Hoe de melkveehouderij verdwijnt rond de Peel: ‘Er komt iets voor terug dat je niet wilt’

HEUSDEN – Niemand wil het, toch gebeurt het. In en rond Brabantse natuurgebieden verdwijnen in rap tempo melkveehouderijen. Het grasland dat bij deze bedrijven hoort, wordt vaak ingenomen door intensieve teelten. Slecht voor de biodiversiteit, slecht voor het grondwater.

Deel dit topic

Reacties

+1
Braboboer
Een voorbode voor wat je krijgt in Brabant wanneer de graslandnorm er gaat komen.
+1
robbies
@Braboboer elke GVE-norm
+2
Kars
@Braboboer moet de akkerbouwers maar invullen. Daar komt er steeds meer van nml. En zoals afgelopen jaar, die weten de bodem goed naar de klote te rijden. Mja vlees is slecht en plantaardig goed.
robbies
Quote Reactie van @Kars:
die weten de bodem goed naar de klote te rijden

dat doen ze ook niet met opzet. Op grasland zie ik ook begaaide stukken.
+1
Kars
@robbies niet met opzet??? Vroeger waren boeren wijzer dan tegenwoordig. Toen poten ze niet op de laagste rot hoeken aardappelen. Tegenwoordig elk rot gat gaan aardappels in.
+2
Kars
@Kars want we krijgen ze er toch wel eruit met rupsrooiers. Ik ben totaal niet met je eens Robbies. Hoe groter de akkerbouwer hoe minder er naar bodemstructuur gekeken wordt. Tis heel simpel ze hebben veel te groot areaal om dag stil te gaan staan. Ik heb jaren bij grote akkerbouwer gezeten. Ik weet wel als de dagen tellen, hoe nauw we dan nog keken naar of het bekwaam was of niet.
Noorderling
Quote Reactie van @Kars:
want we krijgen ze er toch wel eruit met rupsrooiers

En dan moet je ze nog bewaren, dat gaat wel goed als ze uit de braggel getoverd worden?

Kunt niet voor alle grondsoorten spreken, maar als ze hier niet kunnen rijden wil het ook niet zeven. Loopt heel je machine vol of rijdt je 50% natte grond naar huis. Dat gaat ook op de kop verkeerd.
Dus dat het overal maar een puinhoop is valt wel mee, ze kopen hier juist tweedehands machines met eigenlijk overcapaciteit om toe te kunnen slaan wanneer het kan. Alles beter dan inleveren op kwaliteit van grond en oogst. Zijn 4rijers bij die nog geen 70ha rooien. Die kunnen wel een gokje wagen met 1 perceel moeilijke grond waar je wat minder kansen hebt, daar kun je dan wel tijd voor maken als de omstandigheden gunstig zijn.

Tot dusver is de zichtbare en onzichtbare schade op grasland nog het grootste.
Vastrijden met opraapwagens, silagewagens, plassen op het land, bodemverichting in de rijsporen.
Dat loopt je nog heel lang voor de voeten als het nu niet 4 week droog wordt, ga je 2025 ook nog plezier aan beleven.
+1
Kars
@Noorderling die gaan meteen de verwerking slimmerik.
+1
Tinus78
@Noorderling 4 weken droog? meer dan 1 dag of een keer 2 is al bijzonder 1x 4-5 dagen dit jaar
jan4072@yahoo.com
@Kars Hoe groter de bedrijven hoe beter voorzichtiger men met de grond is. Kijk maar eens naar de video's van Kees Huizinga in de Ukraine. Die beklaagt zich al over het verlies van opbrengst op de kopeinden op percelen van 500ha. 50 jaar geleden tijdens mijn stage in Canada reed ik met de giertank door een plas water op het maisland. Ik heb de boer nog nooit zo kwaad gezien, alsof ik zijn hele 120ha naar de klote geholpen had.
robbies
@Kars en van wie is die grond dan? Als akkerbouwers hem kopen, wat maakt jou t uit dat ze die grond kapot rijden en ruilen doe je toch echt zelf.

