Overheid.nl | Consultatie Wijziging Meststoffenwet

De vertrekkende minister van LNV Piet Adema wil de achter te laten puinhoop nog groter maken door de verhoging van de afroming van fosfaatrechten bij handel buiten familieverband.

SSC heeft een reactie verzonden op de internetconsultatie welke slechts 2 weken open staat en morgen sluit.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

+2
hans-hans
Goede brief , ik ben er mee eens (met de brief)
+6
John Spithoven
Super gedaan JC!
+3
de jonge
Dank je stikstofclaim, toevallig zei ik laatst nog aan tafel, ze hebben het in de meda zo druk met die ali b, wat zal de politiek achter de schermen aan het uitvreten zijn om bepaalde wetten nog snel door te drukken of te veranderen... dit is er blijkbaar 1 van
+4
kanniewaarzijn
Wat zijn het toch een smeerlappen!
+1
John Spithoven
Ik zal hieronder het gehele verhaal en de gevolgen duidelijk maken.

Als eerste de nieuwe sector plafonds. Bij overschrijding van de productie dwingt de meststoffen wet de minister in te grijpen via generieke korting. Welke minister er ook zit, namens Rutte 4 of Schoof1. Alleen een kamer
meerderheid kan dit weer terug draaien. (een utopie)

Zoals van de week al bleek staat in artikel 4.2 van de Derogatiebeschikking omschreven dat de nationale plafonds aangepast worden met een verwijzing naar het addendum. Daar staat omschreven dat de plafonds aangepast moeten worden overeenkomstig de deelname LBV en LBV+, niet generiek of via een afroming.

(klik om te vergroten)

+1
John Spithoven
@John Spithoven Voor de melkveehouderij gaat het sector plafond van 84.9 naar 65.9 miljoen kg fosfaat. De mestproductie was in 2023 74.2 miljoen kg fosfaat en eerste kwartaal 2024 76.6 miljoen kg.

Gaat deze ontwikkeling door dan is het doelgat 10.7 miljoen kg fosfaat.
+1
John Spithoven
@John Spithoven Hoe hoog het saldo van de LBV (plus) voor de sector wordt is nog niet bekend.
In de screenshot is te zien dat tot nu toe 389 melkveebedrijven zich hebben aangemeld. Ik schat in dat hier 2 miljoen kg fosfaat mee gemoeid is.
Nieuw doelgat 8.7 miljoen kg.

(klik om te vergroten)

+1
John Spithoven
@John Spithoven De minister wil de meststoffen wet aanpassen door de afroming buiten familie te verhogen van 10 naar 30 % .

In de memorie van toelichting bij deze consultatie staat het volgende (zie screenshot) over de te verwachten totale hoeveelheid fosfaat door afroming. 3.6 miljoen kg. Nieuw doelgat wordt 5.1 miljoen kg fosfaat.

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@John Spithoven Dus om uitvoering te geven aan deze wetswijziging die nu met deze Internet consultatie ter inzage ligt blijft er een doelgat over van 5.1 miljoen kg fosfaat.

In 2017 was het doelgat 4.5 miljoen kg fosfaat.
Toen was 21 miljoen kg fosfaat van de productie grondgebonden. Dat zal nu meer zijn. Ik schat in dat de helft van de 65.9 miljoen kg fosfaat grondgebonden is.

Dus rond de 33 miljoen kg fosfaat productie kan 5.1 miljoen kg fosfaat an korting verwachten. Zie screenshot, uit de memorie van toelichting.

(klik om te vergroten)

+1
John Spithoven
@John Spithoven Dus de niet grondgebonden bedrijven kunnen in 2025 een korting in het vooruitzicht worden gesteld van zeker 16 % en waarschijnlijk meer omdat door deze hoge korting er ook een aantal grondgebonden worden bij korting minder dan 16%.
+6
John Spithoven
@John Spithoven Dus kabinet Rutte 4 regeert over zijn graf. Adema duwt dit er effe door met een veel te korte consultatie van 2.5 week terwijl het wettelijke termijn 4 weken is.
En Adema laat het nieuwe kabinet met de nieuwe minister het oplossen!!!!
John Spithoven
@John Spithoven En....de minister handelt met dit handelen in strijd met het Verdrag van Aarhus. De rechten zijn ooit beschikt en kunnen alleen maar ingetrokken worden met een intrekking van een gedeelte van een beschikking en niet met een wet. Daarnaast is hier negatieve staatsteun in het geding, door met afromen een disproportionele last bij een stoppen neer te leggen of bij een bepaalde groep van de veehouderij.
+3
RaHeados
@John Spithoven
Quote:
Adema duwt dit er effe door met een veel te korte consultatie van 2.5 week terwijl het wettelijke termijn 4 weken is.

