MOB vraagt verbod op PFAS in gewasbeschermingsmiddelen



Quote:
Mobilization for the Environment (MOB) vraagt het kabinet om een verbod op het gebruik van PFAS in gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Ook vraagt de milieuorganisatie om aanscherping van de drinkwaternorm om de volksgezondheid te beschermen.

Deel dit topic

Reacties

de jonge
Voor de naievelingen die nog dachten dat het de mob om het milieu te doen was....
Kars
@de jonge dat wist ik allang. Afgekeurde boerenzoon ist.
+3
de jonge
@Kars het is toch in en in triest dat dit soort partijen een complete sector naar de bliksem willen helpen
+3
DJ-D
Pfas in kunstmest. Meer dierlijke mest gebruiken dan
+1
Bekkink
Het houd niet op, niet vanzelf.....
+2
walker1
Jongens, ga lekker van het mooie weer genieten en maak je niet zo druk over een brief met een paar vragen aan het kabinet. Want meer is het niet en bovendien iedereen mag vragen stellen aan het kabinet. waar sturen jullie geen brief met de vraag om juist extra veel PFAS toe te staan in kunstmest en bestrijdingsmiddelen?
Bekkink
@walker1 mooi weer? Gister weer 20 mm🥴
kleine boer
@Bekkink hier maar 10 waren er wel blij mee staan al weer zat haspels in de mais en aardappels te draaien
labella
@Bekkink hier een paar druppels.😃
+2
Jawis
Ben ik links als ik ook liever geen pfas meer wil?
Fendt612und104
@Jawis Bij sommigen mensen hier ben je dan meteen links, of je bent een schaap wat achter de kudde aanloopt. PFAS probleem wordt steeds groter, maar sommigen hier steken liever de kop in het zand. Ontkennen het hele PFAS probleem. Lekker blijven spuiten en kunstmest strooien is natuurlijk vele malen belangrijker dan de kwaliteit van het drinkwater.
+3
de jonge
@Jawis het gaat niet om het pfas niet willen,het gaat om het selectief roeptoeteren wat een mob doet over pfas... pfas zit namelijk in allerlei producten en om dan alleen dat van de landbouw eruit te gaan pikken is in mijn ogen slechter dan het water diep is.
+1
de jonge
@de jonge Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) zijn chemische stoffen die gebruikt worden om producten water-, vuil-, stof- of vetafstotend te maken. Denk aan een pan met een anti-aanbaklaag, waterafstotende regenjas of het schuim in een brandblusser. Sommige PFAS vormen een risico voor gezondheid en milieu. Hoe weet je of ergens PFAS in zitten en wat kun je doen?

Er bestaan zo'n 6000 verschillende PFAS, waarvan enkele bekende PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX zijn. Deze stoffen komen van oorsprong niet in de natuur voor en worden chemisch gefabriceerd. Overheden verscherpen de regels omdat bekend is dat sommige PFAS risico’s opleveren voor gezondheid en milieu. Zo is er vanaf 2020 een Europees verbod op pannen met PFOA en nam Nederland in 2019 maatregelen om PFAS uit natuur- en landbouwgrond te weren.

Tips voor producten met PFAS
01
Het RIVM vertelt meer over milieu- en gezondheidsrisico’s van PFAS

02
Op waarzitwatin.nl vind je uitleg over PFAS-houdende producten

03
Gebruik PFAS-houdende producten zoals voorgeschreven en kies na gebruik de juiste afvalbak.

04
Vraag bij de fabrikant of er PFAS in een product zit. Je hoort volgens de wet binnen 45 dagen kosteloos antwoord te krijgen.

05
Een brandblusser met het Milieukeur-keurmerk bevat gegarandeerd geen PFOS of PFOA en van andere PFAS slechts zeer lage concentraties.

De risico’s van PFAS
Bij normaal gebruik van PFAS-houdende producten zijn de risico’s volgens het RIVM klein. Het is wel gevaarlijk als je vaak blootgesteld wordt aan een hoge concentratie van sommige PFAS. Dat komt doordat de chemicaliën (bijna) niet afbreken in je lichaam of in de natuur en giftig kunnen zijn. PFAS verplaatsen zich makkelijk door de lucht en via water en grond. De stoffen hopen zich op in de voedselketen omdat ze in planten en dieren blijven zitten. Er is nog veel onduidelijk over de ernst van de risico’s van PFAS. Het RIVM geeft antwoord op veelgestelde vragen.

Vast of los
PFAS kunnen vast of los zitten in producten. Als het vast zit kunnen de chemische stoffen vrijkomen als je ze niet op de juiste manier weggooit of bij verkeerd gebruik. Dit is bijvoorbeeld het geval bij pannen, regenkleding en verpakkingen met coating. Er zijn ook producten waarbij de PFAS 'los' zitten zoals ski-wax, blusschuim, waterafstotend impregneermiddel en smeermiddel van fietskettingen. Als de PFAS los in producten zitten komen de stoffen tijdens het gebruik vrij.

In welke producten zitten PFAS?
Vanwege de unieke eigenschappen om onder meer water en vet te weren zitten PFAS in veel producten. In de tabel hieronder vind je producten die PFAS kunnen bevatten. Dat wil niet zeggen dat in iedere regenjas PFAS zitten. Als je het zeker wilt weten kun je dat navragen bij de fabrikant. Bedrijven die chemische middelen in producten verwerken zijn namelijk verplicht om je binnen 45 dagen gratis te informeren. In de tabel zie je per product het afvaladvies zodat je weet hoe je het moet afdanken. Kijk bij twijfel over afval scheiden in de Afvalscheidingswijzer.

PFAS komen voor i
Anti-aanbaklaag bij pannen
Bakpapier Restafval
Blusschuim (brandblusser)
Buitensportkleding
Cosmetica
Impregneermiddel (voor kleding)
Regenkleding
Ski-wax
Smeermiddel (bijv. voor fietsketting)
Tapijt
Tapijtreiniger
Pizzadoos
Meer informatie
Op waarzitwatin.nl vind je uitleg over PFAS in tapijt, pannen en regenkleding.
Het RIVM heeft een dossier met achtergrondinformatie over PFAS
Rijksoverheid over PFAS-maatregelen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gewasbescherming , kunstmest , volksgezondheid , pfas en mob geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!