Illustratie van: Fendttrisixfan

Boeren moeten uit de crisisstand om voedselproductie bestand te maken tegen weersextremen

Een langetermijnvisie en risicomanagement moeten de Nederlandse voedselproductie weerbaarder maken tegen weersextremen. Boeren voelen nog verrassend weinig urgentie om in actie te komen. Onduidelijk overheidsbeleid versterkt hun dralen. Dat zegt Gerry Kouwenhouven, associate lector en onderzoeker aan de Hogeschool Inholland in Delft.

Deel dit topic

Reacties

+2
Frederika
Eerst maar eens een fatsoenlijk verdienmodel dan zien we weleens weer
de hoef
Quote Reactie van @Frederika:
fatsoenlijk verdienmodel

ga je klagen
+2
Tinus78
Mooie reactie van Rene de Jong op het eerste artikel
+4
kanniewaarzijn
We hebben toch helemaal geen landbouw nodig?
kearl
Fijn dat ze met van die praktisch, haalbare oplossingen komen.... Binnen de huidige wetgeving is er niks mogelijk realistisch gezien, en daar buiten ook nog niet veel. En zoals gewoonlijk wordt alles weer uiterst overdreven. Hoeveel langer is bijvoorbeeld het groeiseizoen nou werkelijk geworden?
+8
weurding
Boeren moeten....... al zoveel
+4
Bekkink
Als het nat is en het waterschap maait de sloten niet ivm natuurregels, hoe moeten wij dan uit de crisis komen? Schoonmaken die sloten!!!!
Herbert
Hoe en waar moet je je aan aanpassen als we de laatste 5 jaar de meest uiterste situaties hebben. Als je je dit voorjaar had voorbereid op een droog zomer en maximaal water had vastgehouden was je daar nu ook wel van op teruggekomen... Boeren voelen geen urgentie om in actie te komen aangezien ze al redelijk ingesteld staan op de onvoorspelbaarheid van moeder natuur. Het enigste wat je daarmee kunt is de situatie accepteren en op dat moment aanpassen waar mogelijk.
+1
Jannus
Quote Reactie van @Herbert:
Boeren voelen geen urgentie om in actie te komen aangezien ze al redelijk ingesteld staan op de onvoorspelbaarheid van moeder natuur.

Daarom is kalenderlandbouw een onmogelijke opgave,iedere landbouwer weet op het benaderbare juiste moment wanneer hij kan zaaien of poten en te maaien of oogsten.

Daarom is administreren van landbouwwerkzaamheden naar de overheid toe (data)funest voor de uitvoerbaarheid van werkzaamheden omdat de natuurlijke omstandigheden zich niet in kaders laat drukken,we schatten allemaal voor onszelf het tijdstip van actie in (maaien of oogsten)
Boerma
@Herbert hoe zou het met die proef zijn waar ze op hoge zandgrond de hele winter water erop pompte zodat het in de zomer betere vocht vast hield?
+1
Nevergiveup
@Boerma heb er niets meer van vernomen hoe de proef gewerkt heeft ....

Of mischien horen we dat het geslaagd is , eind juni nog vochtige zand grond
kleine boer
@Boerma en hoe zou het zijn met de zand waar klei op is uitgereden....
+1
bio boer
@kleine boer dat beetje klei heb je geen last van hoor heeft misschien nog wel meer draagkracht als ik de filmpjes van afgelopen herfst zag leek het wel of rooien van bieten beter ging op de klei dan op zand
kleine boer
@bio boer nou wij hebben hier wel es 10cm klei door de zand gespit werd maar een vetzooi en water vasthouden tov de andere percelen eigenlijk niks beter. Was maar halve ha....
bio boer
@kleine boer wat van klei was het je heb zure kalkloze grijze blauwe knipklei prut of kalkrijke bruine klei daar zit nog wel wat verschil in kwa eigenschappen
+1
kleine boer
@bio boer Je hebt zand met en zonder bodem....
Leo,s vriend
@Boerma Dat was niet de reden voor het pompen, de reden was dat ze de grondwaterstand weer een beetje richting normaal wilden krijgen, was meer als 2 meter lager dan 20 jaar geleden, door waterwinning Vitens.
Kwam er vorige week langs, volgens mij is het goed met die percelen.
bio boer
@Herbert je moet beide doen water vasthouden maar ook afvoer capaciteit
Dus bredere greppels dikke buizen hier zijn we verplicht om 315 buis te gebruiken in een dam
Op zand zal diepe greppels/sloten wel niet meevallen zand gaat zomaar lopen denk ik
Als je diepere sloten hebt kun je diepste deel gebruiken voor water bering bovenste deel voor waterberging beetje flauw talud dan kan er hoop water in voor het land blank staat
T60401
Quote Reactie van @bio boer:
Als je diepere sloten hebt kun je diepste deel gebruiken voor water bering b