Kan hier niet iets mee dat het ongeldig wordt verklaard doordat ze de wetelijke termijnen niet gebruiken en het te snel door duwen?
+4
Hooibaaltje
@John Spithoven wat een verrekt akelig ventje die Adema. Welke agende zit hier achter om dit er maar weer even door te drukken?
+1
JDeelen
@John Spithoven
Anticiperen kun je leren.
Ook over 2024 kan na overschrijding van het plafond een korting volgen voor niet grondgebonden bedrijven op basis van plaatsingsruimte.
Als je nu minder vee houdt dan plaatsingsruimte volgt geen korting. Evenzo in 2025.
Ook door nu al de te verwachten generieke korting op fosfaatrechten of dierrechten te kopen kun je 30 % afroming ontwijken .
bio boer
@JDeelen de 30% is voor de verkopers
+1
hans-hans
@JDeelen de overheid kan ook 3 of 4 miljoen kilo kopen als ze dat willen
wat maakt hun die paar euro wat uit
bio boer
@John Spithoven niet grondgebonden bedrijven wordt daar genoemd als bedrijven die de mest niet zelf kunnen plaatsen dat zijn er veel meer dan alleen op fosfaat plaatsing ruimte
Jean-PierreK
@John Spithoven , dat is ook grofweg hoe ik het inschat.

Wat kun je doen om korting te ontlopen? Zorgen dat fosfaatproductie in balans komt met plaatsing. Vraag is hoe fosfaarproductie berekend wordt: rechten, forfaitair of bex? Vermoedelijk rechten of forfaitair. Bex vindt overheid lastig om te controleren. Als het niet op basis van rechten maar op basis van productie zou zijn, kan het wellicht interessant zijn om twee jaar niet alle fosfaatrechten te benutten.

Plaatsingsruimte kan door meer grond in gecombineerde opgave. En/of door bouwland om te zetten in grasland. Grasland heeft immers een hogere norm.
Spuit11
@Jean-PierreK
Quote:
Plaatsingsruimte kan door meer grond in gecombineerde opgave.

Ooh... Dan valt het mee..
familie pelle
@Jean-PierreK
Quote:
. Bex vindt overheid lastig om te controleren.

Bij bex wordt de korting voor sommigen nog hoger, dit omdat op basis van fosfaat via bex meer bedrijven geen korting krijgen.
+2
Jean-PierreK
@familie pelle , gezien het bericht van LTO willen andere sectoren niet gekort worden, dus zal mogelijk nog meer bij melkvee gekort worden. Kortom iedere melkveehouder zal tot fosfaatplaatsing gekort worden en nog zal het niet genoeg zijn voor totale plafond, verwacht ik.
Twentsch Land
Het is voor mij nog wel de vraag of grondgebonden niet gekort zal worden, als alleen niet grondgebonden gekort gaat worden zal dat voor de niet grondgebonden boeren wel een enorme mep zijn die een flink deel niet zal kunnen dragen.

@Jean-PierreK
hans-hans
@Jean-PierreK melkveehouderij wil ook niet gekort worden lijkt mij
Jean-PierreK
@hans-hans willen niet idd. Maar volgens LTO wordt 10% verlaging plafond wel geaccepteerd (onder voorwaarden).

