Mestoverschot steeds ernstiger: ook meer export onderzocht



Quote:
Er wordt zelfs verkend of Nederlandse mest verder weg vervoerd kan worden naar bijvoorbeeld Zweden of Roemenië.

Deel dit topic

Reacties

+10
Twentsch Land
En dat voor een flink deel, bedacht probleem ..... hoe gek kun je zijn.
cornelissen
Quote Reactie van @Twentsch Land:
En dat voor een flink deel, bedacht probleem ..... hoe gek kun je zijn.

Dan hoeft de oplossing niet zo moeilijk te zijn, een goede belangenbehartiging.
Het enige wat ze gedaan hebben is fosfaatrechten aanvragen, de "knel"gevallen met vaak wel voldoende mestafzet en juiste vergunningen laten stikken en toen heeft de overheid dus C. Scouten zelf de regie genomen, opgevolgd door partijgenoten. Staghouwer en Adema.
Het was verstandig geweest voor de belangenbehartigers om al sinds het duidelijk was ,dat het melkquotum ging verdwijnen constructief mee te denken. Had een hoop ellende en polarisatie in de sector bespaard.
+1
Noorderling
@cornelissen
Misschien zijn er wel meer belangenbehartigers, wie dierlijke productie naar het oosten willen hebben. Wie zal het zeggen.
+6
weurding
Gaat dat mogelijk zijn tegen concurrerende prijzen? Mag dan wel per schip, en welke uitstoot is daar weer mee gemoeid? Water naar de zee dragen, fratsen, hup, plaatsingsruimte omhoog en rap wat
+5
Noorderling
Hier melken op roemeense korrel mais, Roemeense soya met Roemeense melkers om de mest vervolgens als retourvracht mee te sturen naar Roemenië. Lekker bezig wel.
Cowboy3
@Noorderling Wens je veel succes met Roemeense korrel mais, soya en melkers, tel eerst maar eens uit wat vracht (schip) mest daarheen kost.
+1
Noorderling
@Cowboy3
Er komen geen oplossingen, als die er waren werden ze wel benut. Financieel strand het, mestprobleem opgelost en financieel leeg lopen kom je ook niet verder mee.
+5
T60401
@Noorderling ik verwacht nog een tabel 6 aanpassing dit jaar. Enkel voor stikstof
Spuit11
@T60401 En de NV gebieden gaat ook nog wel wat mee gebeuren
Noorderling
@Spuit11
hoop doet leven.
Volgend jaar 20% korting op dierlijke mest en kunstmest. Men blijft nog van de 170kg af, maar er staat korting op dierlijke mest en geen derogatie. ik moet het allemaal nog zien waar dat gaat stranden.
Sowieso al 20% op kunstmest, omdat P getallen in water te hoog zijn door kwel, ik haak af. Maar dat wordt wel een aderlating, zeker in een groeizaam jaar als dit.
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Er komen geen oplossingen, als die er waren werden ze wel benut. Financieel strand het,

Jawel die komen er . Er doen er hier in ieder geval een heleboel mee aan de opkoopregeling. Dit jaar komen de putten niet leeg en volgend jaar wordt het nog een keertje flink betalen voor mestafzet maar daarna zijn de mestafzetkosten voor het grootste gedeelte verleden tijd en zullen er gebieden zijn waar je moeilijk aan mest kunt komen.
huub
@George
Quote:
Jawel die komen er . Er doen er hier in ieder geval een heleboel mee aan de opkoopregeling. Dit jaar komen de putten niet leeg en volgend jaar wordt het nog een keertje flink betalen voor mestafzet maar daarna zijn de mestafzetkosten voor het grootste gedeelte verleden tijd en zullen er gebieden zijn waar je moeilijk aan mest kunt komen.

