Melkvolume Noordwest-Europa krimpt met 13 tot 20 procent

De panelen op de wereldzuivelmarkt verschuiven. Een belangrijke verandering is dat de melkproductie in Nederland, België, Duitsland en Denemarken tot 2035 met 13 procent krimpt. Dat is de verwachting die Rabobank uitspreekt in een nieuw trendrapport.

Deel dit topic

Reacties

+19
jvt
Ik word niet zo dik betaald als de rabo analisten maar zie rustig 30 procent. Is nog 11 jaar, de boer die nu 49 is, is dan ook 60 jaar. Hoeveel boeren ken je onder de 49 jaar? Zeker ook in andere landen in west europa? Hoeveel van die jongeren willen max 120 koeien op 2 botjes en zeker niet meer koeien, work life balance? Hoeveel moeite hebben de grootschalige bedrijven nu al om personeel te vinden, verwacht men bij de rabo dat dit iets tijdelijks is? Of ze stoppen omdat ze geklooi met personeel helemaal zat zijn of gaan verder met alleen akkerbouw en biogas. Zeker niet nog een groeispurt maken. Vergeet niet dat de meeste boeren in oost duitsland ruim 25 jaar geleden vertrokken zijn, als het niet 35 jaar is. Komen ook op leeftijd en veel gevallen geen opvolger. Vlaanderen en Nederland begrenst door milieumaatregelen, rest volgt ook. Kortom, de 20 miljard liter melk minder is voor 2030 al bereikt.
+2
Koers
@jvt Ben het met je eens en misschien zakt de productie nog wel harder. Kijk alleen maar naar NL met alles wat ons nog te wachten staat aan eisen. De ombouw van stallen naar emissiearme systemen, co2 reductie, krw doelen, stikstof, derogatie en dat i.c.m. vergrijzing, dierwelzijnseisen en een sterke stijging van de rente. Met die verwachtte 50 cent per kg melk uit het artikel wordt het halen van al deze doelen allemaal nog spannend zat.
Noorderling
@jvt
Als elke koe die blijft door een robot gaat, vaker wordt gemolken en 1000-2000kg meer geeft compenseert dat nog wel wat. Is afgelopen 50jaar eigenlijk niet anders gegaan in elke sector.
+2
DutchDairyFarmer
@Noorderling zal allemaal best maar uiteindelijk moet je dat ook willen en ambiëren en denk dat het beroep melkveehouder zoals dat in de melkquota tijdperk was ondertussen is veranderd. Waarbij de charme eraf is gedaan en economischer is geworden met alle nadelen van dien.
+3
Framos
@DutchDairyFarmer Dat heeft jou opa waarschijnlijk ook gezegd toen het MQ werd ingevoerd. Toch heeft het je vader en jou er niet van weerhouden boer te worden 😉
Als het boer zijn écht in je zit dan is daar niets tegen te doen en word je boer, links of rechtsom, thuis of desnoods in het buitenland.
+1
Noorderling
@DutchDairyFarmer
Quotum zonder marktbescherming is het slechtste van twee werelden.

Het probleemcmet quotum was, is dat er allerlei kruisverbanden waren met allerlei plafonds, vergunningen welke niet overeenkomen met kdw en plaatsingsruimte.

Enkel maar quotum en tot 10 jaar exact weten wat je kunt wordt ook saai. Het is minder stabiel, maar gemiddeld niet slechter. Alleen is risicos inschatten en je grenzen kennen in een generatie wel grotendeels verloren gegaan.
+3
familie pelle
@Noorderling
Quote:
. Als elke koe die blijft door een robot gaat, vaker wordt gemolken en 1000-2000kg

😅 te lang in de zon gestaan?
+2
jvt
@Noorderling vergeet niet dat bij groepje blijvers aandeel robot bedrijven al behoorlijk nis, melken met Gras van 120 ruw eiwit en 860 ben heb je die 2000 liter er ook nog niet zomaar bij
+1
Noorderling
@jvt
Hier nog lang niet, gaat van 1 tot 10 per bedrijf wat er geplaatst wordt.

