Zelfstandigen verplicht verzekerd tegen ziekte: dit zijn de plannen

Ook wordt boer zijn gezien als zzp-er volgens ik wordt zzp-er.nl


 
Quote:
Zzp'ers moeten in de toekomst een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) afsluiten. Zelfstandigen die langdurig ziek zijn, kunnen daar na een jaar een beroep op doen. Tien vragen en antwoorden over het plan.

Deel dit topic

Reacties

grös
Quote:
Er is maar één uitzondering. Die is voor gemoedsbezwaarden. Het gaat dan om mensen die zich vanwege hun levensovertuiging niet willen verzekeren. Overigens betalen die mensen geen premie, maar wel extra belasting dus financieel ga je er niet op vooruit.

Ah ik zie nog mogelijkheden, maar hoezo belasting, RTL -retoriek?
Greetje
@grös Is ook zo als je geen zorgverzekering wilt vanwege je geloof, dan betaal je een bijdragevervangende belasting. Dus niet verzekerd, want dat wil je dan niet, maar wel betalen. Overigens mag het van mij morgen ingaan, 195 euro per maand zonder keuring redt geen enkele boer van 50.
Noorderling
@Greetje
Ligt er wel aan wat ze je uitkeren of het duur of goedkoop is.
Kun je vast geen 60uur a 30euro voor inhuren en is vast ook niet je belastbare inkomen.
Spuit11
@Noorderling Kun je mij het telefoonnummer sturen van die jonge die voor €30,- werkt en komt?
arie.j
Quote Reactie van @Greetje:
@grös Is ook zo als je geen zorgverzekering wilt vanwege je geloof, dan betaal je een bijdragevervangende belasting. Dus niet verzekerd, want dat wil je dan niet, maar wel betalen. Overigens mag het van mij morgen ingaan, 195 euro per maand zonder keuring redt geen enkele boer van 50

Is allemaal niet aan de orde als het niet echt zo met je is en op alle gebied.
En dat is al snel duidelijk bij de overheid
Als jij bv. wel zonder problemen een brandverzekering voor je boerderij hebt, of zonder protest een WA verzekering voor je auto dan kun je het al schudden.
Het is in de praktijk dan ook een erg kleine groep
En verder hoef je er niet naar te kijken.
Die verplichting voor ZZPer en boeren is op zich waarschijnlijk nog niet helemaal verkeerd
+5
Noorderling
@arie.j
Quote:
Die verplichting voor ZZPer en boeren is op zich waarschijnlijk nog niet helemaal verkeerd

Ook niet als je je schaapjes op het droge hebt?
Koeien verkopen, fosfaat, obligaties?
Zelf akkerbouwen, contract teelten, grond verhuur.
Of genoeg winst om een medewerker te betalen en zelf wat overhouden bij voldoende omvang.

Met een bord in de tuin kunnen velen zich nog druk maken hoe je het op krijgt, helemaal in een rolstoel of erger. Een aov voegt bij weinig wat toe als je echt niks meer kunt.
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
Ook niet als je je schaapjes op het droge hebt?

Dan ben je waarschijnlijk niet zo jong meer, en moet je toch serieus met ziekte en kwalen, al dan chronisch, rekening houden.
Of het voorstel voordeliger is dan als zelfstandige zich verzekeren op heden weet ik niet.
Wel dat de hele serie box3 vermogen die je noemt er niet toe doet, daar wordt geen premie over geheven
+3
Noorderling
@arie.j
Valt mee, geld kun je ook nog wel laten werken.
Paar miljoen is er dan niet zomaar door.
Bent simpelweg een bult eigen vermogen nodig omdat met huidige waarde het volledig gefinancierd simpelweg niet rond te zetten is.
Bijkomstigheid is dan altijd een veilige uitweg, voor 9/10 boeren is dit betutteling in het kwadraat.

Dat aov geld in preventie stoppen is dan misschien wel effectiever dan premie lappen.
+3
pieta
@arie.j We gaan zo ik het lees terug naar het maatmaninkomen. Dat wil zeggen dat als je een paar slechte jaren gedraaid hebt je sowieso niets krijgen zou. Daarnaast wordt er dan ook gekeken naar wat je nog verdienen kunt. Dus heb je last vd rug dan werkt je hoofd nog prima en kun je op kantoor aan de gang.

