Column: 'Geeft de nieuwe coalitie (valse) hoop?'Quote:
Het is goed dat deze coalitie er is. Vooral PVV en BBB hebben de afgelopen jaren niet onder stoelen en banken gestoken dat voorgaande kabinetten nergens voor deugden, problemen wilden oplossen die nauwelijks bestonden, onnodig veel geld uittrokken voor de landbouwtransitie en zich niet sterk zouden maken voor de gewone mens.

Deel dit topic

Reacties

+8
Twentsch Land
Een ding staat vast. Mocht het onverhoopt niet lukken, dan zal het nooit liggen aan politici als Geert Wilders en Caroline van der Plas. Het zal de schuld zijn van Brussel, andere politici, rechters of de media.

Caroline is vanaf haar aantreden al duidelijk, aan haar zal het niet liggen mocht het onverhoopt niet lukken.

Mocht het onverhoopt niet lukken Esther, dan ligt het aan het beleid met met name van Nederland de afgelopen 25 jaar.

En de kans dat het onverhoopt niet gaat lukken kon je wel eens voor een redelijk deel gelijk aan hebben omdat men al een heel eind de verkeerde snelweg is opgereden, draaien wil niet makkelijk op de snelweg dus wordt vaak gekozen voor doorrijden.
+1
Groen1
@Twentsch Land oude wijn nieuwe zakken
+9
casev2
@Twentsch Land
Quote:
Een ding staat vast. Mocht het onverhoopt niet lukken, dan zal het nooit liggen aan politici als Geert Wilders en Caroline van der Plas.

Ik vermoed dat het grootste struikelblok voor de daadkracht van dit kabinet Pieter heet.....
+3
de hoef
@Twentsch Land geen 1 coalitie heeft gedaan wat ze zijden, waarom zal deze coalitie dat dan wel waar moeten maken
+3
Twentsch Land
Tja

Dat is wel een goede vraag aan Esther ...
Ik zou haar kunnen vragen maar heb geen connecties met haar.

@de hoef
+4
Coen
@de hoef , na 6 juni waait er in Brussel hopelijk een heel andere wind, da5 zal dan in het voordeel zijn van deze coalitie 😄
+8
Polder
Kots, normen deugen niet. fosfaat plafond overschrijding: t zit niet in de mest! Excretie vee zit een groot gat. vervuiling stad aan landbouw plussen rivieren brengen meer dan hier is toegestaan Maar nee Mevr de Snoo kan t niet uitstaan, kortgeleden kon je nog onder haar kolom commentaar leveren nou..........Esther eigenlijk verdien je die plek helemaal niet
+5
Hans van Bergen
@Polder Zij is hoofdredacteur dus alszodanig verdient zij die plek. Zij verkondigt de mening van de leden van lto theoretisch. Ze loopt even voorbij aan d evervalste onderzoeken, aan de gelogen gesprekken in Brussel aan rechters die NGO's in het gelijk stellen en boeren vervolgen en aan hoernalisten die de leugens verspreiden 24/7/365
BertK
@Hans van Bergen Alzodanig ..... en anders niet
Polder
@Hans van Bergen ja en nee, het zal toch zo horen te zijn dat een hoofdredacteur van een agrarische belangen behartigen tenminste feiten neerzet over het hoe en waarom en waardoor
Bennie Stevelink
@Polder
Quote:
kortgeleden kon je nog onder haar kolom commentaar leveren nou....

Ze hebben bij alle columns en artikelen de reactiemogelijkheid uitgeschakeld. Het forum werd door niet-LTO leden volgescheten met emo-drollen die je in zeven geuren en kleuren voorbij zag drijven. Er was vrijwel geen serieus inhoudelijke reactie.

Veel artikelen en columns worden op Facebook geplaatst waar niet-LTO leden alsnog hun emo-drollen er bovenop kunnen leggen.
+6
de jonge
@Bennie Stevelink haha kortom er wordt geen tegenspraak geduld, echt democratisch ook :😂
Bennie Stevelink
@de jonge
Quote:
haha kortom er wordt geen tegenspraak geduld, echt democratisch ook :šŸ˜‚

Er werd geen tegenspraak gegeven maar emo-drollen gescheten. Ze hadden in de regel geen enkele inhoud.
de jonge
@Bennie Stevelink dat is jou mening, en nu heb ik toch wel wat de indruk dat jij die mening nogal vlotjes hebt,als iemand ergens anders over denkt dan jij doet....
+2
jan-cees
@Bennie Stevelink Commentaar op onwaarheden en onjuistheden in columns in Nieuwe Oogst worden pas aangepast als je met een advocaat komt aanzetten. En dan zijn het geen emodrollen. Daar heb je ervaring mee toch?
Bennie Stevelink
Quote Reactie van @jan-cees:
Commentaar op onwaarheden en onjuistheden in columns in Nieuwe Oogst

Dat waren geen onwaarheden of onjuistheden maar onduidelijkheden. Je kon er wat anders in lezen dan de schrijver bedoeld had. Voor een rancuneus en gefrustreerd iemand als jij gaf dat mogelijkheid voor een aanval.
hans-hans
.
mlkvhoudr
Wij vragen u beleefd of u nog koffie heeft pas als u geen koffie heeft dan worden we onbeleefd
+10
Hans van Bergen
Esther laat zien wie ze is. Zuur links. Ze is een d66 wijf. Lekker om ieder jaar 1000+ euro te betalen aan een belagen behartigers wiens redacteur anti boer is. Vanmoregn nog een boer op radio 1. Jij bent geen journalist maar activist. Snap je Esther zo zit het.
+2
mlkvhoudr
@Hans van Bergen wijf? er loopt hier nu maar 1 als oud wijf te zeuren hans, ik vind afvragen wat er gebeurd als iets niet lukt nou ook niet direct bar verstandige onderhandelingstactiek
+15
Noorderling
@mlkvhoudr
Als een kwart lukt is er al meer winst dan afgelopen 10jaar is geboekt.
Alles is winst en het kan alleen maar meevallen, dan is valse hoop en teleurstelling helemaal niet aan de orde.
+2
klant
@mlkvhoudr het zeikt en het zeurt maar door, probleem oplossen in de politiek kwa landbouw past haar niet want dan is haar baantje overbodig geworden.
+5
EDOO
@Hans van Bergen Jij hebt het niveau van een verzuurde oude boer. Alles moet bij het oude blijven. Esther drukt boeren met de neus op de feiten. Een prima analyse!
+1
Nevergiveup
@EDOO Feiten šŸ¤·
+1
kleine boer
@Nevergiveup zie artikel boerderij dat zijn de feitenā€¦ roofbouwā€¦mineralen te kort!!
+1
Nevergiveup
@kleine boer En nog zoveel andere rare wetenschap , water , riool , bioversiteit , CO2 etc. Alles eenzijdig in een multi zijdig land.
+4
Bennie Stevelink
De gang van zaken die in de column beschreven wordt komt exact overeen met wat binnen de agrarische sector gebeurd en wat ik al meerdere keren beschreven heb.