Op enkel engels raai zonder derogatie wordt het armoe. Deel grasklaver. Mais, luzerne en tarwe kun je ook prima zonder drijfmest telen of met minder.
Kun je toch nog kwaliteit oogsten.
Als ze in extensieve regios en bijvoorbeeld de woestijn bij berlijn koeien kunnen melken, lukt dat hier ook vast wel.
arie.j
Quote Reactie van @jvt:
Ik word niet zo dik betaald als de rabo analisten maar zie rustig 30 procent. Is nog 11 jaar, de boer die nu 49 is, is dan ook 60 jaar. Hoeveel boeren ken je onder de 49 jaar? Zeker ook in andere landen in west europa? Hoeveel van die jongeren willen max 120 koeien op 2 botjes en zeker niet meer koeien, work life balance? Hoeveel moeite hebben de grootschalige bedrijven nu al om personeel te vinden, verwacht men bij de rabo dat dit iets tijdelijks is? Of ze stoppen omdat ze geklooi met personeel helemaal zat zijn of gaan verder met alleen akkerbouw en biogas. Zeker niet nog een groeispurt maken. Vergeet niet dat de meeste boeren in oost duitsland ruim 25 jaar geleden vertrokken zijn, als het niet 35 jaar is. Komen ook op leeftijd en veel gevallen geen opvolger. Vlaanderen en Nederland begrenst door milieumaatregelen, rest volgt ook. Kortom, de 20 miljard liter melk minder is voor 2030 al bereikt

Er is ook nog iets als de wet van vraag en aanbod
Wanneer door sterke afname prijs en vooral ook marge in West Europa stijgt , dan zijn er vast boeren die weer wat harder willen
casev2
@arie.j zal wel meevallen met die marge. In ieder geval bij ons in nederland. Paar centen extra rente, 6 cent mestafzet erbij,
mlkvhoudr
@casev2 ik heb beide niet of amper maar ik wil nog niet pochen over hoe hard t saldo omhoog gaat, ook wel wat geinvesteerd links en rechts maar toch, het saldo klimt nog wel in ieder geval
Framos
@casev2
Quote:
Paar centen extra rente, 6 cent mestafzet erbij,

beetje optimaliseren, hoeft niet altijd veel te kosten, kan vaak nog wel wat opleveren
+6
jvt
@arie.j typische reactie van boer die niet meer melkt. Menen allemaal dat 40 ct dikkr melkprijs is en dikke marges, omdat hun het voor 35 moesten. Kosten stijgen gigantisch, bij hogere melkprijs ligt marktuitval voor de deur, dus nee.
arie.j
Quote Reactie van @jvt:
@arie.j typische reactie van boer die niet meer melkt. Menen allemaal dat 40 ct dikkr melkprijs is en dikke marges, omdat hun het voor 35 moesten. Kosten stijgen gigantisch, bij hogere melkprijs ligt marktuitval voor de deur, dus nee.

Typisch iemand die niet objectief wenst te kijken, maar alleen roept dat alles mis gaat.
De melkprijs voor de boer is nu ongeveer 30% hoger dan 4 á 5 jaar geleden, hoeveel vraaguitval heb jij genoteerd? Zoiets speelt alleen als er goedkopere vervangers zijn.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @arie.j:
Typisch iemand die niet objectief wenst te kijken

daar kan je @jvt niet van beschuldigen
arie.j
Quote Reactie van @cs-agrar:
daar kan je @jvt niet van beschuldigen

Dat is vooral bedoelt als "wie kaatst kan de bal verwachten".
Hij met zijn onzin:'' wie zelf niet melkt kan geen goed oordeel hebben''
Dan kunnen ze alle zuivelspecialisten plus ieder in de zuivelverwerking ook wel voor ondeskundig verklaren.
+5
Twentsch Land
En toch denk ik dat een niet meer actief melkveehouder een stuk minder zicht heeft op alle hedendaagse onkosten. Alleen een melkprijs af en toe horen geeft geen zicht.

@arie.j
Frans1
@Twentsch Land dat zeihij ook niet, enkel dat een hogere prijs een hogere produktie uitlokt,en dat is ook zo
Twentsch Land
Typisch iemand die niet objectief wenst te kijken, maar alleen roept dat alles mis gaat.
De melkprijs voor de boer is nu ongeveer 30% hoger dan 4 á 5 jaar geleden, hoeveel vraaguitval heb jij genoteerd? Zoiets speelt alleen als er goedkopere vervangers zijn.

Toch wel een hogere melkprijs noemen met een conclusie !

