Verduurzamen is op dit moment financieel onhaalbaar

Verduurzamen is op dit moment financieel onhaalbaar

Verduurzamen is op dit moment financieel onhaalbaar
Het verduurzamen van veel boerenbedrijven is financieel-economisch geen haalbare kaart. Dat concludeert Wageningen Economic Research op basis van een uitgebreid onderzoek. Met name bij melkveehouders staat het inkomen op het spel. In mindere mate geldt hetzelfde voor akkerbouwers. Volgens de onderzoekers moeten overheid en marktpartijen te hulp schieten.

Via het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) proberen agrarisch ondernemers, provincies en terreinbeheerders gezamenlijk en gebiedsgericht alle beleidsdoelen voor natuurherstel, stikstofreductie, schoon water en het inspelen op klimaatverandering te halen.

De grote vraag daarbij is hoe boeren alle maatschappelijke doelstellingen kunnen realiseren en tegelijkertijd een financieel gezonde bedrijfsvoering houden. Na het mislukken van het Landbouwakkoord hebben diverse partijen de handschoen opgepakt om te onderzoeken welke bedrijfsmodellen toekomst hebben. Ook keken ze welke boeren ondersteuning nodig hebben. Daarvoor zijn door Wageningen Economic Research verschillende berekeningen gemaakt voor de melkveehouderij en de akkerbouw.

Sterke daling in inkomens
Heel veel ingevoerde en voorgestelde maatregelen zijn effectief voor het milieu, maar hebben zeer negatieve financiële gevolgen voor de agrariërs. Voor de melkveehouderij variëren de verwachte inkomensverliezen van 28 tot zelfs 201 procent, en voor de akkerbouw is dat tien tot 63 procent. In de studie zijn de effecten van maatregelen voor verschillende ‘standaardbedrijven’ gelegd naast het gemiddelde inkomen uit normale bedrijfsvoering over het boekjaar 2021.

De studie belicht wettelijk verplichte maatregelen, zoals afschaffing van de derogatie en de verplichting om vanggewassen te zaaien. Maar ook om maatregelen die vanuit de NPLG komen: eiwitarm voer, peilverhoging in veenweidegebieden, dagelijkse ontmesting van de stal en monomestvergisting, kruidenrijk grasland, niet-kerende grondbewerking en mechanisch wieden of loof doden, en de inzet van rustgewassen. Daarnaast zijn er voor melkveehouders mogelijkheden om over te stappen naar een natuurinclusieve of biologische bedrijfsvoering.

Helder beleid nodig
De onderzoekers concluderen dat ‘een adequaat en helder faciliterend beleid vanuit overheid en private partijen essentieel is om de transitie naar een duurzamere landbouw te faciliteren’. Daarbij wijzen ze naar de markt, naar subsidiëring van niet-productieve investeringen, betalingen voor ecosysteemdiensten en afwaardering van grond.

“Er zijn veel onzekerheden en onduidelijkheden met betrekking tot allerlei keuzes ten aanzien van maatregelpakketten en aanvullend beleidsinstrumentarium”, zo staat in de studie. “De keerzijde is er ook. Als het vakmanschap en de innovatiekracht in de sector wordt gecombineerd met een goede voorwaardenscheppende en stimulerende beleidsaanpak, dan behoort een transitie richting een duurzamere landbouw, die produceert binnen milieugrenzen, tot de mogelijkheden.”

LTO noemt de conclusies van de onderzoekers zorgwekkend. De organisatie pleit voor een heldere keuze. De keuze ligt tussen investeren in beleid dat ondernemers economisch perspectief biedt, of doelen loslaten die zonder faciliterend beleid economisch onhaalbaar blijken te zijn. Volgens LTO is het cruciaal dat op korte termijn een inhaalslag wordt gemaakt met beleid dat ondernemers economisch perspectief biedt.

Laagdrempelig aanspreekpunt ontbreekt
Daarnaast hebben boeren ook een duidelijk aanspreekpunt nodig. Volgens onderzoek van bureau Wing zijn er talloze loketten, aanspreekpunten, platforms, portalen en websites waar ze terecht kunnen. Toch zorgen al die verschillende adressen voor ‘een zeer versnipperd en onoverzichtelijk landschap’.

“Agrariërs hebben moeite de weg erin te vinden, en de samenwerking tússen loketten, schaalniveaus, overheden en andere partijen laat te wensen over”, vertelt het bureau hierover. Ook ontbreekt in veel gevallen een eerste laagdrempelig contact om in de volle breedte mee te denken over het vraagstuk van de agrariër en deze vervolgens door te verwijzen.

Om boeren te ondersteunen bij de gebiedsgerichte aanpak, zijn laagdrempelige regionale aanspreekpunten onmisbaar, zo staat in het onderzoek. “Zij vormen een eerste contact, waar agrariërs terecht kunnen met vragen en vraagstukken en die kunnen dienen als doorverwijzer naar de vele loketten en andere aanspreekpunten. Deze regionale aanspreekpunten zijn goed ingebed in regionale netwerken en onderhouden nauwe contacten met relevante overheden en andere aanspreekpunten.”