(klik om te vergroten)

+3
overstekend wild
@Jean-PierreK wat heeft Lto te zeggen, van wie hebben zei het mandaat om voor de melkveehouderij te spreken
cornelissen
[quote="@overstekend wild" p="2280988"]wat heeft Lto te zeggen, van wie hebben zei het mandaat om voor de melkveehouderij te spreken

Nu denk ik ,dat verschillende ingewijden bij de lto toch iets minder last hebben van dit fosfaatrechtenstelsel.
pieta
@cornelissen Jij bent zo ongeveer de enige die er nog steeds last van heeft. Ze zijn voor een habbekrats te koop. Sla je slag en stop met zeuren.
+1
hans1980
@Jean-PierreK melkveehouderij kan toch niet alle lasten dragen laat eerst de varkenshouderij grondgebonden worden
Jean-PierreK
@hans1980 varkens en pluimveehouderij vinden dat zij geen mestprobleem hebben.
+2
Noorderling
@Jean-PierreK
Ik vind dat ik ook geen mestprobleem heb, mooi dat ik mijzelf ook kan uitsluiten van korting.
cornelissen
@Noorderling Zullen we niet inzetten op geheel afschaffen van het fosfaatrechtenstelsel
+1
bio boer
@cornelissen nee waarom
+2
Noorderling
Quote Reactie van @Jean-PierreK:
Bex vindt overheid lastig om te controleren.

Deed met toekenning fosfaatrechten mee aan de BEP, dat scheelde een slok op een borrel aan afroming.
Maar vanzelf ging het niet, ondanks dat alles al aangeleverd was kon er een hele papierwinkel die kant op.

Rekende overigens met 5% extra P productie en had een klein voordeel op stikstof. Leverde netto meer ruimte op, kreeg daar helaas niks voor.
Het is niet dat het niet kan, vanzelf gaat het allesbehalve.
Of je met de bex ook zo mocht aantonen of je grondgebonden was weet ik zo niet, kunnen beter maar stoppen met dergelijke dwalingen, helpt netto niemand. Door al die paniekzaaierij in den haag stellen mensen die willen stoppen keuzes uit en moeten er rigoureuzere maatregelen genomen worden, ook dat helpt niemand.
Laat alles maar los en dan is er zo weer een balans, koeien houden om je vergunning vol te houden en referentiekoorts is het laatste wat ons allen helpt.
familie pelle
@John Spithoven
Quote:
. Alleen een kamer meerderheid kan dit weer terug draaien.

Waarom niet?
+1
familie pelle
@John Spithoven jij stelt zelf dat een Kamermeerderheid dit terug kan draaien maar noemt het een utopie. Waarom is dit een utopie aangezien er nu een meerderheid is om dit terug te draaien?
overstekend wild
@familie pelle hoe zeker ben jij dat het paard blijft lopen, als het überhaupt al op de baan komt
John Spithoven
@familie pelle
Vervolg traject is nu wederom langs beide kamers
Tweede Kamer stemt in, door motie Holman en de meerderheid.

En eerste Kamer is men afhankelijk van de steun SGP, 50plus en JA12 .

Vvd, PVV en BBB stemmen in de eerste Kamer zo ie zo tegen, verwacht ik.

En daarna eventuele rechtsgang
bio boer
@John Spithoven en als eu voet bij stuk houdt en die 10% daling nationaal plafond gaat afdwingen gaat nog meer pijn doen door meer generiek korten hoe minder hoe beter toch
+1
familie pelle
@John Spithoven
Quote:
. En daarna eventuele rechtsgang

Mijn inschatting is dat het zover niet komt.
+1
bio boer
Liever uitkoop en afromen dan generiek korten wat mij betreft
+1
John Spithoven
@bio boer dan heb je niet goed gelezen.

Ik heb het na elke maatregel over een nieuw overblijvend doelgat

Na de LBV plus, LBV, en afroming blijft er voor de niet grondgebonden bedrijven nog een niet te nemen hobbel over.
bio boer
@John Spithoven daarom hoe meer we afromen en uitkopen hoe lager generieke korting
cornelissen
Quote Reactie van @bio boer:
en afromen

Lees mijn reactie maar even op de internetconsultatie. (16 juni 21.19 ) Jij hebt het goed met mij voor.
+1
pieta
@cornelissen Jij hebt inmiddels toch zeker de P-rechten die je nodig hebt gekocht? Ik denk dat ik ook nog even reageer.
Weidezicht
@cornelissen gelezen.
bio boer
@cornelissen dus bij leas een uitzondering?
Bij pluimvee gaat dat ook nog al wat inpekt hebben vele bedrijven leasen daar alle benodigde rechten om dat het al jaren weinig kost en ze zouden misschien vervallen
bio boer
@bio boer de Nederlandse vakbond pluimvee pleit er ook al voor