@Frans1
pieta
@Frans1 Een hogere marge lokt productie uit. Niet de prijs op zich.
Frans1
@pieta en.meestal wordt die marge groter door hogere opbrengstprijs en niet omdat de kosten zakken😉
pieta
@Frans1 Je kunt ook andersom redeneren. De productie gaat pas stijgen als de opbrengstprijs "wegloopt" van de kostprijs (noemen ze de marge 😁 ).
Frans1
@pieta nee, dan blijft het hetzelfde😉ik weet dat je graag gelijk wilt hebben, maar ik heb het😎😬
+1
pieta
@Frans1 😁 Vooruit dan, ik zal je gelijk geven. Heb je ook een keer gelijk.
Noorderling
@pieta
Of je moet meer produceren bij een lagere marge voor hetzelfde saldo 😉

Ook wel een iemand gehoord die zei bij een lage melkprijs moet je meer melken en bij een hoge nog veel meer.
+1
robbies
@Noorderling dat rekensommetje verandert hard als je de mais 1,5 x duurder moet kopen, de rente verdubbeld en de mestafzetkosten verdrievoudigen
+2
pieta
@Noorderling En stilstand is achteruitgang. 😁 En meer van die lariekoek.
George
Quote Reactie van @pieta:
En stilstand is achteruitgang. En meer van die lariekoek.

Ach ik heb hier in al die jaren al veel voorbij zien komen , klaar voor 2015 , quotum leasen tegen absurde prijzen maar je moest die koeien al maar beter hebben , en degene die geen dubbel zo grote stal hadden gebouwd hadden de boot gemist. Tja maar met die bootjes wist ik wel raad destijds. 😀
robbies
@George
Quote:
, quotum leasen tegen absurde prijzen maar je moest die koeien al maar beter hebben

Dat klopte wel
+1
Frans1
@pieta 🤣🤣😘
arie.j
Quote Reactie van @Twentsch Land:
En toch denk ik dat een niet meer actief melkveehouder een stuk minder zicht heeft op alle hedendaagse onkosten. Alleen een melkprijs af en toe horen geeft geen zicht.@arie.j

Dan mijn reactie nog maar eens een keer overlezen...
Er staat niets over kosten en welke opbrengstprijs er nodig is in
Maar het is een bekend gegeven dat afnemend aanbod de prijs doet stijgen
En verder zal de tijd het leren
Wel even de aantekening dat het inkomen op melkveehouderij over de laatste 2 jaar een grote uitschieter naar boven was t.o.v. het verleden.
De extra kosten werden dus méér dan goedgemaakt
Twentsch Land
Had 1-2 jaar geleden een plusje

Ook al cijfers bekeken van het laatste jaar ?

@arie.j
arie.j
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Had 1-2 jaar geleden een plusjeOok al cijfers bekeken van het laatste jaar ?@arie.j

In alle bladen gestaan, maar jij leest er geen enkele?
vakbladelite.nl/2023/12/….
-
zuivelzicht.nl/nieuwsberichten/…
Gemiddeld over de laatste 2jaar dus 100.000 euro per aje(onbetaalde arbeidseenheid)
Grote schommeling dus, maar gemiddeld véél beter dan de jaren ervoor
Over 2020 was het bv. maar 26.000 per aje
wur.nl/nl/nieuws/…
Noorderling
@arie.j
Fiscale winst:
Dat begint voornamelijk met minder afschrijvingen, stallen lopen er uit, sleufsilo's en mestsilo's ook omdat de stal op WOZ waarde ligt, welke fors gestegen zijn en daardoor de afschrijving eerder stopt dan 50% van de kosten tijdens de bouw.

Zelfstandigenaftrek omlaag. Allemaal winst, vooral voor de belastingdienst.

partners.veeteelt.nl/partner/abab/…
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
Fiscale winst:Dat begint voornamelijk met minder afschrijvingen, stallen lopen er uit, sleufsilo's en mestsilo's ook omdat de stal op WOZ waarde ligt, welke fors gestegen zijn en daardoor de afschrijving eerder stopt dan 50% van de kosten tijdens de bouw.Zelfstandigenaftrek omlaag. Allemaal winst, vooral voor de belastingdienst.

Je verzint en schrijft maar wat op, enkel blijkbaar om wat te klagen te hebben
Verdiep je eerst eens hoe zulke cijfers tot stand komen
En goed inkomen is iets om dankbaar voor te zijn.
Niet om alles te verzinnen waardoor het toch veel lager zou zijn dan het is
+2
Noorderling
@arie.j
Het gaat uiteindelijk om besteedbaar inkomen, daarvan kun je leven. Fiscaal inkomen is heel wat anders en daarmee loopt men te koop, met wat als reden?

Heb dit jaar 10k minder afschrijving door bovenstaande link.
Krijg ik daardoor meer besteedbaar inkomen of een hoger fiscaal inkomen?

