Waterschap wil grond rond Breda gaan onteigenen voor betere waterkwaliteit: ‘Tijdsdruk is heel hoog’
Bron
Deel dit topic
Lees ook
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's water , waterschap , grond , van den berg en onteigenen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
BREDA - Voor het eerst in zijn geschiedenis wil het waterschap Brabantse Delta grond gaan onteigenen om de waterkwaliteit te verbeteren. Dat zei bestuurder Karin van den Berg zondagmiddag bij de Big Jump. Die sprong in de Mark kon echter niet doorgaan wegens te vuil water.
Het leek maar een tussenzinnetje in de toespraak die Van den Berg zondagmiddag uitsprak op een bruggetje over de Mark, achter het voormalige Sanatorium De Klokkenberg. Maar dat kleine zinnetje kan grote gevolgen hebben voor mensen die grond bezitten langs de rivier de Mark tussen Galder en Breda.
,,Wij gaan al het instrumentarium inzetten in het Markdal-Noord”, aldus Van den Berg. ,,Ook onteigenen.” Een klein applausje steekt op bij de leden van de natuurverenigingen die hier De Big Jump hadden georganiseerd.
,,Voor dit soort projecten is het nodig dat we alles in onze toolbox gebruiken”, zegt Van Den Berg na afloop. En sinds de invoering van de Omgevingswet per 1 januari dit jaar mag het waterschap grond onteigenen om de waterkwaliteit te verbetere
Water te vies om in te springen
Dat het nodig is, blijkt wel uit deze Big Jump. Overal in Europa sprongen zondagmiddag op hetzelfde moment natuurliefhebbers in rivieren om aandacht te vragen voor schoon water. De bedoeling was dat Belgen en Nederland dat op een paar kilometer van de landsgrens gezamenlijk zouden doen.
Maar de hevige regenval van dinsdag gooide roet in het eten. Daardoor liepen riool-overlaten in Vlaanderen over, waardoor er rioolwater in de rivier belandde. Het gevolg: een dag later werd bij een controle zeventig keer de toegestane hoeveelheid van e.coli-bacterie, in de volksmond de poepbacterie, in het water gevonden. De sprong in de Mark werd daarom deze middag maar achterwege gelaten.
Het is een laatste redmiddel. We zullen altijd eerst proberen om er samen uit te komen
Karin van den Berg, Algemeen bestuurder bij het Waterschap Brabantse Delta
En niet alleen in de Mark is de waterkwaliteit niet om over naar huis te schrijven, zegt Van den Berg. Slechts 42 procent van het water van waterschap, dat al het Brabantse oppervlaktewater ten westen van de lijn Waalwijk-Tilburg-Baarle-Nassau beheert, is op orde.
Drastische maatregelen
En dus zijn drastische maatregelen nodig. ,,Het is echt niet zo dat iedere grondeigenaar bang moet gaan worden”, zegt Van den Berg. ,,Het is een laatste redmiddel. We zullen altijd eerst proberen om er samen uit te komen.” Maar het is wel een stok achter de deur. Bovendien zijn de regels rond onteigening voordeliger dan wanneer het waterschap grond op een andere manier moet aankopen.
Dat is volgens Van den Berg nodig omdat in 2027 al het water op orde moet zijn, anders kunnen er problemen ontstaan bij het verlenen van vergunningen. ,,In het gebied tussen stuw Galder en Breda zijn we daarom nu al begonnen met het verwerven van gronden en met een ontwerp. De tijdstuk is heel erg hoog.”
En de boer.... die krijgt de schuld
•
Woensdag 23 november 2022, 22:32
Nieuwe watermaatregelen op komst: hoger grondwaterpeil en strengere milieueisen
Het kabinet wil het grondwaterpeil verhogen om CO2-uitstoot te verminderen en verzakking van huizen tegen te gaan. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving in De Telegraaf.
brabantsedelta.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/…