Melkprijs bijna 4,5 euro lager

De melkprijzen in Europa over oktober liggen 4,39 euro per honderd kilo melk lager dan vorig jaar. Dat blijkt uit de internationale melkprijsvergelijking van LTO .

Gemiddeld ligt de berekende voorschotmelkprijs over oktober op 34,61 euro per honderd kilogram standaardmelk. Dat de verschillen met vorig jaar zijn toegenomen, komt enerzijds door de dalende melkprijzen dit jaar en anderzijds door de sterke stijging eind vorig jaar.

Hoewel ook deze maand de verschillen in uitbetaalprijzen tussen de zuivelondernemingen groot zijn, zijn de schommelingen in de melkprijzen het meest opvallend. Zo ontvingen bijvoorbeeld de melkveehouders van Milcobel vorig jaar de hoogste oktobermelkprijs sinds 1999, de start van de melkprijsvergelijking. Dit jaar is de melkprijs van Milcobel over oktober de laagste van de afgelopen tien jaar.

Alleen de melkprijzen van het Finse Hämeenlinnan Osuusmeijeri en het Deens-Zweedse Arla liggen in oktober boven het niveau van vorig jaar. In het Verenigd Koninkrijk ontvangen de melkveehouders ook hogere prijzen dan vorig jaar, maar door de sterke daling van het Britse pond komt dit niet tot uitdrukking in de berekende melkprijzen in euro’s.

<img alt="melkprijsoklto.jpg" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="675" height="599" />

Bron:[www.nieuweoogst.nu]

Deel dit topic

Reacties

arie.j
Nou zo te lezen wordt jij flink afgezet door'' De rijdende winkel'' .
Kaas zonder merk kost overal elders belangrijk minder dan de helft van wat jij noemt.
Melk is nergens 1 euro maar véél minder, de halfvolle kost minders dan de helft in diverse winkels

De grootste prestatie vind ik wel wat dat Engelse zuivelbedrijf van Robert Wiseman doet.
Die betaald zijn boerenruim 32 cent de kg en vervolgens komt het in d ewinkel voor de prijs van 28 cent
En nog keurig in de verpakking ook.
Misschien dat jou DDB er eens op af moet om te vragen hoe zoiets gaat?
arie.j
Als je van mening bent dat mij het nodige toekomt dan wil ik je mijn bankrekening wel geven hoor.
Grasbaal
Geitenmelk gaat wel de goeie kant op:

De Nederlandse melkgeitenhouders hebben dit jaar tot en met oktober gemiddeld € 46,18 per honderd kilo standaardmelk ontvangen. Dat is € 5,26, 12,8 procent, hoger dan in 2007.

Bron: [www.nieuweoogst.nu]
Grasbaal
Jaap123,

Om jouw door de donkere dagen te helpen wil ik je hetzelfde betalen als Arie, maar dan moet je ook dezelfde hoeveelheid produceren
Wimsumar
Beste Paul: Daar werd je toch al niet meer VET van.
Wimsumar
Beste PJLAM: Dit is eigenlijk heel eenvoudig uit te leggen, in Finland is de melkproduktie gemakshalve even gezegd gelijk aan de zuivelconsumptie. In Nederland zijn we 300% zelfvoorzienend ! . Dat deze overproduktie ( meer dan de helft!) en voor export bestemde inspanning ons enorm voor de voeten ligt is ook af te lezen aan de consumenten-productprijzen. Kijk eens naar winkelprijzen van in Nederland geproduceerde zuivelproducten, drinkmelk om en nabij€ 1,-/ltr., yoghurt evt. met smaakje gaat richting €1,50, en kaas: voor €10,-/kg heb je nog geen exclusieve soort. Omgerekend naar onze koemelk, waarbij je grofweg kunt stellen dat daarvan 1 ltr= 1ltr consumptiemelk of yoghurt en krapaan 10kg koemelk = 1kg kaas en bij al deze produkten blijft nog wat botervet ''over'' dan blijkt wel dat hieruit ook zeer riante opbrengstprijzen zouden kunnen worden uitbetaald aan de leverende melkveehouder. Maar die vermaledijde drang om te exporteren maakt de spoeling erg dun.
paul1
ja, de room gaat er nu wel in hoog tempo af.
anonymous_78
je vergeet het hapje voor thuis van de beurs in gorichem
anonymous_137
Je ziet hier wel grote verschillen,Hameenlinnen 46.47, en DOC 27.10, dit is een verschil van 19.37, heeft iemand hier een verklaring voor?
anonymous_137
Ik bedoel eigenlijk te zeggen, hoe kan het zo zijn dat alleen al in europa zo'n verschil in melkprijs zit, terwijl er hier lieden zijn die zeggen, als we niet naar de wereldmarkt gaan haken we af, omdat we anders overspoeld worden door de rest van de wereld, hoe kan het dan zo zijn, dat wij b.v. niet Finland overspoelen met producten, omdat het daar nu wel erg duur is, en Finland lijkt mij nu niet echt de wereld uit qua transport.
anonymous_225
Ben je het dan nog nodig?Duur melkquotum verkocht, jongveeopfokker, goedkope boodschappen van de Aldi, kinderbijslag, geen dure vakantiesPas maar op dat je de broei niet in je geld krijgt!
anonymous_763
Arie, even zonder gekheid: hoeveel vergoeding krijg jij als constante berichtgever op deze site?
Ik zoek ook nog een goede bijverdienste namelijk.

of anders:

Co, hoeveel betaal je Arie? Gaat dat per bericht, per letter?
anonymous_763
dat vind ik een opmerkelijk antwoord Co. Dit is dus een bevestiging vwb Arie zijn inkomsten?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkprijs , europa , melkveehouders , arla , milcobel en voorschotmelkprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0