Dat is nu net het probleem. waterschap is al jaren bezig om water vast te houden dus in diepe sloten hebben ze al lang stuwen staan waardoor de sloot heel het jaar vol staat. dan heb je geen waterberging meer als het nodig is.
Kars
@T60401 waterschap de Dommel. Is daar heel goed in. Water tegen houden voor in de droge zomers.
Sukkels komen er nu pas achter dat hun beleid niet juiste is.
Inwoners en boeren uit Wintelre en Vessem waren massaal aanwezig bij vergadering en waren woest.
Paar dagen later waren opeens veel problemen van wateroverlast verdwenen in Wintelre en Vessem.
Ze hebben gewoon het water tegen gehouden.
Maar dan zou mij vraag zijn aan het waterschap , wat hebben boeren aan vasthouden water voor in de zomer, als ze in juni nog niks hebben kunnen zaaien?
Kars
@Kars juni 2016 zelfde problemen. Aardappels onder water, liep van brede waterschapsloot land op.
Waterschap de dommel deed niets.
Medewerker van de dommel woonde vlakbij, heeft na zijn werk de stuw open gezet. Binnen 10min alle problemen opgelost. Sloot zakte een meter.
En dan hebben we toen enkele jaren terug grootruilverkalings project de hilver gehad. 800 ha landbouwgrond naar natuur, waar de reusel ging meanderen en waterberging.
Dat perceel lag ongeveer tegen die waterberging aan. 🤦
Kars
@Kars juni 2022 had perceel gepoot vlakbij mij voor akkerbouw, langs waterschapssloot.
Veel regen, stonden rijen letterlijk onder het water. Stuw zat 200 m verder. Alles stond letterlijk onderwater in de buurt.
Augustus 2022, akkerbouwer ziet medewerker bij stuw, de planken eruit halen.
Waarom nu wel en toen niet, ja de subsidie is afgelopen....
+1
T60401
@Kars Het waterschap moet anticiperen op het weer en de bodem toestand. Met zulke weersomstandig heden stuwen naar beneden. Is het een paar weken droog en geeft hij droog weer aan stuwen tot de rand omhoog. Maar dan wel de weerberichten in de gaten houden geeft hij zware buien aan stuw al wat laten zaken. en niet net als nu als je donderdag avond een flinke bij krijgt dat ze maandag op hun gemak een rondje rijden om de stuwen te laten zaken. dan zijn ze te laat.
Theo61
Quote Reactie van @T60401:
Het waterschap moet anticiperen op het weer en de bodem toestand
Anticiperen op bodemtoestand ?? Hier zijn ze de veendijk aan het ophogen met de zwaarste klei die ze konden vinden. gevolg dat de waterleiding al 4 keer gebarsten is en het voorlopig blijft zakken.
bio boer
@T60401 hier hanteren ze 80/120 cm drooglegging onder maaiveld als water peil om woningen heen staat vaak weer wat hoger water peil tegen paalrot
In de akkerbouw regio vaak nog wat dieper

Dus de stuwen op 70 cm onder maaiveld en de sloot 150 diep dan heb je water buffer de eerste 80 cm en water berging de bovenste 70 cm dat loopt op aan hoeveelheid om de sloot boven in breder is op de zandgrond zie je vooral hele smal greppels waar waar je overheen kunt springen als ze die dubbel zo breed maakt heb je meer berging en meer buffer alleen je raakt ook beteelt bare oppervlakte kwijt als we hier sloot dempen moeten we de zelfde oppervlakte bij graven elders
Sloot bij ons is vaak 3 of 4 meter beed
En tocht hoofdsloot 5 of 6 meter daar past stuk meer water dan zijn de aantal sloten ook nog veel meer
Kars
@bio boer warerschapsloten zijn hier gewoon 3 meter van talud tot talud. Mja zolang ze stuw erin plaatsen en alles tegenhouden heb je niks aan die grote sloot. Wateroverlast is meer problemen van waterschap die water tegenhoudt dan de grond en sloten die het gewoon aan kunnen.
bio boer
@Kars loopt wel over de stuw heen toch een waterschap sloot is hier vaak al 6 of 8 meter
Kars
@bio boer loopt niet over stuw heen. Die stuwen zijn bovenkant sloot. Dat noemen we hier een kanaal 8 meter. Wij zitten hier 10/12 meter boven NAP!!!!
bio boer
@Kars als je soms water van groot gebied moet afvoer heb je wel capaciteit nodig

