Wiersma: plan Adema cruciaal onderdeel van aanpak mestcrisis

Landbouwminister Femke Wiersma komt in september met haar plan om de mestcrisis aan te pakken. “Er liggen goede bouwstenen, die nemen we allemaal mee. Plan Adema is daar een cruciaal onderdeel van. Maar ik heb me ook te verhouden aan het hoofdlijnenakkoord”, zegt de kersverse minister tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Meer: boerderij.nl/wiersma-plan-adema-cruciaal-onderdeel…

Deel dit topic

Reacties

+3
Braboboer
Nou, wat zijn we opgeschoten met dit debat.

Die Holman ook maar eens goed in de gaten houden…….
+5
labella
Quote Reactie van @Braboboer:
Die Holman ook maar eens goed in de gaten houde

Dat is de nieuwe Tjeerd de Groot..
+1
Braboboer
Bij de NOS ook een heel verhaal over het debat.
Met nog de nodige informatie er bij dat het zo slecht gesteld is met de waterkwaliteit in Nederland veroorzaakt door de landbouw….
+1
hans1980
@Braboboer misbruiken wetenschap
+8
Weidezicht
@Braboboer net op 8 uur journaal ging het ook over hoe de pvv vandaag de boel op stelten zette met dat gekut op X. Ook ging het erover dat Schoof niet gesteund wordt door zijn eigen kabinet en het ging over het mestdebat. Die enge xander van der Wulp kwam bijna klaar zo stond die te genieten dat het vandaag zo n zooitje was. Let op, de media sloopt de boel, en de vvd zit er nu alleen maar bij, omdat niet mee doen ff niet te verkopen bleek aan de NL bevolking. Vvd zet nu in op het z.s.m. klappen van dit kabinet, enndan pakken zij weer zooitje stemmen terug. Ben in den haag bezig en daar vloog vliegtuigje met Spandoek met de tekst Geen Schoof.nl.
Alles op alles wordt er gezet om dit z.s.m. kapot te krijgen. En als die kleuters van de PVV blijven kutten met X en Facebook en die sociale media zooi (dat wordt in combi met AI, de ondergang van de mensheid) dan gaat het ook snel helemaal fout. Je moet een ander geen aanleiding geven om te slaan,
+9
Twentsch Land
De hele dag dat gezeur over hoofddoeken !

Voo zover mij bekend heeft in de tweede kamer nooit leden gezeten met kledij of voorwerpen die met geloof van doen hadden......en indien wel dan zal het heel lang geleden zijn.

Ik kan er kort over zijn !

Geen enkele publiekelijke functie of openbaar gebouw met kledij of voorwerpen dragen ongeacht welk geloof ... een ieder doet het maar thuis en in het gebouw waar ze hun geloof geloven.

@Weidezicht
+17
Braboboer
@Twentsch Land

Gisteren en vorige week de hele dag zeveren over omvolking.

Nu weer een heel drama over die hoofddoek.

Op een paar deugneuzen na interesseert niemand het iets.

Ga gewoon eens aan het werk en nuttige inhoudelijke debatten voeren in plaats van de dagen vol te maken met dit soort onzin.
+4
pieta
Quote Reactie van @Braboboer:
Gisteren en vorige week de hele dag zeveren over omvolking.Nu weer een heel drama over die hoofddoek.Op een paar deugneuzen na interesseert niemand het iets.

Daar zijn we het dan niet over eens. Ik voel me geen deugneus. Als ik zie wat Wilders en Agema vandaag doen en wat Faber op 2 juli jl zei om hoofddoeken weer belachelijk te maken dan vraag ik me toch af of ze überhaupt iets willen gaan bereiken.
Nevergiveup
@pieta nieuwe verkiezingen en PVV nog stuk groter denk.
+1
pieta
@Nevergiveup Dat kan zomaar. Mijn stem krijgt ie zeker niet.
+5
Braboboer
@pieta

Klever, Agema en Faber zijn rare figuren dat is duidelijk. Ben zelf ook zeker geen PVV stemmer.
De uitspraken die ze gedaan hebben waren niet fris, en passen niet bij hun ambt.

Maar om er een heel drama van te maken zoals de oppositie nu deed vind ik nogal overdreven, en vraag me af wie daar op zit te wachten.

En zeker de oppositie die steeds kreten als extreem-rechts, verkapte nazivergelijkingen de ministers voor racisten uitmaken vind ik ook niet goed.
+8
pieta
@Braboboer Ik ben ook geen fan van wat de oppositie gisteren deed. Maar hoe kun je als kabinet, en dan met name de PVV, zo gek zijn je zo uit de tent te laten lokken. Te gaan twitteren tijdens het debat, niet alleen Wilders maar Agema nog eens er overheen en dan de recente uitspraak van Faber weer waarin ze hoofddoeken belachelijk maakt.
Over oude uitspraken kun je nog wel wat discussie voeren. Maar voor nu zou ik liever zien dat Faber bijvoorbeeld zou zeggen dat ze hoopt dat elke vrouw de vrijheid voelt om zich zonder hoofddoek te bewegen. Ze hoeft geen fan van hoofddoeken te worden.
+3
Noorderling
@pieta
Als je hier meer dan 10 jaar naar toe hebt gewerkt en je laat je op dag 1 zo uit de tent lokken, dan ontbreekt het je ook wel een beetje heel erg aan strategisch inzicht.
Nog erger is dat ze het zelf etaleren en daarmee je geloofwaardigheid als minister compleet ondermijnt.

Zo GL/pvda en D66 PVV in het zadel hebben geholpen, gaat het nu nog sneller andersom.
VVD lacht er bij, houden zich wijselijk stil en de rest om hun heen struikelt zelf wel zonder een poot uit te steken. Na een tussenjaar zijn ze weer der grootste en daar gaat het heen.
Ik snap het niet, je kunt van alles denken maar alles zeggen helpt niks.

Als ministerpresident had ik ook gezegd, graag of niet en anders red je je maar met die hele puinzooi.
Zo laat ik me niet misbruiken en hier sta ik boven. Graag of niet.
+2
Twentsch Land
Hoofddoek

Voor mij blijft de vraag, naar welk circus gaan we als verschillende geloven met hun kledij in de kamer gaan zitten......nog een paar klooster nonnen erbij en klooster paters enz enz

Denk dat we niet aan die flauwekul moeten gaan beginnen.

Thuis en in het gebouw waar ze hun geloof belijden is prima, op straat wordt al discutabel, openbare gebouwen en openbare functies niet.

En in het bedrijfsleven ook zeer discutabel.

@pieta
+2
pieta
Quote Reactie van @Twentsch Land:
openbare gebouwen en openbare functies niet.En in het bedrijfsleven ook zeer discutabel.

Eens. Maar als je er wat aan veranderen wil helpt het niet om aan één stuk die mensen te beledigen. Dan kun je volgens mij beter zeggen wat je wel graag ziet.
+3
Twentsch Land
Helemaal mee eens.

Dat PVV nu flink op hun dak krijgen hebben ze aan zichzelf te danken want beledigen en schofferen is absoluut niet nodig.

@pieta
+1
Hans van Bergen
@Twentsch Land Heb jij weer eens niet goed opgelet. timmermans en zijn corrupte boevenbende noemde 2 pvv ministers racisten. Wat moest Wilders dan doen in jpouw visie?
+1
arie.j
Quote Reactie van @Twentsch Land:
HoofddoekVoor mij blijft de vraag, naar welk circus gaan we als verschillende geloven met hun kledij in de kamer gaan zitten......nog een paar klooster nonnen erbij en klooster paters enz enzDenk dat we niet aan die flauwekul moeten gaan beginnen.Thuis en in het gebouw waar ze hun geloof belijden is prima, op straat wordt al discutabel, openbare gebouwen en openbare functies niet.En in het bedrijfsleven ook zeer discutabel.

Of iemand nog goed herkenbaar en indiceerbaar is, ook als die persoon bij officiële instantie moet komen of er werkt.
Daar gaat het om
Met zo'n strakke hoofdoek, die ook binnenshuis opblijft, is dat wat op de rand.
Maar met bv. een Boerka natuurlijk ver over de rand
+2
Metal ap
@Braboboer er zitten ook rare figuren op prikkebord
+1
Braboboer
@Metal ap

Die hoeven gelukkig het land niet te besturen 😂
Metal ap
@Braboboer maar ze zouden het wel willen
+9
GJKlaassen
@Weidezicht op scholen zijn mobieltjes verboden, het lijkt me heel verstandig dat ze in DH daar een voorbeeld aan nemen.

Gister heeft links zo zitten janken en zeuren....

Maar vandaag hebben ze munitie gekregen, domste wat de coalitie kon doen.
Ondoordachte (re)acties van Wilders, Agema... Doe dat gewoon niet! Laat je niet uit de tent lokken. Dat linkse gezeur ene oor in andere weer uit en laat zien dat je gewoon je werk gaat doen en wat de resultaten daarvan zullen zijn.
Henry1
@Weidezicht dar vliegtuigje komt denk ik van citizengo. (Google maar ff). Normaal gesproken is die club behoorlijk rechts.
Albert Peters
@Weidezicht ben het niet vaak met je eens maar hoe eerder dit kabinenet klapt hoe beter
Kunnen we opnieuw beginnen zonder wliders en zn volgingen
+4
Erco
@Albert Peters je wilt weer terug naar t oude? Geef ze eerst maar eens kans. Op veel punten kan t niet slechter dan hoe t ging
Albert Peters
@Erco graag zels
+1
Erco
@Albert Peters mischien eens n maandje of drie zonder vreten proberen
Albert Peters
@Erco je blijft grappig
+1
Hans van Bergen
@Albert Peters En dan kun jij weer verder met jouw boeren en vissers vernietigings programma
+3
Leo,s vriend
@Albert Peters Denk je? Goeie kans dat Wilders dan nog groter wordt , en PvdA/GL ook. dan krijgen we dus echt een hopeloze situatie, want die 2 gaan niet samen regeren.
Albert Peters
@Weidezicht als het gesloopt moet worden dan liever vabdaag als morgen
De uitspraken van faber doen de rillingen or je rug lopen
de jonge
@Albert Peters welke uitspraken exact doel je op?
+1
de jonge
@Albert Peters gaan hier ook de rillingen van over je rug lopen? Gemeente Baarn weigert Nederlandse vlag op te hangen want "symbool van uitsluiting"
De Oekraïense vlag hangt al wel ruim twee jaar in de mast
Dat we in een tijd leven waarin alles gevoelig, moeilijk en kwetsend kan zijn was al een tijdje duidelijk, maar de gemeente Baarn doet daar nog even een schepje bovenop: zij weigeren de Nederlandse vlag in de raadzaal van het gemeentehuis te hangen.

Daar is namelijk over gestemd, en de lokale partij VoorBaarn, GroenLinks en D66 hadden daar geen zin in. GroenLinks-raadslid Anne Sluijs reageerde:

Een ambivalent symbool dat vaak politiek gemaakt wordt. Voor de één een symbool van uitsluiting van wie er wel en wie er niet bij hoort in Nederland, voor de ander een terecht symbool van trots voor al het goede dat ons land ook in zich heeft.

Opvallend: de Oekraïense vlag hangt er al sinds het begin van de inval. Je zou zeggen dat die vlag juist voor meer verdeelde meningen zou zorgen, maar niets blijkt minder waar:

De vlag toont al sinds het begin van de inval in de Oekraïne dat wij meeleven met de Oekraïense bevolking. Dat laten we niet alleen symbolisch zien door middel van de vlag, maar ook doordat we in Baarn, ruim twee jaar na de inval, nog altijd tientallen Oekraïense vluchtelingen onderdak bieden. Er zijn voor de korte termijn geen plannen om de vlag te vervangen.

Toch op z'n minst bijzonder dat de Nederlandse vlag in een Nederlandse gemeente in een Nederlandse provincie in het land Nederland als mogelijk kwetsend zou kunnen worden gezien.
+6
kleine boer
Ze deed t gewoon goed ze kan nu niks anders in die 2 dg en we hebben nog derogatie…
+9
John Spithoven
Femke deed het super, netjes en handig om de vragen heen .
Inhoudelijk kan ze niets zeggen op dag 2 van haar minister schap

Ook Harm Holman liet een betere indruk achter dan zijn vorige optreden. Had als enige door wat plan Adema betekent voor de sector.
hans-hans
@John Spithoven ik heb niet alles gehoord maar wel heel veel
en ik vond dat femke het goed deed en die vrouw van PVV deed het ook netjes (ik weet de naam niet meer)
Dion deed het als voorzitter ook netjes
+1
Cowboy3
Quote Reactie van @hans-hans:
die vrouw van PVV deed het ook netjes (ik weet de naam niet meer)

tweedekamer.nl/kamerleden_en_commissies/…
Jannus
@John Spithoven Ga er maar aan staan voor het volk des vaderlands,ze moeten leren omgaan met de munitie die erop hun afgeschoten wordt en proberen het te handelen ipv erop te reageren
de jonge
September? dus dit jaar is voor een oplossing al tabee??
+1
jan-cees
@de jonge zit wel iets in de pijplijn moet je dadelijk 2 minutendebat even volgen na plenair schoof
bio boer
@jan-cees bedoelde je dat sgp vraagt dat cdm onderzoek doe naar gasvormige verliezen?
+1
jan-cees
@bio boer hij is iets breder maar ja die bedoel ik
bio boer
@jan-cees zou mooi zijn als daar wat ruimte zit alle beetjes helpen en vele beetjes is toch best veel
+18
John Spithoven
De motie Flach SGP is zojuist aangenomen.

Zie screenshot

Een eerste stap naar een oplossing van de mestcrisis, binnen de kaders van de Nitraatrichtlijn en kwetsbare zones.

