaal niet vergelijkbaar met een voermengwagen en een bak meer or minder?
als melkveehouder kost het je 5 telefoontjes en een dag werk, en als het makkelijk moet minder als je een loonwerker met pletter en slurf machine besteld of vrachtwagen welke het in de silo kan blazen. Inkuilen kost me minder tijd dan een snede gras kuilen, dat is normaal en een bult van 6x25 afdekken is veel werk.

Als we alles met betaalde arbeid en ook nog 40euro rond moeten rekenen kan er een bord in de tuin. Alles wat je bespaart is toch juist de besparing en als het goed is winst en arbeidsvergoeding?
jent
@Noorderling op de (10) kg nauwkeurig te laden, het enige lastige is dat je pas paar dagen na ontvangst DS% krijgt (soms weten chauffeurs het wel)

(klik om te vergroten)

jent
@jent voordeel 0 extra werk met opslag of afdekken. Bij natte kuil past niet altijd product met 10-15 ds
robbies
@Noorderling ik zou hier in een straal van 25 kilometer niet weten waar er ergens op grote schaal graan geteeld wordt. Ik zie links en rechts wel een blokje staan, en dat is vaak voor eigen gebruik. Ga je verder halen, geef je het net als met met mest af op transportkosten
T60401
Quote Reactie van @robbies:
n een straal van 25 kilometer niet weten waar er ergens op grote schaal

Ga dan maar eens op 24 km ten noord westen van jouw kijken.
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
Ga je verder halen, geef je het net als met met mest af op transportkosten

Die bulkauto rijdt ook niet op lucht, hier moeten de meesten er ook 12km mee rijden of transport betalen naar een verzamelpunt waar het per auto of schip weg kan. Dan nog door een fabriek, malen, opnieuw in een auto naar jou of wie dan ook toe. Dat legt een bijvoorbeeld Agrifirm vast niet toe.

Fabriek en al dan niet tot brok persen en 1x vervoer is altijd uit te sparen.
Hebben hier een notering de Beurs in Groningen, voor de akkerbouwer wie het opslaat bij een commisionair gaat er 10euro/ton vanaf bij verkoop. Die kun je samen al verdelen.
robbies
@Noorderling denk dat er toch een aardig inkoopvoordeel zit bij de voerfabrieken. Ik zeg niet dat jouw visie per definitie verkeerd is, maar als het zo simpel zou zijn met de kleine volumes van de melkveehouderij, dan zou de intensieve veehouderij en masse op de losse grondstoffen zitten. En dat is toch echt niet het geval. Doen die het dan allemaal verkeerd?
Noorderling
@robbies
wie legt dat geld dan toe?

Dit is hier de prijs, akkerbouwer krijgt 10euro/ton minder vanwege kosten inname, drogen, verlies etc.
beursgroningen.nl/Noteringen/

Daarna wordt het allemaal duurder, bij de een alleen iets meer dan een ander. Zon grote varkensboer tovert niet ergens voor 15cent tarwe vandaan als de prijs 20 is.
En als er elders op de wereld graan gedumpt wordt, noem een oekraine in polen,slowakijke en roemenie, dan zakt hier ook de prijs totdat het net kan concurreren. Dat doet elkaar niet zoveel, anders wordt er hier geen kilo verkocht als het 20euro duurder is.

Elke handeling kost geld en die er tussen weg halen levert bij alle zaken geld op, niet alleen voer.
Alleen dan is het ook vaak wat mag gemak en service kosten. Losse grondstoffen is dan niet zo spannend lijkt me.
+2
Huppel
@Noorderling betwijfel dat zelf granen telen allemaal zo renderend is. In onze omgeving levert het vanwege het moeilijke voorjaar gemiddeld dit jaar maar een 5, 5,5 ton op. Vervolgens moet het qua vochtgehalte allemaal maar goed zijn om het zelf op te kunnen slaan en het moet op tijd gedorst worden wat qua planning met loonwerkers wel wat lastig kan zijn. Teelt is op zich niet veel werk, maar het komt er allemaal wel weer bij. Dorsen, stro opruimen, grond bewerken, mest uitrijden, gras inzaaien, en vervolgens staat de mais weer voor de deur waarna de tarwe voor volgend jaar alweer gezaaid moet worden. Het houd niet op. Vervolgens moet het ook allemaal nog wat in het rantsoen passen of je moet het gaan voeren omdat het er is. We hebben ook nog meer dan 10 ton graan zitten van afgelopen jaar wat momenteel niet gebruikt wordt. Neemt niet weg dat eigen opslag en platter best renderend kunnen zijn, maar wij kopen liever wat grondstoffen aan.
+1
Deblonde
@Huppel gebruik maken van "ruilsysteem". Wij brengen een groot gedeelte van de tarwe naar de opslag hier in de buurt. Is van een grote coöperatie, maar kan ook bij andere bedrijven (bijna elke coöperatie of mengvoerbedrijf heeft wel zo'n systeem)
We krijgen dan mengsel of brok op maat terug, aangepast aan het ruwvoer. Werkt zeer goed.
Doorgaans ook niet duur, omdat tarwe meestal hoger in prijs noteert als korrelmais of gerst bijvoorbeeld.

