Meer zorg over Bleskensgraaf dan Nijkerk

Meer zorg over Bleskensgraaf dan Nijkerk
ACHTERGROND
DOOR KLAAS VAN DER HORST
Dat ook de kaasfabriek in Bles­kensgraaf wel goed verkocht kan worden, daar twijfelt Friesland­Campina eigenlijk geen moment over. De flinke belangstelling voor dit bedrijf heeft de fusiecoö­peratie eigenlijk best wel verrast, vertelde algemeen directeur Cees ’t Hart bij de presentatie van de jaarcijfers over 2008.
Blij met de gedwongen verkoop van de fabriek is FrieslandCam­pina echter allerminst. De coöpe­ratie vreest, anders dan velen misschien verwachten, zelfs meer vervelende gevolgen van de afstoting van Bleskensgraaf dan van die van de dagverse zuivelfa­briek in Nijkerk, liet financieel directeur Kees Gielen zich ont­vallen.
Net als de fabriek in Nijkerk gaat het bij de kaasfabriek in Zuid-Holland ook weer om de mo­dernste in zijn soort die Fries­landCampina heeft staan, één met grote capaciteit. Bovendien verwerkt de fabriek vele malen meer melk tot gereed product dan de fabriek in Nijkerk doet. Er kan zowel foliekaas als natuurge­rijpte kaas worden gemaakt.
Wie de nieuwe eigenaar wordt van de kaasfabriek, blijft voorlo­pig nog gissen. Vorige week zijn net de eerste pakketten met gede­tailleerde informatie over de fa­brieken naar geïnteresseerde partijen gestuurd, vertelde ’t Hart. Daarna volgen bezichtigin­gen en kan het in principe vrij snel gaan.

Agrarisch Dagblad, publicatie 28/03/2009

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Heb meer zorg over fc dan overbles
Onbekend
Tja het begint er toch echt op te lijken dat van het door velen hoog aangeslagen fusievoordeel op deze manier bitter weinig overblijft. En ik weet eigenlijk niet goed of ik daar van moet balen, of juist blij mee moet zijn. Misschien is het voor de Nederlandse boer nog wel goed ook als er in NL meerdere afzetmogelijkheden voor de melk. Al 30 jaar word geschreeuwd dat melkfabrieken moeten fuseren om meer macht tegenover supermarkten te hebben. Alles wat er maar te fuseren viel is er zo ondertussen gefuseerd en nog steeds wordt er geklaagd dat er te weinig macht is tegenover de grote inkopers. Het enige dat is veranderd dat een boer bij zijn cooperatie eigenlijk niets meer kan vertellen en bitter weinig afzetmogelijkheden heeft. Ik wil niet beweren dat alle fusies onnodig waren of zijn, maar de voordelen van fusies worden volgens mij wel eens schromelijk overdreven. Even voorbeeld uit andere sector namelijk varkens: In Denemarken wordt 95% van de varkens bij 1 slachterij geslacht (Danish Crown) en Nederland wordt rond de 70% bij 1 slachterij geslacht (VION Nederland). In Duitsland zijn er meerdere groteconcurrerende slachterijen. In ieder geval de laatste 10 jaar is de deense varkensprijs structureel de laagste in Europa en zit ook de Nederlandse prijs duidelijk onder de Duitse. En wat zie je nu dus: in Nederland en Denemarken ten eerste een switch van vleesvarkens naar zeugenhouderij waardoor beide landen nu veel biggen ipv varkensvlees naar Duitsland exporteren (waar minder zeugen en meer vleesvarkens zijn gekomen) en daarnaast veel export van levende varkens vanuit Nederland naar Duitsland. Ik geloof dat ondertussen iets van 30% van de vleesvarkens levend naar Duitsland wordt geexporteerd, dat was 10 jaar geleden veel minder). Dus voor mij hoeft dat fuseren allemaal niet zo
Wilbert
De NMA en EC hebben afgedwongen dat een aantal zaken verkocht werden. Zie
[www.nmanet.nl] (in pdf blz 6/11). Leuk om 's de andere kant te lezen
Zoals ik het lees is men er bij de NMA erg trots op zichzelf, het was heel ingewikkeld, maar gelukkig is het voor iedereen goed gekomen... bla bla. Er wordt met geen woord gerept over waarom cooperaties bestaan, behartigen en samenbrengen van marktmacht boeren is niet naar gekeken.
anonymous_763
Wouter Schreef:
-------------------------------------------------------
> Al 30 jaar word geschreeuwd dat melkfabrieken moeten
> fuseren om meer macht tegenover supermarkten te
> hebben. Alles wat er maar te fuseren viel is er zo
> ondertussen gefuseerd en nog steeds wordt er
> geklaagd dat er te weinig macht is tegenover de
> grote inkopers.

logisch dat er nog steeds geen marktmacht is voor de boeren.

- boeren vormen niet 1 front
- boeren accepteren te veel
- boeren produceren voor een exportmarkt voor structurele lage prijzen
- inkoop supermarkt heeft daardoor mogelijkheden in prijsvorming door overvloedig aanbod
- boer is sluitpost inkooporganisatie
anonymous_763
Wilbert Schreef:
-------------------------------------------------------
> De NMA en EC hebben afgedwongen dat een aantal
> zaken verkocht werden. Zie
> [www.nmanet.nl]
> 9%20(DEF)_tcm16-125167.pdf (in pdf blz 6/11). Leuk
> om 's de andere kant te lezen
> Zoals ik het lees is men er bij de NMA erg trots
> op zichzelf, het was heel ingewikkeld, maar
> gelukkig is het voor iedereen goed gekomen... bla
> bla. Er wordt met geen woord gerept over waarom
> cooperaties bestaan, behartigen en samenbrengen
> van marktmacht boeren is niet naar gekeken.

Alles wel beschouwd rondom campina en RFF is het hele nijkerk en beskensgraaf verhaal maar een vreemde vertoning. De NMA drukt de bedrijven in een lastige situatie. Het is de vraag of Mevr. Neelie dit eigenlijk wel beseft?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , campina , kaas , foliekaas en jaarcijfers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
1