Boeren keren zich af van LTO omdat die niet levert wat boeren wensen. Er worden alternatieve belangenbehartigers opgericht die beloven te leveren wat LTO niet doet. Deze alternatieve belangenbehartigers leveren vervolgens niets van dat wat ze belooft hebben. De achterban verwijt dit vervolgens niet aan de alternatieve belangenbehartigers maar aan LTO. Die had namelijk moeten leveren wat de alternatieve belangenbehartigers belooft hebben. Daarmee worden de alternatieve belangenbehartigers nog populairder.
Veel beloven wat een ander moet geven doet een gek in vreugde leven.
KGboer
@Bennie Stevelink Als je alleen maar slap meelult zoals lto en niet laat horen wat je graag wilt zal je nooit krijgen wat je wilt
Bennie Stevelink
@KGboer Waarom zorgen al die alternatieve belangenbehartigers er niet voor dat boeren krijgen wat ze wensen? Daar zijn ze toch voor opgericht?
+2
de jonge
@Bennie Stevelink als je het door een andere bril bekijkt,kan het misschien wel zo zijn dat partijen als bv een lto andere partijen gijzelen, immers zolang bv een lto mee blijft draven met de staat, hoeft de staat niet met ""anders denkende partijen"" om tafel...
+2
Bennie Stevelink
Quote Reactie van @de jonge:
als je het door een andere bril bekijkt,kan het misschien wel zo zijn dat partijen als bv een lto andere partijen gijzelen, immers zolang bv een lto mee blijft draven met de staat, hoeft de staat niet met ""anders denkende partijen"" om tafel...

Dat komt dus exact overeen met wat in de column staat: het ligt aan anderen als de beloftes niet waargemaakt worden. De beloftes hadden best gekund, als anderen maar niet hadden tegengewerkt. Daarmee worden de alternatieven nog populairder en de aanhang heeft niet in de gaten hoe ze bij de neus genomen worden.
+1
Hans van Bergen
@Bennie Stevelink Der is maar 1 man die bij de neus genomen wordt en dat ben jij.
de jonge
@Bennie Stevelink dat duimpje was de bedoeling niet, maar ik neem aan dat je dat wel door had...
Bennie Stevelink
@de jonge
Quote:
dat duimpje was de bedoeling niet, maar ik neem aan dat je dat wel door had...

Ik zie het als een Freudiaanse verspreking.
+3
de jonge
@Bennie Stevelink volgens mij is de landbouw in nederland dik bij de neus genomen en bij de oren en bij het haar en bij de nagels etc etc.... en welke ""belangenbehartiger"" heeft daaraan meegewerkt??
+7
mlkvhoudr
@Bennie Stevelink hier heb je wel een punt maar jouw mede twentenaar sprak niet voor niets over macht en tegenmacht, ik heb het altijd dom gevonden om machtspolitiek te bedrijven, jarenlang kon de agrarische sector alles tegenhouden, dat gaf een tegenbeweging, toen dacht d66 nu hebben we de agrarische sector bij de ballen, dat gaf weer een tegenbeweging die BBB groot maakte in de provonciale staten, pvv is nu groot omdat linkse partijen geen durf durfden te tonen op asielbeleid, zonder een halstarrige christenunie op asielbeleid hadden we nu nog tjeerd de groot beleid gehad op landbouw, het is 1 groot spel van macht en tegenmacht, nuance is uit de mode geraakt maar dat is waar we naar terug moeten, elkaar wat gunnen en ook naar de lange termijn kijken wat welke actie tot welke tegenreactie kan leiden en dus de tegenpartij ook ruimte gunnen, alleen zo voorkom je een zigzag beleid.

(nu schrijf ik zelf al een halve column)
+9
robbies
@mlkvhoudr
Quote:
halve column

En warempel nog een betere dan menig stukjesschrijver
+4
pieta
@robbies Juist, nog even toevoegen dat beleid op feiten gebaseerd moet zijn en niet op wensdenken en dat het ook haalbaar moet zijn.
+2
Bennie Stevelink
@mlkvhoudr Hier ben ik het volledig mee eens. Radicale partijen krijgen de wind in de zeilen als reguliere partijen te dogmatisch zijn in ideologische standpunten waarmee grote delen van het volk zich ontkent voelt. Het is van belang om pragmatisch te zijn en consensus te zoeken.
+1
robbies
@Bennie Stevelink en dan nu de hamvraag: waarom zou dit mechanisme niet voor belangenbehartigers kunnen gelden?

Kan het niet zo zijn dat een groeiend deel van de achterban van LTO zich ontkend voelt vanwege de dogmatische houding van LTO ten aanzien van de politieke (on)mogelijkheden?
kleine boer
@robbies voor de natuurbehartigers werkt t ook prima....
hans-hans
@kleine boer natuurclubs en NGO S lopen er met honderden rond in Brussel om wat klaar te krijgen
zegt Caroline van der plas 9 minuut 6 seconde
-MA4JRNLH6
Realisme
@hans-hans klopt maar niet in alleen daar. Hier in NL ook. De groene elf is dag in dag uit aan het druk zetten op politici in Den Haag vanuit hun pand tegenover de tweede kamer. Bij al die clubs zitten een berg dik betaalde lobbyisten om eng van te worden. Allemaal geselecteerd op communicatieve vaardigheden en niet op kennis. Eens in de zoveel tijd hebben ze een hei-dag in Wageningen bij WUR waar ze beknopt even het ā€œprobleemā€ van de komende tijd word uitgelegd en hop dan kennen ze weer
hans-hans
@Realisme ik had nog nooit gehoord van de groene 11 maar ik heb het even op gezocht en Caroline zegt dat hier ook
facebook.com/BoerBurgerBeweging/videos/…
+2
Bennie Stevelink
@hans-hans
Quote:
natuurclubs en NGO S lopen er met honderden rond in Brussel om wat klaar te krijgen
zegt Caroline van der plas 9 minuut 6 seconde

Dat klopt. Daarom is het van groot belang dat de boeren daar wat tegenover zetten. Echte belangenbehartiging wordt gedaan door lobbywerk op de plek waar de besluiten genomen worden. Vooralsnog is er slechts Ć©Ć©n belangenbehartiger die hier in investeert.
+2
jan-cees
@Bennie Stevelink Dat is onjuist er zijn meerdere partijen die een netwerk hebben in Brussel en actief zijn in organisaties in Brussel.
Bijvoorbeeld de DDB die weer is aangesloten bij de EMB welke best wle redelijk actief is in in Brussel.
Ook zijn er mensen die op basis van hun persoonlijke netwerk actief zijn.
Bij Agractie is dat Jan Venneman die jarenlang in Brussel een goed netwerk heeft opgebouwd.
Bennie Stevelink
@robbies LTO bepaalt het beleid niet, dat doet de politiek. LTO is er juist in geslaagd door nauwe contacten met het CDA en lobbywerk veel te veel bij te sturen in de richting die een groot deel van de boeren wensten, namelijk zoveel mogelijk vee houden. Dit botst met de milieudoelen van tegenwoordig waardoor wij terug moeten in wat LTO vroeger voor elkaar wist te krijgen.
+1
Realisme
@Bennie Stevelink hoe kan je richting bepalen als de milieudoelen niet het probleem zijn maar wel het wensdenken van de overheid?
robbies
@Bennie Stevelink je ontwijkt mijn vraag, dus ik beantwoord hem zelf wel.

Ook al maak je geen beleid, dan nog kun je een koers kiezen waarin de achterban zich niet gezien voelt. Ook daarin kun je dogmatisch zijn, namelijk het dogma dat de "politieke realiteit" niet anders is. Dat is wat anders dan te vuur en te zwaard bepaalde zaken bevechten. En uit die onvrede ontstaan andere belangenbehartigers die die politieke realiteit niet accepteren. In Europa hebben we gezien dat die politieke realiteit wel degelijk te beinvloeden is. En ook BBB heeft garen gesponnen bij de boerenprotesten, al zijn ze daar niet door ontstaan. Er ontstond wel een politiek momentum.

Quote:
zo veel mogelijk vee

Dat heb ik je nu al een paar keer weg zien zetten als een verdienste. Maar dat is eigenlijk flagrante onzin als je het niet concreet maakt. Immers, binnen de kaders van het ingezette D66 beleid kun je ook een pleidooi houden voor zoveel mogelijk vee. Operatie geslaagd, maar patient overleden. Want de veestapel wordt dan wel met +30% gereduceerd. Maar hƩ, we hebben wel zoveel mogelijk vee kunnen houden
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @robbies:
namelijk het dogma dat de "politieke realiteit" niet anders is.

