Illustratie van: deutz661

Prijzen biologische (rundvee)drijfmest

Thuis hebben wij nog wat ruimte om mest aan te voeren... iemand enig idee wat de prijzen doen van Biologische drijfmest. Omgeving Overijssel

Deel dit topic

Reacties

bio boer
Ik verwacht dat je moet betalen voor ontvangen
En afvoer gratis
Ynze Oenema
@bio boer bio boeren mogen ook wel gangbaar ontvangen tocg
+6
Noorderling
@Ynze Oenema
Daar vind ik wat van.
Dat lokt ook geen bio productie uit, net als de strozwendel.
+1
Erco
@Noorderling ja dan verliezen ze wel meteen mijn geloofwaardigheid. Net als n diehard vegan die stiekem vlees eet 😄
Braboboer
@Erco

Ze voeren een deel van de biomest af en voeren gangbare aan 😁
newholland6640
@Braboboer

Als je bio mest afvoert mag je geen gangbare aanvoeren
+1
Braboboer
Quote @newholland6640:
Als je bio mest aanvoert mag je geen gangbare aanvoeren

Biologische melkveehouders mogen toch gangbare aanvoeren, zelf nog gezien dit voorjaar.
hoest
@Braboboer omdat er een tekort is aan biologische mest naar je een percentage gangbaar aanvoeren. Zitten wel voorwaarden aan. Oa moet van bedrijven komen die aan weidegang doen en je mag zelf geen drup afvoeren. Dus je eigen biomest gratis weg doen en dik betaalt gangbare ontvangen gaat niet lukken
+1
Achso
@hoest ik dacht dat Bio zo superdeduper was, circulair afgestemd op de natuur, beetje klaver en alles groeit tegen de klippen op? Hoezo dan mest tekort?
bio boer
@Achso vaak is aftand ook probleem waar bio akkerbouwer zit zit vaak weer geen bio veehouder bijvoorbeeld mijn broer voer mest af dat gaat vaak 150 km over de as

Dat mest tekort valt wel mee in Nederland andere delen in de eu is dat weer wat anders
Mijn pluimvee mest gaat naar oost Europa krijg nog 15 euro per ton toe
hoest
@Achso akkerbouwers produceren niet zoveel mest
+2
Achso
@hoest hoeft toch ook niet. Er wordt mij altijd verteld dat een goede wisselteelt, klavers en het groeit. Niks nodig. Is dat dan niet waar?
hoest
@Achso als jij dat graag horen wilt moet je dat vooral geloven. Lijkt mij logisch dat ook een bio akkerbouwer bemesten moet. Zonder zal ook gaan en grasklaver percelen kunnen met het weinig toe. Maar als je granen of groenten of wat dan ook maar teelt is het toch geen schande als je je land bemest. Bio betekent alleen geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen. Ja dat is kostprijs verhogend en ja er zijn mensen die daar geld voor over hebben. Als dat daar voor jou te moeilijk is om te begrijpen betekent nog niet dat je het dan moet afzeiken🙃
+4
Achso
@hoest ik stelde een vraag, die voortkomt uit de verhalen van ‚bio-boeren‘ die wel degelijk hun conventionele collega‘s voor van alles uitmaken. Een van de verhalen is dat met bio alles in harmonie is. Grond, vee, niks tekort en niks teveel. En anders doen we wel aan regeneratieve landbouw en wat vlinderbloemigen. Dus blijkbaar heeft ook bio wel degelijk een input nodig. Dus niks ‚afzeiken‘. Gewoon zaken afvragen en reageren op wat altijd verteld wordt
+1
newholland6640
@Achso