Verder zou ik graag zien dat er een vermogenstoets bij komt. Bij voldoende vermogen niet mee hoeven te doen.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j We gaan zo ik het lees terug naar het maatmaninkomen. Dat wil zeggen dat als je een paar slechte jaren gedraaid hebt je sowieso niets krijgen zou. Daarnaast wordt er dan ook gekeken naar wat je nog verdienen kunt. Dus heb je last vd rug dan werkt je hoofd nog prima en kun je op kantoor aan de gang.Verder zou ik graag zien dat er een vermogenstoets bij komt. Bij voldoende vermogen niet mee hoeven te doen.

Ja, het hangt er helemaal vanaf hoe erg arbeidsongeschiktheid voor je persoonlijke situatie is.
Moet het bedrijf ful-speed door ,omdat het rijp en goed voor op de opvolger moet zijn?
Of is het een paar jaar eerder stoppen, waarbij je toch al geen opvolger had?
En natuurlijk kun je ook nog vrij jong en met een jong gezin in de ziekte problemen komen
We hebben het in het verleden al een keer gehad herinner ik me nu.
Bij de geboorte van de kinderen kregen we een uitkering, want we zaten in een maatschap.
LTO had er zich, op veler verzoek, voor ingespannen.
Maar toen het er was , toen werd het een aantal jaren later op verzoek van nog veel meer, weer afgeschaft.
Dus laten ze zich eerst maar eens bedenken voor ze weer wat invoeren
+3
pieta
@arie.j We hebben de WAZ gehad. Die is niet zomaar afgeschaft. Ik snap wel wat het doel is. Het doel is dat de "ondernemers" die alleen ondernemer zijn bij wind mee niet in de bijstand komen bij het eerste zuchtje tegenwind. Daarvoor zou ik graag een vermogens- en verdienvermogenstoets zien. Het is toch vd zotte dat ik als mijn aov afloopt op mijn 60e verplicht aan zoiets bij zou moeten gaan dragen terwijl mijn inkomen tegen die tijd gewoon uit vermogen komt.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j We hebben de WAZ gehad. Die is niet zomaar afgeschaft. Ik snap wel wat het doel is. Het doel is dat de "ondernemers" die alleen ondernemer zijn bij wind mee niet in de bijstand komen bij het eerste zuchtje tegenwind. Daarvoor zou ik graag een vermogens- en verdienvermogenstoets zien. Het is toch vd zotte dat ik als mijn aov afloopt op mijn 60e verplicht aan zoiets bij zou moeten gaan dragen terwijl mijn inkomen tegen die tijd gewoon uit vermogen komt

WAZ is voor zelfstandigen in 2004 afgeschaft.
resolu.nl/begrippenlijst/…
+1
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
We hebben de WAZ gehad.

Klopt, die is aan haar eigen succes ten onder gegaan. De WAZ trok allemaal landlopers .klaplopers e.d. aan
Nu mocht ik graag naar swieberje kijken en ik begrijp ook wel ,dat hij wat geld nodig had,maar het moest allemaal uit de WAZ premie komen. Bij de invoering koste de WAZ ook weinig ,maar op het laatst was het volgens mij ca 9% van het premieplichtig inkomen. ( let op: het premieplichtig inkomen was ,als je het verdiende veel meer als de uitkering op jaarbasis )
Heel veel WAZ mensen met rugklachten ,als ze lichamelijke arbeid moesten doen.
Hopelijk hebben we nu in nederland sterkere ruggen.
+1
pieta
@cornelissen Het was een waardeloos gedrocht. Daar zat een maatmaninkomen of zoiets in. Ik werkte in die tijd bij ABAB. Had je een boer die vooraf aan zijn arbeidsongeschiktheid topjaren in de varkenshouderij had gehad die beurde elk jaar zijn uitkering. Had je iemand die het maatmaninkomen op basis van mindere jaren had die beurde vaak genoeg weinig of niets.
Greetje
@arie.j weet ik hoor, ik kom toevallig uit een regio waar het nog wel eens aan de orde is, maar is inderdaad een kleine groep. Maar het viel me op dat gemoedsbezwaardheid hier meteen als escape voor een nieuwe regel aangevoerd wordt. Je zou ook kunnen zeggen: eindelijk eens iets waar het enorme leger ZZPers wat aan heeft. Want die zijn in feite vogelvrij terwijl ze wel voordelig onze klusjes doen.
+2
Noorderling
@Greetje
Is toch ook een bewuste keuze?
Er is werk genoeg om een vaste baan te nemen.