Voor JC en mij waren het intensieve maanden , maar het is gelukt.

Ik dank ook BBB en alle andere voorstemmers van deze motie.

(klik om te vergroten)

+13
jan-cees
@John Spithoven belangrijk in dit traject zijn geweest het onderzoek van Herman de Boer (wur)naar gasvormige verliezen.
Het onderzoek van Ronald van Zom (wur) in 2018 io van Mesdagfonds.(dat was de start van alles) en het rapport van Carin Rougoor en Frits van der Schans (CLM) io van Stikstofclaim mei dit jaar.
En niet te vergeten Staf Geesje Rotgers en Piet van der Aar diehebben meegeholpen in het traject
Wat heel erg veel heeft geholpen is dat we 8 mei in Nijkerk alle sectorpartijenop 1 lijn kregen over dit onderwerp Dit onder voorzitterschap van Helma Lodders

Zonder de eensgezindheid en steun van de sectorpartijen en zuivelorganisaties was dit mogelijk niet gelukt
Het kan dus wel en het kan effectief zijn
Twentsch Land
Hoeveel zal indien wat wordt gedaan met dit onderzoek het procentueel in voordeel kunnen gaan uitmaken ?

@jan-cees
+3
jan-cees
@Twentsch Land stikstofclaim.nl/updates/…

Op website SSC staan presentatie CLM en Geesje Rotgers en rapport CLM
pieta
@jan-cees Goed werk verricht samen met @spithoven . Top. Hopen op een snelle invoering en hopelijk met terugwerkende kracht al voor dit jaar.
+1
bio boer

(klik om te vergroten)

bio boer
@bio boer bij hoogproductieve koppels kan de totale stikstof productie ondanks de gasverliezen correctie toch nog stijgen
Het is toch relatief kleine groep maar het worden wel steeds meer die boven de tabel uit reduceren

(klik om te vergroten)

bio boer
@bio boer dus gemiddeld bedrijf van 100 koeien gaat het om ongeveer 200/250 m3 mest
newholland6640
@jan-cees

Hoe zou dat vertaald worden in de praktijk? Gaat de stikstof productie per koe dan naar beneden?
bio boer
@newholland6640 ik zelf verwacht zo 10 %
Thomas2000
@jan-cees geldt dit ook voor vaste mest?
bio boer
@Thomas2000 vaste mest heeft al correctie toch heeft aparte tabel of die ook de werkelijk heid aangeeft weet ik niet
Thomas2000
@bio boer vandaar mijn vraag.
jan-cees
@jan-cees Ik krijg heel veel appjes met daarin onderstaande afbeelding waarin een LTO stagair of communicatie trainee aangeeft dat LTO de correctie voor gasvormige verliezen al heeft aangekaart bij LNV.
En dat klopt.
De stagaire was wel zo volledig geweest door ook te vermelden dat dit op verzoek was van de deelnemers van de bijeenkomst 8 mei in Nijkerk.
Maar goed zo zie je maar weer stagaires hebben nog het nodige te leren

(klik om te vergroten)

+2
matt
@John Spithoven er waait een andere wind,eerst rekende ze net zo lang tot
Ze een probleem hadden.
Nu rekenen ze die problemen weer weg.
bio boer
@John Spithoven we kunnen alleen stal verliezen/emissie verwerken in de mestproductie forfaitaire norm die bij uitrijden is lastiger hoe doe je dat bij afvoer verlies uitrijden zit in de werking coëfficiënt

Vaste mest systeem heeft ook correctie in de tabel

Als er werkende emissie arme systemen zijn dan zou de n productie ook weer om hoog moeten als die n er niet is werkt het systeem niet
+1
Grasbaal
@John Spithoven Ook mooi dat CDA en CU deze motie mede ondertekend hebben
+6
jan-cees
@Grasbaal klopt en super dat Flach de motie wilde indienen en de coalitie partijen steunden.
Wellicht weten jullie nog dat ik @Bennie Stevelink kietelde of hij het verschil tussen rvo tabel 4 en tabel 6 wist
Daar kwam geen inhoudelijk antwoord op
Het antwoord zit in de motie en het rapport van CLM.
Achteraf praten is makkelijker dan vooraf iets bedenken en realiseren.
Dit traject loopt al sinds 2017 Mesdagfonds onderzoek bij wur
+1
Henry1
@John Spithoven maar vraagje: als de stikstof niet in de mest zit, is het dan niet vervluchtigt en dus meer ammoniak uitstoot?
bio boer
@Henry1 nee niet meer die 13 kg ammoniak uitstoot is al bekend
Tabel 6 is gewoon de totaal productie van een koe zonder dat de verliezen er af dus in de put zit vaak 10% minder
jan-cees
@bio boer onjuist Tabel 6 ook al staat het er niet in bij de toelichting . In de onderbouwende rapporten staat wel te lezen dat er rekening is gehouden met 9% gasvormige N verliezen uit stal en mestopslag
bio boer
@jan-cees oke welke verliezen wil je dan nog in de forfaitaire norm verreken ?

Die bij uitrijden zou niet logisch zijn bij afvoer bemonster je voor uitrijden

Of is die 9% telaag tegen over de werkelijkheid?

Is er in de eu regelgeving ruimte om werking coëfficiënt te verrekenen met dierlijke mest ipv kunstmest ?
+1
jan-cees
@bio boer die 9% is te laag die is voor 8% op Nh3 gebaseerd en 1% N2
N2 is circa 7 tot 9 % en dat zijn gemiddelden
Rvo tabel 4 kent correctie van 35 tot 60%
Dat is om de spreiding af te dekken
Wil je dat bij melkveehouderij ook doen dan moet je naar minstens 25%
John Spithoven
@Henry1 lees het onderzoek van Herman de Boer WUR

De excretie is N en P onder de staart. Onder invloed van het niet verteerde aandeel ruw eiwit en enzymen kan er vanuit de opslag en bij uitrijden ammoniak ontstaan. Maar ook kan er onder anaerobe omstandigheden denitrificatie optreden. Dan verdwijnt er nitraat in de vorm van onschuldig N2 gas.
Ik heb dit vaker uit gelegd en ook bij de KLW database houders aangekaart.
+1
bio boer
@John Spithoven praktijk onderzoek bij dairy campus zou mooi zijn wat er in de put overblijft
Henry1
@John Spithoven rappport nog niet gelezen.

Maar zat hier onder het werk even over na te denken. Ik neem aan dat dhr. Flach het heeft over de forfaitaire normen van 4,0 N en 1,5 P2O5 ik rundveemest?
Maar die zijn gebaseerd op gemiddelde analyses van een paar jaar terug. Dus volgens mij zegt dat niet zoveel.

En anders hebben we tabel 6. En als je efficiënter bent heb je de BEX om dit te bewijzen. Dus ik kan nog niet helemaal plaatsen waar dit voordeel gaat opleveren.

Overigens hebben ze m’n stem en als de norm lager kan graag, maar moet wel houdbaar zijn.
bio boer
@Henry1 bex rekend ook uit wat de koe uit scheid maar in de tijd dat het in de op slag zit heb je verlies tot het het wordt opgehaald dat verlies willen ze verrekend hebben met de mest die je moet afvoeren
Noorderling
Quote Reactie van @Henry1:
maar moet wel houdbaar zijn.

Zoveel meer mest komt er niet op het land.
Het gat zit nu bij 65% werkingscoeffcient.
Echter lopen we vast op de dierlijke norm van 170kg N per hectare.
Door deze verliespost toe te kennen aan dierlijk in plaats van na vullen plaatsingsruimte kun je meer mest uitrijden.

Echter zal dan de werkingscoeffcient hoger worden, van 65% naar misschien 80 of 100%. Daardoor neemt je kunstmestruimte weer af.

Van 170 kilo blijft nu nog maar 110 kilo over. Mag je nog 265 kg N strooien.
Die 170 zou door anders rekenen vergeleken met nu 200kg N zijn. Mag je nog 215kg N strooien.
+1
jan-cees
@Henry1 we hebben richting minister en politici aangegeven dat er flinke spreiding is in gasvormige verliezen
Omdat af te dekken is een hogere dan gemiddelde correctie nodig zoals ook bij rvo tabel 4 is gedaan
jan-verhoef
Alle beetjes helpen,het scheelt 94000 ha landbouwgrond.(bij 6 procent)
Dus ongeveer de bufferstroken,en nv gebieden dus we zijn er nog lang niet.
Metal ap
@jan-verhoef dus die 94% zal dan door inkrimping moeten komen of de norm verhogen,maar dat zie ik niet gebeuren
+1
Metal ap
Volgens mij allemaal lapwerk,er zal minder vee moeten komen hoe pijnlijk het voor sommige zal zijn
+1
Cowboy3
@Metal ap Zoiets roepen alleen rare figuren op prikkebord
prikkebord.nl/topic/331999/…
+3
Nevergiveup
@Metal ap Er is eerst ruim voldoende gedaan door gehele sector vanaf 1995, laat nu de rest van BV. Nederland inclusief consument eerst maar eens inleveren om het eerlijk en sociaal te houden.

Maar nog beter zou zijn om eens realistisch optimistisch te kijken waar we nu eigenlijk mee bezig zijn in NL tov. Het wereld geheel en dan zie je pas de domheid ....
Framos
@Nevergiveup Het had warempel een uitspraak van Bromet kunnen zijn, wat jij hier schrijft..

Quote:
Maar nog beter zou zijn om eens realistisch optimistisch te kijken waar we nu eigenlijk mee bezig zijn in NL tov. Het wereld geheel en dan zie je pas de domheid ....

🤭😁
Nevergiveup
@Framos De Rest van de wereld kijkt schaterend naar de domheid van Bromet te kijken bedoelt U 😉 🙈
Polder
@Nevergiveup Zeker echter vanaf 1983 tot 90 tiger jaren is de grootste klap gemaakt alleen daar wordt nooit naar gekeken omdat zo ongeveer alle natura gedoe vanaf 90 is.
Nevergiveup
@Polder zeker , maar als je kijkt wat daarna het weer gedaald is en tig. Innovaties met precisie aanwending luchtwassers , scheiden , bodem onderzoek behoeftige bemesting , vloeren , bemesting kalender , vanggewassen , Etc. Etc. Etc. Etc.
bio boer
@Metal ap als dat wordt aangepast klopt het wel meer met de werkelijkheid dat is rechtvaardiger
Zonder derogatie zal er idd minder mest moeten worden geproduceerd
Hans van Bergen
@Metal ap Nou dan sodemieter jij alvast op
+1
bio boer
@Hans van Bergen er zijn genoeg stoppers als die rechten verloren gaat zakt de mest productie van zelf zonder individu er direct last van heeft hoog uit dat groeien onmogelijk is door schaarse rechten daar tegen over staat dat mest afzet goedkoper wordt
cornelissen
Quote Reactie van @bio boer:
dat groeien onmogelijk is door schaarse rechten daar tegen over staat dat mest afzet goedkoper wordt

Jouw verhaal ken ik onderhand. Iemand ,die stal ,vergunningen en mestafzet (vaak eigen land) in orde heeft even een eindklap geven.
+4
bio boer
@cornelissen
Quote:
Jouw verhaal ken ik onderhand

Die vind ik wel grappig 🤣
Metal ap
@bio boer tenzij het natuurland word wat deze regio veel gebeurt dan heb je nog geen K*t aan
Metal ap
@Hans van Bergen volgens mij heb jij een mestprobleem,en of ik opsodemieter bepaal jij al helemaal niet
jan-cees
@Metal ap maar als jij graag wil zieken en trollen dan kunnen wij natuurlijk wel aan @Grasbaal vragen of hij jouw getreiter en geziek wil sensibiliseren
+3
Metal ap
@jan-cees loop niet te zieken en te treiteren ik kijk anders tegen dingen aan,blijkbaar word het niet geaccepteerd en moet ik met de wolven in het bos mee huilen
+2
Framos
@Metal ap voor je eigen mening uit durven komen 👍
kleine boer
@Framos dan ook je eigen eten verbouwen!!
Framos
@kleine boer als je een eigen mening hebt? Leg dat eens uit dan...
Framos
@kleine boer meeschreeuwen gaat je beter af als zelf wat bedenken 😉
kleine boer
@Framos waarom moet ik iets bedenken?
+2
jan-cees
@Metal ap op de website van wakkerdier kun je vast ook terecht succes
hans1980
@jan-cees metal ap en framos maar ook kleine boer zijn dezelfde
jan-cees
@hans1980 dan twee van de drie eruit
+2
Framos
@jan-cees
Quote:
dan twee van de drie eruit

ga eerst eens fact checken voordat je zomaar wat roept 🤭
+1
pieta
@Framos Dat hoeft Jan-Cees niet. Dat moet degene die dit hier prikt doen. Lees de reactie van JC maar eens goed. Hij begint met dan.
jan-cees
@Framos ik reageer op input van @hans1980
+1
Framos
@jan-cees Okay JC, jouw "bron" zit er in dit geval helemaal naast. Maar laten we niet vergeten dat Hans mede door zijn besluiteloosheid het erg moeilijk heeft de laatste tijd. Het zij hem vergeven.
+1
Framos
@hans1980 Heb je nu ook een klein stijfje gekregen Hans? 🤣👍😁
kleine boer
@hans1980 nou volgens mij nie
Metal ap
@jan-cees dacht dat het CDA democratisch was
+1
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @Metal ap:
er zal minder vee moeten

Waarom?