De grond van de stoppers gaat per direct uit de derogatie, dat gaat alleen maar ten koste van de plaatsingsruimte. Zolang er aan de bemestingsnormen geknabbeld wordt komt er geen vraag naar mest.
robbies
@huub de stoppers zijn veelal varkensboeren. Die zitten al op 170 en veel m3's
+1
Hooibaaltje
@huub er komen meer stoppers dan je denkt. Dus het gaat zich oplossen.
pieta
@George Zo vlug verwacht ik niet dat het omslaat naar een vraagmarkt.
+1
robbies
@pieta denk toch dat het in bepaalde regio's snel gaat. In de buurt van @George gaat het om meer dan de helft van de veehouders in een gemeente, oplopend tot 70%.
Cowboy3
@robbies Mest meer 100 km verderop lossen is toch heel normaal.
Cowboy3
@George De putten zijn hier leeg, viel niets tegen in vergelijking met afgelopen jaar was alleen duurder en heb er meerdere gesproken met dezelfde ervaring ook varkensmest, de voorraad wordt dit jaar kleiner en dat is toch al jaren geleden
En mest probleem wordt door de ambtenaren nog wel een poosje in de benen gehouden, zou nog maar geen zorgen maken dat er moeilijk aan te komen is.
Kars
@George in me dorp draait na jaren verwerking van 100.000 ton. Was Log gebied. Landbouw ontwikkelings gebied. Zaten nog meeste varkens uit ons dorp. Was bedoeling pijpleiding rechtstreeks naar verwerker.
Mja verwerker draait alleen 2/3 minstens van de varkens zijn weg.
Noorderling
@Kars
Wie heeft daarin geïnvesteerd, boeren samen of een individu? Kun je mooi lappen om zon investering in de lucht te houden met minder massa. Rekent het een keer rond met piek prijzen, voordat zon investering draait na hele papierwinkel ben je ingehaald door de tijd.
Zou er voor koeien ook niet in durven investeren.
Dan maar aan wat andere knoppen draaien.
bio boer
@Noorderling dat lijkt mij ook
Noorderling
@bio boer
Akkerbouw heeft het nog steeds over 10euro toe via intermediair. Er worden een aantal heel veel beter van de mest handel.

Groenbemester moet er in ivm 8weken eis, dus aan de afvoer en aanvoer kant wordt er aan ze getrokken en loopt het vast op transportcapaciteit.
bio boer
@Noorderling zijn ze al volop bezig in de tarwe ?
Noorderling
@bio boer
Begint nu. Wat half oktober is gezaaid is nu klaar, later gezaaid misschien eind van de week. wintergerst is er af.
Denk dat de helft van granen dit jaar zomergerst is gezaaid, heeft ook nog wel een dikke week nodig.

Zelf vandaag geoogst, veel niet volledig gevulde korrels. Vroeg ziek geworden, stand was wel goed.
Ergens tussen 8 en 9 ton, valt me nog niet helemaal tegen.
RaHeados
@Noorderling groen bemester moet er 8 weken na oogsten in? Weer wat geleerd. Moeten vandaag nog ff stro er af halen dan hebben wij het ook weer gehad
Noorderling
@RaHeados
Moet 8 weken staan wil je extra N ruimte krijgen.
En als je op wintervoor ploegt wil je niet bij een mooie kans in oktober vast lopen op een datum.

Maar groeidagen pakken is de grootste winst.
Nieuwe glb weet ik niet of je er zo nog punten voor krijgt, moet het al tot 1maart blijven staan. Oude glb was 8week voor punten.
bio boer
@Noorderling wil je wat aan je groenbemester hebben moet die eigenlijk ook wel 8 weken staan toch
Noorderling
@bio boer
Klopt, nu groeit er meer op een dag dan een week in september.
T60401
@Noorderling komende twee weken kan er veel werk verzet worden. Half augustus zaaien kunnen ze tweede week oktober wintervoor ploegen. Ik zie het probleem niet. Als het maar goed weer blijft de komende weken dan pakken de akkerbouwers nog graag een centje mee van de mest. Want van de 7 ton tarwe aan 18 cent kunnen ze ook niet blijven leven.
Noorderling
Quote Reactie van @T60401:
Want van de 7 ton tarwe aan 18 cent kunnen ze ook niet blijven leven.

