Vele regen zorgt voor spreiding in maaimomenten gras

De meeste boeren hebben de eerste snede gemaaid, maar een klein groepje kan nog steeds het land niet op omdat het te nat is. Anderen zijn daarentegen al bezig met de vierde snede. Kortom, de spreiding in maaimomenten loopt uiteen.

Deel dit topic

Reacties

Braboboer
Heb 3 snedes mooi gras binnen.

Dat hebben we maar vast, de mais wordt nog afwachten.
+2
JohnDeere7serie
Net hoe je het bekijkt, ik vind juist zeer weinig spreiding in maaimomenten, iedereen en/of 13 april 11 mei 8 juni en de rest de week van 24 juni. Daartussen alleen maar regen gehad.
de Tank
@JohnDeere7serie Maaimomenten zijn misschien gelijk, welke snede dat dan is op hetzelfde moment verschilt nogal. 1 perceel begin ik aan de 6e snede(zomerstalvoeren)
bio boer
@de Tank dan stalvoer je wel heel kort gras als aanvulling op rantsoen dan denk
de Tank
@bio boer Is geen aanvulling, naast 3-4 kg ds uit mais verder alleen vers gras, dat gras/klaver perceel kom ik na elke 2,5 week weer terug.om te maaien.
+1
bio boer
@de Tank kun je ze dan nog wat goed op de mest houden ik stalvoer gewoon 4 weken gras
Met weiden komen ze elke 7 dagen / 10 dagen weide land
+8
de Tank
@bio boer gaat prima, in feite voer ik een weidesnede waarbij ze de hele stengel krijgen ipv dat ze de toppen alleen opvreten bij weiden. Daarnaast voer ik brok met 13,5 %re . Afgelopen week noodgedwongen een perceel gehad wat 4 weken stond om niet tekort te krijgen. Kost gelijk 2 liter/koe en ureum duikt onder de 10. Ze kunnen ook 24/7 naar buiten. Doen dat vooral na melken tot uur of 11 en savonds na melken. Productie schommelt rond 35 kg met kv verbruik van 16 kg/100 kg melk. Op de foto perceel wat er dus voor 6e x af gaat.

(klik om te vergroten)

Herbert
@de Tank hou je de koeien zo actief met dat 2.5 weken gras? Ik ben ook al een aantal jaren aan het stalvoeren, maar begin er toch wel wat zat van te worden dat ze er zo ontzettend traag van kunnen worden.
de Tank
@Herbert ze vreten 7,5 uur/dag, herkauwen 36% vd tijd. 16 uur/dag ah werk dus, ik vind dat best actief. Sommige koeien moet ik wel 3x opjagen voor ze in de melkstal komen. Dat neem ik wel voor lief.
Herbert
@de Tank
Quote:
3x opjagen voor ze in de melkstal komen

Dat kan ik dus niet echt voor lief nemen. Het schiet hier al niet echt op met een 2x5 en dan een 3e van de koeien kunnen halen is dat wel een irritatiefactor. In het najaar als de weidegang minder word lukt het beter om er meer kuil bij te voeren en dan gaat het ook al weer beter, maar momenteel 9u weiden en snachts stalvoergras met 5 kgds mais is een drama met de loop op de melkstal.
de Tank
@Herbert Het resultaat vind ik wel zo positief dat ik dat voor lief neem voeren kost zo ook minder tijd, geen kuil open. En rust in de stal hou ik wel van.
+1
de Tank
@Herbert Ook met een winterrantsoen kunnen ze sloom zijn.
+1
Noorderling
@de Tank
Dat loopt!

Kun je alle stukken klaver aanbieden en merk je daar nog verschil in?
Probleem met stal voeren in combinatie met kunstmest is dat je koeien puur nitraat voert en over de kop jaagt en bevangen klauwen.
en dierlijke mest soms een geur geeft bij vochtig weer dat ze bedanken.

