Food for Thought - Koeien in de woestijn

Gister weer een mooie aflevering van Food for Thought, met echte megastallen in de woestijn waar duizenden koeien en kamelen gemolken worden door gastarbeiders uit Azie en waar het drinkwater al dieper moet worden opgepompt:

Hoe proberen de Verenigde Arabische Emiraten en buurland Saudi-Arabië zelfvoorzienend te worden met een tekort aan zoet water en gebrek aan vruchtbare landbouwgrond? Megakassen, zuivelbedrijven en pluimveefabrieken staan midden in de woestijn, waar water schaars is. Saudi-Arabië wil niet alleen zelfvoorzienend zijn, maar ook dé grootste exporteur van landbouwproducten in de regio worden. Met waterbesparende oplossingen, zoals gesloten kassystemen en innovatieve irrigatie, lukt het steeds meer voedsel lokaal te produceren. Deze nieuwste technieken, vakmensen en kennis worden in het buitenland ingekocht. Veel van deze kennis komt uit Nederland.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

+7
Nevergiveup
Wel mooi hoe nagenoeg al het ruwvoer tot 15000 km aflegt voor de FH koeien onder de airco.

Er zijn landen waar dat heel veel makkelijker gaat nagenoeg zonder milieu inpakt , maar daar zijn ze dan weer goed in bedrijven slopen ....
+1
Grasbaal
De manager had een stoer verhaal, wilde de wereld veroveren met hun kamelenmelk. Maar hier worstelen we met een mestoverschot, daar is voldoende drinkwater de grote uitdaging.

Ook in deze aflevering; de toekomst van genoeg voedsel ligt in Afrika. De meeste vruchtbare grond daar wordt nog steeds niet gebruikt voor de voedselproductie.

(klik om te vergroten)

Slabonen oogst in Kenia
+2
komelker 2
@Grasbaal Skip de Cow en de groenten komen uit Afrika, Wij zijn goed bezig in Nederland.
+2
-Jan-
@komelker 2 We verkopen het beste en kopen rommel terug,handel is handel
+1
Nevergiveup
@Grasbaal Het nederlandse is een verzonnen politiek probleem , water in de woestijn is een feitelijk schaars natuurkundig geografisch element.
+3
Frans1
@Grasbaal 30 jaar lang TV spotjes over honger in Afrika, en nu gaan ze ineens de wereld voeden? Denk het ook
casev2
@Frans1 nee hoor. Al die moderne grootschalige voedselproductie die in afrika word opgezet gaat volledig richting Azie. Zo waren we 10 jaar geleden (met het najk) op studiereis in India bij een aardappelteler met 500ha aardappels in India. Die was toen al bezig met 8000 ha. In ethiopie, volledig voor de export naar zijn eigen land.
+1
casev2
Is een zeer intressant programma. Jammer dat het zo laat in de programmering zit. Het 1e deel ging over de grote feedlots in de vs. (Ook op npo start terug te kijken)
+1
hypotheekboer
@casev2 zou eigenlijk op primetime moeten zodat burgers en politici kunnen zien dat we het hier helemaal zo slecht niet doen en dat heel veel landen hier kennis vandaan halen. Mooi als opwarmer voor Bzv maar zal wel niet mogen van de D33 zenderbazen.
+1
ted9
@casev2 Dat was helemaal bizar. Gaat helemaal nergens over. Kun je als melkveehouder en dierenliefhebber niet voor zijn.
hookwood
Viel mij nog mee dat ze niet dieper het water hoefden op te pompen. Toen ik in 2016 in Californië was was ik daar bij een veehouder die al 400 meter diep moest boren voor water.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , kamelen , megastallen , gastarbeiders , drinkwater , voedsel , kennis , Aflevering , woestijn en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
2.626