Ken juist mensen die liever zelf hun pensioen beleggen, vastgoed kopen of als potentieel opvolger in hun bedrijf stoppen dan maar afdragen op hoop van zegen.

Mensen worden maar beschermd, betutteling. Voor velen helaas nodig, maar wie het niet nodig heeft, moet er wel aan meedoen, en dat is zonde.
Twentsch Land
Zo hoog is de premie in deze niet en dan ook nog eens aftrekbaar voor de belasting.....eigelijk gaat het dan over weinig geld, helemaal ten opzichte van het voordeel indien .....

@Noorderling
+3
Noorderling
Quote Reactie van @Twentsch Land:
deze niet en dan ook nog eens aftrekbaar voor de belasting.....eigelijk gaat het dan over weinig geld, helemaal ten opzichte van het voordeel indien .....

Zo kun je elke verzekering wel goed praten.
100 hier, 200 daar. En in het volgende topic is mestafzet niet te betalen en komen we rendement te kort.
Ongemerkt gaat het aan het eind van het jaar toch om een noemenswaardig bedrag.
Je moet toch verzekeren wat je niet dragen kunt?
Greetje
@Noorderling dat is natuurlijk altijd de discussie, liberaal of sociaal 😏. Als ik de voorwaarden zo lees wanneer je uiteindelijk een uitkering zou krijgen, is dit nog steeds een aardig liberale sociale regel. Zeker in combinatie met premie die ook nog eens aftrekbaar is.

Maar anyway, eerst maar eens zien of dit er allemaal door gaat komen
pieta
@Greetje En je wordt gekeurd op basis van wat je nog verdienen kunt. Heb je een goede opleiding waarmee je nog een goed inkomen kunt halen dan ben je fysiek misschien wel arbeidsongeschikt maar economisch weer niet.
+1
casev2
Max 195 euro zal voor veel zzp-ers in de (land)bouw best intressant zijn, want volgens mij ligt die premie nu veel hoger
+3
Weidezicht
@casev2 47, verzekering als agrarisch loonwerker (relatief hoog risico) , half jaar eigen risico, 38000 bruto. 5800 premie per jaar, komt elk jaar paar 100 bij.
casev2
@Weidezicht dat is een hoop geld, maar wanneer er meerdere mensen in je gezin van jouw gezondheid en inkomsten afhankelijk zijn, kan ik me zeker voorstellen dat je het doet.