Mag 4k meer belasting betalen en de aflossing stopt niet wanneer de afschrijving stopt helaas.
Klagen, kanttekening. Alles in perspectief, door veranderde wetgeving kun je zaken niet 1:1 vergelijken en concluderen dat alles geweldig is.
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
@arie.jHet gaat uiteindelijk om besteedbaar inkomen, daarvan kun je leven. Fiscaal inkomen is heel wat anders en daarmee loopt men te koop, met wat als reden?Heb dit jaar 10k minder afschrijving door bovenstaande link.Krijg ik daardoor meer besteedbaar inkomen of een hoger fiscaal inkomen?Mag 4k meer belasting betalen en de aflossing stopt niet wanneer de afschrijving stopt helaas.Klagen, kanttekening. Alles in perspectief, door veranderde wetgeving kun je zaken niet 1:1 vergelijken en concluderen dat alles geweldig is

Boeren hebben de laatste jaren véél minder belasting betaald dan 20 á 30 jaar geleden.
Hogere IB tarieven destijds, geen zelfstandige aftrek, Toen was er bovendien ook nog een vermogens belasting.
Dus stop maar snel met je geklaag , ik betaalde destijds een veelvoud
En dat gebouwen door afschrijving niet ver onder de werkelijke waarde mogen, dat is niet anders dan gewoon rechtvaardig.
Noorderling
@arie.j
Even voor mijn beeld, wat was het toen en wat is nu laag bij benadering?
Zal ik eventueel mijn kaders bijstellen 😉
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
@arie.jEven voor mijn beeld, wat is hoog en wat is laag bij benadering?

Vermogensbelasting was lang 0,8% later 0,7% van het vermogen inclusief bedrijfsvermogen
Minus de vrijstelling
nl.wikipedia.org/wiki/Vermogensbelasting/…('Lubbers%2Dregeling'),De%20anti%2Dcumulatieregeling&text=De
particulieren met vermogen betalen nu grof voor box 3 , de eigen woning wordt vrijgelaten
Maar iemand met een bedrijf met veel waarde in bv. grond, die betaald nu niets meer
-
IB is een hele berekening, en Elseviers belastinggids die heb ik uit die tijd niet meer bij de hand
Dat gaat over vrijstellingen, belastingvrije voet enz.
Maar het hoogste tarief was toen 60%
Ook toen waren er aftrekposten.
Maar nu vooral voor zelstandigen meer
In het jaar 2000 hield iemand die 100.000,- aan inkomen had ongeveer de helft over van g=het bedrag boven de aftrekposten
cornelissen
Quote Reactie van @arie.j:
vermogens belasting.

Nog wel een aftrek i.v.m. inflatie en pensioenvoorziening ,afhankelijk van je leeftijd.
arie.j
Quote Reactie van @cornelissen:
Nog wel een aftrek i.v.m. inflatie en pensioenvoorziening ,afhankelijk van je leeftijd.

Exacte berekening weet ik niet meer, wel dat ik elk jaar er enkele duizenden er aan kwijt was
Nu met box 3 is het voor particulieren een ramp en met inflatie word niet gerekend
Noorderling
@arie.j
Quote:
wel dat ik elk jaar er enkele duizenden er aan kwijt was

Zal je teleurstellen, het is nu geen honderden maar tienduizenden.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
Zal je teleurstellen, het is nu geen honderden maar tienduizenden.

Vermogensbelasting? daar kan je niets aan kwijt zijn, bestaat al heel wat jaren niet eens meer
+1
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
dat gebouwen door afschrijving niet ver onder de werkelijke waarde mogen

Dat mocht in jouw tijd wel. Maar jij hebt ook wel eens rentesubsidie gehad, WIR of wat dan ook. En de belastingdruk zou best hoger geweest kunnen zijn als wat ie nu is. Maar tegenwoordig hebben we geen rode diesel meer, een hogere assurantiebelasting, geen landbouwregeling en machines waar slechts 6% BTW overheen kwam. Het is gewoon niet zo 1, 2, 3 te vergelijken.
Framos
@pieta vergelijk de krachtvoer en kunstmestprijzen maar eens, om wat simpels te noemen...
pieta
@Framos Productie lag op bedrijfsniveau ook anders.
Framos
@pieta 2005 17 euro produktie brok 14 euro KAS
pieta
@Framos Melkprijs 2005 was iets boven de 30 cent.
Framos
@pieta ik betaal nu bijna het dubbele en krijg geen 60+ jij wel? 😉
pieta
@Framos Nee, geen 60+. Laatste melkgeld was bij mij net geen 55 ex BTW. Maar die vlotte 20 cent meerprijs van melk geef ik niet extra uit aan kunstmest en voer.
Framos
@pieta juist, o.a het mechanisatiebedrijf en de melkmachinemonteur willen ook hun deel à 80-90 euro per uur. Hoe duur waren die in 2005?
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Dat mocht in jouw tijd wel. Maar jij hebt ook wel eens rentesubsidie gehad, WIR of wat dan ook. En de belastingdruk zou best hoger geweest kunnen zijn als wat ie nu is. Maar tegenwoordig hebben we geen rode diesel meer, een hogere assurantiebelasting, geen landbouwregeling en machines waar slechts 6% BTW overheen kwam. Het is gewoon niet zo 1, 2, 3 te vergelijken.

