Zuivelexport VS neemt grote vlucht

Het meest opvallende in de internationale zuivelhandel vormt de recente exportontwikkeling van de VS. Een toenemende productie in combinatie met een aanhoudend zwakke dollarkoers hebben een sterkere exportpositie van de VS in de hand gewerkt.

De uitvoerwaarde nam in 2007 met 60% toe, tot een record van 2,9 miljard dollar. Tegelijkertijd bedroeg de import van de VS circa 2,8 miljard dollar, wat inhield dat het land voor het eerst sinds 1993 een positieve handelsbalans voor zuivel had. Deze omslag vond plaats ondanks een 10% terugval in de uitvoer van mager melkpoeder, traditioneel een belangrijk handelsproduct van de VS. Opvallend is de bijna verviervoudiging van de toegenomen boter en boterolie uitvoer, waarbij de EU de belangrijkste bestemming was. Ook de uitvoer van kaas (+40%), vol melkpoeder (+37%) en weipoeder (+17%) nam sterk toe. Ruim eenderde van de Amerikaanse kaas (33 duizend ton) was bestemd voor de Mexicaanse markt, maar ook de export naar landen in Azië, vooral Japan en Zuid-Korea, groeide sterk. De groei in weipoeder werd vooral bepaald door de fors toegenomen export naar Canada en Mexico. De afzet in Azië, waar traditioneel het meeste weipoeder heengaat, viel met 4% terug, ondermeer door minder export naar China.

De grotere rol van de VS op wereldwijde zuivelmarkten heeft ook geleid tot een geografische verbreding van de afzet. Dit weerspiegelt zich in het relatief gedaalde aandeel van het NAFTA gebied (Canada en Mexico) als bestemming voor Amerikaanse zuivel. In 2006 en 2007 lag dit op gemiddeld ruim 30%, terwijl dit in de periode daarvoor (2002-2005) nog zo’n 41% was. De groei binnen NAFTA (+0,8 mln ton) bleef de afgelopen zeven jaar achter bij die in Azië en het Midden Oosten (+1,4 mln ton). In die regio’s ligt nu het zwaartepunt van de Amerikaanse afzet (48% van het totaal in 2007, tegen 24% in 2000). Halfjaarcijfers geven aan dat de groei in de Amerikaanse zuivelexport zich in 2008 onverminderd doorzet.

Meer hierover:[www.prodzuivel.nl]

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Dit gebeurt er als onze prijs te hoog is voor de wereld markt(niet te hoog om de kostprijs te dekken volgens velen) Wat je zelf (Europa) minder produceert wordt van zelf opgevuld door derden.
Onbekend
Van deze woorden kan DDB nog veel leren
Onbekend
canada ,s melkprijs is op dit moment nog ruim45 eurocent
het systeem bewijst zich daar
laat de wereldmarkt maar lekker de wereldmarkt
Onbekend
De groei in de VS zal afnemen door stijgende dollar en het investeren zal ook minder worden want met 1000 koeien op 50 ha heb je weinig hypothekare zekerheid te bieden en dat zal daar net zo nodig zijn als hier.
Grasbaal
Wim,

Wij zullen direct de wereldmarkt niet opduiken maar "De Wereldmarkt" zal wel op onze lucratieve markten duiken als zij daar meer geld kunnen beuren voor hun witte melk.
Grasbaal
By AARON LIM - BusinessDay.co.nz | Thursday, 27 November 2008

De zuivel-industrie blijft zich buffeted door de wereldwijde economische recessie, met sharemarket exploitant NZX's Agrifax zuivel-index laat een daling van 5 procent in november.


De index daalde 70 punten tot 1255 deze maand, tegen 1325 in oktober, en ruim onder de piek in 1474, zes maanden geleden.
De Agrifax zuivel-index bestaat uit de vijf belangrijkste elementen die deel uitmaken van Nieuw-Zeeland's zuivelindustrie boerderij-kapitaal (25 procent), uit bedrijf (20 procent), commodity-prijzen (15 procent), wisselkoers (15 procent), en de aandelenkoersen van NZ verhandelde aandelen die betrokken zijn bij de zuivelindustrie (25 procent).

"De belangrijkste aanstichters in de herfst [in de index] waren wederom de sterke depreciatie van de grondstoffenprijzen, gecombineerd met het inkrimpen van zuivelbedrijf uitbetalingen [door Fonterra]," Agrifax editor Susan Kilsby gezegd.
Kilsby verwachte verzwakking van de dollar op te vangen kiwi zachtere de grondstoffenprijzen, maar waarschuwde dat beter rendement zou echter wel eens met nog eens zes maanden te bereiken.

"De prijzen zullen naar verwachting verder dalen op de korte termijn," zei ze.
"Zuivel commodities blijft een kopersmarkt markt en de prijzen zullen dalen realistisch verder op de korte termijn."
Agrifax zei wegens verdere neerwaartse risico voor de zuivel-prijzen, het was nu een herziening van haar prognose voor melk uitbetaling aan de boeren naar NZ $ 5,90 per kg melk afkomstige droge stof (MS) voor het lopende seizoen.
Fonterra herzag haar prognose voor de uitbetaling seizoen 2008/09, tot NZ $ 6,00 per kgMS van NZ $ 6,60, vorige week.

Bron:[www.stuff.co.nz]

Vertaling door[translate.google.com]#
Wimsumar
Beste André 2, Jop456 en Overweg: Als onze prijs te hoog is voor de wereldmarkt en de inkomenssituatie in onze melkveehoudeij ''houdt niet over''dan hebben we niets te zoeken op die wereldmarkt.
Wimsumar
Beste Co : Op welke lucratieve markten doelt u?
Wimsumar
Beste discussieleden: De titel van deze topic is wel wat overdreven: De V.S.-zuivelhandelsbalans is voor het eerst inds 1993 positief en is met een exportwaarde van $2,9miljard en een importwaarde van $ 2.8 miljard in een zeer wankel evenwicht.
anonymous_46
Heb maar geen bang, zij stoppen daar vanzelf met extra produceren, omdat daar de kachel ook moet branden, das niet anders dan hier. Het is heel simpel, en daar maakt geen quotum wat uit: Moeten we straks voor minder dan 25-30 cent gaan melken, dan gaan probleemkoeien sneller weg want die kosten het meeste geld en melk je gewoon minder ook door lagere krachtvoerinput. Wanneer van te voren is in te zien dat je in de goedkoopste melkperiode bijna geen geld verdient met melken, kun je beter geen/minder melk leveren dan met verlies, scheelt je ook nog eens watextra werk en kosten....
George
Ach als je voor een beetje moet melken om veel te kunnen produceren kun je dat beter die amerikanen laten doen. Gun een ander ook eens het verlies.
anonymous_137
En hopenlijk krijgt de LTO door, dat wij toch niet op kunnen boxen tegen die grote hoeveelheden, die daar vandaan komen.
overweg
Hopelijk krijgt de DDB door dat hun visie niet realistisch is, omdat om europa geen hoge muren zitten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkpoeder , export , kaas , voer , zuivel , boter , jaarcijfers , zuivelhandel en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
2