En wat is vee? Wat doet vee? Wat is de functie van vee in de wereld?
+1
Metal ap
@jammermaarhelaas als er geen plaatsing ruimte meer is voor mest lijkt me logisch dat er minder vee moet komen,fuctie van vee kan zijn consumptie voor de mens, maar je kan daarbij ook afvragen of dat allemaal in Nederland moet.
+5
kleine boer
@Metal ap hoezo geen plaatsingsruimte ? de grond word nu al steeds armer....roofbouw heet dat!!
+3
hans-hans
@Metal ap er is nu al honger in de wereld
+1
Nevergiveup
@Metal ap Er zijn heel veel niet natuurlijke organische , wel vervuilende soms ook nog eens Pfas producerende processen , je vraagt je af of dat allemaal in Nederland moet.

Verder kun je je afvragen als U bv. Op een Samsung app. Hier U betoog zit te typen , Waarom U dan de hele tijd de Samsung fabrieken zit te verafschuwen en af te kraken , en waarom ze er eigenlijk zoveel miljoen van maken , want als U er één hebt is het toch genoeg .....
+9
jammermaarhelaas
@Metal ap

Plaatsingsruimte is een politieke keuze. Geen derogatie betekend oa. armzalig grasland.

En functie van vee is slechts deels consumptie voor de mens. Dat is een eindbestemming. Vee maakt van planten oa mest, wat zeer nuttig is, een natuurlijk proces.

Wie verantwoord boert met derogatie doet niks verkeerd, maar juist veel goed, vooral ook voor de natuur.
+1
RSIB
@jammermaarhelaas Mooi omschreven.
grös
@jammermaarhelaas
Je kunt ook ander gewas gaan telen als raaigras, want die is nogal stikstofbehoeftig. De rest van de wereld lukt het ook om met minder mest iets verbouwen. We hebben in een halve eeuw de stikstof-input (via geimporteerd krachtvoer en kunstmest) verdubbeld per liter melk. Zijn we er financieel beter van geworden? De meeste boeren zijn al gestopt. En hier in de buurt stopt dit jaar ook al weer 10%. Omdat ons huidige systeem zo geweldig is.
Melkveehouderij is overigens niet de enigste die mest produceert en moet afvoeren.
We moeten sowieso af van kunstmest, dat in meerdere sectoren deels mag, maar dierlijke niet.
+1
jammermaarhelaas
@grös

Zeker. En ik doe het al een paar jaar, helft grasland voor het vee, de rest voeder (geen gras) of akkerbouwgewassen. Ook percelen grasklaver. Ben in een positie dat ik me zoiets (tot heden) veroorloven kan.

Stellen dat er geen plaatsingsruimte in NL zou zijn zoals @Metal ap lijkt te doen (heb van hem/haar hierna geen reactie gehad?) is mij veel te makkelijk, het is in mijn ogen een politieke keuze.

Ik hoop alleen maar op een beleid gebaseerd op werkelijke resultaten, niet op een dubbele agenda die via dienaars omlaag gedirigeerd wordt, en aan ons verkocht als redding van natuur, klimaat, en wat niet meer zij.

En waar een individuele boer voor kiest is geheel en al zijn/haar eigen zaak. Maar wanneer een staat ons onder valse voorwendselen komt vertellen hoe slecht we bezig zijn, dan ga ik daar niet in mee, ook al heb ik zelf weinig tot geen last van een en ander. Het is een manier van besturen die op beterweten (dommigheid) gebaseerd is, niet meer op wetenschap en resultaten uit de praktijk, iets wat we ook in het communisme zagen.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
Het is een manier van besturen die op beterweten (dommigheid) gebaseerd is, niet meer op wetenschap en resultaten uit de praktijk, iets wat we ook in het communisme zagen.

Dit is helaas wel de realiteit.....
jammermaarhelaas
@grös

En wat betreft het gangbare systeem. Ik zie om me heen gangbare boeren die een mooi bedrijf hebben opgebouwd. Niet altijd de grootsten, maar kunnen gezien de investeringen die ze doen nog wel wat verdienen.

Wat betreft stoppende boeren, daar speelt denk ik veel meer mee dan alleen een verdienmodel. Want zouden boeren alleen stoppen omdat het bedrijf niet meer draaiend gehouden kan worden?
+2
HenkjanOtten
@Metal ap inderdaad. Het areaal landbouwgrond neemt al vele jaren af en zal blijven afnemen, niets mis met 20% minder dieren in dit land. Moeten we niet zo'n heisa over maken als het op een nette manier gebeurd.
+5
RSIB
@HenkjanOtten En dat laatste is tot nu toe niet gebeurd. Integendeel; de ruimte op bufferstroken wordt afgepakt, plafonds worden verlaagd, derogatie er af, pas melders laten ze bungelen. Die nette manier is er nog niet bij. Maar op basis van aannames, modellen,leugens worden we aangepakt.
+3
jan-cees
@HenkjanOtten ga eens rekenen wat dit voor effect heeft door de gehele keten?
Zie graag de uitkomst
+1
GJ Bosch
@jan-cees Jij hebt het vast al wel uitgerekend. Misschien kun je de berekening delen?
+1
Cowboy3
@GJ Bosch De enigste dat in NL begrensd en gekort is, is de veehouderij de laatste 30 jaar en de rest in NL heeft erop los geleeft en nu zouden ons op willen offeren om het zogenaamde probleem op te lossen.
+1
GJ Bosch
Quote Reactie van @Cowboy3:
m het zogenaamde probleem op te lossen.

Er is niet een "zogenaamd probleem". Er is een echt probleem: over twee jaar raken we 20% mestplaatsingsruimte kwijt door het intrekken van de derogatie. Verstandige mensen gaan dan nadenken hoe de pijn van dit grote verlies zo veel mogelijk kan worden verzacht.
+1
Cowboy3
@GJ Bosch Als ze nu eens werkelijk gingen kijken wat een koe aan N produceert en we de P-ruimte vol mochten maken met dierlijke mest dan waren we al een heel eind en waarom is de afvoer bij varkens en kippen alleen maar op basis van P en bij melkvee niet ?
pieta
@GJ Bosch Excretie met een 15% naar beneden doet al heel wat.
+1
Cowboy3
@pieta Zou mooi zijn maar dan hebben we hier laatste 20 jaar voor Jan met de korte achternaam afgevoerd door een foutje wat nu boven water komt.
jan-cees
@GJ Bosch kijk eens hoe de fransen hun mestbeleid invulling hebben gegeven
Daar is bijna net zoveel ruimte zonder derogatie dan wij hebben gehad met derogatie
Elvis
@jan-cees we worden geregeerd door een paar lui van de Vewin die bewindslieden bestoken met slecht nieuws over de waterkwaliteit in waterwinningen en de omzetting van nitraat met nitriet naar nikkel wat een gevaar word voor de volksgezondheid. Ondernemers in grondwaterbeschermingsgebied zijn zowieso vogelvrij want de vervuiler betaald
jan-cees
@GJ Bosch jij bent hier toch het rekenwonder je hebt er vast meer passie in dan mij.
Maar om je op weg te helpen
Wat betekend het als je de vaste kosten in de keten dus van boer tot en met eindverwerker gaat berekenen over 14 miljard kg melk van nu of over 11,2 na de krimp.
GJ Bosch
@jan-cees Je kunt aan de hand van het jaarverslag van RFC wel een poging wagen om de kosten van 20% krimp uit te rekenen.

20% krimp betekent dat er versneld moet worden afgeschreven op gebouwen en machines. De boekwaarde eind 2023 was 2,5 miljard. Daar zitten ook ongeveer 10 fabrieken in het buitenland bij. Stel dat de boekwaarde van de Nederlandse fabrieken 2 miljard is. Als je over dat bedrag 20% versneld moet afschrijven, dan praten we over 400 miljoen euro. Als je dat over 10 jaar uitspreidt over 8 miljard kg melk, dan kost het de leden 10 jaar lang 0,5 cent per kg melk.

Daarnaast kost het afvloeien van werknemers nog een hoop geld, en zullen er vast nog wel wat andere vaste kosten zijn. Bij elkaar opgeteld kom je dan in de buurt van 10 jaar lang 1 cent per kg melk.

Het alternatief voor 20% krimp is "voortmodderen", oftewel jarenlang torenhoge mestafzetkosten van laten we zeggen 30.000 euro voor een gemiddeld bedrijf (van 1 miljoen kg melk). Dan hebben we het dus jarenlang over 3 cent per kg melk.

Bij "voortmodderen" hangt de melkveehouderij ook nog een generieke korting boven het hoofd en is de opdracht om NH3 en CO2 te verminderen veel groter voor de blijvers dan in de situatie van 20% krimp.

Dus ik denk dat een krimp van 20% (zeker als die door de overheid wordt betaald) de melkveehouders minder pijn doet dan "voortmodderen"

Dit is een “achterkant van een sigarendoos berekening”. Daar is ongetwijfeld veel op af te dingen. Probeer er maar gaten in te schieten

(klik om te vergroten)

jan-cees
@GJ Bosch volgens mij vergeet je de daling van 1 miljoen kg melk per pedrijf naar zullen we zeggen 850.000 kg melk
Die boer kan zn gebouwen en grond niet afwaarderen
20% minder vee is 15% minder melk is 2,1 miljard kg melk minder c 45 ct is 945 miljoen jaarlijks minder omzet is 67500 minder per bedrijf
Vertel hoe pakt dat uit?
Wat betekend minde melk over de vaste kosten die je niet zomaar kan saneren in de keten?
De overhead wordt niet kleiner
Je hebt het nu alleen over rfc
Wat betekend het voor toeleveranciers?
Alles er omheen
Je komt op 10 a 15 ct als je alles gaat rekenen.
Geld dat je ten opzichte van buitenland niet goed kan maken

Stel dat je door verstandig beleid die onnodige krimp kan voorkomen
Wat betekend dat dan voor boereninkomen en de gehele keten?
+1
Noorderling
@jan-cees
Heb het beste met iedereen voor, maar ik voel me toch niet aangesproken om koeien te melken om de gehele keten in de lucht te houden. Net als dat we niet heel Afrika van goedkoop melkpoeder gaan voorzien.

uiteindelijke zaak voor het individu is in een zo gunstig mogelijke markt geld verdienen. Zonder dat houden ook alle nobele doelen op. En die krimp gaat eerder in het aantal bedrijven plaats vinden dan melk per bedrijf. Die "schaalvergroting" door voornamelijk stoppen van kleinere bedrijven gaat in elke variant niet omgekeerd worden.
Is een miljard minder dan perse slecht? Tussen een beetje tekort en teveel is maar een heel dun evenwicht.
Aan de melk kant, maar ook aan de input kant als voer, fosfaat, bijproducten en zeker de mestmarkt.
Aan de ene kant moet de massa blijven, aan de andere kant piept de hele economie dat er personeelstekort is, levertijden, geen nieuwe klanten aannemen. Ten koste van wat willen we produceren? Dat is ook een vraag die gesteld mag worden.

Massa is mooi en op korte termijn misschien gunstig. Maar ga je een oude fabriek nieuw bouwen, renoveren of nog 5jaar melk door trekken, geen euro aan uitgeven en wanneer het past tot schroot degraderen en personeel op een andere locatie werk aanbieden?
Of zoals RFC, fabriek "verkopen" en melk naar nederland toe slepen of ruilen.

Er zijn zoveel varianten, als je maar weet wat je wilt hoeft het geen geld te kosten.
2013-2018 is dan wel een voorbeeld hoe het niet moet en het wel bakken geld gekost heeft.
Denk dat je de zaak toch teveel bekijkt vanuit de (particuliere) melkafnemer.
Die zit straks met een half lege fabriek waar RFC wellicht de extra capaciteit van loonwerk niet meer nodig is bij derden. Zou een beetje meer trekken aan melk dan niet voordeliger zijn dan leegstand en de boer er uiteindelijk meer mee opschiet?
En over 5 jaar 1000kilo per koe er bij zie ik ook niet als onmogelijk, meer robots, koeien komen in steeds jongere stallen te lopen, heb je er ook zo weer een miljard kilo bij. Wal keert het schip wel of andersom.
jan-cees
@Noorderling de productiestijging per koe onderschrijf ik vandaar dat ik zeg 20% vee weg betekend 15% minder melk

Ik bekijk het niet door de blik van particuliere zuivel maar juist vanuit coöperatieven en de boer

Er zijn weinig boeren die de afgelopen 60 jaar meer zijn gaan verdienen door minder vee.
Gemiddeld genomen neemt de arbeidsproductiviteit nog steeds fors toe en is er groei in bedrijfsomvang

Daarnaast zijn particuliere bedrijven veel wendbaarder in de markt dan coöps
Dat is mijn ervaring na 9 jaar Frieslandfoods rvc en jaar 10 inzicht bij particuliere zuivelaars
Noorderling
@jan-cees
Krimp komt verwacht ik meer van stoppers dan individuele krimp. Lastige jaren heb je toch regelmatig wel eens, maar zou minder massa minder rendement brengen? een verdient wel geld en een ander niet, is ook nooit anders geweest

Daar vinden aardappel en uientelers wel wat anders van dat meer massa netto meer inkomen brengt. Geen ramp is de grootste ramp.
Iets minder krampachtig aan massa vasthouden gaat de grote massa geen last van hebben, wie het niet kan hebben had anders wel op een nadere beperkende factor klappen gekregen. Dat hebben we na quotum tijdperk ook wel beleefd dat elkaar kapot melken ook niks brengt voor de grootste groep.
jan-cees
@Noorderling Ik verwacht weinig krimp door opkoop hooguit procent of zes.
Reden is dat de opkoop alleen echt geld brengt naar jonge gebouwen en niet naar oudere gebouwen. Voor de oudere bedrijven zeg 10 jaar en ouder is verkoop rechten en gebouwen anders bestemmen aantrekkelijker.