Wat ik wel bizar vind is het verschil met andere beroepen. M'n zus is boekhouder, en betaald maar een paar tientjes per maand, en is het verzekerde bedrag nog een stuk hoger ook.
+1
labella
@casev2 ik betaal nu ruim de helft met een jaar eigen risico..
+5
George
@labella Ik ben in 2011 gestopt met betalen van arbeidsongeschiktheidsverzekering.
+1
Erco
@George ik denk er ook sterk over na. 25 jaar betaald. Betaal nu al meer dan 2x het dubbele. Ook iets van 5900 en wat vang je als je wat krijgt? Amper minimumloon! Nu met jongveeopfok is het werk veel minder uur, voor vervangende mensen is het werk veel makkelijker. Vervangende mensen kan ik met.gemak twee jaar betalen en krijg ik echt wat ergs dan zal t bedrijf mischien toch wel verkocht worden. Blijven er miljoenen over. Maar ja ook al 30 jaar lang regelmatig last van mn rug..... Nooit pijnvrij dus tja.... Maar als het op betalen aankomt en ze moeten betalen bij 25 procent arbeidsongeschikt dan komen ze uit op 22 procent 🤦🏼‍♂️(niet bij mij maar een kennis)
+3
Noorderling
@Erco
Denk dat je voor de korte termijn met een goede ab verzekering beter geholpen bent dan een aov.
Na 1 of 2jaar ellende kom je toch uit bij grote keuzes, ook met aov, die dicht geen gaten.
+2
Erco
@Noorderling klopt gaan we ook doen
Greetje
@Noorderling Dicht geen gaten, maar kan toch een mooi maandelijks aanvullinkje zijn als je nog een gezin hebt en niks meer kunt. Ik weet wel, ik hoop dat ik die 195 nog heel wat maanden mag afdragen. Met deze regel worden heel wat schrijnende situaties wat minder schrijnend.
+1
sjuu
@Erco das serieus geld, ik betaal €1900. Eerste jaar vang ik niks, daarna minimaal loon. Verkoop elk jaar wel een hectare grond, red me wel.
pieta
@sjuu Kun je hem niet beter opzeggen? Ik betaal ongeveer 4.500 pj, 1e jaar geen uitkering, beroepsongeschikt, jaarbedrag ongeveer 50.000. Tot mijn 60 jaar oud.
bio boer
@pieta wat ben je hoog bedrag verzekerd hier iets van 35 k nu denk ik elk jaar 2 % meer
En wordt betaald tot mijn 60e daar na moet ik het zelf uitzoeken
pieta
@bio boer Ik ben nu ruim 20 jaar verzekerd en die 2% gaat op een gegeven moment toch doortellen.
bio boer
@pieta ik nu jaartje of 10 weet bedrag niet exact zal rond de 35 k zitten nu denk ik dat is nu ook nog redelijk modaal
bio boer
@bio boer als ik nu al iets krijg waar door ik in de aov verzekering kom heb ik al zo veel vermogen dat ik al leuk huis kan kopen zonder hypotheek + verbouwing dat wordt steeds meer

Laten we maar gewoon hopen dat ik hem nooit nodig heb
+1
Koeien boertje
@bio boer als je niks kunt en er niks binnen komt valt het met een huis vrij nog niet mee rond te komen als je de hand op moet houden.

Vergelijk dat straks maar met de oude heer met een huis vrij en aow.
Komt die toch ook nog 1000/ 1500 tekort om met plezier wat te doen in een fatsoenlijke auto.

Ik ken een stel met eigen bedrijf die verkocht is en ze gingen genieten, nou toen de belastingdienst af was gewerkt en de eerste paar vakanties geweest waren liep ie weer hetzelfde werk te doen voor een baas 5 dagen per week.
Onder het mom voor de buitenwereld van bezigheidstherapie.
pieta
Quote Reactie van @Koeien boertje:
Vergelijk

Vergelijken met de oude heer met aow is geen vergelijk. Die vangt elke maand aow zonder verdere vragen. En dat is dan geen ruim budget maar je verhongert ook niet.
Koeien boertje
@pieta aow of uitkering, met beide kun je niet lekker leven auto rijden en een keer op pad
pieta
@Koeien boertje Bedoel je nu een uitkering aov of vanuit deze nog in te voeren wet? Want ik doelde eigenlijk op nu zonder deze wet. Zelfstandigen die nu niets geregeld hebben en niet meer kunnen werken komen nu in de bijstand zodra ze alle vermogen opgemaakt hebben. Dat wil dus zeggen huis verkopen, meerwaarde opeten en dan bijstand gaan vangen. Dat kun je niet vergelijken met iemand met AOW. Die mag gewoon vermogen hebben.
Koeien boertje
@pieta ze zetten deze nieuwe uitkering vast niet op het gemiddelde van tegenwoordig en waarschijnlijk op dezelfde hoogte als met aow.
Wat is dat rond de 1000 per maand.

Dan heb je d'r toch weinig aan?