Het lijkt me verstandig om je te realiseren dat ‘de’ bio boer niet bestaat. Net als dat ‘de’ gangbare boer niet bestaat.
+1
Achso
@newholland6640 de ‚bio-beweging‘ dan.. Er worden zaken voor gehouden die niet waar zijn.
hoest
@Achso ik heb geen enkele bioboer die beweert zonder input te kunnen. Je hebt output dus ook logisch dat je dan ook weer input moet hebben. In de veehouderij zal die input beperkt blijven tot voornamelijk krachtvoer maar een akkerbouwer zal ook mest nodig zijn. Wat bio wel beweert een imo ook doet is werken zonder chemische input
Achso
@hoest er zijn er zat die zeggen zonder dieren te kunnen. Kunstmest, is gemaakt van stikstof uit de lucht. De menselijke vorm van vlinderbloemigen dan.
Ook ben ik wel benieuwd hoe de bio akkerbouwers dit jaar de phytophthora onder de knie krijgen, of mycotoxinen in het graan
+1
hoest
@Achso gaat alleen een bak aardgas bij doorheen maar vooruit maar.
Die beweren zonder dieren te kunnen dat zijn geen bio boeren maar vegans.
Achso
@hoest en dus weinig chemisch aan, aardgas is ook geen chemie. Niet zeggende dat de natuur dit niet beter voor elkaar heeft.
Weidezicht
@Achso die vegetarische slager, die akkerbouwer, Korteweg? Die propagandeert toch dat hij akkerbouwt zonder mest. Teelt z'n eigen groenbemester en dat is. .
+1
Huppel
@hoest geen kunstmest is niet waar, gaat ook hier om chemische kunstmest zoals kas, de gedolven meststoffen zijn wel toegestaan
newholland6640
@Braboboer

Ja dat mag, maar dan mag je niet je eigen bio mest afvoeren
newholland6640
@Braboboer

Ja dat mag, maar dan mag je niet je eigen bio mest afvoeren
Braboboer
@newholland6640

Dat mocht dus wel tot 2020
+1
newholland6640
@Braboboer

Gefeliciteerd
Braboboer
cjw73
@Braboboer toen zijn de regels aangescherpt. Sindsdien mogen ze ook alleen gangbare mest ontvangen van bedrijven die weiden. Mijn buurman nam voorheen altijd van mij af, maar dat mag ook niet meer.
+1
bio boer
@cjw73 die regel is er al best lang jaar of 10
Bij de controle merken ze ook niet altijd alles op
bio boer
@Braboboer ja onder voorwaarde dat vee weidegang heeft van de leverancier en ik dacht max 30% als je zelf bio mest afvoert mag je geen reguliere aanvoeren
Huppel
@bio boer hier in Bretagne mogen bio bedrijven gangbare varkensmest aanvoeren ( als dat te vinden is) onder de voorwaarde dat het aanleveren de bedrijf niet te groot is. Voor krachtvoer en andere voedermiddelen geldt als aanvullende eis van de fabriek dat alles van binnenlandse afkomst moet zijn. Ook is er een eis mbt minimum aandeel ruwvoer wat vervolgens uit de directe omgeving moet komen
bio boer
@Huppel dat wordt dan ook weer lastig hier alleen van graas vee dat weidegang heeft
Marry
@Braboboer waarom zou een boer dst doen,? Heb je daar bewijzen van,?
+3
Braboboer
@Marry

Ik hoef niets te bewijzen, heb het zelf gezien of je het gelooft moet je zelf weten.
Erco
@Marry ik wel. Het mag en gebeurd
Braboboer
@Erco @Marry

Sinds 2020 niet meer heb ik net gegoogled. boerderij.nl/bioboer-mag-minder-gangbare-mest-gaan…

Nog wel gangbaar aanvoeren maar niet meer doorschuiven.
+1
Erco
@Braboboer ik reageerde op dat ze gangbare mogen aanvoeren. Heb het dan over.akkerbouwers.
newholland6640
@Noorderling

Zodra het om bio gaat ineens heiliger dan de paus?
+3
Noorderling
@newholland6640
Mij past 10cent extra melkgeld ook wel.
Bio die kunstmest strooien of in de rij doen met mais, gangbaar stro en mest aanvoeren, wie zegt dat krachtvoer zuivere koffie is?
Daarin mag wel een beetje controle en handhaving zijn.

Nu bio die percelen met Phytophthora opeens spuiten om een misoogst te voorkomen en meeliften op een goede gangbare prijs, 2jaar luzerne en weer terug gaan. Twee walletjes, vind het een beetje goedkoop en ondermijnt je eigen profilering in de markt. Wat is zon stempel dan nog waard ten opzichte van gangbaar?
Dan snap ik ook wel waarom er zoveel de gangbare afzet in moet.
newholland6640
@Noorderling

Voorop gesteld vind ik dat elke (bio) boer zich aan de regels dient te houden.