We hadden over inkomen en belastingdruk
Jij haspelt alles zo door elkaar dat ik er geen touw aan vast kan knopen
Maar in ieder geval, voordat er een netto inkomen kan zijn, zijn de bedrijfskosten betaald
daar horen diesel , assurantie enz. bij
Maar boeren blijven klagen, ik weet het.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
voordat er een netto inkomen kan zijn, zijn de bedrijfskosten betaalddaar horen diesel , assurantie

Klopt. Maar dat bedrijfsgebouwen en aanhorigheden niet meer af te schrijven zijn verhoogd gewoon je inkomen. En ondanks een lager tarief betaal je dan in sommige gevallen toch meer belasting. Noorderling noemde het afschrijven van gebouwen ook al.

alfa.nl/actueel/…
j h p
@arie.j Je vergeet voor het gemak maar even dat er gemiddeld behoorlijk meer afgelost moet worden, gaat wel af van het besteedbare inkomen.
arie.j
Quote Reactie van @j h p:
@arie.j Je vergeet voor het gemak maar even dat er gemiddeld behoorlijk meer afgelost moet worden, gaat wel af van het besteedbare inkomen.

Alleen als er meer afgelost word dan afgeschreven dan ben je aan het sparen
Noorderling
@arie.j
Dat is het punt waar ik mee begon, je mag stallen niet meer afschrijven lager dan woz terwijl ze wel slijten. Daar is geen sparen aan. Woz zitten we na 12 jaar al op, mogen nog een paar jaar aflossen en de restwaarde is dan een groot vraagteken.
Over de aflossing komt ook nog een 35% belasting. Die stal betaal je uiteindelijk anderhalf keer, een keer fysiek en 50% belasting.
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
@arie.jDat is het punt waar ik mee begon, je mag stallen niet meer afschrijven lager dan woz terwijl ze wel slijten. Daar is geen sparen aan. Woz zitten we na 12 jaar al op, mogen nog een paar jaar aflossen en de restwaarde is dan een groot vraagteken.Over de aflossing komt ook nog een 35% belasting. Die stal betaal je uiteindelijk anderhalf keer, een keer fysiek en 50% belasting.

Rekenen was nooit je sterkste punt?
Aflossen geeft 35% belasting? Aflossen heeft niets met kosten te maken
Afschrijving en onderhoud zijn kosten
En verder zou ik wat voorbeelden moeten zien wat de WOZ waarde van een stal e.d. is
Wat dat geklaag is weinig betrouwbaar
Normaliter de waarde economisch verkeer ofwel wat het bij verkoop zou opbrengen
-
Zelf heb ik een boerderij met woonhuis dat helemaal als agrarisch werd aangemerkt (bestemming)
Dat is veranderd naar bestemming wonen
WOZ waarde werd daardoor meer dan het dubbele, dus dat die taxatie voor deWOZ zo hoog is met agrarische objecten, dat geloof ik niet.
Noorderling
@arie.j
Waarom geloof je een ander niet, klaagt diegene enkel of verkondigd onzin?

Ken mn eigen boekhouding wel en die hoeft hier niet openbaar. Een paar details heb ik al eerder gezegd. Woz waarde is hier meer dan 50% van de destijds bouwkosten tien jaar geleden.

Wanneer je iets moet aflossen wat je niet mag afschrijven moet dit uit de winst gebeuren. Om een euro netto over te houden moet je dus 1,35 resultaat draaien waarvan je circa 35% naar de blauwe enveloppenbrigade mag overmaken en zo netto 1euro overhoudt.

Een afgeschreven stal is hetzelfde verhaal als grond. Dat hakt er fiscaal behoorlijk in en dan is er door aflossing een heel groot gat tussen inkomen en besteedbaar inkomen.
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
Een afgeschreven stal is hetzelfde verhaal als grond. Dat hakt er fiscaal behoorlijk in en dan is er door aflossing een heel groot gat tussen inkomen en besteedbaar inkomen

Wat wil je dan? aflossen op grond en gebouwen terwijl die niet van waarde veranderen (of zelfs stijgen in waarde)
En dat toch voor de belasting aftrekken?
Dat is gelijk aan subsidie geven.
Jij vind dus eigenlijk dat de regering jouw spaarpot subsidie zou moeten geven?
Nou, dan wil ik ook wel mijn hand ophouden😀
+1
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Wat wil je dan? aflossen op grond en gebouwen terwijl die niet van waarde veranderen (of zelfs stijgen in waarde)En dat toch voor de belasting aftrekken?