Je verhaal over minder in de Nederlandse markt dat hogere prijzen geeft inzake melk is gewoonweg onzin.
We hadden de laagste melkprijzen ooit in quotum tijdperk en de hoogste prijzen ooit de afgelopen jaren.
Het is de internationale markt die de prijzen doet bepalen.

Dat begint ondertussen ook door te werken in akkerbouw produkten.

Als er internationaal grote vraag is zijn de prijzen redelijk zodra er regionaal grote verschillen in prijs zijn dan gaat transport zn werk doen.
Uien en patat zijn vrij eenvoudig te verschepen.
+1
GJ Bosch
Quote Reactie van @jan-cees:
volgens mij vergeet je de daling van 1 miljoen kg melk per pedrijf naar zullen we zeggen 850.000 kg melk

Ik ben er van uitgegaan dat de 20% krimp door stoppers wordt ingevuld. Een forse krimp bij blijvers kunnen de meeste blijvers niet dragen. Dat wordt een slagveld.

Ik geef jou en Spithoven groot gelijk dat jullie via een bijstelling van de excretienormen meer ruimte proberen te krijgen. Maar als dat niet of in onvoldoende mate lukt, dan ligt een krimp toch wel erg voor de hand. En voor de blijvers is het dan het meest gunstig als dat via een opkoopregeling gebeurt.
jan-cees
@GJ Bosch dat zou 2800 bedrijven in de opkoop zijn nu hebben er 390 mvh bedrijven ingeschreven voor opkoop.
Dat gaat niet matchen met 2026 einde derogatie dat zie jij toch ook wel.
+1
jan-cees
@GJ Bosch Gert Dank voor je privebericht waarin je aangeeft dat ik beter op een prikkebord voor zuivelondernemingen kan gaan prikken ipv hier boeren te zitten pesten.

Dat wij een verschillende visie hebben en jij vanuit jouw persoonlijke situatie en vandaar uit doet redeneren is prima.
Toch had ik juist van jou een wat meer inhoudelijke reactie verwacht.

Heel simpel hoe kan een melkveehouder met de ruim 67.000 euro minder omzet na krimp een boterham verdienen?

Ik zie dat niet.
Ik zie wel dat bedrijven die krimpen daar lang economisch last van hebben en gezien de ontwikkelingen de afgelopen 60 jaar zijn het vooral de bedrijven met groei die door zijn gegaan
+1
GJ Bosch
@jan-cees Ik heb jou geen prive bericht gestuurd. Maak maar een screenshot en plaats dat hier maar. Ik ben wel benieuwd hoe dat er uit ziet
+2
jan-cees
@GJ Bosch sorry je hebt gelijk het is @vannorden1993
Had even beter moeten kijken
Excuus
En @vannorden1993 dreigen heb je mij niet mee
Fijne avond

(klik om te vergroten)

+1
mlkvhoudr
@jan-cees netjes opgelost jan cees, ik had gehoopt dat ronald rust had gevonden omdat ik hem niet meer voorbij zag komen hier,maar hopelijk komt dat nog voor hem
+1
jan-cees
Dat hij rust moge vinden en anderen met rust laat
GJ Bosch
Quote Reactie van @jan-cees:
Gert Dank voor je privebericht waarin je aangeeft dat ik beter op een prikkebord voor zuivelondernemingen kan gaan prikken ipv hier boeren te zitten pesten.

Ik zie dit niet in het screenshot van vannorden staan
jan-cees
@GJ Bosch zoals ik al zei zag ik onvoldoende snel dat hij reageerde op jouw bericht
Ik vergiste me daarin
GJ Bosch
@jan-cees Jij hebt gisteren gezegd dat je van mij een prive bericht hebt ontvangen, waarin staat dat jij beter op een prikkebord voor zuivelondernemingen kan gaan prikken ipv hier boeren te zitten pesten.

Inmiddels blijkt uit het screenshot dat jij hebt laten zien dat jij je hebt vergist en dat dat bericht van iemand anders kwam. Uit dat screenshot blijkt niet dat die persoon bovenstaande tekst heeft opgestuurd. Kun je dat ook nog laten zien?
+1
jan-cees
@GJ Bosch zeg Gert ik heb netjes vermeld dat ik me vergist heb en dat @vannorden1993 mij berichte met kopie van jouw reactie.
Ik heb sorry schreven
Hiermee is voormij de kous af
Als je iets wil uitmelken zoek je maar een oude taaie koe
+1
GJ Bosch
Quote Reactie van @jan-cees:
Hiermee is voormij de kous af

Voor mij niet.

Jij beweert dat je een prive bericht hebt gehad (waarvan inmiddels duidelijk is dat het niet van mij maar van vannorden is) waarin staat dat jij beter op een prikkebord voor zuivelondernemingen kan gaan prikken ipv hier boeren te zitten pesten. Uit het door jou getoonde screenshot blijkt dat het bericht van vannorden ging over het feit dat STAF zou worden gefinancierd door LTO.

Dus nogmaals de vraag: wil je het bericht laten zien waarin bovengenoemde beschuldiging staat.

Van iemand die een eindeloze hoeveelheid WOO verzoeken doet om achter de waarheid van de overheid te komen, mag worden verwacht dat hij zelf ook transparant is.
+3
Nevergiveup
@GJ Bosch Denk dat Jan Cees door niet goed te kijken en veel berichten er een eigen draai aan heeft geïnterpreteerd , dat is niet juist natuurlijk , maar heeft al sorry gezegd voor dat Hij Een ander bericht voor dat van U heeft aangezien.

Om nu heel PB hier onzinnig over vol te typen draagt niks bij natuurlijk , dat zie ik de hele dag al in Den Haag en dan nog duur betaald ook.

Dus nou ja als ik het was had ik mischien nog ff getypt sorry , ik heb naast het verleerd geanalyseerd van de herkomst van het bericht er in eigen woorden een draai aan gegeven.

Jan Cees doet heel veel tot wel 99% goed , 100% bereikt niemand, U ook niet.
jan-cees
@GJ Bosch zoals ik al zei zag ik onvoldoende snel dat hij reageerde op jouw bericht
Ik vergiste me daarin
marcsterreborn
@jan-cees maar klopt het dat LTO Stichting Agrifacts financiert?
+2
mlkvhoudr
@marcsterreborn lekker boeiend ook
+1
kleine boer
@marcsterreborn wat zou daar mis mee zijn als het zo was?
marcsterreborn
@kleine boer wie beweert dat daar iets mis mee zou kunnen zijn? Heb je een screenshot van die bewering?
+1
kleine boer
@marcsterreborn waar schrijf ik dat iemand dat beweert? Ik vraag gewoon of er wat mis mee zou zijn je wil het blijkbaar graag weten.....
+4
Erco
@marcsterreborn ik hoop t. Gebeurd er toch nog wat goeds met je lidmaatschapsgeld 😄🤐
jan-cees
@marcsterreborn ik ben niet betrokken bij Staf sinds oktober 2020 geen idee.
marcsterreborn
@jan-cees opmerkelijk. Want over allerlei andere onderwerpen heb je wel ideeën...
jan-cees
@GJ Bosch nu tevreden

(klik om te vergroten)

+2
familie pelle
@jan-cees
Quote:
. nu tevreden

Dat denk ik niet. Nu kan hij jou niet in verlegenheid brengen. Das natuurlijk niet de bedoeling.
GJ Bosch
@familie pelle Je moet wel een beetje aardig doen tegen mij. Anders ga ik ook de inhoud van een prive bericht van jou aan mij openbaren.

En dan nog dit:

volkskrant.nl/podcasts/…

Voor jou als BBB aanhanger is het gedeelte tuussen 39.15 en 45.35 heel interessant. Veel luisterplezier!!!!
pieta
@GJ Bosch Wat wordt daar verteld?
+5
familie pelle
@pieta
Quote:
. Wat wordt daar verteld?

Maak je geen zorgen. Op een paar dicpics na stuur ik nooit privé berichten.
pieta
@familie pelle Mijn vraag ging over de podcast. Of en wat jij privé uitwisselt met Bosch bemoei ik me niet mee. Ik heb, net als Jan Cees, pas privé een paar berichten ontvangen van Van Norden. Stond niets onbetamelijks in overigens naar mijn mening.
+3
mlkvhoudr
@familie pelle Dat zou de enigstekeer zijn dat het leuk zou zijn als je deze foutcode kreeg

foutcode 43 kan bestand niet verzenden

reden : te groot
+1
familie pelle
@mlkvhoudr
Quote:
. reden : te groot

Ik kan dat inderdaad niet uitsluiten….😂
+2
Nevergiveup
@familie pelle

Gelukkig , word de stugge kleuterklas discussie nog beetje omgebogen 😂😂😂
+1
mlkvhoudr
@GJ Bosch I don't like people clearly trying to overtake me on the left, soon I will be seen here as a moderate middle party person if you start posting this kind of left-wing shit 😉

Wtf ik raak een verkeerd knopje aan en de tekst staat ineens in t engels, wat is dat nou voor gekkigheid
Nou jullie begrijpen t grapje zo ook wel
+1
familie pelle
@GJ Bosch
Quote:
. Je moet wel een beetje aardig doen tegen mij. Anders ga ik ook de inhoud van een prive bericht van jou aan mij openbaren.

😂 Je hebt wel een apart soort humor.
+1
matt
@jan-cees kijk nu is het helder
+1
GJ Bosch
@jan-cees Iemand wees mij vandaag op de statuten van Stikstofclaim, waar jij voorzitter van bent. In deze statuten staat onder 3 DOEL dat de belangen van agrariërs en BELANGHEBBENDEN worden behartigd.

Met BELANGHEBBEBENDEN wordt bedoeld "natuurlijke en rechtspersonen die negatieve gevolgen ondervinden van de Milieumaatregelen" (op het gebied van ammoniak, stikstof, natuur en water)

Aangezien de particuliere zuivelondernemingen rechtspersonen zijn die ook negatieve gevolgen ondervinden van de Milieumaatregelen, vallen zij dus ook onder de BELANGHEBBENDEN.

Conclusie: Stikstofclaim behartigt dus de belangen van melkveehouders en de particuliere zuivelondernemingen. Het probleem is dan natuurlijk dat deze groepen soms tegenstrijdige belangen hebben. Hoe gaat Stikstofclaim daar mee om?

stikstofclaim.nl/over-ons/
+1
jan-cees
@GJ Bosch Jouw redenering volgende dan zijn ook de dierenartsen , veevoerindustrie ook de veeverbetringsorganisaties en ook de coöperatieve ondernemingen belanghebbenden.
Echter geen van bovenstaande partijen is aangeslotenen bij SSC en als je de zaken een beetje volgt dan kun je zien dat we tot nu toe enkel rechtszaken voeren en/of ondersteunen voor veehouderijbedrijven tot nu melkveehouders,kalverhouders,pluimveehouders en varkenshouders.
Juridisch gezien zijn daar door het gevoerde beleid direct schade of beperkingen die je met enige mate van succes bij de rechter kunt voorleggen dat is nagenoeg onmogelijk voor bedrijven in de toeleverende en verwerkende industrie.
+1
GJ Bosch
Quote Reactie van @jan-cees:
Heel simpel hoe kan een melkveehouder met de ruim 67.000 euro minder omzet na krimp een boterham verdienen?

Ik heb jou in een eerdere reactie al gezegd dat een forse krimp bij blijvers een slagveld oplevert. Daar zijn we het dus over eens.
mlkvhoudr
@GJ Bosch dat zou ook niks voor jou zijn gert, ik heb dit hele topic nog niet gelezen tot nu toe, nu is zondagavond zo maar eens melken, ik vraag me vooral af of het gaat lukken om als er meer mest uitgereden mag worden of in de praktijk dat inderdaad geen invloed lijkt te hebben op het nitraatgehalte in het oppervlakte water anders zijn het maar tijdelijke slingers op het harde werk van jc en john, ik deel toch ook wel jouw mening dat er ook naar wat echt goed is op de LANGE termijn is gekeken moet worden
Realisme
@GJ Bosch zoals Jan Cees al eerder aangeeft zijn de stoppersregelingen vooral interessant voor een doelgroep waar de meeste juist willen doorgaan. Jouw afzonderlijke argumenten kloppen wel maar in het totaalplaatje gaat dat niet op, omdat het geld niet op de juiste plek terecht komt. Dus kiezen ze er nu voor het geld naar een doelmatigere plek te sturen, of dat dit het beoogde effect gaat hebben is ook afwachten. Helaas wel jammer voor collega’s die met een dikke cheque uitgekocht willen worden, moeten toch weer onderhandelen met de buren.
jan-cees
@GJ Bosch klopt
pieta
@jan-cees Ik ga er vanuit dat er bij krimp van 20% minimaal de helft vd krimp door stoppers wordt gerealiseerd.
jan-cees
@pieta als vergunningverlening weer vlot komt en er verstandige invulling mestbeleid dan zie ik niet veel melkveehouders versneld stoppen bij melkprijs 50 ct +
De 390 bedrijven die nu opkoop doen dat is minder dan de 3% jaarlijkse stoppers
Jaarlijks 3% stoppers is vanwege afroming in 10 jaar circa 8% minder vee
Met meer melk dan nu
Dat was bij fosfaatreductie ook zo het geval
pieta
Quote Reactie van @jan-cees:
als vergunningverlening weer vlot komt en er verstandige invulling mestbeleid dan zie ik niet veel melkveehouders versneld stoppen

Hier stel je wel een paar randvoorwaarden. En het ligt ook nog of er een fatsoenlijke opkoopregeling komt.
+2
jan-cees
@pieta vergunningverlening komt binnen een jaar weer los
Er is behoorlijk wat nieuwe kennis en ook nog onderweg