Moet je er nog een aov naast hebben of de boel opeten.
+1
pieta
@Koeien boertje In 2024 zien we een stijging van de AOW-bedragen ten opzichte van voorgaande jaren, in lijn met de aanpassingen aan de levenskosten en inflatie. Voor alleenstaanden stijgt de bruto AOW-uitkering naar ongeveer €1.541,53, een significante toename tegenover het bedrag in 2023

1.500 voor een alleenstaande. Ik bedoel de vergelijking in de huidige situatie. Een pensioengerechtigde met een woonhuis vrij van financiering vergelijken met een alleenstaande zelfstandige die op dit moment volledig arbeidsongeschikt raakt gaat niet. Omdat de zelfstandige nu dan eerst de waarde van het huis op moet eten. Dan kom je dus in een huurwoning waarna je een bijstandsuitkering krijgt. In dat laatste geval wens ik je veel succes met rondkomen. De pensioengerechtigde heeft in ieder geval nog een kans om rond te komen. Die heeft 1.500 te besteden zonder dat ie een huis hoeft te huren.
bio boer
@Koeien boertje hoe komt doorsnee burger dan rond met nog wel hypotheek op woning en met inkomen van 35 k per jaar

35 k is gewoon modaal inkomen
bio boer
@bio boer de aov is voor als er nood aan de man is in meeste gevallen heb je hem gelukkig niet nodig
Weidezicht
@bio boer is wel een bruto inkomen, dus gaat nog e.e.a. vanaf.
bio boer
@Weidezicht is bij modaal inkomen ook van 35k is ook bruto

Als mijn aov op mijn 50e nodig heb ga ik er beetje van uit dat er voldoende vermogen in bedrijf zit of dat eventuele overname kandidaat is die bedrijf kan blijven runnen en daar levens onderhoud uit kan trekken
Greetje
@bio boer geen partner waar je wel eens mag meekijken op het loonstrookje 😏?
bio boer
@Greetje die is leraar op mbo heeft geen 40k per jaar daar stijgt het wel na mate je het vak langer uitvoert
bio boer
@bio boer en ze geeft zwemles dat salaris is nog een stukje lager
Erco
@bio boer een leerkracht in een hogere schaal verdient echt wel meer dan 40k. Doe daar maar de helft bij. Uiteraard bruto.
+1
bio boer
@Erco je begint niet in hogere schaal fultime kan het oplopen tot max 80k per jaar ergens volgens mij in de hoogste klasse
Ze is dit jaar ook mentor dan komt er weer wat bij
Greetje
@bio boer jullie zijn natuurlijk nog van die jonkies 😏😉. Maar ze zal de komende jaren zeker boven die 40000 uitkomen. In ieder geval iemand in huis waarvan de inflatie gecorrigeerd wordt
+1
bio boer
@Greetje dat klopt is 3e jaar werkzaam er zit wel oploop in salaris kan oplopen tot 80k leraar mbo is ook boven gemiddeld daar moet je ook wel wat voor studeren voor je dat kunt doen

Basis onderwijs is salaris weer minder
Erco
@bio boer basis zit je na wat jaren ook wel op 60. Vorig jaar kregen ze er 10 procent bij. straks weer 6.
Koeien boertje
@bio boer die hebben met hun 50e doorsnee nog een hypotheek en geen geld op de bank.
bio boer
@Koeien boertje dat bedoel ik dan heb ik het al beter dan doorsnee burger met modaal 35k bruto inkomen
Erco
@bio boer mag hopen dat de doorsnee burger meer vangt
bio boer
@Erco is met al die loonstijgingen wel wat hoger geworden denk dat hele grote groep dit bruto verdiend als je met zijn 2en werkt is al 75 k per jaar gezamenlijk
bio boer
@bio boer onze vaste medewerker verdient 26 k per jaar en werkt 32 uur in de week hij vind dat genoeg
Erco
@bio boer modaal of genoeg is n verschil 😉
Erco
@bio boer voor n roemeen is dat denk wel veel. Als het een Nederlander zou zijn vind ik het niet veel. Dan zou ik zzper worden als ik hem was 😉
bio boer
@Erco is Nederland gescheiden man hij vind zo prima geeft niks om geld
Werk al jaren bij ons meer uren hoeft van hem ook niet id de www wil die zo nu dan ook wel
+1
Erco
@bio boer anders moet ie alimentatie betalen zeker 😄 de rest vangt ie zwart? 😉
bio boer
@hookwood ik zag dit

(klik om te vergroten)

bio boer
@bio boer dat was 2020 zie ik nu de lonen zijn wel extreem gestegen en het vreemd vinden dat alles zo duur wordt 🤣🫣
Is gewoon 20% meer geworden
casev2
@pieta
Quote:
Kun je hem niet beter opzeggen? Ik betaal ongeveer 4.500 pj, 1e jaar geen uitkering, beroepsongeschikt, jaarbedrag ongeveer 50.000. Tot mijn 60 jaar oud.

