Melkgel kan kater voorkomen

Nemen we straks preventief een melkgelletje voordat we gaan stappen? Onderzoekers van ETH Zürich ontwikkelden een gel bestaande uit melkbestanddelen waarmee je een kater zou kunnen voorkomen. De gel kan zelfs de schadelijke en bedwelmende effecten van alcohol verminderen, zoals leverbeschadiging, schrijft de Telegraaf.

Om te begrijpen hoe het werkt, moet je weten dat een kater met name door de (giftige) stof acetaldehyde ontstaat. Deze stof komt vrij bij de afbraak van alcohol in de lever. Het bijzondere van de gel is dat deze de afbraak van alcohol naar het maag-darmkanaal verschuift en daar (onschadelijk) azijnzuur produceert.

De gel bestaat uit wei-eiwitten (een bijproduct van de kaasproductie). Bij het koken daarvan ontstaan lange, dunne fibrillen, die dankzij de toevoeging van zout en water tot een gel vormen. Voeg daar nog wat ijzer, glucose en goud aan toe om de alcoholafbraak te bevorderen en klaar is Kees.

Blij geworden dat je nu gevaarlijk door kunt drinken zonder er last van te hebben? Helaas, de gel is nog nergens te koop en zelfs niet in productie. Vooralsnog zijn de resultaten bereikt met een muizenonderzoek. Wel laat het veelbelovende resultaten zien: 30 minuten na inname van de gel was het alcoholniveau met 40% en na 5 uur met 56% verlaagd, in vergelijking met de controlegroep die geen gelletje kreeg. De onderzoekers hebben alvast patent aangevraagd.

Bron

Deel dit topic

Reacties

+5
mlkvhoudr
Mist daar geen d bij melkgel?
+2
Farma_boerke
@mlkvhoudr dat die d mist is de grootste kater.
Realisme
Karnemelk bij het eten doet hetzelfde. Ze maken het weer ingewikkeld

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , stof , zout , gevaarlijk , telegraaf , goud en alcohol geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
1.659