Ook laten we een gedeelte terugkomen Als productiebrok en brok voor de jongste kalveren; het gedeelte aan eiwit in de brok koop je dan bij.
+1
Frans1
@bio boer wij willen beginnen met wat gerst verbouwen. Zitten ruim in het voer en grond volgend jaar, en stro kopen we aan en het graan kunnen we opslaan bij de cooperatie en gemalen terug laten leveren. Kijken hoe dat gaat bevallen, Ken de teelt nog niet
+1
T60401
Quote Reactie van @Frans1:
itten ruim in het voer en grond volgend jaar, en

Of te weinig koeien is maar net hoe je het bekijkt. 😎
+3
RaHeados
@T60401 gekke brabander
+1
Frans1
@T60401 moet ik eerst plaats maken
T60401
@Frans1 oja het was wachten op die bouwvakker die pas volgend jaar tijd had.
Deblonde
@Frans1 Als de gerst droog genoeg is (onder 15.5%) kun je hem op elke droge plek opslaan zonder problemen.
Bij ons komt Blandin een gedeelte van de tarwe malen, komen met een grote vrachtwagen en hebben binnen een paar uur 50ton erdoorheen. Kost ongeveer een 15 euro per ton.
bio boer
@Frans1 zomergerst gerst is niet zo spannend net als mais keer spuiten tegen onkruid ziekte druk is mij tot nu toe wel mee gevallen
+1
de hoef
@Frans1 je kunt na mijn idee beter een blokje aardappelen zetten
+2
Frans1
@de hoef we houden ons land allemaal in eigen beheer, en zelf aardappelen telen lijkt me niet wat🫣 we kopen alle stro aan, en het graan willen we als energiebron bij voeren. Gewoon om te proberen
+1
pieta
@Frans1 Mooi toch.
+1
Frans1
@pieta beste leerschool is zelf doen, met advies van teeltbegeleider. Laat ik het zaaien door de loonwerker, die kan de spuitsporen ook direkt uithouden met gps, dan is het niet meer zo moeilijk dacht ik
+2
de hoef
@Frans1 tarwe kun je zelf wel met kunstmeststrooier 200 kg per ha en even inroteren
Frans1
@de hoef dat zei ik hier ook, ze lachten me allemaal uit. Groen bemester strooien we ook met de kunstmeststrooier, staat ook mooi egaal, maat iedereen zegt dat je het met de zaaimachine moet zaaien. Of zal ik dan toch ff een keer de eigenwijze Hollander uit gaan hangen🫣
+1
T60401
@Frans1 nog zon eigenwijze Hollander in canada. twee de helft filmpje maar dan gerst.
T60401
@T60401 het lijkt nog geslaagd ook.
Framos
@Frans1 als het je alleen om het stro gaat, ja. Maar van de graanopbrengst hoef je dan niet veul te verwachten. Maar dat had je zelf ook wel door 😎

.
Frans1
@Framos nee, dat heb ik niet door, hoezo is dat?
Framos
@Frans1
Quote:
beste leerschool is zelf doen
Frans1
@Framos klopt, maar hoef niet het wiel opnieuw uit te vinden. Wat is het verschil in graanopbrengst, en waarom is dat
Framos
@Frans1 zaai afstand, zaai diepte. Verschil in opbrengst kan ik niet zeggen. De marges in graanteelt zijn nou niet dusdanig groot dat je zoiets met een kunstmestrooier uitprobeert. Het verschil in winst of verlies zit nu al vooral in het moment van verkoop en de stroprijs.
Frans1
@Framos klopt, maar hoef niet het wiel opnieuw uit te vinden. Wat is het verschil in graanopbrengst, en waarom is dat
+1
JohnDeere7serie
@Frans1 die zaaimachines achter een spit zaai combi stellen ook niet veel voor. Denk dat het weer en de bemesting een hoop doen.
bio boer
@JohnDeere7serie ziekte bestrijding accepteer je wat vlekken op de bladeren of niet
Onkruid accepteert je wat planten of wil je schoon hebben op vakantie duidelijk verschil Duitsland was op veel plekken de graan stoppel groen na het dorsen en wat nog stond zag je genoeg onkruid er boven uit steken somige percelen zag je meer gras dan graan toen we in Nederland door de polder reden graan stoppel enkel geel
Deblonde
@bio boer zal ook wel met het weer te maken hebben. Hier doorgaans het stro goudgeel en de stoppel superschoon.
Dit jaar stro drama en de stoppel groen; heeft alles te maken met het weer.
bio boer
@Deblonde zag nog best veel graan met flink wat onkruid ook veel stekels waaide daar overal pluis rond 🫣 geen stro voor blootehanden 😅
Cowboy3
@bio boer In DE zaaien ook nogal eens een dekvrucht onder het graan
de hoef
Quote Reactie van @Frans1:
eigenwijze Hollander
niks met eigenwijs te maken, dat gaat gewoon
Noknok
@Frans1 laat je de helft zaaien en de andere helft doe jezelf . Kun je eventueel het verschil zien.
bio boer
@Frans1 spuit sporen zaaien we hier er niet in in nl rijden er gewoon doorheen in Engeland doen ze het wel

