Mestscheiding voordelig 30% van de bedrijven

Mestscheiden biedt kansen door totaalconcept.

Achter de stal van Jan Koning levert een trekkeraangedreven aggregaat stroom aan een trommelscheider. Onder de afvoerband heeft zich een meterhoge hoop mest verzameld. Deze droge fractie vindt gretig aftrek bij bloembollentelers Koning moet jaarlijks zo’n 800 kuub mest afvoeren. Om de kosten van die afvoer te drukken zocht hij naar mogelijkheden om de afzet te verbeteren. Mestscheiden wordt vaker in verband gebracht met lagere afvoerkosten maar een scheider is in de meeste gevallen niet rendabel. De jaarlijkse kosten zijn hoog, er zullen grote hoeveelheden mest verwerkt moeten worden.

Scheiden bespaart tot €10 per ton
Bollentelers is een interessante partij voor de afname van de dikke fractie. Jan heeft veel ervaring met bollentelers, heeft het netwerk en weet de wensen van die ondernemers. Ze hebben naast bemesting, structuurverbetering hoog in het vaandel staan. De dikke fractie uit de scheider bevat 20 procent droge stof, is stapelbaar en bevat vooral langzaam vrijkomende mineralen. Precies wat bollentelers willen hebben. De afzetmogelijkheden van de dikke fractie zijn vele malen groter dan Koning zelf kan beleveren. Naast losse verhuur van de scheider is er een mogelijkheid om het als een totaalconcept te regelen. De scheider wordt geplaatst en de dikke fractie wordt afgenomen, dit alles tegen zeer concurrende afzettarieven. Dit kan een besparing opleveren tot 10 euro per ton drijfmest. Voor Koning is de mestscheider rendabel én de huurder bespaard op zijn mestafzet, een win-win situatie dus.

Dat dit concept aanslaat bij veehouders blijkt wel uit het feit dat de scheider sinds de aanschaf in augustus vorig jaar nauwelijks op het eigen bedrijf heeft gestaan. Half september stond Jan op een Friese landbouwbeurs en vanaf dat moment tot begin februari is het apparaat verhuurd geweest. De huurders zitten door heel Friesland. Drenthe, Groningen en Noord Noordholland heen. In principe brengt de Fries de scheider overal in het Noorden naar toe. De mestscheider kan tot 400 kuub per dag drijfmest verwerken. Naast de huur van de scheider is er een systeem van voorrijkosten, we zorgen voor het transport en we installeren de scheider zelf. Door dit systeem is het ook voor bedrijven op grotere afstand aantrekkelijk als ze grotere hoeveelheden mest kunnen scheiden.
Voor het beste resultaat dient de drijfmest goed gemixt te zijn. Is dat niet het geval dan blijft er bovenin de put dikke mest drijven en staat de scheider alleen dunne mest te verwerken. De dunne fractie uit de scheider moet ergens anders opgeslagen worden dan de put waaruit de scheider pompt, anders pomp hij alleen de dunne om. Op zijn eigen bedrijf realiseert Koning dat door de waterige dunne fractie via een slang naar een aparte put voorin de ligboxenstal te pompen.

Snelle stikstof houden
Het scheiden van mest heeft nog een ander voordeel. Doordat de op het melkveebedrijf blijvende dunne fractie vooral snel vrijkomende stikstof bevat is er minder kunstmest nodig. Jan heeft de eerste partijen gescheiden mest laten bemonsteren. De dunne fractie bevatte 3,8 kilo stikstof en 1,7 kilo fosfaat. De dikke fractie 5 kilo stikstof en 3 kilo fosfaat. De stikstof in de dikke fractie is vooral langzaam vrijkomende stikstof. Deze variant hebben de bollentelers in het voorjaar graag.

Meer mogelijkheden dikke fractie
Naast de afzet naar bollenboeren heeft Koning nog andere afzetmogelijkheden. Een deel van de dikke fractie gaat naar een veehouder met een biomassavergister. Die gebruikt de fractie om een minimaal aandeel van 50 procent rundermest in zijn vergister te hebben. Het digestaat daaruit wordt weer gescheiden en de dikke fractie wordt afgezet naar een potgrondbedrijf. Nog een andere mogelijkheid is om de dikke fractie te gebruiken als strooisel in ligboxen. ,,Dat heb ik in Frankrijk gezien en dat leverde geen problemen op. Een veehouder in de buurt heeft het geprobeerd maar het celgetal liep daar toch op ondanks dat hij de mest eerst had laten drogen,’’ vertelt Jan. Zelf wil hij de strooiselvariant eerst eens bij zijn jongvee op zijn jongveeopfokbedrijf uitproberen. Jongvee lijkt hem minder gevoelig dan melkkoeien.

Mogelijkheden voor de dunne fractie
Wat de toekomst wordt is nog onzeker, maar het is zeker dat de lobby voor het vervangen van kunstmest door gaat. Bedrijven binnen het project koeien en kansen gaan nu bezig met een pilot om de dunne fractie aan te laten merken als kunstmest. Als dat gebeurt dan is scheiden van de mest een mogelijk om je eigen mest tot meerwaarde te brengen..

Scheiden van mest en het afvoeren van de dikke fractie geeft mij de mogelijk om een gedeelte van mijn mineralen goedkoop af te voeren. Het is een kans om dit ook voor andere veehouders te regelen. De kosten van de scheider worden daardoor goedgemaakt en de veehouder heeft lagere kosten voor zijn mestafvoer. Nogmaals een Win-Win concept.

Wietze

bron (boerderij)

Deel dit topic

Reacties

jan w
Is dit een reclame verhaal of wil je er iets mee zeggen!
Onbekend
leuk verhaal zo blijkt dat mestafzet niet duur hoeft te zijn
sommige handelaren bieden bos aan voor €500.- per ha huur
dat is €10.- per m3 en dit komt op ongeveer €3.- per ton
dat wou ik er mee zeggen
anonymous_335
zal het wel verkeerd opvatten maar hier wordt gesproken over een besparing van 10 euro/ton, rundveemest afzetten kost op het juiste tijdsmoment toch minder dan 10 euro/ton ? Dus wat is hier dan het voordeel van , of denk ik nu even verkeerd.
Onbekend
goed lezen er staat tot 10 euro/ton
Maar idd op dit moment is de vraag groter dan het aanbod
Zo lang ze € 40000.- per ha betalen ,
zullen ze vast een bedrag voor mestplaatsing er bij in rekenen
of net als Wietze zegt 500 euro voor bos ,is ook gekke werk
Meedoen met Koeien en Kansen kun je de dunne fractie gebruiken als kunstmest
Als wat geen voordeel is....

Jop

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , mestscheider , mest scheiden , frankrijk , stal , koeien , ligboxenstal , voer , jongvee , stikstof , fosfaat , kunstmest , landbouwbeurs , ligboxen , bemesting , drijfmest , celgetal , dikke fractie , vergister en melkveebedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
86