Zijn dat soort uitkeringen eigenlijk netto? Anders klinkt het wel als een leuk bedrag, maar gaat er een smak geld nog van af, en hou je nog maar 2500 over in de maand...
Weidezicht
@casev2 volgens mij bruto bedragen.
pieta
@casev2 Bedragen zijn bruto. Maar bij 100% afgekeurd en enkel je aov als inkomen betaal je geen 50% belasting.
Realisme
@casev2 ik denk dat bij zo een verzekering je wel verplicht word ander werk aan te pakken wat je nog wel kan.
Erco
@Realisme je hebt arbeidsongeschiktheid of beroepsongeschikt idd
+1
Weidezicht
@Realisme dat verschilt. Ik heb beroeps ongeschikt. Dus als ik geen loon en grondwerk meer kan doen, dan hoef ik niet iets anders te doen.
Twentsch Land
Wel wat duurder maar een veel betere keus.

Herinner me nog, zeker 15 jaar of langer geleden een artikel in de boerderij van een veehouder ergens bij de 60 jaar en arbeidsongeschikt.

Kon toen weekend en nachtdiensten draaien bij een tankstation......lijkt me dat je daar niet vrolijk van wordt.

@Weidezicht
+1
Realisme
@Weidezicht ja klopt dat heb ik ook. Maar ik verwacht dat bij zo een verplichte die goedkoop lijkt je wel geacht word kassa te draaien als je dat nog wel kan. Niet dat daar wat mis mee is. Maar bepaal toch liever zelf😅
Weidezicht
@Realisme dat zal zeker wel, maar dat geeft inderdaad niets. Ik vind het wel goed dat er zoiets komt, hoop wel dat degene die zoals ik, zelf al verzekering hebben, die dan mogen houden en niet dan die 195 ook nog moeten betalen, maar dat lijkt me logisch. En ik hoop dat mensen die nu uitsluitingen hebben omdat ze in het verleden rugklachten , botbreuken en trauma,s of whatever hebben gehad, dat die ook gewoon mee kunnen doen voor diec195.
+1
pieta
Quote Reactie van @Weidezicht:
degene die zoals ik, zelf al verzekering hebben, die dan mogen houden

Maar ook nog dat als je als einddatum 60 hebt je niet nog 7/8 jaar moet gaan betalen tot je pensioenleeftijd terwijl je geen (financiële) behoefte hebt aan zo'n verzekering.
+2
Nevergiveup
@pieta idd. Als je al zo'n 40 jaar werkt en gezorgt hebt dat je met je 60 binnen bent ,niks meer van de bank , maar nog gewoon wat door Sjorst dan heb je echt geen zin om weer één of andere extra kas te spekken
arie.j
Quote Reactie van @Weidezicht:
@Realisme dat zal zeker wel, maar dat geeft inderdaad niets. Ik vind het wel goed dat er zoiets komt,