Als er nog ruimte is. Klagen ook allemaal over NV afname van 5%, volgend jaar 20%.
Bodemvoorraad waarmee we zijn gestart is/was 0, moeten alles bij bemesten en door groeizame start van aardappelen zitten er erg veel knollen onder, waar je bij weinig eigenlijk zou willen remmen moet nu meer bemest worden om kilo's x prijs te kunnen maken. En dat zet harder aan dan 3ton tarwe, 10cent meer ontvangen voor tarwe of 400euro mest.

Boeren met veel graan in het bouwplan hebben helemaal geen kilo N over. 230kg N is gewoon krap voor goede wintertarwe, terwijl daar nu de ruimte zou moeten zitten. Die willen alleen nog aan ingedikte digestaat. Is ook mest, maar gaat de melkveehouders niet helpen.
bio boer
@Noorderling ze maken ook wel mengsels varken melkvee mest misschien meer voor het voorjaar
Noorderling
@bio boer
koeien mest past eigenlijk niet op tarwe, is veel te traag en ligt de hoofdgift van een 130kg N er al lang op in februari maart, rond april-mei moet de tweede gift van een 70-100kg al werken, als je dan nog een keer komt te sleepslangen en het weer zit niet helemaal mee komt alles te laat vrij in juni.

Dat sleepslangen blijkt nu toch wel een anderhalf ton opbrengst te kosten, zeker wie met trikes bemesten, 3/12 meter plat... Het minste is, die sporen zijn nu nog nat waar het normaal wel geneest in een droge zomer.
Sta je voor oogst 25 al weer met 1-0 achter. Het is allemaal nog geen winst, dat geld toe voor dierlijke mest.
bio boer
@Noorderling de grond onderin is nog natte zooi
Met ploegen haal je gewoon natte klei boven
Wat eert wel mag opdrogen met de bakkende zon heb je beton en boter 😁
bio boer
@bio boer laat de groen bemester die natte zooi maar even leeg trekken kan er wat structuur in komen
T60401
Quote Reactie van @Noorderling:
koeien mest past eigenlijk niet op tarwe, is veel te traag en ligt de hoofdgift van een 130kg N er al lang op in februari maart, rond april-mei moet de tweede gift van een 70-100kg al werken, als je dan nog een keer komt te sleepslangen en het weer zit niet helemaal mee komt alles te laat vrij in juni.Dat sleepslangen blijkt nu toch wel een anderhalf ton opbrengst te kosten, zeker wie met trikes bemesten, 3/12 meter plat... Het minste is, die sporen zijn nu nog nat waar het normaal wel geneest in een droge zomer.Sta je voor oogst 25 al weer met 1-0 achter. Het is allemaal nog geen winst, dat geld toe voor dierlijke mest.

Ik vraag mij zo langzamerhand af wat voor boer je bent. Akkerbouwer of melkveehouder. Je ziet allemaal problemen in de akkerbouw. Ondertussen maak je je eigen product zwart. nestbevuiling noem ze dat geloof ik. Was gister in een andere topic al niet anders. je moest geen melk van andere bedrijven.
Noorderling
@T60401
Kop in het zand schiet je wel wat mee op.
Je hebt het met de omstandigheden te doen en anders klapt het een keer, leveren waar vraag naar is. Als ik dan van boeren hoor dat ze afvoer nog een jaar uitstellen omdat regels soepeler worden en afzet goedkoper, zal dat wel makkelijk en zorgeloos leven en boeren zijn.