Is dit denk ik wel de meest veilige en goedkope manier is. Valt me mee dat die klaver telkens weer komt, weet je ook wel ras of mengsel dat dat is?
de Tank
@Noorderling Klaver inzaai is niet overal goed gelukt, perceel op de foto is wel extreem veel klaver. Daar zijn ze gek op en melkt ook het makkelijkst. Percelen met minder/zonder klaver moet ik echt niet te lang laten worden ivm smakelijkheid. Klaverpercelen komt alleen voor 1e x maaien kunstmest op, verder verdunde drijfmest om versmeren te voorkomen. Kunstmest in niet klaver percelen voor vers gras voeren in kleine hoeveelheden geven.
+3
labella
Quote Reactie van @de Tank:
begin ik aan de 6e snede

We hebben van 31 december op 1 januari een jaarwisseling gehad, heb je die misschien gemist?😂
JappieJo
@de Tank hier net zo met stal voeren, vanmiddag de 3e snee gemaaid
bio boer
@JappieJo die foto die jij laast stuurde was geen snee de gazon maaier heeft nog meer voor de bek 🤣
JappieJo
@bio boer ja klopt die telt niet mee inderdaad maar had anders geen gras, toen was het te nat waar ik heen wou. Maar ben nu wel op de 6e normale snede bezig
bio boer
@JappieJo hier 3e 900 meter en 50m3 wagen vol dat schiet ook op
Schat zo 1000 kg ds
RaHeados
@bio boer wat voor n joekel heb jij achter je trekker hangen, hier met kuilen is de grote kar 42 kuub 🙈
Terwisscha
@RaHeados T' zal wel losgestort zijn. Die Pottinger die hij heeft is echt geen 50 kuub geperst.
Onze lely is ook 50m³ waterinhoud, maar 30 á 31 m³ geperst....
JappieJo
@Terwisscha als ik deze ram vol heb kan ik een dag overslaan 😅

(klik om te vergroten)

bio boer
@JappieJo hebben de koeien zo op hier haal anderhalve wagen
RaHeados
@bio boer alleen maar vers gras voeren of ook nog kuil bij? Doen t hier als toetje s'avonds. 's ochtends naar buiten en 's middags gemengd er voor
de Tank
@RaHeados wel eens volledig vers gras gevoerd?
+1
RaHeados
@de Tank nee, eerste jaar stalvoeren. Verder altijd best veel geweid, maar dan is t ook maar paar uren natuurlijk. Deden wel langer als de 120 dagen weiden, zo lang als mogelijk is elke dag naar buiten voor een paar uren.
+1
bio boer
@RaHeados volledig vers gras naast brok en weidegang
RaHeados
@Terwisscha hoe werkt dat dan? Lijkt mij dat je water inhoud minder is dan wanneer je hem vol perst en weer los stort of denk ik nu verkeerd?
Terwisscha
Quote Reactie van @RaHeados:
hoe werkt dat dan?

