Zwakke positie europese zuivelketen.

Kijk even op AGD.nl. Het artikel van het Lei over de oorzaak van de zwakte van de EU-zuivelketen.

Deel dit topic

Reacties

anonymous_764
Zwakke positie Europese zuivelketen
hier de link
als het lukt zo
anonymous_764
"Volgens Poppe is de positie van de zuivelketen representatief voor de hele Europese voedingssector. Hij verwacht dat de situatie verbetert door de afbouw van het quotumsysteem en de fusie van Campina en Friesland Foods. "

jaja
nog meer produceren, nog meer zuivel waarmee we niet kunnen concurreren.

kunnen we niet beter topkwaliteit leveren
en het familiebedrijf (= emotie consument en boer) in stand houden.
dit artikel vind ik juist een argument tegen afschaffing quotum


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 28/11/2008 19:48 door theotheo.
Onbekend
Theo

Ik heb gisteren met veel plezier gelezen dat jij met op jonge leeftijd begint met een melkveebedrijf. Ik heb net het bedrijf van m'n ouders volledig overgenomen en heb geen mega bedrijf. We melken 60 koeien nu en gaaan bhoorlijk over ons quotum heen, maar dat tezijde.

Wat ik zeggen wou is het volgende:Jij als jonge ondernemer zou naar mijn idee wel wat meer van eigen kracht uit mogen gaan denk ik. Wie zegt dat wij niet de concurentie aan kunne met welk land ter wereld. Uiteraard heeft ieder gebied z'n voordelen, maar hier in nederland liggen wel degelijk kansen voor een gezond bedrijf. Daar ishet quotum niet voor nodig. Sterker nog het is overbodig, omdat mestwetgeving al zorgt voor een plafon.
Quattro-shooter
De grens wordt gewoon je mestplaatsing....cq grondgebruik.

Heb je toch nog een eerlijk plafond! Als je denkt dat straks iedereen maar raak kan melken, heb je het mis!
anonymous_762
Onzin.
Nog niet gehoord van mestverwerking? Fosfaat in de spaanplaat en weg is deze..
Wimsumar
Beste Graats: Mestverwerking? Fosfaat in spaanplaat? Graats, wakosda?
Quattro-shooter
Zo is dat....net of dat straks allemaal voor niks is...
Onbekend
stront is/wordt een grondstof>>schaars>>>geldwaard over enige tijd
Coen
voorbode voor NL; onderstaand bericht uit BE

"Melkveehouders gaan in het rood"

De melkveehouders hebben in oktober 250,03 miljoen liter melk geproduceerd. Hoewel dit anderhalf miljoen liter meer is dan in dezelfde maand van vorig jaar loopt de gecumuleerde achterstand op tot net geen zeventig miljoen liter melk. Dat is het equivalent van meer dan zeven dagen nationale melkproductie. "Naast de leveringen blijven ook de melkprijzen ondermaats", stelt Guy Vandepoel vast in Boer&Tuinder. "Met melkprijzen onder de 25 cent draait op veel melkveebedrijven de rekening in het rood".

Boerenbond stelt vast dat de melkveehouders in ons land tot hiertoe geen gebruik gemaakt hebben van de quotumuitbreiding die in de hele Europese Unie werd doorgevoerd in april. "En als we de evolutie bekijken van het aantal geboren kalveren zit er ook hier geen inhaalbeweging in", zegt Vandepoel. Volgens de Sanitel-statistieken zijn tot hiertoe ongeveer zeven procent minder kalveren geboren in ons land in vergelijking met het gemiddelde van de drie voorbije jaren. "De kans dat er de komende maanden extra melk komt, blijft beperkt".

Intussen scoort België op het vlak van de melkprijzen heel slecht. "Met een gemiddelde melkprijs van 29,6 cent is ons land in het Europese peloton dit jaar bij uitstek de grootste daler. Opvallend zijn ook de extreem grote verschillen in basisprijzen van ruim acht cent per liter. En de vooruitzichten op de zuivelmarkt blijven somber. Iedereen verwacht dan ook dat er op korte termijn een terugval komt in de productie als gevolg van de zwakke prijsvorming".

Het is nu ook afwachten hoe de internationale zuivelmarkt zal reageren op de financiële crisis. Volgens de Nederlandse landbouworganisatie LTO wordt de export bemoeilijkt doordat belangrijke exporteurs minder makkelijk aan kredieten raken door het onderlinge wantrouwen van banken ten opzichte van elkaar. De lagere notering van de euro ten opzichte van de dollar is normaal wel een stimulans voor de export, maar door speculatie rond een verdere koersdaling wachten kopers af.

Volgens Vandepoel exporteerde de Europese Unie tijdens de eerste acht maanden van het jaar 8,4 procent minder kaas. De Europese boterprijs bedraagt momenteel amper 2.200 euro per ton, wat een fractie onder het niveau is van de interventieprijs. "De zuivelsector lanceert daarom een oproep aan de Vlaamse regering om ook de zuivelexport te ondersteunen met de nodige kredietwaarborgen".

Vanaf 1 januari opent de Europese Unie vervroegd de mogelijkheid voor de particuliere opslag van boter, om wat druk van de zuivelmarkten af te nemen. Vandepoel noemt dit een "duidelijk signaal", maar hij vraagt zich af of het zal volstaan. "Moet Europa ook niet dringend praten over de herinvoering van restituties en kalvermelksteun", vraagt de Boerenbond-medewerker zich af. "Het is overduidelijk dat de markt met de vooropgestelde uitdoving van de melkquota behoefte heeft aan begeleidende maatregelen".(KS)
Wimsumar
Coen is het SMILEN inmiddels ook vergaan. .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lei en zuivelketen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN