Aike Maarsingh: voedselcrisis voorkomen door redelijke prijs voor boeren.

In het landbouwbeleid wordt met vuur gespeeld, stelt Aike Maarsingh. Hij pleit voor aanpassing van quota op basis van lonende afzetmogelijkheden.

In het Agrarisch Dagblad van 21 november voorspelt hoogleraar Van der Ploeg een derde landbouwcrisis. Hij vergelijkt die met de crises uit 1880 en 1930 en maakt een duidelijke analyse. Allereerst ben ik van mening dat het landbouwbeleid gezorgd heeft voor de huidige EU van 27 lidstaten. Met voldoende voedsel voor een lage prijs en grote groei en welvaart. En vooral ook voor vrede en rust. Ik ben om die reden ook een rasechte Europeaan!

Ik trek twee conclusies uit het verhaal van Van der Ploeg waar ik het hartgrondig mee eens ben. Liberalisering van het beleid lijkt goed voor de consument maar leidt tot een crisis. Zo’n crisis (1880) kan alleen voorkomen worden door ingrijpen via het overheidsbeleid. Dat is uitermate actueel in de huidige financiële crisis waarin overheden op vele manieren en met honderden miljarden euro’s ingrijpen. Liberalisering geeft de macht aan een beperkt aantal grote spelers in deze wereld en zij proberen de grondstofprijzen zo laag mogelijk te houden.

Lage grondstofprijzen zijn inmiddels wel weer een feit vanwege de wat hogere opbrengsten, onder meer in de EU. En de marktprijzen van veel producten liggen inmiddels weer ver onder de kostprijs. Op dit moment wordt er met de keuzes van het landbouwbeleid met vuur gespeeld. Afschaffing van quota en interventie geeft grote risico’s en zorgt voor lage prijzen bij een iets te hoge productie. Veel beter is dan ook aanpassing van de quota op basis van lonende afzetmogelijkheden. Eén van de grootste missers is geweest dat de toeslagen ontkoppelt zijn van de producten. Voorstanders van deze keus hebben gewonnen en zij loeren op dat boerengeld om het te bestemmen voor andere doelen. Zonder na te denken over de gevolgen voor het boereninkomen en hun verwerkende industrieën.

Ook na 2013 zal er landbouwbeleid zijn en de toeslagrechten horen bij de boeren. Om de door Van der Ploeg voorspelde crisis te voorkomen! Ouderwetse ideeën? Kijk wat er de laatste maanden is gebeurd en wat de invloed van de moderne roofridders is geweest. En trek uw conclusies. Een voedselcrisis is alleen te voorkomen door boeren wereldwijd een redelijke prijs voor hun producten te betalen.

Aike Maarsingh is lid van de raad van beheer (bestuur) van Cosun, voorzitter van de Biogas Branche Organisatie (BBO) en de Stichting Proefbedrijven Noordelijke Akkerbouw (SPNA), akkerbouwer in Stadskanaal en oud-voorzitter van de LTO-vakgroep akkerbouw

