Quotum kopen of koeien verkopen?

Iedere blijvende boer staart zich schijnbaar blind op het kopen van melkquotum, maar ik merk momenteel dat er niet aan goede koeien is te komen. Gisteren werd ik gebeld door een relatie van mij die onlangs wat quotum heeft bijgekocht of ik misschien nog 20 koeien voor hem te koop wist. Hij had zijn veehandelaar al meerdere malen gevraagd naar koeien, maar die kan ze niet vinden. Ik zou ze zo ook niet voor hem weten.

Deze ontwikkeling is al enige tijd aanwezig en wordt volgens mij veroorzaakt door een aantal factoren. Ten eerste zijn er momenteel niet veel actieve veehouders die stoppen met melken omdat zij hun bedrijf moeilijk kunnen verkopen. Ook wordt er in het kader van Minas minder jongvee aangehouden. Doordat er meer gedekt wordt met belgische blauwe stieren komt er ook minder vrouwelijk jongvee beschikbaar voor de opfokkers. Tevens is er een constante vraag vanuit Oost-Duitsland naar koeien en liggen de prijzen in West-Duitsland op een hoog niveau. Op de laatste veiling van de WEU in Lingen lag de gemiddelde prijs op ? 1.326.

Als je dus nu al kunt bekijken dat je ruim in de koeien zit kun je je dus afvragen wat verstandig is. Of quotum bijkopen of een goede prijs beuren voor je koeien. De post omzet en aanwas is niet gequoteerd!

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Heb persoonlijk nooit jongvee of vaarzen over, dus dat is niet zo moeilijk. Insemineer 60-70% van BB dat levert mooi geld op. Heb ik een koe te weinig dan bestel ik er een. Tot nu toe geen probleem. Alhoewel ze duur betaald moeten worden. Als een blauw vaarskalf 280-300 euro oplevert en een fokkalf 160-180 is het niet zo moeilijk waar de koe ondergaat. daarnaast zijn de BB stieren betaalbaar (+ - 7 euro) en bevruchten super. Bij een goed rantsoen tijdens de droogstand hoef je geen geboorteproblemen te verwachten is mijn ervaring. Daarnaast als je wilt (en kunt) groeien zul je wel door moeten gaan met kopen van melk.
Onbekend
Detrein ofde trekker?
Onbekend
de trekker
Onbekend
De laatste jaren zijn kopers van gebruiksvee wel wat verwend ,vind ik.
Alle berekeningen wezen toch uit, dat de opfokkosten van een vaars hoger waren dan de verkoopprijs.
Dit nog afgezien van minas.
Of het verstandig is om quotum en vee bij te kopen moet ieder voor zijn eigen bedrijf maar bereken (die laatste 100 euro voor een vaars is daarbij niet het grootste bedrag).
Onbekend
Dat is ook wat ik wil aangeven, je moet voor jezelf bekijken wat je past. Maar de laatste jaren werd er alleen maar geroepen dat je kostprijs onderuit moet en dat je daarom melkquotum moet kopen en minder jongvee moet aanhouden. Of helemaal geen jongvee. Ik ben blij dat wij nog altijd al het vrouwelijk jongvee aanhouden en ook nog een paar dekstieren voor de fokkerij, want ik merk nu al dat de prijzen stijgen.
Onbekend
Weegt dit op tegen lagere KI-kosten en hogere opbrengsten van BB kalveren.
Volgens mij is het het voordeligste om je bestaande quotum met een steeds kleiner wordend aantal koeien vol te melken en quota bij te kopen om dat structureel te verhuren.
Onbekend
Volgens iemand uit de handel die ik vandaag sprak,is er voorlopig geen zicht op duidelijk hogere prijzen voor export vaarzen.
Dus in die zin kun je wel gelijk hebben.
Hetlaatste is speculatie,geen normale bedrijfsvoering!
De risico's kun je zelf wel bedenken.
Onbekend
Wat zou jij zeggen als je in de handel zit. Als hij ze moet kopen, dan zou ik ook niet direct zeggen dat ze duurder worden. Andersom had ik onlangs kontakt met een vee-exporteur die toch duidelijk van mening was dat ze duurder moeten worden omdat het aanbod van beste vaarzen krap is. De opfokkers zitten zelfs al met het probleem dat ze moeilijk aan jongvee kunnen komen.

Wat zijn duidelijk hogere prijzen? Op dit moment moet je toch rekenen dat je minimaal € 1.000 betaalt voor goede koeien. Voor beste koeien zul je hier toch nog wel wat bij moeten rekenen.

Na de MKZ zaten wij ook in de luxe positie dat we goede koeien over hadden. Wij hebben wij toen 10 koeien en een drachtige vaars verkocht (op een totaal van 45 melkkoeien) voor gemiddeld f 2.550,-. Dit waren zowel vaarzen alsook 4e kalfs koeien. Als ik ze hiervoor kwijt kan, dan geeft dit wel een beduidend hogere post omzet en aanwas dan op een gemiddeld bedrijf.
Onbekend
Was geen handelaar maar iemand van Dumeco,hij was van mening dat als het hier duurder werd de export ze vooralsnog makkelijk uit het buitenland kon halen.
Onbekend
Hallo,

Ik wil graag weten waar ik koeien kan kopen voor een groot bedrijf in turkije maar ik weet niet bij welke
bedrijf dat kan gebeuren.

Als iemand weet mij hierover informatie te kunnen geven wil het graag horen.
arie.j
Waarom zet jij zoiets onder een stokoude discussie van 5 en een halfjaar geleden?
Onbekend
mischien gegoogled? 😉
Onbekend
Zo wil co het dus zo gaat het dan ook, handig he
Grasbaal
Is toch leuk af en toe zon ouwe koe die komt boven drijven. Vroeger gebeurde dat ook weleens, alleen toen zag bijna niemand dat.
casev
bel deze mensen eens:

[www.bles-dairies.nl]

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , koeien , melken , jongvee , melkquotum , boer , fokkers , minas en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
4