Een stuw hoort toch water vast te houden tot de sloot 3/4 vol is dan moet het weglopen
bio boer
@bio boer ik heb wel 20 stuwen of peilscheidende duikers in het land heb ze even ge telt op de kaart die je online kun inzien bij waterschap het mag wat kosten 😁
T60401
Quote Reactie van @bio boer:
ze 80/120 cm drooglegging onder maaivel

wees er maar blij mee hier zijn ze ook aan het donderen met de waterpeilen. Als je dan gaat klagen over wateroverlast krijg je als antwoord zolang het er niet op loopt is er geen wateroverlast.
+1
Herbert
@T60401 momenteel maakt het ook niet veel uit hoe hoog het waterpeil staat. Er komt structureel wel zoveel van boven dat de toplaag toch verzadigd blijft. De sloten staan hier wel ruim een meter onder maaiveld, maar zoals gister een paar mm regen en het sopt direct weer op het grasland.
bio boer
@Herbert dat klopt als kurk droog is helpt het ook niet dat de sloot tot aan de rand vol zit
T60401
@Herbert ja en nee. de grond zit inderdaad helemaal vol ieder beetje er bij is te veel. Maar of het grondwater nu op 10 cm onder maaiveld staat of een halve meter maakt wel degelijk verschil. Als de sloten tot de rand vol staan zal het grondwater in een natte periode nooit 50 cm onder maaiveld staan.
+1
JohnDeere7serie
Het enigste waardoor we in crisisstand komen is de oplegde kalenderlandbouw. De afschaffing van zaai- rooi- scheur- en uitrij datums zou een stuk rust geven waardoor we meer tijd zouden hebben om de juiste bewerkingen op het juiste tijdstip uit te voeren. Moeder natuur kijkt namelijk niet op de kalender. En voor boeren die hier tegen zijn: jullie mogen je nog steeds verplicht houden aan alle opgelegde datums.
+5
Weidezicht
Wat een bult blablabla. Ik lees verder weinig oplossingen. Heeft iemand nummer van deze dame? Ik wel ff vragen wat de oplossing is om ergens in de komende weken een 15 ha hooi te maken. Zij heeft er jaren voor gestudeerd dusssss...
matt
@Weidezicht dat boeren : moeten: dat irriteert me mateloos
En dan zo,n zeververhaal 😖

De omgeving waarin agrarische ondernemers opereren, verandert steeds sneller en wordt onvoorspelbaarder. Dat vraagt wendbaarheid en veerkracht, en vroegtijdig doorzien en analyseren van de veranderingen. Het doel is om niet alleen te reageren op problemen zodra ze zich voordoen, maar om vooruit te plannen en strategieën te ontwikkelen. Zo worden boerenbedrijven, ketens, gebieden en uiteindelijk de nationale voedselproductie als geheel sterker en weerbaarder. Voor de sector opent het nieuwe economische, sociale en ecologische mogelijkheden voor duurzame groei en innovatie.
+3
Weidezicht
@matt dat zijn een enorme hoeveelheid nietszeggende woorden in 1 alinea. Och och, ze doet net alsof er nu al jaren voedseltekorten zijn in NL ofzo.
+2
Kars
@Weidezicht voedsel tekorten komen eerder door politiek ingrijpen dan weersextremen.
Kijk naar Sri Lanka bv. Volledig in 1 jaar omschakelen biologisch.
+1
Huppel
@Weidezicht De functie lector zit ingeschaald tussen de 6500 tot bijna 8500 bruto per maand excl 13e maand en 8% vakantietoeslag
kanniewaarzijn
@cs-agrar Het ontbreekt ze in ieder geval niet aan fantasie.
de jonge
Uit ons eigen onderzoek blijkt tevens dat ondernemers nog te weinig urgentie voelen. Veel agrariërs verwachten dat de overheid de lead neemt. joh.... wat een conclusie, zou het misschien kunnen komen doordat als je zelf ""de lead"" neemt dat dat vaak ongenadig wordt afgestraft door de overheid? en dat de problemen grotendeels door de overheid zelf te danken zijn? denk alleen maar aan die onzinnige kalenderlandbouw... Krijgt zo iemand ook nog loon??
+3
Gerry Kouwenhouven gaat zelf eerst maar eens met z,n poten in de klei staan,weer zo,n bet weter van achter z,n bureau vandaan die ons gaat vertellen wat we moeten doen, 1 tip voor Gerry ,de natuur gaat z,n eigen gang en daar verander je niets aan(gelukkig).DUS AFSCHAFFEN DIE KALENDER LANDBOUW ambtenaartje.
de jonge
Als je je dan hierin eens wat verdiept. komen we dan ook tot de conclusie dat we met zijn allen keihard gepakt worden of blijven we geloven dat de wereld niet mag veranderen...geologievannederland.nl/tijd/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's onduidelijk , voedselproductie , risicomanagement en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
3.005