Raak mijn mest wel kwijt. Maar ben er ondertussen flink areaal voor nodig omdat giften per hectare door afname ruimte omlaag gaan. Gaat ten koste van mest van ver.
En dan vestigd half Nederland hoop op een minister die in september nog met een oplossing komt die zoden aan de dijk set met financieel voordeel?
Hoop doet leven.

Ga niet in details treden. Maar als de nvwa eerder ingrijpt dan qlip, dan gaat er wat mis lijkt me?
Over voer kwaliteit maar niet te spreken, en dan draait het niet om de laatste 10vem maar of je je koeien een soort van mest mag voeren.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
dan draait het niet om de laatste 10vem maar of je je koeien een soort van mest mag voeren

Voer wat zo ongeveer mest is mag je toch wel als uitzondering zien neem ik aan. Ik zie dat hier in mijn omgeving in ieder geval niet.
Noorderling
@pieta
Dat hoop ik ook, maar als dit door mag weet je niet wat er nog meer gebeurt.
cornelissen
@Noorderling Ik denk ,dat ongeveer iedereen ,voor wie het betreft in de loop van de tijd wel verdwenen is. Vroeger hoorde je het wel eens, dat de melkwinningsadviseur van de fabriek sterk adviseerde om te stoppen.
Want de melkkwaliteit was natuurlijk ook niet om naar huis te schrijven
Spuit11
@Noorderling Die prijs klopt wel ongeveer. Heb vorige week boer-boer gebracht aan iemand in het Westerkwartier. Kon €8,- krijgen, mocht het voor €7,- brengen, contant betalen.
labella
@Noorderling Hier 17 euro toe in grond geleverd.
+1
bio boer
@labella kan kan ik ook wel krijgen boer boer ze betalen hier boven de 30 euro voor op de vrachtwagen
bio boer
@bio boer als ik het zou willen uitmelken misschien ook wel 25 euro toe in de grond is altijd nog goedkoper dan via de vrachtwagen
Kars
@Noorderling tontrans heeft hem in beheer. Staat op erf bij boer. 100.000 ton is maar kleintje. In Tilburg is nu eentje in opstart van 650.000 ton. Die willen 30/35.000 ton mestkorrels produceren.
Ruitenboer
@Cowboy3 Hoeft niet veel te kosten, supertankers nemen hier zeewater in voor ballast en moeten daarna gespoeld worden voor er weer olie in kan, volgens mij kan je dan ook mest meenemen, even laten drogen in de woestijn en uitstrooien maar. Wordt het daar ook weer vruchtbaar, twee vliegen in één klap
hypotheekboer
In feite niks nieuws. Paar jaar geleden ging er al dikke fractie na hygiëniseren in Harlingen op de boot naar Letland.
agrifutures.nl/de-kringloop-rond-nederlandse-mest-…
Met de flink gestegen prijzen hier moet het voor daar nog aantrekkelijker zijn.
Cowboy3
@hypotheekboer Alleen is die mestverwerking Friesland al een jaar of 3 op de fles.
van Ittersum
@hypotheekboer verbrandingsoven, ook een optie? Waar ligt hier het omslagpunt van m3/prijs
+1
Cowboy3
@van Ittersum Is toch zonde dat waardevol mooi spul op te stoken en iets van een 30% drogestof brand niet zo geweldig.
van Ittersum
@Cowboy3 is dat nu nog steeds de vraag? Daar los je de papieren overschot niet mee op en fysiek daarmee de stront nog steeds in de put.