Bron: AGD.nl

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Die Aike Maarsingh is slimmer dan Siem-jan schenk die alleen een korte termijn geheugen heeft ...quotum kosten , quotum kosten en nog een quotum kosten .. ik begrijp dat dit goed is voor zijn eigen belang (uitbreiding) , maar als je vervolgens met verdubbelen van je veestapel hetzelfde of minder verdiend als daarvoor ....
Onbekend
gelukkig zijn er ook nog slimmere mensen dan koeboer
aike maarsingh :
klasse hoor dat je dat durft te zeggen als oud lto bestuurder
alleen zal je nu wel voor ddb er of nmv er worden uigescholden
door de meeste vervente lto ers
van je eigen volk moet je het maar hebben
Onbekend
Dat lijkt me sterk dat ie voor DDBer of NMVer word uitgescholden, ander niveau.
Grootste probleem om dit de beleidsmakers wijs te maken.
Wimsumar
Beste Arjo de Tijger: Dat word een teleurstelling, immers grofweg 60% van de melkproductie is voor export.
koeboer
Maarsingh??? O ja dat is die man die na elke regenbui op tv noord verschijnt,Dat de oogst zo moeilijk gaat,en de overheid moet bijspringen omdater anders bedrijven omvallen.Iedere periode heeft zijn eigen bestuurders,gelukkig hebben we ook ander mensen bij de lto.
koeboer
Ieder familie bedrijf heeft een moment van hoge financiering.Alfa beag Gaf enkele jaren geleden al aan dat de gemid.financiering bij overname 1.70/ltr was.Maar bij boeren met alleen eigenvermogen zie je dat er makkelijker met een economische bedrijfsvoering word omgesprongen (uitzonderingen daargelaten).De financiering houd je ook scherp,je moet presteren
koeboer
Ze noemen gewoon het gemiddelde van de bedrijven die de laatste jaren zijn overgenomen.En jaap wat vind jij een gezinsbedrijf?
koeboer
800000 x 1.7 = 1360000 Ga eens uit van 400.000 euro gebouwen 15000 kg/ha is ca 53 hais ruim 18000 euro per ha.Heb ik nog niks voor vee een machines gerekend.Voor die 1.7 hoef je helemaal geen rare dingen doen.Daarom is het wel mooi dat je in een wiegje gelegd word dat je start positie wat beter is


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14/12/2008 21:02 door koeboer.
koeboer
Inderdaad.Het is nu gewijzigd.
anonymous_78
800000 x 1.7 = 136000zegt koeboer ,volgens mij ben je een 0 vergeten
anonymous_78
vergissing is menselijk
Jack Rijlaarsdam
Waarop baseer jij de mening dat juist het familiebedrijf niet kan blijven bestaan?
Scarlett
Bis bis bis, staande ovatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Scarlett
arjo de tijger Schreef:
-------------------------------------------------------
> als iedere nederlander wat meer zuivelproducten
> gaat eten inplaats van die rommel uit het
> buitenland heeft iedere boer hier in nl een goed
> inkomen.

Als, ja,hier nog eentje van mijn veearts al weer een heel tijdje geleden: Als elke Chinees elke dag een vingerhoedje vol melk zou drinken, dan was morgen het hele zuiveloverschot verdwenen.
anonymous_246
Zo zie je maar weer,ook bij de LTO ers begint het door te dringen ,nu SJS nog
anonymous_763
soms moet er eerst weer wat enrstigs gebeuren voor er weer nagedacht wordt. Wat er nu allemaal om ons heen gebeurd is nog niet ernstig genoeg of men ziet nergens de noodzaak iets op te pakken. Voor wat betreft de melkprijs; het aanbod zal toch omlaag moeten, quotum werkt niet dus zal de prijs een tijdje moeten zakken. De sterksten zullen overleven. Nooit anders geweest.
anonymous_763
Inderdaad Sjakie,juist de familiebedrijven hebben een goede kans een slechte periode te overbruggen!! (Tenzij een bank teveel opslokt)

Welk advies zou je een gemiddeld renderend familiebedrijf met een forse financiering moeten geven??
anonymous_763
ook 1.70 is volgens mij veel te hoog koeboer, dat kan alfa dan wel roepen maar wat moet je daarmee nu als gezinsbedrijf, met die 1.70.
anonymous_763
1 persoon, 800000 kg melk
anonymous_764
wanneer gaat LTO dit hardop zeggen
dat ze het familiebedrijf vaarwel hebben gezegd??
arjo de tijger
als iedere nederlander wat meer zuivelproducten gaat eten inplaats van die rommel uit het buitenland heeft iedere boer hier in nl een goed inkomen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's cosun , landbouwbeleid , akkerbouw , biogas , liberalisering , interventie en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
4