Nadenken over wat je schrijft

Een prikbord als dit is een mooie plek om ervaringen en meningen uit te wisselen. Maar er zit ook een schaduwkant aan. Teksten die hier geschreven worden, kunnen ook misbruikt worden door mensen/groeperingen met minder fraaie bedoelingen.
Zo verstuurde Wakker Dier vandaag een persbericht waarin ze het gebruik van sondevoeding bij kalfjes aan de kaak stellen. Misschien hebben ze voor een klein deel gelijk als ze stellen dat dit geen standaard-praktijk moet worden. Maar daar gaat het me nu even niet om.

Wat ik zorgelijk maar ook zeer ergelijk vind, is dat Wakker Dier (flarden van) teksten van een forum (in dit geval het veeteeltforum) gebruikt om haar mening kracht bij te zetten. Betekent dit nou dat wij op een internetforum als ditniet meer vrijuit onze ervaringen en meningen moeten plaatsen, omdat niet-zulke-hele-nette-types (zacht uitgedrukt) er misbruik van kunnen maken?

Hier volgt het persbericht:

Amsterdam, 18 mei 2009; Stichting Wakker Dier heeft vandaag in een brief aan minister Verburg gevraagd de dwangvoedering van pasgeboren kalfjes te verbieden. Alleen voor zieke kalfjes die te zwak zijn om zelf te drinken mag wat Wakker Dier betreft een uitzondering worden gemaakt. Op honderden melkveebedrijven worden regelmatig gezonde kalfjes gedwangvoederd, zo blijkt uit een steekproef van Wakker Dier onder rundveespecialisten. Daarbij krijgen pasgeboren kalveren biest (eerste moedermelk) met een slang (sonde) in de slokdarm gespoten in plaats van flesvoeding of drinken bij de moederkoe. Dwangvoedering gaat grofweg 10 minuten sneller dan flesvoeding. Vooral grote bedrijven met veel koeien nemen de tijd niet om het kalf fatsoenlijk met een speenfles te voeden. Hanneke van Ormondt van Wakker Dier: ‘Een slang in de strot van een pasgeboren kalf duwen om 10 minuten tijd te besparen is walgelijk en onethisch. Het veroorzaakt stress en de slokdarm kan beschadigingen en een kalf kan stikken door melk in de longen. In Nederland hebben we terecht commentaar op de Fransen vanwege de foie gras maar dan moeten we de dwangvoedering van kalveren ook zo snel mogelijk verbieden.’


Twintig rundveespecialisten, allen als (rund)veearts verbonden aan dierenartsenpraktijken, spraken zich uit in een steekproef van Wakker Dier. Gemiddeld schatte zij in dat 6% van de melkveebedrijven regelmatig de kalveren dwangvoedert zonder veterinaire noodzaak, vooral de grotere bedrijven.De dwangvoeding lijkt toe te nemen, zo bevestigen diverse rundveespecialisten. Veel rundveeartsen geven aan dat boeren te weinig tijd nemen voor de belangrijke eerste (biest)voeding van een kalf na geboorte. Tweederde van de geënquêteerde rundveedierenartsen adviseert zelf wel eens de dwangvoedering voor bedrijven in tijdnood. Hanneke van Ormondt, van Wakker Dier: 'Dat is de wereld op zijn kop: de veearts is er niet om boeren tijd te leren besparen met dubieuze technieken maar de veearts is opgeleid om de gezondheid en het welzijn van pasgeboren kalfjes te verbeteren.'


De opkomst van de niet medische dwangvoedering gaat hand in hand met de schaalvergroting in de melkveehouderij. Vooral grote bedrijven dwangvoederen uit gemak en tijdsefficiëntie. Een klein deel dwangvoedert alle kalveren structureel, het grootste deel dwangvoedert als het qua tijd beter uitkomt, bijvoorbeeld s’nachts. Op andere bedrijven wordt vooral met een speenemmer gewerkt. Op een klein deel van de bedrijven, voornamelijk biologische, mag het kalf bij de moederkoe drinken.


Wakker Dier wil zo snel mogelijk een verbod op de dwangvoedering als er geen medische noodzaak is. Er kan in het dwangvoederverbod een uitzondering worden gemaakt voor zieke kalveren die zo verzwakt zijn dat ze niet met de speen of bij de moederkoe kunnen drinken. Alleen dan, om veterinaire redenen, is de sondevoeding gerechtvaardigd. De dwangvoedering van kalveren om gemaksredenen lijkt overgewaaid uit Amerika. Naar schatting op een derde tot de helft van de grote bedrijven in de VS worden de kalveren gedwangvoederd.


Citaten van boeren op een boerenforum geven een inkijkje in de beweegreden: “Sonde gaat sneller as klooien met een nat kalf. ”, “… als ze niet meer willen zuipen gooi ik de overgebleven hoeveelheid erin met de sonde. Vannacht was het 3 uur en had geen zin om te gaan klooien met de fles daarom volledig met de sonde gedaan.”, “Sonde gaat toch veul vlugger as een speenfles. “, “Verders 1e keer bijna altijd met sonde; weet je zeker dat ze de inhoud binnenkrijgen ipv dat ze de helft dr uit kwijlen en de andere helft door ut hok ligt.”, “Maar begrijp wel dat op grotere bedrijven de sonde wordt toegepast vanwege arbeid en controle.”, “… zoveel mogelijk zelf laten drinken en de rest met de sonde. Dit kan alleen de eerste paar uur na de geboorte zonder het kalf van streek te brengen.”.