Het gaat er om dat de belastingdruk niet enkel wordt veroorzaakt door het tarief. Wanneer je vroeger een inkomen had van 100K en je betaalde gemiddeld 50% betaalde je 50K belasting. Dat inkomen is nu 125K doordat je 25K (als voorbeeld) minder af kunt schrijven. Bij een tarief van nu 40% betaal je ook 50K belasting. Je hebt een hoger inkomen maar geen cent meer vrij te besteden.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Het gaat er om dat de belastingdruk niet enkel wordt veroorzaakt door het tarief. Wanneer je vroeger een inkomen had van 100K en je betaalde gemiddeld 50% betaalde je 50K belasting. Dat inkomen is nu 125K doordat je 25K (als voorbeeld) minder af kunt schrijven. Bij een tarief van nu 40% betaal je ook 50K belasting. Je hebt een hoger inkomen maar geen cent meer vrij te besteden.

Noem het beestje nu toch gewoon nu eens bij de naam!
Je mocht tot 50% van de WOZ waarde afschrijven
Dus ver onder de werkelijke waarde, dat was niet ander dan subsidie .
Want normaal schrijf je iets af tot de werkelijke waarde
En dat valt nu weg, jammer hoor, maar ga niet jammeren over hogere lasten
Want het zijn gewoon fiscale voordelen geweest, en daar komt waarschijnlijk een eind aan.
Meer normaal belasting betalen.
En verder maar proberen zoveel mogelijk bij de inrichting te laten vallen
download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/…
pieta
@arie.j Uit jouw link: Sinds 1 januari 2007 kunt u nog maar beperkt afschrijven op agrarische gebouwen.

Dit wil dan ook meteen zeggen dat dat voorheen anders was. Dat was in jouw tijd en dus voordeliger dan nu.
+1
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
@arie.j Uit jouw link: Sinds 1 januari 2007 kunt u nog maar beperkt afschrijven op agrarische gebouwen.Dit wil dan ook meteen zeggen dat dat voorheen anders was. Dat was in jouw tijd en dus voordeliger dan nu

Nou ik heb nooit een nieuwe stal gezet, dus er weinig tot geen voordeel van gehad
Zat eigenlijk altijd op de bodem en intern opknappen breng je in de praktijk altijd direct bij kosten onder
behalve een wagenschuur, maar dat was niet zo'n bedrag
De LTO zou wel moet pleiten op een afschrijving tot zeker 20 tot 30% onder de WOZ waarde.
Dat wegens incourantheid , een huis is veel couranter dan ergens een veestal of iets dergelijks
En natuurlijkdingen als een beschoeiing, erfverharding e.d. gewoon niet activeren, maar een éénmalige kosten laten zijn.
pieta
@arie.j Uiteindelijk gaat het om de belastingdruk in euro's. Dus inkomen wat hoger met een wat lager tarief kan lood om oud ijzer zijn. Aandachtspuntje is alleen dat er wel relatief hoge inkomens worden gepubliceerd. Sommige mensen denken dan ook direct dat die boeren financieel helemaal binnenlopen. Ondertussen zijn er zat waar het water aan de lippen staat. En dan moet je ook nog grondgebonden gaan worden. En ook jij weet wel dat land kopen van bijvoorbeeld 75.000/ha met een rentelast van 3.000 euro/ha en nog een aflossingsverplichting het qua geldstroom je alleen moeilijker maakt.
Noorderling
@arie.j
Hoe kom je daar bij?
Een stal schrijft af, wordt minder waard maar fiscaal niet. Dan ga je winst maken die er helemaal niet is, dat is het hele probleem.
Maar goed, @pieta legt het nog een keer uit en snapt het wel.
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
Een stal schrijft af, wordt minder waard maar fiscaal niet

Klopt geen barst van
Zodra die werkelijk minder waard is dan de WOZ kun je laten taxeren en afschrijven tot de werkelijke waarde
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Afschrijving en onderhoud zijn kostenEn verder zou ik wat voorbeelden moeten zien wat de WOZ waarde van een stal e.d. isWat dat geklaag is weinig betrouwbaar

Zie eerdere reactie. Afschrijvingen zijn er nog amper op gebouwen.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Afschrijvingen zijn er nog amper op gebouwen.