Als hoofdlijn akkoord verstandige uitwerking krijgt dan hebben we dadelijk geen fosfaat en stikstofplafond meer
+3
pieta
@jan-cees Ik ben benieuwd. Ik wens jullie in ieder geval succes met de inzet.
de jonge
@jan-cees ik hoop 1 ding wel en ik zal nu vast een bak stront over me heen krijgen,maar de cowboys hoeven om mij niet steeds beloond te worden....in mijn ogen zou het in staffels melkprijs invoeren ook wel te rechtvaardigen zijn, bv van 0 tot 70 koeien zoveel cent meer per liter melk, van 70 tot 100 koeien zoveel cent meer per liter melk, van 100 tot 130 koeien zoveel cent per liter meer van 130 tot 160 - neutraal , van 160 tot 200 min zoveel cent , van 200 tot 230 - min zoveel cent per liter melk per kg melk dan de voorgaande staffel etc etc. in mijn ogen is dat een manier om de kleinere bedrijven ook te houden, en dat sommige grote bedrijven die gaan rekenen uitkomen dat het financieel interessanter is om een paar koeien minder te houden en zo zorgen dat er niet over een aantal jaren alleen nog maar een paar grote bedrijven over zijn die op fabrieken met koeien lijken....
Albert Peters
@de jonge goed plan denk alleen dat het voorlopig niet gaat gebeuren Jammer
jan-verhoef
Quote Reactie van @de jonge:
ik hoop 1 ding wel en ik zal nu vast een bak stront over me heen krijgen,maar de cowboys hoeven om mij niet steeds beloond te worden....in mijn ogen zou het in staffels melkprijs invoeren ook wel te rechtvaardigen zijn, bv van 0 tot 70 koeien zoveel cent meer per liter melk, van 70 tot 100 koeien zoveel cent meer per liter melk, van 100 tot 130 koeien zoveel cent per liter meer van 130 tot 160 - neutraal , van 160 tot 200 min zoveel cent , van 200 tot 230 - min zoveel cent per liter melk per kg melk dan de voorgaande staffel etc etc. in mijn ogen is dat een manier om de kleinere bedrijven ook te houden, en dat sommige grote bedrijven die gaan rekenen uitkomen dat het financieel interessanter is om een paar koeien minder te houden en zo zorgen dat er niet over een aantal jaren alleen nog maar een paar grote bedrijven over zijn die op fabrieken met koeien lijken....

Wie gaat dat betalen?
mlkvhoudr
@jan-verhoef de cowboys
jan-verhoef
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
de cowboys

Zullen ze zo dom zijn:😬
cornelissen
@jan-verhoef dat gaat natuurlijk niet gebeuren, is ook niet zo goed verdedigbaar.
Wat wel treurig is en dat heb ik ook laten weten bij rfc is het invoeren van een kwantumregeling.
Had het ook niet verwacht ,want Attema was bij Friesland Foods sterk tegen een kwantumregeling en heeft het daar ook altijd tegen gehouden, maar nu was kennelijk de nood bij rfc zo groot ,dat men deze anti coöperatieve maatregel heeft ingevoerd.
Het is toch allemaal treurig, want als je een beetje fatsoenlijk beleid voert bij RFC moet het verslaan met melkprijs van particuliere zuivelfabrieken toch niet een enorme kunst zijn. Want een particuliere zuivelonderneming wil graag natuurlijk voor de eigenaren een redelijke kapitaalsvergoeding hebben en winst.
Noorderling
@cornelissen
Ach, met 0,3 cent per kilo melk etaleer je enkel dat je jezelf ook niet serieus neemt.
17k bij 5miljoen kilo melk, de afronding in melkgeld doet al meer, daar hangt geen enkele keuze of afweging van af.
de jonge
@cornelissen bufferstroken etc zijn die wel goed verdedigbaar? wat ik nu zie gebeuren is in mijn ogen ook niet goed voor de toekomst, de kleinere bedrijven kunnen bij lange na niet meer meeconcurreren met de groten.. als je ziet hoe de schaalvergroting nu plaats vind,moet je toch ook niet willen. de groten kopen gewoon complete bedrijven bij over, terwijl de kleineren bij wijze van spreken met 5 ha al vol gefinancieerd zitten..
+1
ntd79
Een bedrijf met pak hem beet 250 koeien die 'even' zijn buurman met bijvoorbeeld 30 bunder en gebouwen er bij koopt zou ik eerder de eerste 10 jaar medelijden mee hebben
jan-verhoef
Quote Reactie van @ntd79:
Een bedrijf met pak hem beet 250 koeien die 'even' zijn buurman met bijvoorbeeld 30 bunder en gebouwen er bij koopt zou ik eerder de eerste 10 jaar medelijden mee hebben

10 jaar zijn zo om hoor..
ntd79
@jan-verhoef dan komen er nog 10 jaar van half medelijden. En als het is gefinancierd met een erfpachtconstructie nog veel langer
ntd79
@jan-verhoef vind het overdreven. Bedrijven met 200-250 koeien zijn nog maar gewoon gezinsbedrijven
de jonge
@ntd79 hoeveel gezinnen leven daar dan van? persoonlijk vind ik het niet best als je 250 koeien nodig zou hebben voor 1 gezin..
+1
ntd79
@de jonge en als het twee gezinnen zijn? Begrijp me niet verkeerd, je mag van mij die beloning wel hebben, maar wel op basis van een prestatie en niet door simpelweg een bepaalde schaal te hebben.
klant
@ntd79 denk dat jij daar 10 jaar geleden ook al medelijden mee had en 20 jaar geleden ook al, en ondertussen zit jij nog op de grup te melken
ntd79
@klant euh nee, met 4 a5's op het moment
ntd79
@klant wat ik er mee bedoel, bij een schaal van 200 250 koeien is het nog niet zodanig dat je even met de miljoenen gaat gooien en zo wordt het wel een beetje voor gedaan. Ook bij deze omvang trekt de aankoop van bijvoorbeeld 10 bunder ook wel even een wissel, laat staan een compleet bedrijf.
Greetje
I@de jonge in mijn ideale wereld zou het ook zo zijn, een landschap met overal boerderijen en koeien in de wei. Hier in de omgeving is de ontwikkeling anders, het draad wordt opgerold, de stallen gesloopt en overal verrijzen "rood voor rood" dorpjes met daartussen rechte stukken land met gras/mais/aardappelen.
de jonge
@Greetje dat is toch ook triest, maar door wie word dat land dat vrijkomt dan overgenomen? of houden ze dat
Greetje
@de jonge praktijk is dat er zoveel verkocht wordt als nodig (voor fiscus/stakingswinst/aflossen/alle kinderen tevreden stellen) en de rest verhuurd. Wij zijn van die huurders 😏.
Greetje
@Greetje ik heb ook zeker geen kritiek op bedrijfsontwikkeling, maar het vervult me wel met weemoed. Ik ben stiekem ook een beetje een wensdenker. But the truth is out there!
de jonge
@jan-verhoef kan toch wettelijk geregeld worden.. er zijn zoveel dingen die wettelijk geregeld zijn
Braboboer
@de jonge

In zekere zin is dit al zo, grote “cowboy” bedrijven is het haast niet te doen om aan een melkstroom als planetproof, ah-concept etc mee te doen.
cjw73
@Braboboer als ze net zo soepel omgaan met de regels als bij weidegang op grote bedrijven, komen ze overal wel mee weg.
Braboboer
@cjw73

Hoezo zijn ze bij grotere bedrijven soepeler dan?
cjw73
@Braboboer lopen meestal maar een klein groepje koeien buiten, maar voor de bühne heet dst weidegang
Braboboer
@cjw73

Het lijkt me stug dat een qlip controleur dat goed keurt als weidemelk.
Greetje
@Braboboer kan natuurlijk deel weidegang zijn, bij Campina
bio boer
@Braboboer zie het hier ook grote boeren doen weet niet wat groot vind ken er wel bij met 5 robots die ah lijn leveren
Erco
@de jonge zo te lezen melk je er minder dan 160 😄🤐
de jonge
@Erco hahaha ik maakte er geen harde getallen van maar een voorbeeldgetal. maar het klopt wel trouwens ik heb er geen 160 en ambieer dat zelf ook totaal niet, wil nog graag een sociaal leven erbij kunnen hebben. voor degenen die nog groter willen, het is mij prima maar in mijn ogen gaan de ""gewone"" gezinsbedrijven op deze manier wel om zeep
ntd79
@de jonge jij wilt een sociaal leven hebben, je maakt daarin een keuze, en dat is prima. Maar, en dat bedoel ik niet lullig, wil je dus min of meer dat een ander dat gaat financieren, daar komt het op neer. Dat is in de maatschappij dezelfde keuze door bijvoorbeeld part time te gaan werken om meer tijd te hebben voor het gezin. Prima, maar minder uren is doodsimpel gewoon minder inkomen
+2
Noorderling
Quote Reactie van @ntd79:
maar minder uren is doodsimpel gewoon minder inkomen

totdat je in aanmerking komt voor allerlei toeslagen.
En die wil hij ook op melk 😉
Met niets doen in de bijstand verdien je het meest per gewerkt uur, of je het moet willen is een tweede.

@de jonge
Iets minder naar een ander kijken en iets meer naar jezelf lost vaak al veel op.
Wees blij als je 5ha zelf kunt kopen, niet alles is wat het lijkt. Laat een ander gelukkig of ongelukkig worden met een hele boerderij er bij, al dan niet met cv constructie en iemand anders die aan de touwtjes trekt.

Een steekt zn nek wat meer uit dan een ander, kan wat meer, gaat misschien ook harder op zijn bek. Emigreert of stopt dan om "de regels". Gewoon door doen en doen wat jezelf goed lijkt. Kunt jezelf net zo afhankelijk maken van anderen als je wilt.
de jonge
@Noorderling ik red mij prima, daar gaat het niet om. ik ben ook super tevreden zo ons bedrijf er nu voor staat, dat is allemaal mijn punt niet. Een groot deel vind dat er krimp moet plaats vinden toch?? dus dan is dit in mijn optiek een manier om een krimp te realiseren waarbij ook de kleinere bedrijven nog een toekomst hebben. wat voor oplossing zou jij hebben dan?
Noorderling
Quote Reactie van @de jonge:
er om een krimp te realiseren waarbij ook de kleinere bedrijven nog een toekomst hebben. wat voor oplossing zou jij hebben dan?

Behalve 8% afroming, als je voldoende grond had niet, is er nog nooit iets geweest waarbij je bij stil blijven zitten iets afgepakt wordt.
Dat gebeurt alleen als je en gok neemt, iets koopt of verkoopt, dan loop je risico.

Ik zie het niet direct gebeuren dat wanneer je gewoon rustig door doet, er de kaasschaaf overheen gaat.
Opkoopregeling, wellicht nog een vervolg, afroming betaalt koper/verkoper. Wellicht blijven er nog rechten op de markt welke niet benut worden omdat er geen plaats is voor de mest. De wal keert het schip wel als het zover komt, zorgen dat je op de een of andere manier een buffer hebt en wat meer lucht dan een ander en komt het wel goed. Buffer kan in grond zijn, lage mestvoorraad, voer, geld.
de jonge
@Noorderling volgens mij zijn oa de bufferstroken en mestplaatsingsruimte etc ook bij stilzitten wel iets wat afgepakt wordt,
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
Behalve 8% afroming, als je voldoende grond had niet, is er nog nooit iets geweest waarbij je bij stil blijven zitten iets afgepakt wordt.Dat gebeurt alleen als je en gok neemt, iets koopt of verkoopt, dan loop je risico.

Dat is voor discussie vatbaar, de nertsenfokkers bv. kregen geld voor stoppen.
Maar dat hing er om, bij een andere politieke meerderheid hadden ze niets gekregen, alleen een afbouw termijn.
Dan zijn er de PAS melders, die hadden iets nl. de verzekering van de overheid dat hun bedrijfsvoering op orde was wat betreft vergunningen. Maar de rechter pakt dat af.
Vergoeding of andere schadeloos stelling laat al 5 jaar op zich wachten
Ook op ander gebied
Als je naast een molen met wieken vlak over grond zit op bv. 150 meter afstand zitten, dan mocht je ineens niets meer bouwen op je bouwblok ,en bomen een struiken moesten tegen de grond.
Vergoeding? Nul komma niets
Noorderling
Quote Reactie van @arie.j:
Dan zijn er de PAS melders, die hadden iets nl. de verzekering van de overheid dat hun bedrijfsvoering op orde was wat betreft vergunningen. Maar de rechter pakt dat af.

Er is nog geen koe gedwongen opgeladen, terwijl hier in de provincie 1/3 van de bedrijven maar een NB vergunning heeft, 1/3 pas melding/vergunning en 1/3 niets heeft, wat ook kan duiden op een goede referentie.
Ik kan nu niet eens een vergunning aanvragen, kun je wel wachten maar dat brengt ook niks.
Er zijn hier ook genoeg bedrijven die niet eens een pas melding hebben omdat ze te klein waren of in een tijdsbestek niets hoefden en konden. Lopen alle koeien ook nog.

Met koeien valt het allemaal nog wel een beetje mee, er hoefde, behalve in brabant waar ook geen duidelijkheid is, geen stal verplicht aangepast te worden, enkel als je bewoog.
We komen er nog niet zo slecht mee weg vergeleken met besluit emissiearme huisvesting waar kippen en varkens verplicht werden stallen emissiearm te maken.
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
Er is nog geen koe gedwongen opgeladen, terwijl hier in de provincie 1/3 van de bedrijven maar een NB vergunning heeft, 1/3 pas melding/vergunning en 1/3 niets heeft, wat ook kan duiden op een goede referentie.Ik kan nu niet eens een vergunning aanvragen, kun je wel wachten maar dat brengt ook niks.Er zijn hier ook genoeg bedrijven die niet eens een pas melding hebben omdat ze te klein waren of in een tijdsbestek niets hoefden en konden. Lopen alle koeien ook nog.Met koeien valt het allemaal nog wel een beetje mee, er hoefde, behalve in brabant waar ook geen duidelijkheid is, geen stal verplicht aangepast te worden, enkel als je bewoog.We komen er nog niet zo slecht mee weg vergeleken met besluit emissiearme huisvesting waar kippen en varkens verplicht werden stallen emissiearm te maken.