Als het bio allemaal zo makkelijk is waarom ga je dan zelf geen bio melk leveren?
Noorderling
@newholland6640
Zou mezelf graag in de spiegel aankijken, en dan wordt het niet heel makkelijk.
Helemaal als je ook meest regionaal krachtvoer wilt gaan voeren, dat dat leunt op Oekraïne vind ik ook bijzonder dat dat kan en geaccepteerd is.

Maar goed, mij is het de meerprijs en minder flexibiliteit voorlopig nog niet waard.
Als grootste obstakel zie ik de schimmel bestrijding en economie bij het weinig creëren van echt een harde duidelijk lijn zonder selectieve compromissen.
+1
newholland6640
@Noorderling

En creatief GO is niet erg?
Het is mij allemaal prima hoor.
maar je kunt ook gewoon omschakelen naar bio en geen gangbare mest en stro aanvoeren.
Het is niet verboden om roomser te zijn dan de skal voorschrijft.

maar de aap komt uit de mauw, bio vind je toch nog niet zo makkelijk als dat je het deed voorkomen. Maar dan ook niet meer zeuren.
+1
Noorderling
@newholland6640
Waarom niet, het een ondermijnt het ander, door jezelf te profileren zonder daarin consequent te zijn heeft dat op korte termijn effect op gangbaar en op de lange termijn komt die boomerang wel terug. Mij ook prima, maar wel de prijs beuren en over de lijntjes kleuren heb ik wat minder mee.
Dat is juist het tegenovergestelde van strenger dan Skal zijn.
newholland6640
@Noorderling

Wat is over de lijntjes kleuren dan? Jij had het over gangbare mest aanvoeren en stro. Dat mag gewoon van de skal onder bepaalde voorwaarden.
Dat het niet ideaal is ben ik met je eens.
+2
Noorderling
@newholland6640
Het doet bio akkerbouw tekort, die kunnen zo geen saldo maken met rustgewassen en moet het maar uit Oekraïne komen, dat bedoel ik met elkaar tekort doen.

Een bepaald aandeel gangbare mest toestaan drukt de vraag van bio mest behoorlijk. Wat omgerekend misschien wel een cent per kilo melk of per ei aan opbrengsten scheelt voor de veehouder. En die balans is scheef en wordt enkel schever. Het creëert geen vraag en daarmee elkaars potentie gemist wordt.

Lijntjes?
Kunstmest, voer en balen slepen.
Met facturen en bonnen controleren pak je niemand. Dat weer iedereen wel hoe dat spel werkt. Net als kunstmest in de grensstreek bij gangbaar of een rondje om de kerk bij de buren met dierlijke mest. dan helpt geen een regel.
newholland6640
@Noorderling

Ja doet akkerbouw te kort, maar dat is gangbaar net zo. dus ik snap de verschillen niet zo.

Verder ben ik het wel met je eens dat het elkaar niet versterkt. Maar daar kun je een individuele bioboer niet op aankijken.
Noorderling
@newholland6640
Met een beetje lef spreek je het samen af. Maar goed, afspraken sectoraal is overal verdriet. Dat is niks nieuws.

Hoe doet gangbaar akkerbouw tekort?
newholland6640
@Noorderling

dat ben ik met je eens. en de melkveehouderij is daar het extreme voorbeeld van. Pluimvee lukt dat over het algemeen iets beter.

Gangbaar kun je ook overal grondstoffen vandaan halen, wat ook een drukkend effect heeft op prijzen voor gangbare akkerbouwers
+1
Realisme
@newholland6640 precies, als gangbaar goedkopere grondstoffen in zuid Amerika vind laten ze de Nederlandse grondstoffen ook links liggen totdat die in prijs gezakt zijn.

Ben het er mee eens dat het allemaal geen ideale situatie is maar op dit moment scheelt het wel wat mest op de mestmarkt.
bio boer
@Noorderling grond mag pas weer bio omschakelen na 5 jaar om gangbare teelt verhuur te verkomen die het perceel even schoon spuit
+1
Noorderling
@bio boer
5jaar gangbaar en dan omschakelt traject in of 5e jaar weer bio?

Zouden 4jaar uien, lelies en nog een keer aardappelen geen gek saldo opleveren, 2jaar luzerne wat qua saldo misschien gelijkwaardig is aan een ander rustgewas en is er nog geen financiële aderlating.