Spuitsporen lijkt mij niet nodig onkruid spuit je al op jong stadium dan kun je gewoon over de gerst heen rijden neem aan dat de loonwerker goede gps heeft
Zonder gps zijn die spuit sporen wel nodig
RaHeados
@bio boer als je het niet zaait heb je ook niet van het groene achterlopende gewas terwijl de rest rijp is om te dorsen.
Loonwerker hier zaait in het graan en de rooi gewassen de spuitsporen niet in.
+1
Frans1
@bio boer spuiten doe ik zelf, vandaar
Willem123
@bio boer heb je een mooie mais,verpruts je het met snelle tarwe
bio boer
@Willem123 volgens mij valt wel mee hier is lokale voerboer er wel actief mee tot 8 kg geen enkel probleem volgens hun
Cowboy3
Quote Reactie van @bio boer:
wel actief mee tot 8 kg geen enkel probleem volgens hun

Ontsloten zal dat wel lukken, maar een 1kg gemalen tarwe per koe is een heel eind de max en dan moet je al heel wat RC in het rantsoen hebben, in friesland zijn ze misschien wel wat meer gewend aan dunne stront. (gras,gras en nog eens gras)
Noorderling
@Cowboy3
Tarwe moet je ook niet malen, zinloos energie verspillen.
Kunt geplet zo 3 kilo voeren, alleen of ze 3 kg vreten of selecteren maakt het verschil.
Tmr zonder selectie en laten herkauwen op een volle pens kun je heel ver gaan moet goede vertering en mest.

Maar dat soort fratsen krijg je als fabrieken niet anders kunnen dan malen en brok persen en je het liefst met losse grondstoffen op je bek laten gaan, zodat je wel bij een duur brokje blijft met fancy naam, klinkt heel wat, recept onbekend en niet vergelijkbaar. Vrij spel voor de accountmanager, euh verkoper.
Cowboy3
@Noorderling De meng/ grondstoffen leverancier hier verkoopt het meeste grondstoffen en over het recept van een brokje zijn ze nog nooit geheimzinnig geweest en wordt altijd eerst besproken.
bio boer
@Noorderling juist in brok is het gemalen tot stof
bio boer
@Noorderling het bang praten is goed gelukt
Maar in brok zit vaak ook al mooi aandeel granen
Vele regios waar mais niet kan worden koeien gevoerd met granen waar productie van boven de 30 kg melk voor komt
Deblonde
@bio boer 4 kg gemalen tarwe in het melkveerantsoen kan. Hier ook een jaar gedaan toen de snijmais droog was en weinig zetmeel had.
In NL moet de brokkenboer zijn brokken verkopen en dan gaan ze je bang maken met dat gemalen tarwe een groot risico is.
+1
ntd79
@Deblonde zie ik eigenlijk niet zo. Forfarmers adviseert hier even zo goed enkelvoudige grondstoffen als dat prijstechnisch beter is en goed in rantsoen past
de jonge
@JohnDeere7serie vergeet straks de invloed van blauwtong niet van vorig jaar, dat kan er denk ik ook nog wel eens raar in gaan hakken met minder melkaanvoer, zijn veel blauwtongbedrijven die de koeien niet of slecht drachtig konden krijgen na de blauwtong...
Claas 1986
@JohnDeere7serie en de blauwtong
Claas 1986
@Claas 1986 van nu kost ook het en der voor veel zieke koeien en fors minder melk.
+1
Melkboer16
Kan het misschien weer over de zuivelnoteringen gaan?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boter , dairy , btw , global dairy trade en zuivelnl geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
69
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
5.075