Een mooi voorbeeld hiervan is dat LTO actief bedrijven aan ging wijzen als nieuwe natuur omdat "de taakstelling er nu eenmaal ligt".
Hans van Bergen
@mlkvhoudr Een goed stuk schrijven is nog niet zo simpel. Want jij gaat gleik al de mist in. Immers hoe was het ook al weer. Oja begin jaren 80 had je een inloop van lange baarden uit Wageningen bij den NCB in Tilburg. Zij gingen niet via de PSP en de PPR invloed uitoefenen maar infiltreerden via wur en boerenbond. Zij bedachten de superheffingen hetgeen Braks en zijn cda ten uitvoer brachten. Bijna de heft van de melkveestapel verdween. Kort daarop de interim wet en 80.000 mestwetten. Dus Edo, wat een kolder.
+1
pieta
@Bennie Stevelink Geef ze eerst even wat tijd om iets voor elkaar te boksen.
+1
Cowboy3
@Bennie Stevelink Door die geweldige belangenbehartiging van afgelopen 20-30 jaar door die club van je hebben we nu zo'n fantastische onderhandelings positie, (ongeveer zoals FNV) bij de overheid.
Ben ook vreselijk blij dat we geen overvloed aan overbodig regels en wetten oplegt kregen doordat de LTO zo zijn best heeft gedaan in al die jaren.
+2
Bennie Stevelink
@Cowboy3
Quote:
Door die geweldige belangenbehartiging van afgelopen 20-30 jaar door die club van je hebben we nu zo'n fantastische onderhandelings positie

Mijn indruk is dat LTO veel te veel voor elkaar kreeg. Het beleid van LTO was altijd gericht op het kunnen houden van zoveel mogelijk vee. Iedere keer wisten ze wel een sluiproute te vinden waarmee wij meer vee konden houden binnen de bestaande regels. Het was achteraf beter geweest dat de overheid al decennia geleden een streep had getrokken voor het aantal te houden stuks vee en de koppeling aan grond.
+4
Cowboy3
@Bennie Stevelink Dus er is meer vee als in de 80tiger jaren ????????????
Er zijn zeker ook minder auto's en vliegtuigen en snelwegen volgens jou.
+1
Nevergiveup
@Cowboy3 En mensen ....
+1
mlkvhoudr
@Cowboy3 meer mensen en een landbouw met slechter rendement of zelfs geen rendement als ik 1 van de grote denklijnen hier volg
+1
KGboer
@Bennie Stevelink De "alternatieven" dragen wel het verhaal uit van de doorsnee boer. Dan is gelijk wens nummer 1 in vervulling gebracht. Namelijk het verhaal uit de praktijk vertellen.
kleine boer
@KGboer dat schrijf je precies goed!!
robbies
@Bennie Stevelink de column gaat over de coalitie. Jij weet dat weer te draaien naar LTO, maar whatever
mlkvhoudr
@robbies het lijkt me heerlijk als je zo leeft, zelf altijd gelijk hebt, en toch bereid bent je gelijk nog 1 keer aan de rest uit te leggen
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
zelf altijd gelijk hebt

Ze stemmen hun mening op elkaar af en delen dan verheugd mede dat het "exact overeenkomt met...."
+1
Realisme
@mlkvhoudr šŸ¤£ en zal die dat dan doen voor diegene die met schuim op de mond er tegenin gaan of diegene die er om lachen? Of voor zichzelf natuurlijk šŸ¤”
+11
robbies
@mlkvhoudr ik word altijd een beetje recalcitrant wanneer er discussie ontstaat en de andere kant dan zegt dat: "we het niet goed uitgelegd hebben." Onze grote zuivel coƶperatie heeft daar weleens een handje van. Wanneer discussie ontstaat over bepaalde besluiten is het belang voor de leden plots "niet goed gecommuniceerd".

De mogelijkheid dat de ontvanger dondersgoed weet wat de zender bedoelt, maar het voorstel waardeloos vindt en dat ook kan onderbouwen ontgaat ze volledig.
+2
Realisme
@robbies er weten er veel meer wat goed voor jouw is dan jijzelf. Denken ze
+2
robbies
@Realisme klopt. Den Haag zit er vol mee
+1
mlkvhoudr
@robbies ik ben ook wel eens helderziend, en goed in voorspellen maar goed zijn in voorspellen is meestal niks anders dan ervaringen uit het verleden op de toekomst projecteren, zo zei ik gisteren al dat we vandaag iemand met hoofdpijn in huis zouden hebben, puur op basis voorspeld van ervaringen uit t verledenšŸ˜€
+1
Framos
@mlkvhoudr elke keer in het weekend? Dan wordt het hoog tijd voor een synchronisatie spuitje šŸ˜Ž
familie pelle
@robbies
Quote:
. de andere kant dan zegt dat: "we het niet goed uitgelegd hebben."

Inclusief het belerende toontjeā€¦..
Hans van Bergen
@robbies naar Bennie Stevelink
+6
kleine boer
@Bennie Stevelink waarom hoeft lto niet te leveren wat boeren wensen? Daar is een belangenbehartiger toch voor.... daarom haken vele af bij lto... andere partijen komen met onderbouwde gegevens wat lto aan zou moeten leveren voor die 1000 euri das duur geld waar een ander het werk voor aan het doen is.... zoals stikstofclaim... die hadden er nooit gekomen als lto DAT werk zou doen....
Bennie Stevelink
Quote Reactie van @kleine boer:
waarom hoeft lto niet te leveren wat boeren wensen?

Waarom hoeven alternatieven niet te leveren wat zij beloven en de boeren wensen?
+1
Twentsch Land
Dat brengt de vraag .... is lto zijn geld wel waard, alleen ja hebben we niet wat aan.....@Bennie Stevelink
+1
kanniewaarzijn
@Twentsch Land Als LTO niks bereikt, heeft die zich overal meteen bij neergelegd of erger nog: wat mensen voor de bus gegooid. Als de andere belangenbehartigers niks bereiken, hebben ze in ieder geval wel hun stinkende best gedaan. Dat is het verschil.
Bennie Stevelink
@kanniewaarzijn A
Quote:
ls LTO niks bereikt, heeft die zich overal meteen bij neergelegd of erger nog: wat mensen voor de bus gegooid. Als de andere belangenbehartigers niks bereiken, hebben ze in ieder geval wel hun stinkende best gedaan. Dat is het verschil.

Als LTO een wens niet kan waarmaken komt dat doordat ze zich er meteen bij neergelegd hebben.
Als de alternatieven de wens evenmin kunnen waarmaken hebben ze in ieder geval hun stinkende best gedaanā€¦ā€¦ā€¦
+1
kleine boer
@Bennie Stevelink lto had ook kunnen zorgen we niks te wensen haddenā€¦ kijk wat de natuurclubs voor elkaar krijgen bijna elke wens is vervult ā€¦
kleine boer
@Bennie Stevelink Waarom doet lto niet wat stikstofclaim doet?
Bennie Stevelink
Quote Reactie van @kleine boer:
Waarom doet lto niet wat stikstofclaim doet?

Wat heeft Stikstofclaim aan concrete beleidswijzigingen geleverd?
kleine boer
@Bennie Stevelink krijg ik eerst antwoord op mijn vraag? Waarom stel je altijd tegenvragen ipv gewoon de vraag die gesteld word te beantwoorden?
Bennie Stevelink
@kleine boer
Quote:
Waarom stel je altijd tegenvragen ipv gewoon de vraag die gesteld word te beantwoorden?

Het is een antwoord in vragende vorm.

Quote:
Waarom doet LTO niet wat Stikstofclaim doet?