De akkerbouwers die ik ken rijden echt niet voor de lol grond kapot, ondat ze weten dat ze dan volgend jaar klaar zijn. Maar misschien is jouw oud-baas de uitzondering, maar die rijdt dan ook van Limburg naar Zeeland tegenwoordig
+2
Kars
@robbies dus jij meent dat jouw akkerbouwer 60 cent de kg in de grond laat zitten om de bodemstructuur?
Ik zeg toch nergens voor de lol. Dat maak jij ervan.
robbies
@Kars bij zijn eigen moet hij het zelf weten. Ik heb er tot op heden eentje die aardappelen zet bij mij en die rijdt niks kapot nee. Maar ik begrijp dat ze bij jou de grond ondersteboven rijden en jij er het jaar erna weer rustig mee gaat ruilen?
+1
Braboboer
@robbies

Denk dat na een aantal droge jaren sommige gedacht hebben dat het nooit meer nat wordt.

Hier zijn vorig jaar ook veel aardappelen gezet op lage en natte percelen wat daarna een drama is geworden met oogsten.

Denk dat na dit jaar mensen weer wat terughoudender worden met verhuren.
Kars
@robbies franssen akkerbouw uit schouwen duivenland zit ook in baarle nassau voorzover je het nog niet weet.
Daar de postelsedijk rijden ook 150 km belgie in naar wallonië.
Me oude baas zit al tientallen jaren in zeeuws vlaanderen, daar teelt ie eigen pootgoed en nog wat andere gewassen, wordt door akkerbouwer daar bijgehouden.
Het is heel simpel een akkerbouwer die op contract teelt, die gaat wel rooien, die hun contracten niet geleverd krijgen, daar kan ik er zo aantal van opnoemen die hebben heel veel leergeld betaald. Als bij jouw morgen de keuze is mais hakselen en land verrot rijden of laten staan en miljoen of meer toeleggen, dan praat jij heel anders.
Me oude baas heeft 100 ha laatste 2 jaar bijgeschreven op zen naam en nog enkele bedrijven. Doe jij het hem na?
Kars
@Kars maar die keuze hoef jij niet te maken @robbies want mais is maar paar duizend per ha. Ik zit op moment in boomkwekerij. Buurman grote boomkweker 1,5/2 miljoen dode bomen door de regenval. Kijk dan praat je tenminste over bedragen.
Weidezicht
@Kars die voorbeelden die jij hier geeft, klinken allemaal heel stoer, maar niemand dwingt om zo groot te worden, om wurgcontracten te tekenen enz. Juist dat ontstaat door die grootschaligheid en drang om de grootste zijn. Maar dat gedrag (en ook wel ondernemerschap, want er zijn genoeg grote die op eigen kracht groeien maar ook normaal doen) is in jouw ogen dan ook een vrijbrief om structureel grond om zeep te helpen enz. Beetje moreel besef mag er ook nog zijn toch? E.e.a komt op mij beetje over als grote praat. In de varkens zag je dat ook. Groter, groter nog groter, eigen dikke scania,s e.d. nog groter, en weg.
+1
robbies
@Kars wat is je punt? Ik weet dat Franssen inderdaad ook hier rijdt. Ruilt 1 op 2 hoorde ik. Met de huidige mestdruk krijg je dan wel grond gevonden. Maar daar gaat het toch niet om? Jij zegt dat akkerbouwers de grond ondersteboven rijden. Ik zeg dat je daar zelf bij bent om je laagste hoeken aan te bieden. En nee, ik heb geen 100 ha bijgekocht. Maar jij hebt hier ook weleens uit de doeken gedaan hoe dat met corona is gegaan bij Rosé en pluimvee.
ted9
@Kars Dat akkerbouwer is veel te makkelijk. Vroeger was het allemaal handwerk of met lichte machines. Dan liet je het wel om in het water te liggen klooien.
+1
Kars
Koeien waren nog slechter daarom dit beleid.
Of is het van de TBO s die hun goedkope terreinknechten zien verdwijnen en weten dat akkerbouwers en tuinders hun werk niet gaan opknappen.
+8
T60401
Twee stappen vooruit denken is en blijft moeilijk voor de beleidsmakers. Ik blijf bij mijn stelling overal waar de overheid zich mee bemoeit werkt tegendraads.
ted9
@T60401 Alles wat ze doen mislukt allessss!
+1
hip
@T60401 Als ze nu eens twee stappen verder zijn dan wij in de gaten hebben??
+2
casev2
Quote:
Wim van Opbergen krijgt van boeren regelmatig het verwijt dat hij er met zijn Werkgroep Behoud de Peel voor gezorgd heeft dat er zoveel koeienboeren stoppen. Hij schudt het hoofd. ,,Wij willen niet dat melkveehouders stoppen