Nee op land schrijf je toch ook niet af?
Afschrijven kan alleen als iets werkelijk minder waard is geworden
Dat wil je begrijpen of niet.
Het is gewoon terecht dat je op een functionele schuur niet tot nul kunt afschrijven
Evenmin als jij op een woonhuis dat op de bedrijfsbalans staat kunt afschrijven tot nul
pieta
@arie.j In jouw tijd, oneerbiedig gesteld, kon dat wel. Dat geeft een verschil in belastbaar inkomen zonder dat er meer geld binnenkomt.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
lleen als er meer afgelost word dan afgeschreven dan ben je aan het spare

Als je investeert in een nieuw gebouw mag je niet afschrijven. Zie eerdere reactie. Als je dit gebouw zet met financiering moet je toch aflossen. Is dat dan ook sparen volgens jou? Zet maar eens een rundvee of varkensstal.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Als je investeert in een nieuw gebouw mag je niet afschrijven

Nieuwe fiscale regels? zodra een nieuw bedrijfsgebouw in waarde afneemt mag jij afschrijven
pieta
@arie.j En hoe was dat vroeger bij jou? Je zette een gebouw en je schreef het volgens een bepaald regime af. Je kon kiezen, dacht ik, tussen % van de aanschafwaarde en een % van de boekwaarde. De 1e optie gaf elk jaar een gelijke afschrijving en de 2e hogere afschrijving aan het begin.
hans1980
@arie.j kostprijs ook zeker zo niet meer
+2
de hoef
@jvt mee eens dat er minder melk komt. maar groeien blijven de blijvers, met de quotering was het ook einde verhaal, grond was 40000 en de quotum prijs was te hoog, het kon nooit uit,met de fosfaat was de grondprijs al 65000 euro en de fosfaat sky hy , en na dit komt er weer wat anders en de schaal vergroting gaat gewoon verder
+2
George
Quote Reactie van @de hoef:
dit komt er weer wat anders en de schaal vergroting gaat gewoon verder

Ik weet het niet. Dat is maar voor een enkeling weg gelegd Hoef. Ik zie net zoveel grote bedrijven stoppen als kleinere. Er staat geen maat meer op.
robbies
@George wat is groot en wat is klein tegenwoordig? Schaalvergroting met automatisering hoeft niet perse meer arbeid te kosten, is mijn recente ervaring. Dan is een miljoen extra melken met dezelfde handjes geen probleem
de hoef
Quote Reactie van @George:
Ik zie net zoveel grote bedrijven

natuurlijk stoppen die ook, maar neem van mij aan dat als je omzet niet omhoog gaat je het nooit red , of je melkt meer of je gaat er wat bij doen
+1
George
@de hoef Op den duur loop je toch tegen de grenzen aan , arbeid is voor velen een moeilijke factor aan het worden.
+2
Frans1
@de hoef ik snap je enthousiasme heel goed, maar als ik zie hoe er in NL melk gemaakt moet worden op grond van 70K en 1500 pacht tegenover hier 5 tot 15K en 200 pacht voor dezelfde ha, de marge in NL slinkt aardig door het wegvallen van de derogatie, het gaat niet meevallen komende tijd. Het is alles samen, het wordt teveel. Het graag willen is al lang niet meer genoeg.
+1
George
Quote Reactie van @Frans1:
70K en 1500 pacht

En de beetjes.
Frans1
@George dat zal, maar de prijzen die hier genoemd worden zijn geen gemiddelden. Denk dat ik aardig goed zit zo door elkaar
Framos
@de hoef qua efficiëntie worden we nog steeds beter en blijft schaalvergroting daardoor nog mogelijk. In Westeuropa gaat volgens mij de vraag wat "maatschappelijk wenselijk" is bepalen hoelang de schaalvergroting nog kan/mag doorgaan.
+5
Deblonde
Wij zitten hier bij een kleine coöperatie; iets minder dan 600 leden. Gemiddeld stoppen er elke maand 2 bedrijven met melken; is al een aantal jaren gaande.
Gaat harder achteruit als menigeen in de gaten heeft.
+1
Frans1
@Deblonde schaalvergroting gaat ook hard, maar de blijvers houden het niet bij als het nog ff door gaat, dat denk ik ook niet. Maar als de prijs stijgt kan het ook weer vlot aantrekken
Deblonde
@Frans1 Schaalvergroting heeft hier jaren het volume overeind gehouden, maar dat is inmiddels niet meer zo.
Door de vele en goede mais vorig jaar; is dit qoutumjaar het volume nog enigsinds overeind gebleven, maar dat is dus iets of wat een vertekend beeld.
+1
Kars
@Frans1 en die schaalvergroters die stoppen hier net zoveel als die weinig hebben gedaan
Deblonde
@Frans1 Afgelopen 3 jaar zijn er natuurlijk ook een flink aantal overgestapt op graan e.d. Denk dat die van een kouwe kermis thuiskomen. Speelt natuurlijk ook mee.