Omdat het in de praktijk niets oplevert. Ik heb tot nu toe nog geen concreet resultaat gezien waar de boeren wat aan hebben.
robbies
+2
RSIB
@Bennie Stevelink Het heeft tot nu toe misschien nog niet tot beleidswijziging geleid maar SSC laat wel de waarheid zien en dat vind ik al heel belangrijk en dat is eerst ook noodzakelijk om tot beleidswijzigingen te komen.
+1
RSIB
@Bennie Stevelink Het heeft tot nu toe misschien nog niet tot beleidswijziging geleid maar SSC laat wel de waarheid zien en dat vind ik al heel belangrijk en dat is eerst ook noodzakelijk om tot beleidswijzigingen te komen.
+4
jan-cees
@Bennie Stevelink Voermaatregel van de baan.

Het aanvechten van bijplussen natuur.

Het in beeld brengen van de noodzakelijke corectie gasvormigeverliezen die er linksom of rechtsom gaat komen. Mijn vraag aan jou over tabel 4 ging daarover en je antwoord bleef uit.

Het in beeld brengen dat niet heel Nederland kwetsbaargebied hoeft te zijn in de N richtlijn.
Het samen met Staf in beeld gebracht dat in het Nederlandse oppervlaktewater de nutrienten niet voor 60% uit de landbouw afkomstig zijn maar voor 60% uit het buitenland en slechts 13,4% uit NL landbouw.

Bovenstaande punten kun je ook teruglezen (soms met letterlijke teksten) in het hoofdlijnen akkoord.

En voor de wakkere lezer de komende weken komen we nog 4 keer met rechtzaken in beeld hetzijn met zittingen het zij met uitspraken van de rechtbank hetzij met het opstarten van kortgedingen om boerenbelang te behartigen daar waar dat (ondanks de best wel goede inzet van LTO) LNV niet van plan is om snel met oplossingen te komen.

En zoals ik al eerder stelde bij LTO waait er met Ger Koopmans als voorzitter een nieuwe wind.
Dat zal voor Bennie en Esther best wel even wennen zijn.
Mijn tip; Wen er maar snel aan.
Bennie Stevelink
@jan-cees Maakt dat het verschil? Krijgen wij daarmee de derogatie terug? Zorgt dit ervoor dat de komende jaren geen 30% van de melkveehouderij wegkwijnt? Het gepruts in de marge maakt het verschil niet in de grote lijnen en de keuzes die daarin gemaakt zijn.

Het doet mij denken aan alternatieve behandelaars in de gezondheidszorg. Die adviseren een kankerpatiƫnt een geneeskrachtig dieet. De patiƫnt voelt zich beter met dat dieet. Dat wordt door de alternatieve behandelaar opgevoerd als een groot succes.
Maar geneest het ook de kanker? Nee, de patiƫnt overlijdt net zo snel met het dieet als zonder dieet.
+11
jan-cees
@Bennie Stevelink je moet redelijk ziek in je hoofd zijn om N beleid en de inzet van belangenbehartigers te gaan vbergelijken met alternatieve kwakzalvermethoden voor kanker.

En krijgen we door de inzet de derogatie terug.

Zelf ben ik er van overtuigd dat de zaken die we de afgelopen drie maanden hebben uitgezocht en aangedragen. Dat dit inderdaad bij duizenden melkveehouders vele tienduizenden euro's aan mestafzet kosten kan gaan besparen.

En nee grote delen van Nederland gaan geen derogatie meer krijgen want die hoef je niet als kwetsbaargebied meer aan te merken als je de goede data maar op een rij zet en die rapporteerd aan Brussel.
Bij geen kwetsbaargebied heb je ook niets te maken met de 170 kg maar kun je andere aanpak beschrijven en die in Brussel neer leggen.
En nee daar heb je geen toestemming voor nodig de N richtlijn zegt de commissie mag adviseren en daarmee is het af.
Dat van die aanwijzimng kwetsbare gebieden en geen onderbouwing van de 170 heb jij niet boven tafelgetild maar een Wob leesteam van 4 mensen waarvan 3 actief hier op prikkebord.

Dus ja onze inzet doet er meer toe dan randfiguurcolumnpjes schrijven in Nieuwe Oogst.

En maakt dat uit ? ja het maakt heel veel uit.

Toch maar weer een wedervraag.
Welke column van jou of Esther heeft een wezenlijke bijdrage gedaan in het meetbaar verbeteren van de inkomenspositie van boeren en tuinders???
+2
hans-hans
@jan-cees lto draait dus zal Bennie ook draaien
Bennie Stevelink
@jan-cees Als je een kwakzalver vraagt waarom dat geneeskrachtig dieet niet wordt gebruikt door de artsen in het ziekenhuis krijg je twee mogelijke antwoorden:
1 het geneeskrachtig dieet vereist speciale kennis die de artsen in het ziekenhuis niet hebben. Alleen de kwakzalver heeft deze kennis. Het gaat dus om incompetentie bij de reguliere artsen.
2 de artsen in het ziekenhuis willen het geneeskrachtige dieet niet gebruiken omdat dan alle patiƫnten genezen en de artsen geen geld meer kunnen verdienen. Het gaat dus om een kwaad belang.

Als ik jou vraag waarom LTO, CDA, VVD en anderen de derogatie niet terugbrengen op de manier die volgens jou zo goed werkt welke reden noem je dan?

1 het zijn allemaal sukkels die het niet begrijpen?
2 dan kan LTO geen projecten meer doen voor de overheid waar ze veel geld voor beuren?
hans-hans
@Bennie Stevelink LTO staat wel positief er in om derogatie terug te krijgen
Volgens mij (ik kan het fout hebben)
Bennie Stevelink
Quote Reactie van @hans-hans:
LTO staat wel positief er in om derogatie terug te krijgen

Natuurlijk willen ze niets liever dan derogatie terughalen. Net zoals een arts in het ziekenhuis niets liever wil dan de kanker genezen. Alleen zien zij daar beperkte mogelijkheden toe.
Alternatieve belangenbehartigers en alternatieve behandelaars zien wel mogelijkheden. Eenvoudige mogelijkheden zelfs waar je niets bij hoeft in te leveren. Door ervaring in het verleden hecht ik daar pas geloof aan als het definitief gerealiseerd is. Ik vrees dat wij net als een bekende actrice reƫle mogelijkheden laten lopen omdat de beloftes van alternatieve belangenbehartigers aantrekkelijker zijn. En als die dan later geen werkelijkheid worden heb je helemaal niets meer.
+7
jan-cees
@Bennie Stevelink ga nu toch fietsen jongen . heb jij ervaring met belangenbehartiging?
Wanneer waar welk overleg zat je bij?
Je wordt nu toch wel een beetje heel erg arrogante "wijsneus"
jan-cees
@Bennie Stevelink Klets niet zo dom in het rond ga eens in op de argumenten maar daar draai je weer om heen.
De verschillen tussen tabel 4 en 6 kom eens met een plausibel antwoord?
Mijn opmerkingen over N richtlijn en de 170 kg kom eens met een antwoord.
En kom eens met een antwoord op de laatste vraag over het effect van de columns van jou en Esther?

Kletsen en eromheen draaien gaat je prima af concrete antwoorden blijven uit.
Je komt dicht in de buurt van Jomanda
+1
pieta
@Bennie Stevelink Wellicht heeft LTO nooit de keuze durven te maken om verschil in gebieden en/of teelten te benoemen. Vooral vanwege de eigen achterban. Ze hebben ook actief gepleit voor afschaffing MQ. Daar was een groot deel vd achterban ook voor. Maar er werden wel degelijk kritische noten geplaatst indertijd. Die werden door vele bestuurders(niet alleen LTO) stelselmatig genegeerd.
GJ Bosch
Quote Reactie van @jan-cees:
En nee grote delen van Nederland gaan geen derogatie meer krijgen want die hoef je niet als kwetsbaargebied meer aan te merken als je de goede data maar op een rij zet en die rapporteerd aan Brussel.Bij geen kwetsbaargebied heb je ook niets te maken met de 170 kg maar kun je andere aanpak beschrijven en die in Brussel neer leggen.En nee daar heb je geen toestemming voor nodig de N richtlijn zegt de commissie mag adviseren en daarmee is het af.

