Woongroepen voor koeien

Hoe zou de melkveehouderij eruitzien als het aan de koe ligt? Volgens de Animal Sciences Group van Wageningen UR, het Louis Bolk Instituut en twintig melkveehouders zouden de koeien families vormen. Daarvoor is nu een stalontwerp in ontwikkeling.

Kalveren, die nu na de geboorte worden afgevoerd naar de kalverstal, blijven enkele maanden bij hun moeder. Droogstaande en melkgevende koeien worden niet gescheiden, maar blijven bij elkaar. De koeien worden niet langer onthoornd en in plaats van vloerroosters, zoals in de ligboxenstal, komen er vloeren die beter zijn voor de klauwen van de koeien en kalveren.

Dat zijn een paar uitgangspunten van de onderzoekers en de boeren voor de koevriendelijke melkveehouderij. Die vergt een andere inrichting van de stal, ook al omdat de onderzoekers rekening willen houden met de hiërarchie in de kudde. Die uit zich bijvoorbeeld in de voergang, als koeien lager in rangorde geduldig hun beurt moeten afwachten.

Ontmoetingen tussen koeien kunnen leiden tot stress, als er onvoldoende wijkmogelijkheden zijn. Dat los je op door voldoende ruimte en comfort te bieden. Ook veranderingen in de groepssamenstelling zorgen voor onrust. Daarom is het goed ‘families’ of koppels van zo’n zestig koeien samen te stellen en stabiel te houden, zegt onderzoeker Ingrid van Dixhoorn van ASG.

Het huidige melkveehouderijsysteem is daar niet op ingericht, vertelt ze. Met behulp van een architect wordt nu een stal ontworpen met een centrale ruimte en units.

Praktijkcentrum Aver Heino van Wageningen UR wil het nieuwe staltype dit jaar gaan bouwen. ‘We zijn nu bezig de financiering te regelen’, zegt Van Dixhoorn. Aanvankelijk is in het project geen rekening gehouden met financiële randvoorwaarden en milieueisen voor een koevriendelijke veehouderij, maar die spelen natuurlijk een rol, zegt Van Dixhoorn. De ‘familiestal’ vergt meer ruimte per dier, maar wellicht kunnen de koeien goed toe met een eenvoudige lagekostenstal.

En het principe ‘kalfje blijft bij koe’ is wellicht niet volledig realiseerbaar, want er moet om economische redenen wel zoveel mogelijk gemolken worden. ‘Dat is nog zoeken, hoor. Je kunt de koe eerst melken, waarbij de robot niet alle melk aftapt, en de koe dan weer bij het kalf laten. Ook de dierziekten vergen extra aandacht in dit staltype. Dit soort dingen moet je in de praktijk ontwikkelen.’ / Albert Sikkema

Bron:[www.wur.nl]

Deel dit topic

Reacties

brabo
een kansloos projekt, zonde om hier geld in te steken, maar ja ze moeten toch wat
anonymous_6
Hoe zou de melkveehouderij eruitzien als het aan de koe ligt? Volgens de Animal Sciences Group van Wageningen UR, het Louis Bolk Instituut en twintig melkveehouders zouden de koeien families vormen. Daarvoor is nu een stalontwerp in ontwikkeling.

Ze moeten die gasten hun drugs afnemen en de sterke drank achter slot en grendel doen.
Dan kunnen ze hun roes uitslapen en afkikken zodat ze straks mischien hun eigen stupide gedoe inzien.
anonymous_137
Wie betaald zulk soort onderzoeken.
anonymous_78
dat zullen wij wel met zijn allen doen , te denken vald aan pz,pvv rabo en andere clubjes die ons heffingen en dergelijke opleggen .
jeroen groot
zijn er echt twintig melkveehouders die aan die ongein mee willen doen?? Schei toch uit. idd zonde geld.
Onbekend
De gemiddelde prikbordboer werkt liever aan het vergroten van de afstand tot de maatschappij dan meedoen aan dit soort ongein..
jan zonderland
Ik schaar dit onder de categorie "Overlevingsdrang"
Verder comentaar overbodig.
Take care guys
Onbekend
Deze 20 boeren proberen goedkoop aan een nieuwe stal te komen
Onbekend
nmv heeft al eerder commentaar gegeven aan WUR
jeroenk
Ach, ik vind dit toch wel zinvol. Niet dat iedereen gelijk zoiets moet gaan doen, maar er zijn wel meer goede ideeen uit projecten gekomen, die goed toepasbaar zijn voor de melkveehouderij. Ik zie het zelf ook niet helemaal gebeuren, maar ja, het heeft meer zin om hier geld in te stoppen, dan in ontwikkelen van het afzuigen van ammoniak (waar heb ik dat toch gelezen, ik weet het niet meer).

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , stal , koeien , melk , melken , koe , ligboxenstal , kalveren , roosters , wageningen-ur , dierziekten , melkveehouders en financiering geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
1