Zit hier ook een knuppel vlakbij, zat vorig jaar al flink wat boeren kwaad te maken door Phytophthora te vermeerderen. Staat voor tonnen dan wel miljoenen hoogwaardig pootgoed om zo iemand heen, en die doet maar wat laconiek. Lekker makkelijk, maar klappen en branden ho maar.
bio boer
@Noorderling 5 jaar regulier 2 jaar omschakelen dus 8e jaar pas weer bio oogst
bio boer
@Noorderling niemand houdt je tegen om die 10 cent te pakken

De handhaving doet wel zijn best
Er is meer handhaving bio dan de nvwa doet
+1
Hans van Bergen
@Noorderling 15 x per jaar onverwachte skal controle. dan nog qlip dan nog nvwa. Dus. Hoeveel controle wil je hebben? aan werken komje nie meer toe
JDeelen
Aanvoer Bio varkensmest gratis uitgereden
newholland6640
Om op je vraag terug te komen. Euro of 5 toe betalen.
Cowboy3
@newholland6640 Vorig jaar kreeg een bioboer hier een euro toe per kg/N
newholland6640
@Cowboy3

In het seizoen of opslag?
Cowboy3
@newholland6640 Geladen in de lente en op een ander nummer (gangbaar) liet hij toen aanvoeren.
crvfan
@Cowboy3 bedankt namens de SKAL. We gaan dit natrekken
bio boer
@Cowboy3 je mag geen bio mest afvoeren naar regulier is verplicht om bio mest naar bio boer af te voeren
+1
v/d molen
Als je bovengronds uitrijd mag je geen mest aanvoeren toch
newholland6640
v/d molen
Ik heb trouwens nog wel ongeveer 150 m3 bio drijfmest dat ik moet afvoeren
arie.j
Prijzen mest staat er boven dit Topic
Daar lees ik bij de reacties eigenlijk niets van
Toch wel benieuwd wat onder de huidige omstandigheden afvoeren kost en aanvoer brengt
labella
@arie.j afvoeren hoor ik hier nu 25 tot 30 euro/ ton rundveedrijfmest
Johannushoeve cv
@labella vanochtend was de vee handelbaar hier die zijn dat een boer in Brabant was gestopt en zijn land had verkocht . Maar vergeet zijn putten eerst leeg te rijden . Hij nog 5000 kub moet afvoer voor 42.50 euro .
Cowboy3
@Johannushoeve cv Kan die handelaar het wel heel spannend vertellen, geeft hij in verhouding ook zo'n grote getallen anders was hij hier al heel snel klaar. 😊
Johannushoeve cv
@Cowboy3 als je om deze tijd moet afvoeren dan geloof ik het wel . Zeker als je op korte termijn het moet afvoeren.
+2
Cowboy3
@Johannushoeve cv Afgelopen woensdag en donderdag hebben ze hier (NO Brabant)8 vrachten geladen en @labella zit er met het laagste getal heel kort bij.
Als je gestopt bent hoef je niets meer af te voeren als je nog grond en put houdt.
+2
Koeien boertje
@Johannushoeve cv dan had ik het wel een paar jaar laten zitten.
Controle krijgt ie toch niet meer als ie gestopt is
Noorderling
@Koeien boertje
Helaas, hier ook kvk en brs geschrapt, het vriendelijk verzoek alles netjes aan te leveren en anders wordt er een last onder dwangsom opgelegd. Kun je overal 0 invullen, als je dit jaar geen grond hebt en met de aanvullende gegevens nog een flinke bult mest, dan zou dat zomaar een automatische attentie op kunnen leveren, de vraag is alleen of ze ict nu wel of niet op orde hebben.
bio boer
@Noorderling hebben al 2x bedrijf over gekocht met volle mest opslag zonder daar ook maar iets voor geregeld werd wij begonnen daar gewoon opnieuw
Weidezicht
@bio boer in marum wordt vaak 6 gegooid.
Weidezicht
@Noorderling ook gestopt/verkocht?
+1
Puddingboer
Agrifirm mestplace staat ook aanbod en vraag plus prijzen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , voeren , drijfmest , rundvee en overijssel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
76
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
3.884