Even wachten met je definitieve oordeel tot je weet wat de premie is, je eigen risico, wanneer je echt wat krijgt en hoeveel.
Ik proef een beetje wensdenken bij je.
Rond 2000 was de WAZ ook voor zelfstandigen.
LTO had er op aandringen van veel leden al jarenlang voor gepleit met alle argumenten die ik nu bij jou en anderen ook weer zie voorbijkomen.
Maar toen het er eenmaal een paar jaar was, toen wilde de overgrote meerderheid en weeer zo snel mogelijk vanaf
Niet te veel premie, een niet strenge keuring, een flinke uitkering, waar zou dat vandaan moeten komen?
Het moest toen gewoon uit de lengte of uit de breedte komen
En als de premie niet hoog is
Dan is het een vrij lage uitkering na een strenge keuring, waar je zomaar niet doorkomt.(dat met de nodige kritiek en frustratie).
Weidezicht
@arie.j nou ik wensdenken niets. Volgens mij gelezen 195 per maand, uitkering is dan gelijk aan bijstandsuitkering. Voordeel zal dam zijn dat je niet eerst al je bezittingen moet opeten. Ik ken er diversen die niets hebben vanwege gemakzucht, te duur of teveel uitsluitingen. Als die nu dit wel kunnen doen, komen ze ook niet "op onze zak te teren" als ze de pech hebben arbeidsongeschikt te worden.
arie.j
Quote Reactie van @Weidezicht:
@arie.j nou ik wensdenken niets. Volgens mij gelezen 195 per maand, uitkering is dan gelijk aan bijstandsuitkering. Voordeel zal dam zijn dat je niet eerst al je bezittingen moet opeten. Ik ken er diversen die niets hebben vanwege gemakzucht, te duur of teveel uitsluitingen. Als die nu dit wel kunnen doen, komen ze ook niet "op onze zak te teren" als ze de pech hebben arbeidsongeschikt te worden.

Premie zal globaal gelijk moeten zijn aan de uitkeringen gedeeld door het aantal betalers.
Regering zal echt niet bijbetalen en gaten vullen.
Dus een vast premieplafond daar zou ik me niet alles van voorstellen
100% arbeidsongeschikt?, dat verklaren ze je niet gauw, altijd je in de rolstoel zitten of zoiets
En bijstand niveau , daar zou ik iets meer van willen weten.
Stel je hebt als melkveehouder een man-vrouw maatschap
Krijg je dan een gehuwden uitkering?, of alleen als man zijnde?
Als dat laatste het is, dan krijg je maar 1283 per maand, mits bij volle 100% totale arbeidsongeschiktheid.
Het is allemaal gelijk aan de AOW
En die is leuk, maar ik ben blij dat ik nog wat meer te besteden hebt, want anders is het stille armoe.
Klussera
@Weidezicht als je al verzekering hebt mag je die houden ik heb bijvoorbeeld broodfonds eb dat geld niet dus is het maar nieuwe regeling gaat pas na 1 jaar betalen en dan minimumloon dus verwacht er weinig van
de jonge
En iedereen hier gaat er vanuit dat als er iets op je pad komt, dat je na een jaar direct voor 80-100% afgekeurd wordt? en je dan het maximale namelijk het minimumloon gaat beuren? zal je 1 ding vertellen zo werkt dat niet... ten eerste word je niet zomaar even 80-100 % afgekeurd en dan heb je dit nog.
.Uitkering en premie verplichte basisverzekering
Zelfstandige ondernemers met een verplichte basisverzekering arbeidsongeschiktheid (BAZ):

krijgen 70% van hun inkomen voordat ze arbeidsongeschikt werden. Hierbij geldt een maximale uitkering van 100% van het minimumloon; dus heb je een laag of negatief inkomen gehad beur je heulemaal niks of bar weinig ?
de jonge
@de jonge en dan moet je eerst nog zowiezo zelf een jaar overbruggen... En stel je word afgekeurd dan moet je die verzekering door blijven betalen neem ik aan... dus je breekt bv je rug in een slecht jaar en komt blijvend in een rolstoel, dan krijg je 70 % van weinig uitbetaald maar je moet wel verzekering door blijven betalen, wat houd je dan aan het eind van het liedje over , behalve veel sorus en gedonder?
+2
Weidezicht
@de jonge bij mijn aov stopt de premiebetaling als ik arbeidsongeschikt raak.
+1
Twentsch Land
Dat is bij de meeste verzekeringen zo.

Maar als je voor 40 procent wordt afgekeurd blijf je wel nog 60 procent van de premie betalen.