(klik om te vergroten)

pieta
@bio boer Dat leasen bij P-rechten melkvee moest net zo vrij worden als bij kippen en varkens. Dat wil ik al jaren.
pieta
Quote Reactie van @bio boer:
nog al wat inpekt

Het woord "inpekt" stond ook bij Cornelissen in zijn reactie. Is dat Fries?
hans-hans
@pieta o jij hebt het al gezien , was ik de tweede die het opviel?
Farma_boerke
@bio boer Ook bij jaarlijkse lease wil men 30% korten, echter wel slechts 1 maal (niet heen & terug lease). Over de afromingsvrije 100kg lease melden ze niets.

bedrijfsmatig leasen gaat dus ook een duur geintje worden.
Dit gaat direct in na plaatsing Staatscourant, let maar op.
pieta
@Farma_boerke Iets wat goed en wel aan de 50 euro per kg koop heeft gestaan ga je toch niet leasen? Ik ben overigens voorstander van vrij leasen, geen korting daarop.
Farma_boerke
@pieta er zijn er ook die via lease extra melken. Als de bank niet meewerkt heb je al moeite genoeg met die 50euro/kg fosfaat. 30% korting is dan veel.
Over de vrije 100kg melden ze niets in de wijziging (bijsturing eind van het jaar, ivm klassegrens).
pieta
@Farma_boerke Ze kunnen wel 30 euro voor de lease betalen maar geen 50 voor koop?
+1
Noorderling
@pieta
waardedaling afgelopen 3 jaar is meer dan dat je kon afschrijven of lease gekost heeft.
Met dat de uitgaven ver voor de afschrijving uitgaat, leg je met lease de kosten en uitgaven straks naast elkaar en bespaard het op korte termijn meer belasting betalen. Die paar duizend extra kosten kunnen je net uit de hoogste schijf blijven kan interessant zijn.

Ook wel geleasd en 0% benutbaar gekocht tegelijkertijd. Was even duur en fiscaal interessanter aan het einde van het jaar, omdat je dan nog maar 1/12 mag afschrijven in plaats van januari kopen volledig.

Of die waardedaling nu nog harder gaat dan leasen kost is natuurlijk de vraag, absoluut kan die nu minder dalen en die 30% legt wel een stevige bodem in de markt omdat flexibiliteit vies geld gaat kosten.
Nu 35euro extra betalen kun je ook wel ergens anders benutten waar het rendeert en waarde behoudt. Lucht blijft lucht.
bio boer
@Farma_boerke hoe lang gaan ze die 30% vasthouden? Staat er niet bij denk
Als je koopleas of lange leas hebt is de afroming 2x 1 jaar heen en later 1x terug dus met 6 jaar contract is het 10% per jaar
+1
Farma_boerke
@bio boer Ze gaan door met korting zolang ze nodig achten
bio boer
@cornelissen meerjarige leas constructie kom weer om de hoek kijken
hans-hans
Quote Reactie van @cornelissen:
internetconsultatie

ik had het gelezen
zat een woord foutje in dacht ik
inpekt moet vast impact zijn
hans-hans
Verder een hele goeie onderbouwing van jou standpunt , en ook goed geschreven
John Spithoven
Iedereen boven de 2 gve/koe per ha is de Sjaak voor een forse korting/krimp, en dat na de verrekening/aftrek van de opkoop en de afroming.
Twentsch Land
Nog niet lang geleden schreef je hier op prikkebord dat generiek korten niet kon....

En zo zie je maar weer.

@John Spithoven
John Spithoven
@Twentsch Land En dat ben ik nog steeds van mening. Maar dat zal wel bij de rechter uitgevochten moeten worden. Maar er zit een grote mate van disproportionaliteit in. In de afroming, in het opleggen van maatregelen bij de melkvee, varkens en pluimveehouderij en niet bij sector overige zoals de kalverhouderij. En dat allemaal om art 4,2 uit de derogatiebeschikking uit te voeren(ook nog onjuist) waar alleen beschreven staat totale nationale plafonds corrigeren....
hans1980
@John Spithoven hoeveel moeten geitenhouders dan worden gekort?
+1
bio boer
@hans1980 die kunnen niet gekort worden dus zijn vrij gewaard net als eenden kalveren vleesvee op de kalveren na code 101/102
Schapen en ook geiten
Twentsch Land
Je zult wel gelijk hebben.