Quote:
hoe werkt dat dan?
Gewoon meten met 2 maten😂😂. Wat ik zei klopt dus niet helemaal. De 50 is dus bij gemiddelde verdichting. Je hebt dus ook nog DIN(11471) m³. Dat is dus in dit geval bij onze wagen. zo'n beetje 30 á 31 m³.
waar DIN voorstaat geen idee....
bio boer
@RaHeados euro profie 5000 50 m3 is din inhoud hoe veel het werkelijke inhoud is weet ik niet
bio boer
@bio boer werkelijke inhoud 30 m3
Tinus78
Zijn er hier zat die in week van 24 juni 1e snede gemaaid hebben en blij zijn straks met lichte 2e snede welke wel van redelijke kwaliteit is. En dan misschien nog een 3e snede moet wel x ophouden met regenen valt nog steeds genoeg. Jaar dat belastingdienst weinig gesponsord gaat worden....
Noorderling
@Tinus78
Voorraad toename is ook belast..
Massa zal het wel niet aan ontbreken denk ik?
Tinus78
@Noorderling haha ja dat scheelt nog beetje... maar denk dat er geen 5000 kg ds bijkomt dit jaar. Of we moeten heel mooi jaar krijgen. En al die tijd weinig tot niks buiten gevreten dus veel meer (bij)gevoerd
+2
Mh24
@Noorderling hier enorme voorraadafname door idioot natte jaar. Ik heb nog steeds het idee dat ze in het noorden niet beseffen hoe beroerd het in het westen op het lagere land is...... voor de rest kan ik niet oordelen. Maar wij gaan met gemak een ton of 5 a 6 ds minder van een ha afhalen tov vorig jr( was wel een topjaar). Ook nu groeit het hier nog steeds bijna niet...... tis gewoon allemaal te nat. Geen lucht in de grond en te koude grond..... net effe wat wezen halen. Maar overal staan de rijsporen weer vol met water. Zelfs op hoger gelegen percelen. Maïs van boven de 25 cm heb ik ook niet gezien....... en jv zie je ook nergens buiten
Melkkoeien wel. Maar zal ook allemaal zo minimaal mogelijk zijn.....
RaHeados
@Mh24 hoeveel ton ds haal je normaal gesproken zo'n beetje van t land af?
Noorderling
@Mh24
Is er dan niet meer aan de hand in de (onder)grond als er nog steeds niks groeit en nat blijft?

Rond deze tijd groeit het land ook vrij vlot droog.
Hebben ook wel behoorlijk regen gehad, heeft vaak alleen even tijd nodig om te bezakken.
Is ook wel op het randje geweest wat wel en eigenlijk niet kon met kuilen, zeker op ouder grasland zie je de gevolgen nog wel, maar er groeit nog wel wat.
Tinus78
@Noorderling is nog niet gestopt met regenen. Zet maar eens kraan open op 1e of 2e verdieping en laat hem open staan maar iets minder hard lopen dan wordt het ook niet droog....
pieta
@Noorderling Hier zie je nog steeds maiszaaimachines bezig. Wintervoorland wat onbeteeld ligt. Wellicht dat dat je een betere indruk geeft van hoe nat het hier is.
RaHeados
@Noorderling in t westen zitten ze ook nie zo hoog boven nap denk ik als ze er boven zitten, zal ook wel mee spelen.
Tinus78
@RaHeados zitten al op bijna 900 mm dit jaar ga je gewoon richting de 5 mm per dag en rollend over jaar heen ook al rond de 1800 - 1900 mm. Week van 24 juni voor eerst meer dan 3 droge dagen achter elkaar. Zelfs op hogere zand percelen waar mais nog maar net in grond zit
Mh24
@Noorderling zou kunnen. Maar geldt dan bijna voor hele gebied.... en dat geloof ik ook weer niet. Tis wel zo hoe geringere drooglegging hoe moeizamer het gaat. Vorig Jr absoluut record. Van dik 13500 kg ds per ha..... nu zit ik momenteel als ik alles beetje positief bekijk op 6000 kg ds... en er staat nu ongeveer gemiddeld denk 500 kg ds.... groeit gewoon niet.....
bio boer
@Noorderling is niet voor niks weide regio
Hier percelen met water doorlatend bouwvoor tot drains en percelen die geen water doorlaten op 40 cm diepte nou daar zit bak verschil waar water niet wil zakken groeit ook weinig als nat is dus raakt ook weinig water weg
+1
Noorderling
@bio boer
Dan moet je oppervlakkig afvoeren lijkt me?
Of ketting graver. Diepspitten, mengwoelen.
Maar een perceel hol laten liggen lijkt me wat duur. Droge grond is warme grond, dat komt altijd naar je toe.

Zit hier een vlakbij die beregend tussen de plassen door. Dan is er links en rechts ook nog wel wat te winnen.

