Gehakseld stro in box

Wie heeft er ervaring met geplet stro in je ligboxen. Stro (15 mm lang)is behandeld met een hygienepoeder dat een hoge zuigkracht heeft en een desinfecterende werking (ph = 12)

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Hallo jbe,

Ik heb wel eens begrepen dat een hoge PH niet gunstig is voor bacterien, zij houden hier juist van, het gaat er om dat de ligbedden droog zijn, daar hebben bacterien een hekel aan, zelf gebruik ik gemalen stro, en als het te vochtig wordt een handje kalk, bevalt erg goed en is niet duur
jan w
Wij strooien zelf al 25 jaar gehakseld stro in de ligboxen. We hakselen het stro zelf met een hakselaar in de hef van de trekker, hierin zit een 20 mm zeef. Alleen het invoeren van het stro moet nog handmatig gebeuren en dit begint mij eigenlijk wat te vervelen, dit moet gemakkelijker kunnen.
Er zijn al wel eens eerdere topic's geweestover dit onderwerp.
Men zegt dat er in stro 1000 x minder bacterien zitten dan in zaagsel of houtkrullen.
We enigste bacterie die het naar zijn zin heeft in stro is de Streptococcus uberis, deze bacterie kan zowel een verhoogd celgetal als klinische mastitis geven
Heb het laatste jaar de boxen bijgestrooid met boxclean, bij het resultaat zet ik zelf ??????. Ga nu weer gewoon kalk gebruiken. ( om de boxen droog te houden.
anonymous_106
ook hier hakselen we al jaren het stro zelf maar dan met een stationaire hakselaar
ik heb van verscheidene veehouders gehoord dat ze het lieten doen door de loonwerker
maar dan moet je hok hebben om in te blazen
wij gebruiken een cycloon om het in zakken op te vangen
het is in ieder geval een stuk goedkoper dan zaagsel te kopen

kalm an klaas
jan.1
Jan w, ik laathakselen door eenloonwerker met een tomahawk op de hef vd trekker,2 keer per jaar laat ik een hok vol spuiten met gehakseld stro .Het laden van de strobalen doe ik zelf met onze shovel met een tanden bak,in 3 happenis de grote baal verdwenen in de ton
Onbekend
Wij doen het hier ook met een tomahawk, en ook een hok vol blazen heb je weer voor 3 maanden genoeg. wij hebben diepstrooiselboxen.
We doen de boxen 1x in de week bijvullen. om de week gooi ik het stro in de meng wagen en doe ik er kalk en een klein beetje water bij dan hecht het kalk mooi aan het stro. dat is een uurtje werk maar dan heb je de kalk er wel mooi doorheen zitten.
Onbekend
wil het stro dan wel door de roosters?

Kun je vervolgens merken dat je betere kwaliteit mest hebt en vervolgens een hogere organische stof hebt in je land
anonymous_46
Wij hebben betere ervaringen met Brecal-San, een vettige kalk met bacteriedodende werking en een prijs van 29 euro/100 kg, ook in Bigbag eventueel. Boxclean/Staldren (hetzelfde produkt) kon ons niet overtuigen en heel erg duur in prijs en gebruik en geen effect op celgetal/mastitis. Wij hebben dat een half jaar gebruikt. Let er bij gewone kalk wel op dat het agressief si voor de spenen, dus ook nog wel eens averechts kan werken wanneer er irritatie optreedt. Dit zag ik in het verleden wel eens bij collega boeren, waar de problemen over gingen zodra ze stopten met de Landbouwpoederkalk. Verder succes!
jan w
waar komt dat spul vandaan?
Onbekend
Wel eens gedacht om Power-Cal te gebruiken, is nog voordeliger en werkt super
jan w
Welke ph heeft power-cal?
Onbekend
hoeveel en welk soort stro gebruiken jullie dan?
jan w
Ik gebruik of tarwe stro of triticale stro. Hoe harder het stro, des te gemakkelijker kun je het hakselen.
het gebruik ligt ongeveer even hoog als dat van zaagsel, je kunt ongeveer uitgaan van ongeveer 5 kg stro per box per week.
Vorig jaar vulden we de boxen nog 1 keer per week ( zomer) en 1 keer per 5 dgn. ( winter ) bij. Toen hadden we de eerstedag na het vullen nog weleens wat stro op de roosters liggen, waardoor wat meer werk met het schoonmaken van de roosters. We hebben een 4 rijige stal en strooiden dan aan iedere kant van de stal 1 kar ( bussenkar van 2x1 mtr.)
Nu strooien we om de 2 a 3 dgn een kar op de hele stal en komt er minder stro op de roosters.
Het stro is met een maand of 3 helemaal verteerd in de mest. Qua bemestende bijwerkingen durf ik niets over te zeggen, omdat ik niet anders gewend ben en geen vergelijkbare cijfers heb.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stro en ligboxen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
34
TREFWOORDEN