Nou, toen de melkquotering kwam, toen is er in de loop van de eerste jaren toch zeker wel 10% of meer korting voor ieder geweest.
Dat was wel koeien minder.
En verder vind ik jou vreselijk optimistisch om te denken dat alle gevalle die jij noemt er zonder flinke kleerscheuren van af zullen komen
Ze zitten op zijn minst nu al klem, waarbij bedrijfsopvolging of verkoop bij stoppen ook moeilijkheden geeft.
En als ze van de buurman wat land met rechten kunnen kopen dan kunnen er ook niet gewoon een paar koeien meer.
Dan de bank, die sputtert ook nogal eens, nee die lieden zitten echt niet in een veilige status quo.
+1
Noorderling
@arie.j
Quote:
Dat was wel koeien minder.
En verder vind ik jou vreselijk optimistisch om te denken dat alle gevalle die jij noemt er zonder flinke kleerscheuren van af zullen komen

Vertel mij wat helaas, 2015 heeft ons ook wel wat gedoe gebracht en een omweg moeten nemen. Maar dat is een bewuste keuze met genomen risico geweest. Gegokt verloren, ook al is het in mijn ogen onrecht. Je verzuipt er in of je gaat weer vooruit. Of dat makkelijk is? Totaal niet.

Zelf pasmelder geweest, zitten hier nog veel, midden in mijnbouw gebied. Mij hoef je niet te vertellen wat onzekerheid, geduld beproeving en onrecht met je en mensen doet.
Je laat je leven er door beheersen of niet, dat is de keuze die je kunt maken. Dat is het in mijn ogen niet waard om je daardoor 10jaar te laten verzuren en ongemerkt je bedrijf en prive er ook aan onderdoor gaat. Met verkeerde dingen bezig zijn kost bakken energie en uiteindelijk geld.

Daarvan zijn genoeg schrijnende situaties, van al 3jaar met verhuisdozen in huis wonen denken dat volgende maand een oplossing komt. Hoop doet leven zullen we maar zeggen, het is enkel valse hoop. Wachten op de overheid brengt niks. Fosfaat niet, derogatie niet, pas niet, stikstof niet, kringlooplandbouw niet, extensiveren niet. Helemaal niks. Door gaan met je eigen plan en wat tegenvallers incalculeren.
de jonge
@ntd79 het gaat mij erom dat er hier mensen zijn die krimp willen, en dan zou dit in mijn optiek een manier kunnen zijn om de kleinere bedrijven nog een toekomst te laten houden. Hoe wil jij het oplossen dan?
+4
ntd79
@de jonge Het is mij in ieder geval tekort door de bocht om te stellen door het allemaal dan maar bij de grotere veehouders weg te halen, die is het ook niet komen aanwaaien. Het is niet altijd mijn idee en je begeeft je altijd op glad ijs omdat je straks als reactie krijgt dat je er voorstander van bent, maar als krimp schijnbaar onontkoombaar is dan vind ik dat er aan de basis gehakt moet worden. Gooi de afroming nog maar wat verder omhoog, een opkoopregeling van fosfaat en niet van complete bedrijven. Fiscale voordelen bij stoppen. Ja, dan werkt de overheid marktverstorend op de fosfaatmarkt, dat moet dan maar zo zijn, maar daarmee ga je tenminste geen bedrijven uithollen die door willen.
pieta
@ntd79 Ik denk dat een groter bedrijf niet perse leidt tot een minder ontwikkeld sociaal leven.
+1
ntd79
@pieta maar je hebt wel meer mogelijkheden om meer zelf te doen. Zelf denk ik dat je het meest kunt verdienen door zo groot mogelijk klein te blijven. Maar je moet wel verdomd goed oppassen omdat je daar heel gemakkelijk in doorslaat en de grens opzoekt
Noorderling
@ntd79
of de grens zoekt en vind jou. Dat is het grootste risico, als het allemaal loopt is het niet zo spannend.
Doe je wat extra er ook zo bij, als je aan het brandjes blussen blijft en in de basis krijg je het niet op de rit wordt het wel een glijdende schaal.

Grootste gevaar is denk ik ook wel verborgen werkloosheid, telkens maar wat aan blijven prutsen omdat de tijd er wel is, totdat de tijd er een keer niet is, iemand uitvalt, je wat kalf en attentiekoeien hebt, blauwtong je treft.
Hekwerk, hoe snel kun je een koe bekappen, duurt het voeren een half uur of anderhalf, wachtruimte, hoe snel kun je koeien opsluiten, separeren.
Daar is bij 9/10 nog wel wat te winnen, en als het niet hoeft omdat het zo lukt gebeurt er vaak niet preventief wat aan. En dan ben je opeens zomaar hele dagen druk en gebeurt er net niks.
Dan zegt het aantal koeien niks, je wilt tijd maken of niet, als je niet wilt houdt alles op.
Framos
@Noorderling onsamenhangend verhaal. Weet echter wel zeker dat de meeste collega's wel wat meer van jouw zogenaamde verborgen werkeloosheid zouden kunnen gebruiken. Vrije tijd is een luxe geworden.
ntd79
@Noorderling Het belangrijkste is, en dat leer je vanzelf wel, om korte klappen te maken, of dat nou met vee of materiaal is. Als ik voor mijn eigen situatie mag spreken, eerder kleine koppels bekappen, altijd maar bezig. Overgegaan op 2,5 keer per jaar de hele koppel ineens. Sinds twee jaar drie keer per jaar. Het is maar een simpel voorbeeld, maar het scheelt een pens werk. Neem sneller afscheid van een koe die discutabel is, 9 van de tien keer gaat het toch mis, zo ook met materiaal enz. Ook als het super loopt is er een grens.
Framos
@ntd79 was dat vanwege verborgen werkeloosheid? Dacht het niet 😉
+1
ntd79
@Framos haha, ik probeer die werkloosheid elke dag hier te vinden, maar hij is wel verdomd goed verborgen
Braboboer
@ntd79

Ik vind het hele koppel bekappen icm robotmelken juist niks, dan is heel je koppel ontregelt en dat ebt nog een aantal dagen na.

Liever regelmatig kleinere clubjes dan hou je rust in de stal.
ntd79
@Braboboer daar heb je gelijk in, een dag of 2 ebt dat na. Kleine koppels is beter. Alleen de nadelen daarvan vind ik opwegen tegen de voordelen van in een dag alles en er voor 4 maanden af.
jan-cees
@de jonge absurd idee hoe werkt zoiets met het vermarkten van die melk en hoe ga je zoiets verwerken in je resultaat van de zuivelonderneming?
de jonge
@jan-cees er zijn zoveel lijnen planet plof, weide melk etcetcetc, en uitwerkingen om te verwerken in het resultaat, dat ze hier ook vast een mooi verhaal bij verzinnen kunnen, dat lijkt me de grootste uitdaging niet.
pieta
@de jonge Ik denk dat het voldoende is als je de melkprijs voor iedere bedrijfsomvang op ongeveer gelijke hoogte probeert te houden. Je moet zelf voor de rentabiliteit op je eigen bedrijf zorgen.
de jonge
@jan-cees als ze jou 20 jaar geleden hadden voorgesteld dat de dieren"" Geregistreerd ""naar buiten zouden gaan voor extra melkgeld,had je waarschijnlijk hetzelfde gedacht.
+1
Erco
@de jonge haha voor extra melkgeld.... Nou je houd jezelf voor de gek jongen. als je dingen niet doet vang je NOG minder bedoel je
+1
jan-cees
@de jonge niet echt want in 1997 schreven wij in Toekomstvisie melkveehouderij dat er verschillende maatschappelijke en marktwensen in de melkprijs tot uitdrukking zouden gaan komen de komende 10 jaar. Zoals bv weidegang .
Dat was 27 jaar geleden.
Het marktconcept “ geef extra gul want anders is de kleinere boer de lul” zie ik niet als realistisch
+3
pieta
@jan-cees Ik vind de slogan anders wel lekker klinken. Zou ie echt niet aanslaan? 😁
+1
jan-cees
@pieta Geen gelul gebak van Krul was ook een goede slogan maar het heeft niet geholpen
+1
HenkjanOtten
@jan-cees de keten past zich aan zodat ze dat al tientallen jaren doet. Fusies en overnames onder toeleveranciers en afnemers zijn aan de orde van de dag.

Krimp is vaak goed voor de individuele boer, we hoeven de keten niet in stand te houden.
Loonwerkers stoppen ook met boerenwerk als ze ergens anders meer marge draaien.

Wie heeft wat gemerkt van de 10% minder varkens sinds 2020?
Ja, gemiddeld betere prijzen.
Wie heeft wat gemerkt van de krimp melkvee sinds 2015?
robbies
Quote Reactie van @HenkjanOtten:
de keten past zich aan zodat ze dat al tientallen jaren doet.

@HenkjanOtten

demolenaar.nl/mens-en-bedrijf/….
+1
jan-cees
@HenkjanOtten ga eens rekenen wat een onzin
De krimp in 2018 heeft aantal bedrijven de kop gekost en aantal in grote problemen gebracht
En het voldlagen absurde idee dat beetje krimp in dieren in Nederland een prijseffect heeft in EU of wereldmarktprijs toont aan dat je geen idee hebt hoe markten functioneren
En nogmaals de laagste melkprijs was er tijdens quotering de hoogste na 2015
cornelissen
Quote Reactie van @HenkjanOtten:
Het areaal landbouwgrond neemt al vele jaren af en zal blijven afnemen, niets mis met 20% minder dieren in dit land.

Als je vee houdt kijk je toch van te voren ( op jaarbasis) of je voldoende mestplaatsing hebt en dan misschien niet de laatste 5 % ,maar toch wel in hoofdzaak. Kom je dan niet uit, dan volgt daar toch automatisch minder dieren uit.
+2
bio boer
@cornelissen vogens mij zijn er nog maar weinig die minder vee haan houden om ze mest moeten afvoeren ook al reken je met 30 euro dan nog hou je beetje saldo over is niet veel alle beetje helpen
Elvis
@cornelissen je bent al aan het ruimen in aanloop naar volledig afschaffen de derogatie?
cornelissen
@Elvis Volgend jaar red ik het nog met eigen afzet op eigen land (bij 200 kg n per ha) en in 2025 kijk ik wel weer verder naar 2026 .
Mocht er toch onverhoopt de derogatie geheel worden ingetrokken voor 2025 ,omdat wij niet aan die onzinnige voorwaarden voor derogatie willen voldoen,dan wordt het verhaal op korte termijn anders.
Zoals ik al genoemd heb : minder jongvee ,bex ,percelen opnieuw opmeten en misschien een paar melkkoeien minder.
En ik zit nog met de fosfaatrechten, want het is zeker niet zeker ,dat met de derogatie de fosfaatrechten verdwijnen. En wat de leasemogelijkheden zijn en prijs.
+1
ntd79
@cornelissen zo erg is een paar kuub mest afvoeren toch ook weer niet. Minder jongvee is ook niet zaligmakend op de wat langere termijn. Zou ik liever doormelken en een paar honderd kuub afvoeren, voer heb je wss zat als je nu nog alle mest zelf kunt plaatsen.
+1
RaHeados
@ntd79 waar gaat die paar 100 kuub blijven van iemand die achteraan aansluit de rest van de handel heeft dan al duizenden kuubs meer als voorheen en kom je nog even er achter
Braboboer
@RaHeados

In deze reacties lees je de regionale verschillen terug.

@ntd79 zit in een akkerbouw regio en cornelissen in een melkvee-intensieve regio.

In die eerste regio zul je die mest wel kwijt kunnen, in Friesland zit veel vee geconcentreerd en wordt het lastig.
ntd79
@Braboboer is het in dat soort gebieden echt op basis van afspraken of de hoogste bieder...?
Braboboer
@ntd79

Ik weet het niet.

Hier moest men altijd al mest afvoeren en zijn de loonwerkers/ intermediairs er wel op ingericht grote hoeveelheden mest weg te zetten, veel gaat ook al naar Zeeland en Limburg waar altijd al weinig vee zat. Brabant extensiveert voor mijn gevoel met het aantal stoppers en de opkoopregeling die daar nu bovenop komt.

Het probleem is gewoon die intensieve melkveeregio’s waar ineens 30% van de mest een andere bestemming moet vinden terwijl die eerst altijd op eigen grond geplaatst kon worden.
ntd79
@RaHeados in wat intensieve gebieden met de afzet op grote afstand zal dat zo zijn. Hier is het bijvoorbeeld elk voorjaar weer gewoon vrijspel. Zijn er maar weinig die zich vastleggen in meerjarige afspraken, waarom zouden ze? Dus als je in een moeilijk gebied zit, heb je gelijk. Zelf moet ik een 1800 kuub afzetten, daar heb ik geen enkele afspraak over, toch kost het geen moeite om dat in het voorjaar kwijt te raken.
Noorderling
@ntd79
Jij gaat een aantal van ver van de markt drukken omdat je meer moet afzetten en hebt het logistiek het beste voor elkaar. Die klap komt daar dubbel aan in een puur gras gebied.

Maar goed, is toch wel weer een hoop mest wat in korte tijd weg moet. BB behouden is me wel een belangrijk iets om ook flexibiliteit te houden. Kunt zelf nog een keer wat of rechtstreeks met de sleepslang.