/C:/Users/…

In bovengenoemd onderzoek van de WUR wordt in hoofdstuk 2.2 en 2.3 ingegaan op de herziening van kwetsbare gebieden. Zo eenvoudig als jij het stelt gaat dat niet.

Waar in de Nitraatrichtlijn staat dat er geen toestemming van Brussel nodig is?
+2
jan-cees
@GJ Bosch ga de stukken maar lezen die per woo vrijgekomen zijn.
Het is mij prima dat jij een mening hebt maar lees gewoon de richtlijn en het ontstaan van de richtlijn maar eens goed door
Ik pas er inmiddels voor om als zoekmacine te fungeren voor lieden die denken het beter te weten. Ga zelf ook maar eens aan het werk ipv mij te commanderen.
Het zijn maar 18.000 pagina
Om je toch beetje behulpzaam te zijn hieronder een paar vindplaatsen Leestip denk niet na lezing van 1 document dat je het weet je zal ze echt even moeten doorakkeren voor je het plaatje compleet hebt

commission.europa.eu/about-european-commission/…

eur-lex.europa.eu/EN/legal-content/…

Begin op het allereerste document uit 1977
Succes
+1
GJ Bosch
@jan-cees Jij zegt dat er in de Nitraatrichtlijn staat dat er geen toestemming van Brussel nodig is. Ik heb dat gisteren niet kunnen vinden in de Nitraatrichtlijn. Vandaar dat ik jou de vraag heb gesteld waar in de Nitraatrichtlijn dat staat. Als jij die vraag niet wilt beantwoorden dan ga ik er van uit dat je deze bewering uit je duim hebt gezogen.

De WUR is in het rapport "Gebiedsgerichte uitwerking Nitraatrichtlijn" in H2.2 en H2.3 ingegaan op het veranderen van de aanwijzing van kwetsbare gebieden. Zeer lezenswaardig. Maar het zal voor iemand die 18000 WOO stukken heeft doorgenomen waarschijnlijk niets nieuws bevatten.

edepot.wur.nl/148268/

Nog een laatste tip: verwijs naar de bron en naar de plek in de bron als je een stelling wilt onderbouwen. Er zijn mensen die jou niet klakkeloos geloven.
+1
arie.j
Quote Reactie van @GJ Bosch:
Nog een laatste tip: verwijs naar de bron en naar de plek in de bron als je een stelling wilt onderbouwen. Er zijn mensen die jou niet klakkeloos geloven.

Nou, ik wordt altijd wat kriebelig en argwanend als mensen niet verwijzen kunnen, en alleen zeggen: 'ga maar lezen,'
Dat zeker in zo'n enorm stuk.
Als je schrijft het gelezen te hebben, dat moeten je ook naar die bepaalde bladzijde kunnen verwijzen
Of beter nog, het stuk waar het staat gewoon kunnen kopieren en hier neerzetten, plus de link naar het stuk en de vermelding van de bladzijde.
=
Naar ik hoop gaat jan-Cees nu niet direct in de verdediging, want elkaar proberen de oren te wassen schiet niemand wat mee op.
Duidelijk en helderheid hebben we wel wat aan, dan kun je er ook naar een anderen mee gaan.
+1
robbies
@arie.j
Quote:
want elkaar proberen de oren te wassen schiet niemand wat mee op.

Dat werkt twee kanten op Arie

Heel vaak begrijp ik JC zijn knorrigheid niet, maar in dit geval wel. Bennie staat niet echt open voor een andere zienswijze op dit forum. Het is alleen maar zenden en de rest van de wereld is gek.
Hans van Bergen
@robbies Tis een combinatie van jaloezie en autisme wat ieder forum automatisch aantrekt. Altijd mensen die niet kunnen accepteren dat een ander iets weet en die niet kunnen draaien
+3
John Spithoven
@robbies @arie.j @GJBosch

Ik begrijp JC heel goed.
Als je wekelijks tientallen uren pro deo in de sector steekt, heel veel boven tafel haalt (en onderbouwd, daar heb ik wel zicht op) en je wordt alleen maar gewantrouwd, aangevallen enz, dan heb je op en keer zo iets...ervaar het allemaal maar..

MAar goed, de vragen van Gert Bosch zal ik vanmiddag beantwoorden. Met de verwijzingen daar waar mogelijk ( omdat sommige stukken onderdeel zijn als producties in een rechtszaak lukt dat niet altijd) .

En dat zie je dat er een taak voor Nederland is weg gelegd niet voor Brussel (in eerste instantie).
+1
arie.j
Quote Reactie van @robbies:
Dat werkt twee kanten op ArieHeel vaak begrijp ik JC zijn knorrigheid niet, maar in dit geval wel. Bennie staat niet echt open voor een andere zienswijze op dit forum. Het is alleen maar zenden en de rest van de wereld is gek

Daar gaat het mij helemaal niet om. Ze bekvechten mij maar een eind weg. Heb wel wat beters te doen.
Maar Jan Cees beweerde dat we de derogatie kunnen terug krijgen als we de goede argumenten maar gebruiken
Want die mogelijkheid zou te lezen zijn in Brusselse stukken , aldus Jan Cees.
-
Nou dan wil ik dat ook wel eens lezen.
En belangenbehartigers en politici daarop attent kunnen maken.
Maar dan moet dat wel op een andere manier dan dat ik ze schrijf :
"Ga maar eens een een onmogelijke hoeveelheid documenten doorlezen".
Nee dan moet genoemd waar het staat, en wat er staat, en hoe gezaghebbend dat is.
=
En mocht ik Jan Cees helemaal verkeerd begrijpen, dan verneem ik het ook graag.
de jonge
@arie.j ik denk(maar nu praat ik voor hem) dat jan cees meer bedoelt zoals john spithoven ook zegt dat hij allergruwelijkst veel uren aan het uitzoeken en onderzoeken is en ipv dat er mee wordt geholpen om stukken te vinden er altijd een aantal zijn die alles wat hij zegt en suggereert proberen als onmogelijk en onzin te verkondigen... en hij moet maar met bewijzen komen en hij moet dit maar en hij moet dat maar... Wat heeft hij en wat hebben wij als sector daar nou aan, hij gaat toch zeker niet hier stukken lopen plaatsen die misschien in een evt rechtszaak kunnen worden gebruikt...
+2
Twentsch Land
Een pluim voor al het speurwerk van Jan Cees !

Maar g bosch vraagt netjes en daar is helemaal niks mis mee !!!
Daarnaast heb ik de indruk dat g bosch ook niet van gisteren is, ook hij weet veel en verdiept zich in de materie ..... dat betekent niet dat hij altijd gelijk heeft maar dat geldt ook voor Jan Cees en John

Juist door over en weer vragen en bewijs te willen zien kan een sterk uitgangspunt brengen.

Altijd blindelings van alles geloven is ook niet verstandig en als men dat toch denkt te moeten doen doe het dan zondags in de kerk.