@Weidezicht
Weidezicht
@Twentsch Land dat zou zo maar kunnen, daar heb ik ff geen idee van. Wilde verleden jaar overstappen, maar vergelijken is bar lastig en scheelde, behalve de overstapkorting, maar bar weinig geld.
de jonge
@Weidezicht en hoe komt het met deze dan die door de staat geregeld word? ziektekostenverzekering word ook niet lager als je ziek bent geworden...
Weidezicht
@de jonge dat moeten we gewoon maar ff afwachten. Het is op zich goed dat er iets betaalbaars komt voor die honderdduizenden zzp ers zoals bij post nl, flink, schoonmaakbranche enz. Daar is het vnl. Voor te doen.
+1
pieta
@Weidezicht Juist. Daarom zou ik er graag een vermogenstoets bij zien. Beschik je over een ruim vermogen dan niet mee hoeven te doen.
+2
Marco69
Betaalde 4000 in het jaar , heb ik opgezegd. Leeftijd 58 geen opvolger en aov liep t/m je zestigste jaar. En daarbij wel abbo bij bedrijfsverzorging voor eerste mocht er wat gebeuren.
Vond verzekering niet langer nodig.
bio boer
@Marco69 is logisch in jou situatie
+1
grös
@Marco69
En tot wanneer loopt je bedrijfsverzorgings-abonnement?
Pa werd hier ziek op z'n 64e, en na een half jaar mocht ie volle pond betalen, dus 40? jaar AB premie betaald om nog een paar maanden een hulp te krijgen die gauw even een paar uurtjes kwam en in het weekend mocht het gezin het zelf rond zetten. Ben daar zelf maar nooit aan begonnen, ZZP-er kan wel een paar uurtjes de koeien doen, en voeren is ook makkelijk uit te besteden, ook in het weekend.
+4
Marco69
Lobby van verzekeringen maar ook mkb met personeel heeft goed gewerkt
Voor heel wat mkb baasjes is het een doorn in het oog dat zzp'ers niet de kosten hebben die zij wel moeten doorberekenen. Dat geluid hoor je ook bij linkse vakbonden die het liefst zien dat zzp'ers ook verplicht mee betalen aan hun pensioenopbouw. "Het hok weer in met die vrijbuiters".
Nick83
Ik heb AOV. Gecombineerd met een klein beetje pensioenopbouw. Zal waarschijnlijk niks voorstellen als ik straks daadwerkelijk ... "gepensioneerd" ben. En Levensverzekering. Voor iets meer dan € 200 per maand. Daarnaast betaal ik ook nog € 1500 per jaar aan AB. Hele pakket dus. Maar ik vraag me wel eens af waarom. Als mij daadwerkelijk wat overkomt dat ik niet meer door kan, dan denk ik dat ik snel gestopt ben.
Weidezicht
@Nick83 maar als je stopt, houd je dan vermogen over om van te leven?
Nick83
@Weidezicht is doorgaan überhaupt een optie als je er zelf niets meer aan kan doen? Krijg je zoveel dat je een medewerker fulltime van een goed salaris kan voorzien? Ik ben bang van niet.
+1
grös
@Nick83
Zijn allemaal afwegingen, ik ben er na 3 jaar mee gestopt toen ik nieuw aanbod kreeg van 4400 euro, en dat niet eens op onze rekening courant stond.
Moest ik dan in het bedrijf gaan bezuinigen en harder gaan werken (meer risico) om die verzekering te betalen?
Of verzekering stop zetten en vaker iemand anders inhuren, meer geld steken in preventiemaatregelen, PBM's.

Ik had ook 6 maanden eigen risico, wat kost 6 maanden een medewerker betalen ?
En wat moet je wel niet krijgen om überhaupt langer als 6 maanden uit de running te zijn ?
Moest ook nog privé, dus ging al niet eens van de winst af..
Kreeg na een half jaar nieuw aanbod van de verzekering voor een veel lager bedrag, "omdat ik dan een nieuwe klant was", heb er voor bedankt.
Zie vooral beginnende ZZP-ers zo'n dure verzekering afsluiten, en bij zaken als 'gebruik kettingzaag' ja aanvinken, ook al gebruiken ze die 2x per jaar.. En geen geld voor beschermend kleding, misschien kan de verzekeraar die sponsoren in plaats van "korting op een gezondheidscheck" ..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
96
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
3.627
TREFWOORDEN