@cornelissen Als mestafvoer en fosfaatrechten niks kost, is er ook geen voersaldo. Of we daar dan blij mee moeten zijn is een tweede.
ntd79
@Noorderling euh nee, zo zie ik dat niet. Je moet door regelgeving meer afzetten, niet door uitbreiding. Die regelgeving is voor iedereen gelijk. Dat je logistiek op een betere plek zit is je voordeel. Heb ik in het verleden ook wel een offer voor moeten brengen, dat terzijde. Maar het is niet een kwestie van concurrentie op basis van geld. In april wil de akkerbouwer en het transportbedrijf bunders maken. Die gaan eerst de mest in de buurt zoeken. In de winter dan rijden ze hun eigen opslag op hun gemak vol met mest van verder weg. De vergoeding die de akkerbouwer wil hebben is gelijk, of je nu hartje akkerbouwgebied zit of ergens in de achterhoek.
Noorderling
@ntd79
Quote:
Je moet door regelgeving meer afzetten, niet door uitbreiding. Die regelgeving is voor iedereen gelijk.

Maar wat jij extra moet blijft in de buurt, waar een ander van ver eerst zijn mest kwijt kon, en de afnemers hebben ook nog eens minder ruimte.
Dat valt dan 3x negatief uit voor iemand die weinig lokaal kan, buiten eigen gedoe om.
ntd79
@Noorderling dat snap ik, en onderschrijf ik. Maar het is niet de intentie om anderen van de markt te drukken. Dat zou misschien zo zijn als je fors zou uitbreiden en de mest daarvan volledig zou moeten afzetten. Hoewel, daar zijn weer extra rechten voor nodig en die zullen in het merendeel uit minder gunstige gebieden komen. Soms heb je ook gewoon voordelen omdat je je nek hebt uitgestoken waar een ander niks deed, dat je die voordelen benut vind ik dan je goed recht.
ntd79
@Noorderling hoe zit dat bij jullie dan qua afspraken over afzet? Als ik hier een belrondje maak begin maart over afzet in uitrijseizoen dan is het antwoord dat ze daar nog niet mee bezig zijn. Wordt dat bij jullie allemaal wel vastgelegd in de winter?
Noorderling
@ntd79
Drijfmest is hier vooral noodzakelijk kwaad in verband met ruilgrond. Dat is vaak wel langdurig of gaat een paar jaar goed. In het voorjaar gebeurt er nagenoeg niks in verband met structuurschade, najaar enkel alleen wordt dat ingedamd.

Zijn hier wel wat intermediairs van de Veluwe wie opslagen huren, zet in totaliteit ook niet echt aan heb ik het idee. Aantal lokale intermediairs/loonwerkers doen nog wel wat, vaak naar regio waar amper vee loopt. Of de ruimte gemaakt wordt voor wegvallen derogatie moet ik nog zien.

Oldambt is allemaal lokaal en nog wat opslagen van boeren en intermediairs. Zitten nog wel wat grote varkensboeren.

Uit dit artikel en onderzoek komt wel naar voren waar nog wat kan.
nieuweoogst.nl/nieuws/2024/…
ntd79
@Noorderling ik had gedacht dat het bij jullie in het voorjaar op die grote vlakte ook gewoon volle bak aanvoer zou zijn. In dat geval lul ik misschien iets te makkelijk over een paar 100 kuub afvoer. Maar dat komt ook omdat het hier eigenlijk geen punt is, moet natuurlijk ook wel goed betaald worden, maar er niet af komen hoef je niet bang voor te wezen. Dan denk je daar in de eerste instantie niet zo over na.
Noorderling
@ntd79
Moet 40% van de mest afvoeren, heb al geen derogatie meer. Ruil met éen en andere afnemer lig ik logistiek niet gek, lever goed gemixte mest.
Heb je ook al wel een voorsprong, zijn daarmee ook wel op de koffie gekomen. Water tot dikke prut en sleepslangkosten in jaren voor de afnemer zetten ze er 2autos te weinig tussen waardoor bemesten 5euro per kuub koste ipv 2,5.
Dat zijn dan ook eenmalige acties.

Meeste akkerbouwers huren of ruilen wel. Die zitten nog niet op extra mest te wachten. Liever vaste mest op de kopakker, lager N aanvoer en werkings coëfficiënt en flexibiliteit.
Varkensmest is helemaal not done met hoog magnesium.

Denk dat grond "huur" voor rustgewas of luzerne met nieuw glb, en grond op naam van akkerbouwer nog wel meeste kans heeft. Saldo graan is niet bijzonder en erwten met vaste zaai en oogstdata is ook nog geen garantie op succes.
ntd79
@Noorderling waarom heb jij derogatie al afgeschoten dan? Vrijheid gewaskeuze?
Noorderling
@ntd79
Ja, had gras genoeg, had eerst 2 nummers maar liep vast met fosfaat ruimte voor boer boer.

Zat niet te wachten op gras zonder derogatie in het jaar dat er het pas in september kregen achteraf. Toen maar eieren voor mn geld gekozen.
2015 ook al wel op het punt gestaan toen er wel of geen fosfaatrechten zouden komen, hadden we het ook al achter de hand.
Braboboer
Quote @Noorderling:
In het voorjaar gebeurt er nagenoeg niks in verband met structuurschade,

Is het zo erg? Daar hebben ze toch ook gewoon sleepslangen.

Dat is hier niet voor te stellen dat er niet bemest wordt in het voorjaar.
Noorderling
@Braboboer je ziet alle sporen terug in het gewas, hoe droog je ook denkt dat het is.
Mais ook, levert netto niks op.

Wij kunnen in het voorjaar niks bewerken op diepte, daarmee kun je wel wat verdoezelen op zand.
Tarwe staat er al en ploegen in het najaar, die lucht wil en moet je in de grond houden voor capillaire werking. Doen in het voorjaar alleen kopeggen of frezen en poten of zaaien op de vaste ondergrond.
Voor uien 1cm en bieten 2, dan kan het niks hebben.

Voorjaar ploegen wordt een grindbak, al kwam je daar dit jaar wel mee weg met elke week een bui.
Braboboer
@Noorderling

Oke, zie hier op de rivierklei dat ze in het voorjaar door de wintertarwe sleepslangen en ook over de wintervoor.

In zeeland wat zeeklei is wordt dat ook gedaan, gaat nogal wat mest van hier die kant op.
Noorderling
@Braboboer
Je kunt hier wel percelen vinden waar nog nooit drijfmest op gekomen is, en geen dierlijke mest afgelopen 30jaar ook nog wel.

Met schuimaarde en kas kwam men een heel eind. Cec is er vaak wel goed, percelen en gewassen hebben er niks van te lijden.
Braboboer
@Noorderling

Nou, dat is dan ook zonde van de plaatsingsruimte. Die is hard nodig, ook in het noorden.
bio boer
@Noorderling op pootgoed aardappelen uien bieten gaan ze idd niet knoeien met dierlijke mest dan heb je grootste deel van areaal al op tarwe wel vrij gebruikelijk en na vroegere teelten voor de groenbemester
jan-cees
@bio boer Bij ons op consumptie aardappel en uienland wel mest voor zaaien uit en op de groensbemster na bollen en pootaardappelen en uien
Erco
@ntd79 hier kan je ook afvoeren voor onder de 15 euro in t seizoen incl transport. Uitrijden is voor de ontvanger. Maar net waar je zit.
Erco
@Metal ap jij legt die kop van je liever meteen al op het hakblok zo te horen 🤦🏼‍♂️
Jean-PierreK
In dit draadje gaat discussie vooral over stikstof. En dat is zowel belangrijk voor plaatsing mest op eigen bedrijf als voor stikstofplafond.

Er wordt hier nog nauwelijks geschreven over verlaging fosforplafond. Daarover was in de kamer wel onenigheid. De ministers wil de plafonds aanpassen conform derogatiebeschikking. Maar ze heeft niets gezegd over de sectorplafonds. PVV wil pluimvee ontzien met kortingen omdat zij praktisch alle mest verwerken. BBB wil zich nog niet echt uitlaten hierover. NSC verwacht dat als alleen melkvee gekort wordt dat korting zo'n 17% zal bedragen.
Jean-PierreK
@Jean-PierreK ik vermoed dat hij de verlaging van het plafond van 10% gedeeld heeft door het aandeel van melkvee (de helft) in fosfaatplafond. Dan kom je op ruim 20% korting melkvee. Trek je daar nog wat opkoop van bedrijven af dan kom je rond waarschijnlijk rond de 17% uit. Waar echter nog geen rekening mee gehouden is, is dat (nu nog) in de wet staat dat bedrijven niet verder gekort mogen worden dan hun plaatsingsruimte. Als je dat meeneemt komt de korting nog veel hoger uit volgens mij.

(klik om te vergroten)

+1
robbies
Quote Reactie van @Jean-PierreK:
Als je dat meeneemt komt de korting nog veel hoger uit volgens mij

voor individuele gevallen bedoel je?
Jean-PierreK
@robbies , klopt. En vervolgens zal de vraag zijn of zo'n hoge korting wel mag en zullen eventueel weer andere bedrijven ook gekort worden.
Twentsch Land
Ligt mij iets van bij dat John een keer schreef dat landelijk 10 procent mogelijk is en daarboven er voor betaald moet worden.

@Jean-PierreK
Jean-PierreK
@Twentsch Land ik heb geen idee of dat zo is. Bedoel je @John Spithoven ?
Twentsch Land
Ja idd , ligt mij iets van bij.

@Jean-PierreK
pieta
@Twentsch Land Dan kunnen ze de reeds bij invoering gekorte bedrijven met ruim 1% korten en de grondgebonden bedrijven met 10% zonder vergoeding.
Twentsch Land
Dacht zonder voorronde dus nu nog max 10 procent.

@pieta
pieta
@Twentsch Land Lijkt me stug. Die 10% komt vd varkens. Er kon één keer 10% gekort worden.
+1
jan-cees
@pieta De varkenswet wilde 15% korten dat is toen door procederen door de NVV teruggebracht naar effectief iets van 9% .
De generieke korting van het fosfaatreductieplan speelde die grens ook een rol.
Er zal momenteel geen jurist zijn op LNV die het in de bol zal halen om met een voorstel tot generieke korting te komen.
Melkvee en varkenshouderij zij beiden al een keer gekort.
Er zijn behoiorlijk wat sectoren die nog niet zijn gekort of zelfs zijn gegroeid.
Dus als er een generieke korting komt voor melkvee en varkens staan we binnen de kortste keren bij de rechter.
Jean-PierreK
@jan-cees een generieke korting staat wel beschreven in de mestwet. Welke mogelijkheden heeft Nederland daarnaast om onder het fosfaatplafond te komen als het verlaagd wordt?
Twentsch Land
Heb destijds bij invoering fosfaatrechten er ook nog iets van begrepen dat zelfs gekort kan worden op fosfaatrechten voor andere doelen, bv stikstof.

@Jean-PierreK
GJ Bosch
Quote Reactie van @Jean-PierreK:
Welke mogelijkheden heeft Nederland daarnaast om onder het fosfaatplafond te komen als het verlaagd wordt?

Vrijwillige opkoopregelingen
jan-cees
@Jean-PierreK beschreven staan is nog iets anders dan toepassen

Door geen derogatie aan te vragen en te kijken hoe bijvoorbeeld Frankrijk de invulling van de 170 doet.
Geen derogatie aanvragen betekend ook geen fosfaat en stikstofplafonds
Twentsch Land
Dus einde derogatie einde fosfaatrechten ?

Want bij geen plafon zijn dus ook geen rechten nodig ....

Geloof er niet in dat ze voorlopig gaan verdwijnen, verwacht wel een generieke mep.

@jan-cees
cornelissen
@Twentsch Land Het zou een zegen zijn einde fosfaatrechten. Hoe eerder hoe liever. Het heeft mij in ieder geval heel veel geld gekost en de lachende zijn de stoppers ,die bij een hoge fosfaatprijs gestopt zijn.
Lto was ook sterk tegen fosfaatrechten ,maar heeft ze met voorkennis van ingewijden in het geniep aangevraagd bij het ministerie.
Twentsch Land
Heb het idee dat ook jij er niks mee opschiet want zonder derogatie loop ook jij vast op stikstof als ik het goed heb meegekregen.

@cornelissen
cornelissen
@Twentsch Land Mijn verhaal gelezen in een waarschijnlijk andere topic. Onder de 200kg/ha N wordt het voor mij moeilijker. Maar waren ze er niet geweest had ik nog 330000 euro ,die ik uitgegeven heb aan kooprechten en verleden jaar 35000 euro lease rechten. Dit jaar minder voor de lease rechten ,want de prijs is ongeveer gehalveerd.
Dan had ik financieel een leuke tijd gehad met misschien een paar koeien minder. Maar zoals ik al genoemd heb ,misschien zit er nog wat in Bex, minder jongvee, percelen zelf opmeten, want schaduw wordt bij lnv gemakshalve maar geschrapt als productieland . En misschien iets mest afvoeren ,als het betaalbaar is.
Twentsch Land
Ja dat begrijp ik dat wanneer er geen rechten waren gekomen het je veel geld had bespaart.

Maar ze zijn er nu eenmaal en als ze nu verdwijnen en geen derogatie schiet je er niet echt wat mee op.

@cornelissen
cornelissen
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Maar ze zijn er nu eenmaal en als ze nu verdwijnen en geen derogatie schiet je er niet echt wat mee op.