Voor sommige mensen blijft het verschrikkelijk moeilijk om hun ongelijk toe te geven....
+1
Frans Z.
Gaan ze melkveehouders nog verwijten dat ze stoppen ook,moet niet gekker worden. Nu zag iedereen het ineens aankomen wat de gevolgen zijn. En die Hoeksema maakt het helemaal bont met zn kijk verder als je eigen bedrijf.
Weidezicht
Jullie moeten niet hier reageren, maar onder die teksten, dan kunnen burgers ook lezen hoe krom alles is.
+2
Weidezicht

(klik om te vergroten)

Frans Z.
@Weidezicht Mijn reactie wordt maar niet geplaatst. Mijn naam staat er wel,maar geen tekst 🤔.
Puddingboer
Er zal wel een uitkoop regeling voor de akkerbouwers komen
bio boer
Zo er beperkende maatregelen kwamen voor melkveehouder zullen intensieve telers dat ook krijgen als ze zelf geen verantwoording nemen

Beeld wordt geschetst dat alleen saldo op korte termijn belangrijk is bij Brabantste agrarische sector

Er zullen vast ook wel zijn die investeren met rustgewassen in gezonde bodem lage ziekte en aaltjes druk

Aardappel moeheid zit je ook niet op te wachten
Braboboer
@bio boer

Droom maar lekker verder.
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
Aardappel moeheid zit je ook niet op te wachten

Interesseert ook niet iedereen wat, innovator of ander resistent ras en de trein dendert door.
bio boer
@Noorderling las toevallig dat resistente rassen nu ook val plekken vertonen dat er weer opmars van am is
Noorderling
@bio boer
Dat zou kunnen, weet ik er zo niet van.
Kunt gewoon op boerenbunder zien wie een blok consumptie binnen een perceel pootgoed heeft.
Staat er ook gewoon bij dat het een AM bestrijdingsmaatregel is.

Chitwoodi schijnt hier nu wat rond te spoken.
Kunt maar voorzichtig zijn met wie en wat je grond ruilt en bouwplan.
Wie het geluk ver zoeken of moeten zoeken is vaak geen goed teken, gaat er lokaal vaak toch iets niet goed.
bio boer
@Noorderling geld blijft baas zullen de grenzen wel blijven opzoeken

Met uien bieten aardappelen tulpen
Albert Altena
Gele bende.
robotmelker
Die akkerbouwers zijn vreemde jongens... Int voorjaar lopen te zeuren over gras scheuren, aaltjes vermeerderen te snel, struktuur schade door bemesting.... Om vervolgens int najaar met volle kiepers met keiharde bandjes dwars over het perceel te crossen om de buit thuis te krijgen. En als het niet met kiepers lukt... De rooiers en rommel op rupsen te zetten, de gele zand boven te draaien, de drainage uit de grond te trekken en het perceel te verwoesten. Ook het normale mest rijden gaat bij die grote akkerbouwers zeer moeilijk, allemaal intermediair's der tussen die niks liever digistaat uit een vergister brengen.. over een aantal jaar allemaal kapot gereden stuifgronden die geen mineraaltje meer vast kunnen houden. Nee geen geruil meer met die vetkeien die als 2de gewas je ook nog wat hoeken knolcyperus brengen.
+2
grös
@robotmelker
Vorig jaar liepen ze nog te klagen over het kalenderboeren van RVO, nou hadden ze alles maar voor 15 oktober gerooid, want kort daarna is het geen dag meer droog geweest..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , grasland , biodiversiteit , natuurgebieden en grondwater geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!