@de jonge
arie.j
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Altijd blindelings van alles geloven is ook niet verstandig en als men dat toch denkt te moeten doen doe het dan zondags in de kerk

Nou.... bij ons in de kerk wordt met regelmaat gewaarschuwd om niet ieder blindelings te geloven en na te lopen..
Je voorbeeld is dus niet al te gelukkig gekozen
Verder ben ik het wel aardig met je eens hoor
Als Jan-Cees anderen wil overtuigen, dan zal hij gewoon met meer moeten komen.
Twentsch Land
Met in de kerk blindelings geloven bedoel ik dat het daar geen kwaad kan šŸ˜‰šŸ˜‚

@arie.j
John Spithoven
@GJ Bosch Zoals beloofd, een stukje verduidelijking.
Het rapport van WUR, wat jij aanhaalt Gert, is opgesteld in 2010 naar aanleiding van een motie Snijder VVD over herziening aanwijzing kwetsbare zones. De conclusie is "het herzien levert nauwelijks resultaat op". Moverende redenen zijn dat grondwater in de zandgebieden worden bedreigt met een norm overschrijding en dat kustwateren eutroof of potentieel eutroof zijn.

Artikel 3 van de Nitraatrichtllijn luidt als volgt:

Artikel 3

1. De Lid-Staten stellen volgens de criteria van bijlage I vast welke wateren door verontreiniging worden beĆŗnvloed en welke wateren zouden kunnen worden beĆŗnvloed indien de maatregelen overeenkomstig artikel 5 achterwege blijven.

2. De Lid-Staten wijzen binnen twee jaar na kennisgeving van deze richtlijn alle hun bekende stukken land op hun grondgebied die afwateren in de overeenkomstig lid 1 vastgestelde wateren en die tot verontreiniging bijdragen als kwetsbare zones aan. Zij doen binnen zes maanden mededeling van deze eerste aanwijzing aan de Commissie.

3. Indien overeenkomstig lid 1 door een Lid-Staat vastgestelde wateren beĆŗnvloed worden door verontreiniging van direct of indirect daarin afwaterende wateren van een andere Lid-Staat, kan de eerstgenoemde Lid-Staat de andere Lid-Staat en de Commissie van de desbetreffende feiten in kennis stellen.

De betrokken Lid-Staten organiseren, eventueel samen met de Commissie, het nodige overleg om na te gaan om welke bronnen het gaat en welke maatregelen moeten worden genomen om de beĆŗnvloede wateren te beschermen ten einde de inachtneming van deze richtlijn te waarborgen.

4. De lijst van kwetsbare zones wordt door de Lid-Staten wanneer zulks dienstig is, doch ten minste om de vier jaar, opnieuw bezien en zo nodig herzien of aangevuld ten einde rekening te houden met veranderingen en met bij de vorige aanwijzing onvoorziene factoren. De Lid-Staten stellen de Commissie binnen zes maanden in kennis van elke herziening of aanvulling van de lijst van kwetsbare zones.

5. De Lid-Staten zijn ontheven van de verplichting specifieke kwetsbare zones te bepalen, indien zij overeenkomstig deze richtlijn actieprogramma's als bedoeld in artikel 5 opstellen en op hun gehele grondgebied toepassen.


Nederland heeft voor optie 5 gekozen omdat zo valt er te lezen in de WOB, in 1994 is bepaald dat de kustwateren eutroof zijn. (de verwijzing komt laten, moet ik even opzoeken)
Aangewezen gebieden dienen elke 4 jaar een actie programma op te stellen, een landenrapportage in te dienen. Dit is geregeld in artikel 5 van de nitraatrichtlijn. De derogatie vloeit voor uit een actieprogramma. Dus geen kwetsbare zone, geen actieprogramma, geen derogatie en ook geen middelverplichting (2 gve /170 kg, waar overigens geen onderbouwing voor is)

Vervolgens art 6
Artikel 6

1. Met het oog op de aanwijzing van kwetsbare zones en de herziening van de desbetreffende lijst dienen de Lid-Staten:

a) binnen twee jaar na kennisgeving van deze richtlijn de nitraatconcentratie in zoet water gedurende Ć©Ć©n jaar te controleren:

i) in de oppervlaktewatermeetstations vastgesteld in artikel 5, lid 4, van Richtlijn 75/440/EEG, en/of in andere meetstations die representatief zijn voor het oppervlaktewater van de Lid-Staten ten minste eenmaal per maand, doch vaker gedurende periodes van hoge waterstand;

ii) in meetstations die representatief zijn voor de grondwaterlagen van de Lid-Staten met geregelde tussenpozen, rekening houdend met de bepalingen van Richtlijn 80/778/EEG;

b) het onder a) aangegeven controleprogramma ten minste om de vier jaar te herhalen, behalve in de meetstations waar de nitraatconcentratie in alle eerder genomen monsters minder dan 25 mg/l bedroeg en nadien geen nieuw factor is opgetreden die het nitraatgehalte kan doen stijgen; het controleprogramma hoeft dan slechts om de acht jaar te worden herhaald;

c) om de vier jaar de staat van eutrofiƫring van oppervlaktewater, estuaria en kustwater na te gaan.

2. Er wordt gebruik gemaakt van de in bijlage IV genoemde referentiemeetmethoden.


Aanwijzing kwetsbare zone heeft drie criteria. Dreigende norm overschrijding nitraat bij grondwater >40 mg per liter, dreigende normoverschrijding nitraat oppervlaktewater .25 mg per liter (Zie ook hierboven) en bij eutroof en potentieel eutrofe gebieden/wateren.
Uit de derogatiebeschikking blijkt dit ook

Als je de kaartjes bekijkt, die ik hier al verschillende keren geplaatst heb , dat zit 19 % van het grondwater boven de 40 mg nitraat, 2 % van het oppervlaktewater boven de 25 mg nitraat en is 10 % potentieel eutroof en 58 % eutroof.
Uit mails van Deltaris en de EU commisaris blijkt dat eutroof een oorzaak heeft in de oorsprong van een verslechterde biologische kwaliteit en potentieel eutroof een oorsprong heeft in de door de waterschappen zelf gekozen norm voor N en P waarbij ze allebei een normoverschrijding moeten hebben willen ze de gradatie potentieel eutroof krijgen.

Tot zo ver. Later meer
John Spithoven
@John Spithoven grondwater

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@John Spithoven oppervlaktewater

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@John Spithoven eutrofiƫring

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@John Spithoven definitie eutroof en potentieel eutroof

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@John Spithoven probeer eerst bovenstaande maar te verwerken. Dat komt ik later met een uitleg waarom kust wateren eutroof zijn.
arie.j
Quote Reactie van @John Spithoven:
@John Spithoven probeer eerst bovenstaande maar te verwerken. Dat komt ik later met een uitleg waarom kust wateren eutroof zijn.

De discussie over geen aparte derogatie willen aanvragen voor gebieden waar waterkwaliteit voldoende is, die hebben we hiet toch al eerder gehad?
Toen heb ik aangegeven dat Nederland onmiddellijk naar Brussel moet om tenminste voor die gebieden de derogate te behouden.
Kwam toen hier maar een lauwe reactie op, iets wat ik niet begrijp
+3
pieta
@arie.j Die gebieden hoeven niet aangemerkt te worden als kwetsbaar gebied en hebben dan ook geen derogatie nodig om meer dan 170 kg N te bemesten. Dat begrijp ik er uit. Derogatie heeft NL zelf, volgens mij expres, naar de gallemiezen geholpen. Dus die heb je zomaar niet terug denk ik.
John Spithoven
@pieta juist
John Spithoven
@John Spithoven En zoals beloofd de laatste stukken

Eerst over eutrofiƫring
Potentieel eutroof heeft een nutriƫnten oorzaak. Lees screenshot
Nederlands areaal is 10 % potentieel eutroof.
En de kust wateren 50 % potentieel eutroof. Daar ligt dus een overmaat aan nutriƫnten als oorzaak aan. Dit is waarom het hele areaal kwetsbare zone is met als gevolg een actie programma en de norm van 2 gve / 170 kg N .
John Spithoven
@John Spithoven screenshot

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@John Spithoven en waarom zijn er te veel nutriƫnten in de kust wateren?
Binnenlandse belastng oppervlaktewater met N is 76 miljoen kg N, landbouw aandeel 38 miljoen kg N. Maar met de grote rivieren komt er 240 miljoen kg N binnen vanuit Duitsland en Belgiƫ. Waar ligt dat de oorzaak van potentieel eutrofe kust wateren? Bij de landbouw?