Geen leasekosten voor het niet aangekochte fosfaat
GJ Bosch
@jan-cees Geen derogatie aanvragen betekend ook geen fosfaat en stikstofplafonds

Ik vraag me af of dit waar is. In het 7e actieprogramma betreffende de Nitraatrichtlijn staat dat Nederland op grond van artikel 5 lid 5 van de Nitraatrichtlijn het stikstof- en fosfaatplafond heeft ingesteld. Dat heeft niet met het wel of niet toekennen van een derogatie te maken

pag 21 7e actieprogramma:

2.2.5 Aanvullende maatregelen: verantwoorde productie en afzet van mest
Nederland heeft op grond van artikel 5, lid 5 onder e, van de Nitraatrichtlijn aanvullende
maatregelen genomen ter ondersteuning van de gebruiksnormen en gebruiksvoorschriften. In het
Nederlandse meststoffenbeleid worden deze aanvullende maatregelen gevormd door:
• instrumenten waarmee de omvang van de totale mestproductie gereguleerd wordt: zie
paragraaf 2.2.5.2;
• instrumenten ter borging van het evenwicht op de mestmarkt en verantwoorde afzet van
bedrijfsoverschotten: de mestverwerkingsplicht en het stelsel verantwoorde en grondgebonden
groei melkveehouderij (zie paragraaf 2.2.5.4) en transportregels (zie paragraaf 2.2.5.5)
Twentsch Land
Das denk ik ook het probleem, het gaat niet over 1 ding, als iets verdwijnt op oplost komt er gelijk iets wat dan de teugels neemt.

@GJ Bosch
jan-cees
@GJ Bosch Het Nitraatactieplan is nog steeds gericht op behoud deel derogatie tot afbouw. in 26.
En het is natuurlijk stomslecht uit onderhandelt door LNV amateurs.

Waarom niet gewoon naar de EU gaan en zeggen wij willen het gelijk als de Fransen?
Die hebben geen fosfaatoplafond en geen stikstofplafond.
O verhip er is niet een ander land in de EU met zulke plafonds.
Overigens heeft Frankrijk geen betere waterkwaliteit dan Nederland ook daar is eutrofiering een vraagstuk en het rivierwater daar komt niet uit het b uitenkand zoals in NL.
Levell playfield noemen we dat . Wat de Fransen mogen van Brussel moeten wij toch ook mogen?

Fosfaatrechten is een ander verhaal die staan los van het plafond.
Fosfaatrechten kun je alleen afschaffen als je daar een ander instrument voor in de plaats zet zoals bv gve per ha
bio boer
@jan-cees dan krijg je het tegen argument dat nl teveel mest produceert per ha
Als we minder dan 170 kg n per ha produceren wordt verhaal misschien anders nu moeten we mest exporteren verbranden verwerken om we de mest niet zelf kunnen plaatsen
+3
RaHeados
@bio boer
Quote:
nu moeten we mest exporteren verbranden verwerken om we de mest niet zelf kunnen plaatsen

nu moeten we mest exporteren verbranden verwerken om we de mest niet zelf mogen Plaatsen

Even verbeterd..
bio boer
@RaHeados daar voor moest dat ook al
We zijn het heel normaal gaan vinden dat vee wat hier loopt voor buiten land lijkt het knetter intensief
Wat het buiten land vind hebben we in eu verband toch wel wat te maken
robbies
Quote Reactie van @bio boer:
We zijn het heel normaal gaan vinden dat vee wat hier loopt voor buiten land lijkt het knetter intensief

Je mag er best een deel opruimen als je vindt dat er teveel vee is.
bio boer
@robbies niet per individu gewoon zorgen dat wat stopt er elders niet bij komt
Dan heeft iedereen er het minste last van
+1
Jean-PierreK
@bio boer hier in Zuid-Limburg is eigenlijk iedere melkveehouder die stopt eentje te veel. Bij verkoop wordt het grasland op die plaats zelden behouden.

Grasland is hier belangrijk voor veel maatschappelijke diensten.
robbies
@bio boer dan frustreer je individuele groei. wat schiet je daarmee op?
GJ Bosch
Quote Reactie van @jan-cees:
hoe bijvoorbeeld Frankrijk de invulling van de 170 doet.

Hoeveel % in excretie scheelt dat ongeveer, weet jij dat?
Jean-PierreK
@GJ Bosch dwarsnieuws.nl/excretieforfaits-voor-gasvormige-ve…
In dit artikel staat een snelkoppeling naar een X bericht van @jan-cees daarover. Als ik het goed begrijp is het verschil in excretie voor stikstof aanzienlijk zeker voor bedrijven met drijfmest en minder dan 2.880 uur weidegang.
jan-cees

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

bio boer
@jan-cees is wel einde weidegang
pieta
Quote Reactie van @jan-cees:
De varkenswet wilde 15% korten d

Ze wouden toch 2 keer korten. Eerst 10%, die korting is er ook gedaan, en 2 jaar later wouden ze nog een keer 15% korten.
jan-cees
@pieta dat was het eerste voorstel dat kwam niet door de tweede kamer het werd 15% en de rechter verlaagde dat
+1
hans1980
@jan-cees genoeg niet grondgebonden geiten houders
+1
jan-cees
@Twentsch Land Klopt dat is het NVV arrest boven de 10% wordt als disproportioneel gezien inzake de ERVM dan moet er compensatie plaatsvinden.
Maar er is reeds een korting geweest van 8,5% dus dat gaat niet nog zomaar een keer
GJ Bosch
Quote Reactie van @jan-cees:
Klopt dat is het NVV arrest boven de 10% wordt als disproportioneel gezien inzake de ERVM dan moet er compensatie plaatsvinden.

Ik heb gisteravond het arrest gelezen, en als ik het goed heb begrepen dan zit het anders.

Uit het arrest van het gerechtshof blijkt dat de korting van 15% wel proportioneel (fair balance) was (zie 22). Maar de korting van 15% voldeed niet aan het noodzakelijkheidsvereiste (zie 32.1)

uitspraken.rechtspraak.nl/details/…
+1
jan-cees
@Jean-PierreK Als correctie excretienormen wordt doorgezet dan komt er voor de bedrijven boven de 8000 kg per koe een correctie tussen de 5% en 8% en als dat samengaat met de correctie gasvormige verliezen dan zijn de plafonds minder een probleem als nu gedacht.
Jean-PierreK
@jan-cees , gasvormige verliezen is alleen N. Excretieforfaits aan passen zit daar ook fosfaat bij? En zo ja. Komt dat bovenop de "nationale BEX berekening"? Zo nee, dan zie ik nog geen ruimte bij het fosfaatplafond.
jan-cees
@Jean-PierreK Klopt gasvormig is alleen N.
Excretieplafonds aanpassen had al in 2019 en 2020 en 2021 en 2022 en 2023 moeten gebeuren. Schouiten Staghouwer en Adema wilden diet niet omdat dan de bedrijven met lagere producties lees natuuriclusief zeer extensief en biologisch in de problemen komt met een forse aanpassen die zullen dan fosfaat moeten bijkopen
Daarom is dat nog steeds niet gedaan.
In 2019 heeft Bikker et al , onderzoek gedaan nadat in 2018 op verzoek van Mesdagfonds Wur (Ronald van Zom) de excretiecijfers opnieuw had onderzocht of ze nog klopten en had aangegeven dat ze te hoog zijn.
Dus dat zit al een jaar of 5 in de pijplijn
Jean-PierreK
@jan-cees dat is als ik me niet vergis een onderzoek op basis van de kringloppwijzers. Dat gaat qua mestproductie niets veranderen bij bedrijven die nu al aan bex meedoen, verwacht ik. Wel gaat het een verschuiving geven van forfaitaire productie waardoor er een verschuiving van benodigde fosfaatrechten gaat komen.

Irritante voor mij persoonlijk zal zijn dat ik nu behoorlijke bex winsten heb (jerseys). Dat ik nu al meer fosfaatrechten nodig heb dan volgens bex. Maar dat dat verschil nog groter zal worden omdat tabel bij lage kg melkproductie omhoog zal gaan.
jan-cees
@Jean-PierreK Bex kun je blijven toepassen dus verandert dan niet zo veel voor je.
Overigens is het veel meer dan KLW want die zijn niet zo betrouwbaar.
Alle proefbedrijstallen en Schothorst wegen vrij stevig door daar wordt veel gemeten
Jean-PierreK
@jan-cees qua mestproductie klopt dat. Daar verandert voor mij niets. Qua benodigde fosfaatrechten wel. En als een eventuele generieke korting ook op basis van forfaitaire normen zou gaan, dan ook qua generieke korting.
Jean-PierreK
@Jean-PierreK omgekeerd is dat eventueel een voordeel voor diegene die in hogere klassen zitten. Het is een verschuiving.
jan-cees
bio boer
@jan-cees de reden was dat we over ons stikstof plafond zouden gaan volgens mij en nieuwe voorstellen zouden we juist meer n productie krijgen
jan-cees
@bio boer Bij gebruik van de achterhaalde 9% gasvormigeverliezen is dat juist als de correctiegasvormige verliezen naar 20 a 25% gaat is dat vraagstuk er niet.
Overigens in de woo stukken staat helder omschreven dat het ongewenst is dat gewenste vormen van veehouderij geen nadelige effecten mogen krijgen dat zou een maatschappelijk ongewenst signaal zijn
Jean-PierreK
@jan-cees klopt de laatste zin die je schrijft (met meervoudige tegenstellingen)? Ze komt niet erg logisch over.
jan-cees
@Jean-PierreK De laatste zin was de reden om niet aan te passen
Jean-PierreK
@jan-cees het stukje "... ongewenst... geen nadelige effecten..." dus gewenst wel nadelige effecten?
hans-hans
@Jean-PierreK woorden.org/woord/wensen/….

wensen is wat anders dan de effecten
hans-hans
@hans-hans
(stukje van Jan Cees)
Overigens in de woo stukken staat helder omschreven dat het ongewenst is dat gewenste vormen van veehouderij geen nadelige effecten mogen krijgen dat zou een maatschappelijk ongewenst signaal zijn

ik lees het zo
bio is als voorbeeld gewenst en die mogen geen nadelige effecten krijgen , en waarom niet???
omdat het milieutechnisch niet of wel goed is ??
dat heeft er niks mee te maken
het enige wat telt is omdat het maatschappelijk een ongewenst signaal afgeeft
dat is belangrijk

zo lees ik het en op tekstverklaren was ik super slecht , maar oke
Jean-PierreK
@hans-hans maar in het stukje van @JanCees staat juist dat dat niet gewenst is maar "ongewenst" en dat zou ik dus niet verwachten.
hans-hans
@Jean-PierreK misschien moeten ze bij de woo stukken ook een toelichting sturen als er iets niet helemaal duidelijk is wat er bedoeld wordt , het is wel belangrijk om te weten wat ze nu precies willen
bio boer
@hans-hans altijd leuk wetgeving met brede interpretatie dan mag de rechter beslissen
GJ Bosch
@Jean-PierreK Je kunt beter naar het WOO stuk vragen waar Vogelaar naar verwijst
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @hans-hans:
Overigens in de woo stukken staat helder omschreven dat het ongewenst is dat gewenste vormen van veehouderij geen nadelige effecten mogen krijgen dat zou een maatschappelijk ongewenst signaal zijn

Het woordje "geen" moet er gewoon tussenuit, dat is alles (typefoutje).
jan-cees
@Jean-PierreK in de woo stond vrij vertaald ongewenste effecten voor laagproductie bedrijven omdat deze bedrijven gewenst zijn
Jean-PierreK
@jan-cees ik denk dat het klopt wat je bedoelt. Alleen je hebt het waarschijnlijk net anders opgeschreven dan dat je bedoelt. Zoals ook @kanniewaarzijn aangeeft.

Je punt blijft gewoon staan, dat ontken ik ook niet. Volgens mij heb ik dat fragment van de woo zelfs ooit gezien.
bio boer
@jan-cees wordt wel wat trucje bij het vaststellen van de plafonds zat gasvorming verliezen er ook nog bij in
+2
hans-hans
@bio boer nood breekt wet , zo werkt het bij mij
je mag niet inbreken , maar wel als er brand is om iemand te helpen
dit moet gewoon zo snel mogelijk zo goed mogelijk opgelost worden , voor de politiek zou het ook mooi zijn hebben BBB VVD PVV en NSC ook wat gezamelijk zo goed mogelijk opgelost , en als ze minder vee willen doen ze een nette opkoopregeling voor dierrechten erbij (heb ik niks op tegen )
bio boer
@hans-hans de vraag is of de eu niks van gaat vinden mijn zegen hebben ze zo lang de boemerang maar niet terug komt van harde maatregelen uit de eu op mijn bordje
Braboboer
@bio boer

De EU wil meer bio dus dan moeten ze jou het leven niet zuur maken 😁
jan-cees
@bio boer Wat niet in de put zit kun je ook niet uitrijden
bio boer
@jan-cees ik weet niet hoe dat zit
Het zijn productie plafonds dus wat je mag produceren niet wat je mag bemesten

170 kg uit dierlijke mest is wat je mag bemesten
De plafonds is wat je mag produceren

Zit daar geen verschil in ?
jan-cees
@bio boer Ja daar zit verschil in
De productieplafonds zijn gebaseerd op de productie van naar ik meen 2004 en die zijn in een aant stappen verlaagd en worden nog lager maar dan nog steeds bij elkaar meer dan de 170 kg per ha in 2023 was N plafond 480 miljoen kg en fosfaat 151 miljoen kg.
Stikstofuimte plaatsbaar op 1.8 miljoen ha bij 170 kg is 306 miljoen kg
+1
Jean-PierreK
@jan-cees de plafonds waren gebaseerd op de productie in 2002. Ze zijn nu gebaseerd opde daadwerkelijke productie in 2020. En ze gaan nog 10% omlaag.
+1
jan-cees
@Jean-PierreK en dus glijdende schaal omlaag

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's onderdeel , tweede kamer en femke wiersma geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!