Maar kijk maar eens wat er de afgelopen jaren verdwenen is aan land voor gras en snijmais en hoe het areaal tarwe, gerst, triticale, korrelmais, koolzaad, lupine e.d gegroeid is.
Deblonde
@Deblonde Geldt overigens ook voor vleesvee, schapen, vette kalveren en weet ik veel wat nog meer.
de hoef
@Deblonde welk land zit jij dan blondie
hans1980
@de hoef lijkt Frankrijk
Deblonde
@de hoef Frankrijk, bij Nantes in de buurt.
Frans1
@Deblonde hoe lang zit je daar al?
+1
Deblonde
@Frans1 Weinig gezeten, veel te hard gewerkt.
14 jaar.
Framos
@Deblonde
Quote:
bij een kleine coöperatie; iets minder dan 600 leden. Gemiddeld stoppen er elke maand 2 bedrijven met melken

Hoe vangen jullie het wegvallende ledenkapitaal op? Wordt er van de overblijvende leden verwacht dat te compenseren? Indien ja,ben jij daartoe bereid of zoek je een andere afnemer?
Deblonde
@Framos Terrena is in de melk niet zo groot, maar wel een grote coöperatie. Je kunt het zo gek niet bedenken op agrarisch gebied of ze doen er iets mee.
We moeten aandelen hebben naar hoeveel je omzet is (over alles wat via Terrena gaat). Wordt over de drie afgelopen jaren berekend. Je krijgt er jaarlijks 2.5% rente over het bedrag.
We blijven bij Terrena met de melk, niet de beste betaler, maar ook zeker niet de moeilijkste en we mogen sinds kort onbeperkt melk leveren.
Framos
@Deblonde Duidelijk verhaal. Terrena is dus een afnemer die zekerheid verschaft. Belangrijk in deze tijd. 👍
Deblonde
@Framos Onbeperkt melken is eigenlijk niet helemaal waar. Je moet wel de grond hebben na je aantallen melkkoeien.
Maar voorheen hadden we fabrieksquotum met A en B melk; dat is er nu niet meer.
Framos
@Deblonde dat je de grond ervoor moet hebben is alleen maar goed. Het voorkomt scheefgroei met alle problemen van dien zullen we maar zeggen.
+2
Framos
@pieta
Quote:
Productie lag op bedrijfsniveau ook anders

In de 80r jaren kon je, volgens de voorlichting, de helft van het melkgeld uitgeven aan krachtvoer om rendabel melk te produceren. En je wilt niet weten hoe gruwelijk veel kunstmest er werd gestrooid. Toch werden bijna alle investeringen m.u.v de bouw van koestallen van de R.C gedaan.
+2
duitser
@Framos klopt , we leerden toen ook dat optimale kunstmestgift 450 kilo per ha per jaar was, dat er nog veel die meer strooiden. Toen hadden we ook minder mest. Kan me nog herinneren dat 1e snede 500-550 kg Kas geen uitzondering was. En zomermaanden A-brok voeren en in winter B-brok. Eiwit zat meer dan zat in weidegras.
+3
George
@duitser bij ons pap hing in de zomer de kunstmeststrooier zowat continu achter de trekker. Mest was er ook niet veel , koeien dag en nacht buiten en in de winter geen opslag maar elke 3 weken een dagje mest rijden telkens naar hetzelfde hoge perceel waar je niet vast reed😀. Onderwerken was ook niet nodig , gewoon ketsen op een hoop stuk klapzand tegen de bossen.
+1
Cowboy3
@George Dan in de lente de korst onder ploegen en mais erin
pieta
@Framos En welke investeringen waren er meer dan bouw van stallen? Machines waren veel kleiner en ik denk relatief minder duur. MQ gingen wij pas later kopen maar zeker in het begin niet van de RC.
Framos
@pieta
Quote:
welke investeringen waren er meer dan bouw van stallen?

Melkquotum (ook nog in 1 keer af te schrijven), grond, trekkers, you name it
pieta
@Framos Bij mij thuis lukte dat niet van de RC. In 1989 een trekker, nieuw, maar geen grond, gebouwen of MQ.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , belgië , melkproductie , rabobank , denemarken , nederland en nieuw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
106
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
3.924