Bron: Groenkennisnet

Deel dit topic

Reacties

+1
de jonge
Iets met toekomstperspectief ?
klant
Meen dat de nederlandse boer produceerde met de laagste milieu impact.
+1
bio boer
@klant dat roept bijna elk land
klant
Agrariers hebben moeite hun weg te vinden in het versnipperde en onoverzichtelijk landschap. Hoe krijg je het bedacht.
bio boer
Bijna elke aware boer levert hier alberthein melk daar zit wel leuke plus op alleen moeten de meesten dan stoppen met mais verbouwen
boer03
@bio boer hoeveel boeren vallen er onder "hier" ?
bio boer
@boer03 weet er zo 8 dat zijn ook alle aware leveranciers die ik zo weet in de directe omgeving
Als er ook pp bij ons in de buurt wordt gehaald weet ik niet
mlkvhoudr
@bio boer concepten of meer melk gaan leveren zijn denk ik de enigste manieren om te overleven, en dan zie ik bio ook als een concept
+2
labella
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
concepten

Zijn allemaal zeepbellen die vroeg of laat uiteen spatten!
mlkvhoudr
@labella of alles is concept en dan is ook alles weer gelijk, meer melken is op t moment ook helaas niet uitdagingsvrij

Geen mais verbouwen zoals hier genoemd werd gaat ook op zand niet meevallen
+1
bio boer
@mlkvhoudr of je moet heel veel land hebben volgens mij moet je bepaalde hoeveelheden grasland hebben
+1
bio boer
@bio boer heb het even opgezocht

(klik om te vergroten)

RaHeados
@bio boer en bepaalde hoeveel heid natuur grond, bepaalde hoeveelheid kruidenrijk grasland. Daarnaast nog best wel wat meer van zulke dingen
bio boer
@RaHeados heb de normen net door ge scrolt ik voldoe wel aan alle normen
Heb alleen geen insecten hotel op het erf
RaHeados
@bio boer als je die plaatst kan je misschien wel 6 cent extra vangen🤪
bio boer
@RaHeados zou financieel best aantrekkelijk zijn ipv 10 cent bio bio voerkosten zijn wel 4 cent hoger tegen over regulier en meer mogelijkheden
En je eigen gewassen kun je gewoon spuiten tegen onkruid en ziektes
RaHeados
@bio boer je kan ook kunstmest strooien kan je nog meer balen maken om te verkopen en kwalitatief beter voer maken dus minder dure brok nodig, ik zie enkelt voordelen 😛
+3
duitser
@bio boer
Quote:
Heb alleen geen insecten hotel op het erf

Een goeie ouderwetse mesthoop heeft meer nut. Dat zal dan wel niet gelden
weurding
@bio boer wij ook niet, al zijn ze er zat bij het ondergelopen N2000 gebied hier😉
bio boer

(klik om te vergroten)

bio boer
@RaHeados het is idd % als je meer grond hebt moet je ook automatisch meer natuurland 😁
Hooibaaltje
@bio boer en uitendelijk onder aan de streep maakt het geen zak uit. Je hebt toch ook veel meer andere kosten.
bio boer
@Hooibaaltje verder zie ik niet zomaar grote kosten verschil in ons geval we zijn in 98 bio geworden om we alle grond van de buurman hadden overgenomen maar niet meer koeien hadden we 108 ha met 120 koeien toen heeft mijn vader die keuze gemaakt
de jonge
@bio boer hoeveel koeien heb je nu gemiddeld per ha dan
bio boer
@de jonge 1,4 melk koe per ha
Met jongvee 1,73 gve per ha

Jongvee ouder 1 jaar 0,5 gve gerekend jonger dan jaar 0,25 gve

Nog 10 ha verhuurd
En 10 ha bij pluimvee voor uitloop

Mijn broer heeft 1,53 melkkoe per ha
2,15 gve totaal voert wel wat mest af
+3
jan 10
Zou maar niet te veel vertrouwen op de,,loketten.
Beetje zelf nuchter nadenken brengt je verder.
+3
ted9
@jan 10 Hoho zelf duurzaam bezig zijn teld niet. Er moet een label aanhangen en er moeten minimaal 2 instanties controle op uitvoeren
jan 10
Quote Reactie van @ted9:
Hoho zelf duurzaam bezig zijn teld niet. Er moet een label aanhangen en er moeten minimaal 2 instanties controle op uitvoeren

Duurzaam is altijd tijdelijk..anders is het niet duurzaam..
+2
Albert Altena
Duurzaam is een woord waarbij men wil laten geloven dat het goed is.
Kars
@Albert Altena enigste correcte antwoord.
+3
hans1980
Verduurzamen is ook helemaal niet duurzaam enkel inefficient gebruik dure en schaarse landbouwgrond

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , grondbewerking , derogatie , klimaatverandering , investeren , bedrijfsvoering , melkveehouders , monomestvergisting , natuurherstel en kruidenrijk grasland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
1.978