Zie screenshots.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@John Spithoven En nu graag een inhoudelijke reactie van de critici!
Twentsch Land
Inhoudelijke reactie !!

Slaan we mooi over....je krijgt gemakshalve even 100 procent gelijk ......welke aanpak met resultaat ?

@John Spithoven
+1
John Spithoven
@Twentsch Land en daarom de gang naar de rechter. Lees topic SSC.
Bennie Stevelink
@John Spithoven
Quote:
En nu graag een inhoudelijke reactie van de critici!

Ik lees dat 60% van het zoet water niet voldoet aan de eisen van de KRW. Welke mogelijkheden hebben wij om tegen deze achtergrond de derogatie terug te krijgen?
Cowboy3
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Ik lees dat 60% van het zoet water niet voldoet aan de eisen van de KRW.

Luister ff van 1.48 naar 1.50
John Spithoven
@Bennie Stevelink Bennie, zoek op water portaal en bekijk wat de oorzaak is van het niet halen van de KRW doelen. Nutriƫnten? Biologie? Of Prioritaire stoffen?

De eerste is op de meeste plekken geen issue.
+2
jan-cees
@John Spithoven Sorry John maar dit is echt verspilde moeite. Bennie is ongeneselijk besmet met het Papagaaivirus. Wie daarmee is besmet zoekt zelf niets uit.
Albert Altena
@John Spithoven Riool overstorten.
+1
kleine boer
@Bennie Stevelink even bij lto vragen....
arie.j
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Ik lees dat 60% van het zoet water niet voldoet aan de eisen van de KRW. Welke mogelijkheden hebben wij om tegen deze achtergrond de derogatie terug te krijgen?

40% voldoet dus?
Wat is dan de reden om daar geen derogatie toe te kenen?
Omdat men in Nederland zo eigenwijs is om geen regio indeling te maken?
+1
jan-cees
@arie.j wat is de reden dat die 60% niet voldoet?
arie.j
Quote Reactie van @jan-cees:
@arie.j wat is de reden dat die 60% niet voldoet?

Daar valt natuurlijk ook nog genoeg over te zeggen.
Maar laten we eerst het laaghangend fruit plukken.
Dat kost weinig moeite, en dan hoeven die boeren tenminste niet op anderen te wachten.
En er komt ook iets meer ruimte op de mestafzet markt door.
mlkvhoudr
@John Spithoven ik vind dit toch eigenlijk best vreemd, jullie (team john en jan cees) verwijten met grote graagte het kritische publiek gebrek aan kennis, en nou moeten die kennislozen het verhaal gaan recenseren, die zien de bui al hangen welk weinig verrassend repliek ze nou weer zullen krijgen, dat nodigd nou niet echt uit voor een open discussie
kleine boer
@Bennie Stevelink maar bennie komt dero terug ga je dan je lidmaatschap opzeggen?
+4
sorry
@Bennie Stevelink nou nou nou.... in tilburg een hele juridische afdeling van het ooit rijke zlto en van Spithoven moet alles nalopen....
+5
Noorderling
@Bennie Stevelink
Het gaat mis wanneer je beleid van LNV gaat verdedigen.
Rol taak en verantwoordelijkheden worden nogal eens te grabbel gegooid en zijn ze zelf bij.

Als je het niet eens probeert of eens de grens opzoekt, weet je ook niet wat wel en niet te behalen is.
Zo is in brussel het tij voor de verkiezingen, mede door protesten toch behoorlijk gekeerd.
Zo D66 het zaaibed maakte voor BBB, doet LTO misschien dat wel voor derden.
Wil niet zeggen dat alles verkeerd gaat, maar op grote dossiers is het in mijn ogen een te grote samenzwering.
Als je als belangenbehartiger beleid verkoopt en een minister niet loopt te ketteren, heb je niet het maximale er uit gehaald, en ook nog niet het optimale. belangenbehartiging moet een bepaalde mate van ongemakkelijkheid in zich hebben, heeft het dat?
+4
H.Langkamp
@Bennie Stevelink
Quote:
Boeren keren zich af van LTO omdat die niet levert wat boeren wensen

Dat is dus het probleem! Deed Lto maar wat boeren willen, daarvoor zitten jullie er toch!?
+2
jordi 1455
@Bennie Stevelink De alternatieve belangenbehartigers zijn populair omdat de lto de overheid napraat en boeren voorhouden als ze iets inkrimpen dat ze in de toekomst niet verder hoeven in te krimpen.
Het ergste van alles is dat de lto constant zegt namens de hele sector te spreken, waardoor de overheid kan zeggen de hele sector gaat met de plannen akkoort omdat de lto namens de hele sector ermee akkoort is gegaan.
GJKlaassen
@jordi 1455 idd... Als de overheid 5 wil, vragen ze LTO om 10
+2
mlkvhoudr
Nog een column, ik ben er echt allergisch voor hoe dit hier staat dus misschien ligt dit aan mij maar als iemand hier zegt ik en..... gaan nog even daar heen dan zeg ik consequent ..........en ik is het ik vind t geen gezicht in een column

vee-en-gewas.nl/artikel/1020305-bedankt/

(klik om te vergroten)

+5
robbies
@mlkvhoudr op enig momenten denken columnisten dat de lezer geinteresseerd is in henzelf, maar het zijn de beschouwingen die we willen weten. Niet perse hun mening. Het is echt een vak. @Jack Rijlaarsdam had het als 1 van de weinigen in de vingers. Ellenkamp kan het ook, maar daar mag je het van verwachten
+1
Spuit11
@robbies De collumns van Rijlaarsdam waren niet te doen. Die bestonden enkel uit een aaneenrijging van open deuren intrappen afgewisseld met one liners
mlkvhoudr
@robbies en nog een column, goed voor de bloeddruk hier

Wat een negativiteit. Politieke uitspraken onder het mom van waarheid. Dat lezen we al genoeg in de burgerpers. De vakpers zou beter moeten weten. Brrr. @Boerderij_nl Ze missen zelf diepgang mbt Aerius.Bruil wist niet eens dat Aerius echt opgenomen is als wettelijk kader. pic.twitter.com/dO1vQ5qkQS— Irene van der Marel (@irene_marel) May 25, 2024

nu hopelijk net de goede link

x.com/irene_marel/status/…
mlkvhoudr
+1
robbies
@mlkvhoudr Bruil kan mijn punt hierboven niet beter bevestigen eigenlijk. Hij vind t niks, maar dat boeit mij niet. Wat ik zeg: het is een vak en zeer weinig mensen verstaan dat.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @robbies:
. Hij vind t niks,

Je moet in dit land, wil je nog een beetje meedoen, wel meehuilen met de wolven in het bos. Anders hoor je niet bij de deugers.
+4
Twentsch Land
De opstand van de bevolking is begonnen, nog een behoorlijk deel proberen dit krampachtig te ontkennen.

@kanniewaarzijn
+5
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Twentsch Land:
De opstand van de bevolking is begonnen,

Laten we het hopen, en vooral doorpakken nu!
+5
Vdejong
Quote:
Ik vraag me af wat er dan gebeurt. Zullen boeren en burgers nog bozer worden? De roep om radicale oplossingen nog luider? Of zal de realiteitszin indalen dat het echt niet allemaal zo eenvoudig is.

Rechts-populistische partijen zullen hoe dan ook hier garen bij spinnen. Zij gedijen bij boze boeren en burgers.