Nogmaals, waar ligt het omslagpunt?
Cowboy3
@van Ittersum Hier zijn er wel enkele met een(mono) vergister die de dikke fractie van de digestaat met de warmte ervan indrogen tot 90 %ds en dan in brok persen en exporteren over heel de wereld.
hypotheekboer
@van Ittersum de getallen heb ik niet paraat. In Emmen is Stercore bezig met een mestfabriek voor het maken van biochar (koolstof) waarbij ze aangeven dit zonder mestafzetkosten te kunnen. Milieudefensie probeerde dit tot aan de Raad van State tegen te houden, maar uiteindelijk gelukkig gewonnen door Stercore. Alles uit de kast om de veestapel maar te laten krimpen....
weurding
@hypotheekboer was dat niet voor mest deels/ hoofdzakelijk uit duitsiand?
veld-post.nl/artikel/…
hypotheekboer
@weurding was idd deels Duitsland maar ook gewoon oosten en noorden van Nederland.
+1
Grasbaal
Quote Reactie van @hypotheekboer:
In Emmen is Stercore bezig met een mestfabriek voor het maken van biochar (koolstof) waarbij ze aangeven dit zonder mestafzetkosten te kunnen.

Uitleg Stercore:

Quote:
STERCORE produceert duurzame ENERGIE
en Bio-Based Carbon
...en wij maken dit van de meest hernieuwbare organische bronnen
die wereldwijd beschikbaar zijn.
De bron waarmee wij dat doen staat ook wereldwijd bekend als
een milieuvervuilende stof.
Maar zonder dit kunnen wij u, uw kinderen of de wereld niet voeden.

Onze bron is: dierlijke MEST!

Deze mest zetten wij om in Bio-Based Carbon en groen gas.
Het groen gas leveren wij aan het lokale gasnet.

De Bio-Based Carbon is speciaal ontwikkeld als organische meststof en bodemverbeteraar om het gebruik van chemische kunstmest te verminderen.

Bio-Based Carbon is milieuvriendelijk geproduceerd, het proces veroorzaakt
géén afval. Bio-Based Carbon is eenvoudig en veilig in het gebruik en
Bio-Based Carbon bevordert de biodiversiteit in de bodem. stercore.nl/
+1
van Ittersum
Misschien moet de sector zelf de ruimte creëren door een financiële pot te maken en daarmee de collega's uit te kopen. Nu is het iedereen een strop omdoen en kijken wie het eerste omvalt. Weinig win-win
+1
Twentsch Land
Misschien maar beter voor we van alles gaan bedenken eerst eens met juiste getallen en onderzoeken de situatie opnieuw bekijken.

@van Ittersum
van Ittersum
@Twentsch Land hoe minder specifieke meetinstrumenten hoe beter "het boeren" wordt. Sector gaat kapot aan al die meet en weetinstrumenten. Wat voor je lijkt, werkt ook tegen je.
Twentsch Land
Dat is wanneer de situatie in het evenwichtpunt zich bevindt.

Dat is echter niet aan de orde, de wijzer slaat ver een kant uit, niet ten voordele van de boer.

@van Ittersum
+1
T60401
@Twentsch Land Als je op de verkeerde plaats zit kun je dit jaar wel eens rake klappen krijgen. door al de regen te weinig voer. en wat er gewonnen is kwaliteit zo maar lala. Mest die afgevoerd moest worden zit nog in de put. en als toetje komt daar het blauwtong spook nog bij.
Twentsch Land
Zeker, bij elkaar kan het voor sommige einde bedrijf zijn.

@T60401
+1
demelkboer
Maar al te grote investeringen kunnen ook risico's met zich meebrengen, zegt Oltmer. "Het blijft vaak een dure optie voor boeren, die vooral loont als er mest over is."

bedrijven gaan nu niet investeren in verwerken
Kars
@demelkboer in Tilburg grote vergister net draaiende 650.000 ton.
boer03
@Kars koeienmest en varkens mest?
Kars
@boer03 varkens zowiezo en reststromen voedingsindustrie.
+2
koe-boer
Ik zie zelf niks in het verhaal van mest exporteren, er is 10 jaar terug ook al veel in geïnvesteerd/onderzocht en toen is het ook nooit van de grond gekomen. Was te duur en product was vaak niet van de juiste kwaliteit.
edepot.wur.nl/350796/

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , export , mestoverschot en zweden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!