De gemiddelde melkprijs over 2008 is ongeveer 4% hoger dan in 2007

PersberichtGIBO Groep,

Ondanks een gemiddeld iets hogere melkprijs is het bedrijfsresultaat van Nederlandse melkveebedrijven over het afgelopen jaar met ruim 2 cent per kilogram melk gedaald. Deze daling van 15% is met name het gevolg van hoge kosten voor voer, rente en pacht. De melkprijs is na een opgaande lijn in 2007 in 2008 sterk gedaald en de druk op de portemonnee van veel melkveehouders is toegenomen. Deze trend verraadt dat het gemiddelde resultaat van de sector dit jaar op een historisch dieptepunt afstevent. Dit blijkt uit de jongste cijfers van GIBO Groep Accountants en Adviseurs, gebaseerd op de jaarcijfers van 180 melkveebedrijven.


Uit de cijfers van GIBO blijkt dat de daling van het inkomen nog wel meevalt. De melkprijs over 2008 is nog licht hoger, maar toch is het resultaat lager vanwege de sterk toegenomen kosten. De melkleverantie is met 4% toegenomen. De stijging van de productie komt voor het grootste deel door de extra toegewezen referentiehoeveelheid melk. Er is minder melkquotum aangekocht. In 2007 werd al duidelijk dat de resultaten in de melkveehouderij meer zouden gaan schommelen. Illustratief is dat in het afgelopen jaar er een groot verschil te zien tussen de melkprijs van december 2008 en december 2007. Nog nooit is het verschil zo groot geweest.

Opbrengsten en kosten

De gemiddelde melkprijs is over 2008 ongeveer 4% hoger dan in 2007. De opbrengsten uit verkopen vee daalden licht, door lagere opbrengstprijzen. De directe opbrengsten per kg melk waren uiteindelijke 3,5% hoger. Op bedrijfsniveau stegen de opbrengsten mede door de uitbreiding van de productie met 7%. De totale kosten per kg melk zijn met 3,4 cent (12%) gestegen. De voerkosten veroorzaakten de hoogste stijging. Per kg melk werd er 1,4 cent (20%) meer uitgegeven. De belangrijkste oorzaak voor de stijging is de hogere prijs voor mengvoeders. De tweede belangrijkste stijging van de kosten zijn de hogere kosten voor rente en pacht. Deze kosten stegen met 0,8 cent per kg melk, een stijging van 15%. Naast voer, rente en pacht stegen vooral de teeltkosten van voer door hogere prijzen voor kunstmest en hogere tarieven voor loonwerk. Beide tariefverhogingen worden vooral veroorzaakt door hogere energie prijzen. In het algemeen geldt dat de stijging van de meeste kosten veroorzaakt werd door hogere prijzen en niet door technische prestaties.

Resultaat

Het resultaat is met ruim 2 cent per kg melk gedaald. Dit houdt in dat er 15% minder beschikbaar is voor privĂ© uitgaven, aflossingen en reserveringen. Op bedrijfsniveau bleef de daling beperkt tot ruim 11.000 euro (-11 😵.

Verwachting 2009

Voor de melkveehouderij ziet 2009 er niet gunstig uit. De olie en graanprijzen zijn weliswaar sterk gedaald, maar dat is het eerst halve jaar nog nauwelijks te merken in de kosten. Het voer is al wel merkbaar goedkoper en zal waarschijnlijk enig effect hebben op de kosten. Bij een globale schatting voor 2009 wordt een daling van het resultaat verwacht van 5 cent per kg melk. De verwachting is dat de melkprijs met 6 cent gaat dalen en de daling van de voerkosten een besparing van 1 cent op kan leveren. Door de daling komt het resultaat op een historisch dieptepunt te liggen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 13/02/2009 19:50 door Onze Verslaggever.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Is gemak zat,de eerste 7 of 8 maanden van 2007 was slecht,
Onbekend
2007 was voor mij een heel goed jaar...
arie.j
Nou Wim, ga je gang
Alshet helpt, dan horen we het wel.
arie.j
We zijn het al weer vergeten.
Maar ik kwam zojuist onder in een doos nog de presentatie tegen zoals gehouden door de WEA door Herbert Boer.
Gehouden op een spreekbeurt voor de LTO afdeling in februari 2005, precies 4 jaar geleden.
Naar aanleiding van de, toen vrij nieuwe, landbouwhervormingen
En hun prognose voor de melkprijs de eerst komende jaren was toen 32 cent, let wel inclusief de melkpremie (nu bedrijfstoeslag van 3,55 cent, minus wat modulatie)
En ieder vond dat toen wel somber, maar toch realistisch.

Grasbaal
<a href="[landbouw.paginablog.nl] alt="Opslaan-0029.JPG" src="[landbouw.paginablog.nl]; width="750" height="574" /></a>

Bronnen: Nieuwe Oogst - LTO Milkprices


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14/02/2009 14:00 door Co Scholten.
Coen
maar er kan bijkans geen enkel plan worden rondgerekend met een melkprijs van 28,5 €urocent; incl. BTW en bij gemiddelde gehaltes

waar vandaag de dag met een melkprijs van 32 €urocent (incl. BTW en bij gemiddelde gehaltes) wordt gerekend is dus waarschijnlijk "de wens de vader van de gedachte"
Wimsumar
Onze verslaggever schreef: Verwachting 2009

''De verwachting is dat de melkprijs met 6 cent gaat dalen ''.

Beste melkveehouders: ALS we de melkprijs LATEN dalen.
Wimsumar
Beste Arie J.:Okee, ik zal het nogmaals uitleggen: Ik schreef : "we", immers ik alleen kan ook niets beginnen.

Zeg Arie J., als u een bericht naar het Prikbord "POST'' doet u dan in het vervolg de webcam even uit. U komt zo niet op z'n 'voordeligst' in beeld.
anonymous_78
dat was voor velen van ons zo ,2008 was stukken minder alleen zijn er onder ons die eerst het boekhoudrapport moeten zien voor ze het zeker weten.
anonymous_78
wie bied meer ?????????
sleepslang
Ik denk er hardop over na naar Finland te emigreren!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
anonymous_246
Campina 2007naar Eko holland 2008 ......... +20.87%.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , melk , melkprijs , energie , voer , pacht , melkquotum , kunstmest , melkveehouders , rente en jaarcijfers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
8