Maar ik denk dat ze het gewoon gaan doen en zien wel of en wat er van komt vele jaren later.....alles kan dan weer anders zijn.

@John Spithoven
bio boer
@John Spithoven gelukkig hebben zich veel pluimvee houders zich gemeld met beetje geluk draagt dat al genoeg bij voor aandeel pluimvee als dat nog meer dan pluimvee aandeel dan scheelt dat weer bij het melkvee

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@bio boer Lees de consultatie.

Het gaat in artikel 18a om het vaststellen van de sectorale plafonds. Pluimvee heeft niks met een doelgat voor melkvee te maken na deze wetswijziging. Er zitten schotten tussen de sectoren.
bio boer
@John Spithoven wat als de op koop pluimvee meer oplevert dan de 10% reductie?
Weidezicht
@bio boer bedankt en de mazzel zeggen ze dan in den haag.
bio boer
@John Spithoven deze kwam ik ook nog tegen in de documenten

(klik om te vergroten)

Farma_boerke
@John Spithoven fosfaatrechten zijn ingevoerd om derogatie te behouden, dat is niet gelukt. Voordat men wat anders invoert nog even de zaak frustreren en belemmeren en nog een paar bedrijven over de kling jagen. Hierna omzetting dierrechten gebonden aan landoppervlak?

Ook opvallend, dit gaat per direct (na publicatie) in, dat is ook marktverstoring door overheid.
Hier zit een grote portie onbehoorlijk bestuur, bijna alle principes worden geschonden.
overstekend wild
@Farma_boerke ga jij de straat op?
+5
Weidezicht

(klik om te vergroten)

Tja, of deze reactie hout snijdt weet ik niet, maar elke reactie telt hopelijk.
Weidezicht
@John Spithoven oei oei ik heb in mijn reactie verwezen naar de brief van stikstofclaim, maar hebben die wel als stikstofclaim gereageerd op deze consultatie?
+1
John Spithoven
@Weidezicht Zover ik het weet (maar zit niet in bestuur) is deze rechtsstreek via het secretariaat aan LNV gestuurd.
jan-cees
@Weidezicht staat bij Dronten in consultatie
hans-hans
Reactie van lto was er ook bij
internetconsultatie.nl/productierechten/reactie/…

ik heb een stukje ervan gelezen
+1
cornelissen
@hans-hans Ik heb het stukje ook gelezen. Lto heeft weinig moeite met een afromingspercentage van 30% voor fosfaatrechten. Dit ademt de geest ,dat het hun kennelijk weinig raakt , zitten bij de lto de leden kennelijk ruim in de rechten. Voorkennis hadden ingewijden (ook bij de nmv) wel bij de invoering van het rechtenstelsel.
Ik zou mij als lto ingewijde sterk vernacheld voelen ,daar bij de invoering van de fosfaatrechten ( zelf aangevraagd door lto) de stellige indruk is gewekt dat de verlengingen van de derogatie verzekerd is.
Kennelijk durft men het niet aan gewoon te pleiten voor afschaffing van het fosfaatrechtensysteem, daar de reden van invoering vervallen is. En men wist alles zo goed . (waarschijnlijk loopt K.Romijn nog met het lintje rond ,naar verluidt aangevraagd door zlto leden.)
hans-hans
@cornelissen ze waren gelukkig wel tegen deze wet of hoe ze het noemen

Ik zie zelf het lto een beetje als cda
+3
labella
Quote Reactie van @hans-hans:
zie zelf het lto een beetje als cda

Een beetje gesputter voor de buhne dus
+2
Noorderling
Wat is eigenlijk de waarde van een consultatie?
Hobbeltje en flikkeren het nog onder in de la of is er iemand die toeziet op behandeling en wanneer is er een moment dat er iets mee moet gebeuren?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's piet , handel , lnv , overheid , meststoffenwet , fosfaatrechten en piet adema geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
85
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
7.048