Is Esther bij Bennie in bed gekropen of andersom?
hans-hans

4minuut 8 seconde geeft Caroline aan wat ze zelf van de vraag van deze : Column: 'Geeft de nieuwe coalitie (valse) hoop?'
Bennie Stevelink
@hans-hans
Quote:
4minuut 8 seconde geeft Caroline aan wat ze zelf van de vraag van deze : Column: 'Geeft de nieuwe coalitie (valse) hoop?'

Dit gaat niet over het terugkrijgen van derogatie maar over stikstofdepositie.
En ze geeft geen antwoord bij wie zij de schuld legt als ze haar beloftes niet waar kan maken.
Realisme
@Bennie Stevelink bestaat de politiek niet altijd uit beloftes? Ik heb Boswijk ook van alles horen beloven dat wat toch weer even anders liep zelfde van jouw lto die uitgepraat was en toch weer ging praten. 20x een lijn heb getrokken, tot hier en niet verder en het ging weer verder.
ā€˜s ochtends kijk je welke kant de lto vlag opwappert en dan trek je weer ten strijde tegen alles wat afwijkt. In die zin ben je niet anders dan waar je jan en alleman van beschuldigd. Fijne zondag Bennie
hans-hans
@Bennie Stevelink volgens mij (ik kan het zomaar fout hebben) over hoofdstuk 4 van het hoofdlijnen akkoord (geheel)
en volgens mij ging het artikel nieuwe oogst ook over hoofdstuk 4 van hoofdlijnen akkoord en niet over specifiek derogatie
zo heb ik het gelezen

maar wel leuk dat je reageert om jou visie te geven
Brussel bepaald wat hier gebeurt in Nederland en niet dit nieuwe kabinet ,een hoop mensen denken dat het nieuwe kabinet dingen terug kunnen draaien,uiteindelijk gaat alles gewoon door ,het duurt alleen wat langer. FIJN HE DIE EU!!!! we zijn niet eens baas meer over ons eigen land
+1
HansBa
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl nou niet alles, Brussel zet de kaders, daar binnen is nog zat ruimte. Alleen komt NL altijd met nog scherpere normen, alles wordt tot in de puntjes onderzocht, omdat ze denken dat we het nog beter kunnen!
Hans van Bergen
De Sneu praat ook over aanvallen of schuld leggen bij journalisten kijk sneu heeft NO ooit

1 onderzoek gedaan naar het overleg met 'Brussel' met wie was dat? wanneer? hoe laat? . Precies NEE terwijl dat met de cda/d66/ltovrienden nou juist voor NO zo makkelijk was geweest om een rapport te regelen.

En dit de Sneu is nou waarom het beroep journalist geen waarde meer heeft. Het overtiepen van andermans mening, Bennie legde al uit hoe hij zijn columns schrijft, kunne we zelf ook wel
maama-razaq
D6 SSD Universal Solution in South Africa +27735257866 Zambia Zimbabwe Botswana Lesotho Namibia Qatar Egypt UAE USA UK Taiwan Indonesia Singapore Turkey Tanzania Hong Kong Ethiopia Eritrea Sudan Angola Mozambique Swaziland Oman Saudi Arabia Uganda Kenya Morocco Brunei Thailand Algeria Tunisia Bahamas Somalia Angola Palau Lithuania Malaysia Myanmar Spain Kuwait Fiji Jordan Yemen Bahrain Philippines Israel Syria Italy DRC... Universal SSD Chemical Solution and Activation powder for cleaning all types of black negatives and white negatives, stamped, marked or stained currencies. We are leading service providers with professional technicians that can travel to other countries around the world to get your black, white, green and red notes cleaned up, restored and ready for use. We retail our products in smaller quantities of 100ml, 250ml, 500ml, 1Litre, 2Litres, 3Litres, 5Litres and 10Litres. We are located in South Africa ,SPAIN,CHINA,Zambia,TURKEY,ITALY,CANADA, ALGERIA, USA,UK AND UAE. Kindly contact us through Email sheikhmbuga5@gmail.com OR Call & Whatsapp Chat : +27735257866
PRODUCTS AVAILABLE:
-SSD Chemical Solution
-Activation Powder/ Anti Virus
-Automatic black money Cleaning Machine
-Mercury Powder-Humine Powder-SSD Supreme Solution
-SSD universal Solution
-SSD Solution PK 58
-SSD Topix solution
-SSD Castro X Liquid-Oxide solution -Tebi ssdhz powder-Tebi-SSd Solution
de jonge
Hoe langer het duurt hoe groter mijn verbazing dat er boeren zijn die ook nog gaan geloven dat een oplossing zou zijn om renure, luchtwassers, stikstofwassers, als innovatie te gebruiken en organische mest (natuurlijk) af te voeren voor vele euro's en kunstmest (chemisch) aan te voeren voor vele euro's om het ""klimaat,stikstof,weet ik al wat voor bedachte problemen"" op te gaan lossen. Het enige wat opgelost word zijn de boeren... Het faillisement van de sector zei jetten of klavertje... en wie zorgt er met deze maatregelen voor dat faillisement? De mond groot, meer om het klimaat denken, vooral meer natuurlijk en de natuur en klimaatneutraal blablabla. en de maatregelen die ze bedenken kostten de sector de kop en het milieu en het klimaat word er alleen maar minder van.. daar kunnen de geleerde mannen allemaal formules en toestanden op los laten,maar het is een feit dat al deze maatregelen 1 dikke grote show is....
hans-hans
@de jonge ik denk juist het tegenovergestelde
Ik denk dat PVV veel stemmen gaat krijgen bij de eu verkiezingen en hopelijk BBB ook
VVD en Nsc kunnen twee kanten op denk ik
hans-hans
Je hebt volgens mij wel helemaal gelijk dat , die renure en lucht wassers grote onzin is
Hans van Bergen
@hans-hans Nee want asl jij een varkens/kippenhouderij hebt, wat tegenwoordig 1000+ zeugen gesloten is dan ruik je bij een luchtwasser weinig en zonder veel so dat werkt
hans-hans
Albert Peters
Het jammer hier is dat degene die hier mopperend reageren een heel klein klubje is zljn altijd dezelfde schuilnamen 20 toraal??
Is geen afspoegeling van de boeren
de jonge
@Albert Peters wat is volgens jou dan een afspiegeling van de boeren??
Albert Peters
@de jonge de meest die ik spreek zijn minder negetief
Bennie Stevelink
@Albert Peters
Quote:
Is geen afspoegeling van de boeren

Hetzelfde zie je met milieu- en dier-activisten. Ze lijken de hele samenleving te vertegenwoordigen, in werkelijkheid is het een relatief kleine groep.
Vdejong
@Bennie Stevelink Ik hoor/lees maar 2 die minder negatief zijn. BS en AP
+1
mlkvhoudr
@Vdejong de agrarische sector moet zich kapot schamen als er echt zo weinig optimistische ondernemers waren, maar geen stress ik ken er heel wat die gewoon positief zijn
+3
Nevergiveup
@mlkvhoudr De meeste zijn ook gewoon heel positief over hun bedrijfsvoering maar laten niet met zich sollen door die verzonnen wens denk idioten , waarvan er zelfs durven te zeggen dat ze grond bezet houden die meerendeel de boer zijn eigendom is , en terrecht
Hans van Bergen
@Albert Peters kijk even naar de zetels in de eerste kamer van BBB en dan naar douw vrienden denk dan eens na en reageer dan
Albert Peters
@Hans van Bergen als daar gelukkig van word ??
HenkjanOtten
Ger Koopmans doet het goed in de media maar dit stuk vreten mag hij wel ontslaan.
jan-cees
@HenkjanOtten Daar gaat Ger niet over de regio's wel volgens mij

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's pvv , bbb en geld geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nƩt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
171
DEELNEMERS
43
WEERGAVES
4.827
TREFWOORDEN