Denk dat het directe rendement van een ton in je grond investeren groter is dan 2ha bij kopen.
Doen akkerbouwers hier ook steeds meer, laten een blok van 10-15ha een jaar braak liggen om te egaliseren en draineren. 30 jaar na een ruilverkaveling moet je gewoon weer rond.
Alleen is mest ondertussen belangrijker dan voer en is er 0 relatie tussen opbrengst en bemestingsnormen.

Niet dat je niet kunt verzuipen, had ook 1 perceel waar alles moeilijk was. Maar die staat ook boven aan de lijst om aan te pakken. Is een zelf verergerend iets, je knoeit er weer door en slechte plekken worden vlot groter.
+1
Mh24
@Noorderling hier ligt hele huiskavel hol, is idd een probleem. Maar bij geringe drooglegging. Ongeveer 30-35 cm is er bar weinig grond over o mRond te leggen.... overigens de percelen die wel rond liggen en dus iets meer drooglegging hebben groeien ook maar heel matig.....
Moet gewoon lucht in grond komen, maar tis net als tinus zegt. Hier is het vanaf okt nog geen week droog geweest, en meest nog geen 24 uur. Dan kan water gewoon niet weg, en is de kans op lucht in de grond ook nihil
bio boer
@Noorderling moet je water wel ergens heen kunnen afvoeren zijn gras regio's zat waar water pijl geen 70 cm onder maaiveld zit ook op de klei
Niet op alle grond is effect van drains nou denderend denk aan zware knip klei
Daar zie ook vaak waar wat greppels in het land zit

Zelf ook probleem perceel met on gerijpte klei onder in kun je niks mee zit pot dicht en ketting graver loopt vol zegt drainage bedrijf
Wel jammer want de eerste 40 cm is wel goed bewerkbare grond
Wat we daar ooit mee gaan doen 🤷‍♂️
Soms denk ik aan gewoon met de kraan gleuf graven met smalle bak dan vullen met water doorlaten materiaal maar geen idee wat dat gaat doen met de kosten

De eerste 40 cm is goed water doorlatend na wat regen en je graaft gat loopt direct vol dat is niet goed
Noorderling
@bio boer
Water heeft maar een paar centimeter nodig om weg te lopen. Als 10% nog moet verdampen scheelt dat al enorm vergeleken met alles.

Greppels hoeft met gras toch ook niet perse capaciteit te kosten als je alles maar in veelvoud doet?
24 meter, 2x sleepslang, 3x hark en 4 slagen met dubbele maaier. Als je maar kopakkerbuizen maakt.

Hier gaat ook niet alles vanzelf.
Buren hebben op een zware hoek zand 2meter omhoog gespit, goedkoper dan dergelijke grondkwaliteit te kopen.
Ander ziet het als verzekering in meer werkbare dagen en klapt er elk jaar 50k tegen aan. Veehouders doen ook steeds meer. 2 loonbedrijven zijn elke dag dat het kan aan het kilveren, eentje maakte paar jaar geleden 1000uur in een jaar voor de kilverbak.
RaHeados
@Noorderling moet t wel passen tussen je sloten in soms heb je meer greppels nodig om het water weg te laten
JappieJo
@bio boer draineren met woelpoot met zand trechter. Jimmink had een v-ploeg met zand trechter erachter misschien is dat wat?
JappieJo
@bio boer sorry was andere firma

(klik om te vergroten)

bio boer
@JappieJo ja had ik ook keer gezien

Ik denk dat Bergsma die grote woelpoot draineer machine niet meer heeft anders had hij die wel voorgesteld lijkt mij heb bergsma om advies gevraagd die kwamen ook met de v ploeg waar ze trechter in gingen lassen is nooit concreet geworden
Tinus78
@Mh24 besef is er idd niet meeste hebben x periode van paar weken tot x 2 maanden met vrijwel alleen regen gehad maar heel jaar is ook bijna niet voor te stellen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , nat , regen , eerste snede en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
52
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
2.647