Nederlandse boeren in het buitenland op zelfde veeteeltforum: “… duw de tube in de strot van het kalfje en hopla, 4 liter biest meteen na geboorte …”, “….het systeem van de tube in het kalf zen strot douwen werk geweldig … ga ik echt niet als een summel met een flesje voor het kalf zijn neus staan.”, “Al dat gesleep later met die melk is niks voor mij het moet simpel en snel. ”, “1e keer standaard sonde. Geen tijd om te mieteren met een nat kalf en die dikke biest. Das leuk als je 30 koetjes melk, niet als er om de dag een kalf ligt.”,“Doe ik ook en noem het VVDD heel Vlug heel Veel en Drink or Die.”,“Had deze week op een ochtend 4 kalveren tegelijk met 15 minuten was ik klaar. Zie dat maar eens met een speen fles 16 liter in een kwartier er in te krijgen.” en“Ik heb ook zooo weinig geduld he om een kalf te leren drinken!..... als ik alleen ben en der kalft een koe dan wordt het meestal de sonde!”


-einde persbericht -


Voor meer informatie: 06-443.67.179 (2e keus: 020-4604210)

Vimeofilmpje met dwangvoedering:
http://www.vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=4352385&server=vimeo.com&fullscreen=1

Discussie op boerenfora over de sondevoeding:

[www.veeteeltforum.nl]

en [www.veeteeltforum.nl]

credits beelden: Samuel Leadley, Attica Veterinary en North West New York Team, Cornell University

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Gelukkig zijn ze niet allemaal zo!!

Wij hebben thuis niet eens een sonde. Je moet bij kalveren gewoon geduld hebben, anders kun je je kalveren beter door een ander laten voeren!
Onbekend
Mee eens dat het gebruiken van een sonde bij gezonde kalveren achterwege moet blijven. Wel is een snelle biestvoorziening van groot belang. Maar dat lukt met fles+speen ook prima.
Toch kan een sonde een goed hulpmiddel zijn voor kalveren met problemen. Dus ik heb er wel 1. Bijvoorbeeld kalf zwak kalf dat biest hard nodig heeft, maar niet kan/wil drinken. Een sonde is dan een medisch hulpmiddel. Vergelijking met dwangvoedering van eenden is absoluut niet op zijn plaats.

Ik baal ervan dat Wakker Dier met de uitspraken van een paar stommelingen hier weer een negatief stempel op een hele sector drukt.
Onbekend
En dank je wel dat je mij een stommeling noemt.
Onbekend
Je kunt beter gaan nadenken over je manier van werken als je het zo doet.
Onbekend
Tuuuuuuuuuuuuuuuurlijk wat in NL gebeurd in netjes en er buiten niet.................WAKKER WORDEN Co

Kzit een paar keer mee telezen Co, en mischien heb ik een verkeerd beeld van je. Sorrry dan, maar nu kom je bij mij een beetje over als een asskisser van de Vrebaboy's en wakker dier
Onbekend
Ik vind het commentaar hier van collega's nog bijna erger dan die mevrouw van wakker dier. Deze mevrouw denkt iets vreselijks te hebben ondekt, als ze nou eens nadenkt waarom een boer zo iets doet ! Je kan het kalf ook gewoon bij de koe laten lopen en uiteindelijk vindt zo'n kalf de uier wel, soms ook niet. Afgelopen herfst was ik op de open dagen van de Waiboerhoeve, werd het gewoon gepropageerd, niet door de minsten ( Joost ter Veer), kalf geboren, koe melken 4 liter sonde klaar, op de vraag waarom de sonde, antwoord - valt niet mee om er direct 4 liter met fles in te krijgen. Kalf heeftmeer weerstand bij direct veel biest. Scheelt over heel Nederland minimaal 5 tot 10% minder dode kalveren als iedereen het zo zou doen. Dus niet mee huilen met wakker dier want nog even dan is K.I. ook weer een vorm van verkrachting. Bovebndien is de sonde voeding meestal eenmalig, daarna krijgen ze gewoon weer de speen of het uier.
Onbekend
Zo'n reactie van Wakker Dier roepen wij als nederlandse melkveehouderij wel een beetje over ons af, als we het normaal gaan vinden als we standaard 4 liter melk met een sonde een kalf in duwen. Ik heb gelukkig niet zo'n ding, kan me er wat bij voorstellen als je hem gebruikt bij kalveren die slecht willen, maar kan er niet bij dat je hem standaard gebruikt. En het is de allergrootste waanzin om 4 liter in 1 keer te geven!!. Alles wat je meer geeft, dan de grootte van de lebmaag, gaat in de pens liggen rotten. Moet je maar eens vragen aan kalverintegraties, hoe fijn die het vinden als kalveren teveel of te koude melk hebben gekregen, waardoor het de pens in gaat en bij bewuste kalveren de pens moet worden gespoeld en ze gelijk op achterstand staan ten opzichte van de kalfjes die gewoon een normale hoeveelheid melk op de juiste temperatuuur krijgen.
4 liter melk met een sonde in een kalf pompen in EN moreel verwerpelijk EN je verpest er alleen maar een kalf mee. .
Onbekend
Heb jij wel koeien? Hier dit weekend een kalf aan de speen een uur na de geboorte, en hoeveel zoop ze de eerst keer? Kwam toch zo rond die vier liter uit. Niet dat ze het allemaal doen, maar bij pittige grote kalveren zie ik het wel vaker drinken.
Onbekend
Waarom veel biest? Omdat de doorlaatbaar van de darm voor antistoffen met het uur minder wordt. Daarom zou een sonde misschien niet eens zo gek zijn,als ze zelf niet snel genoeg biest willen drinken, om de natuurlijke weerstand op een zo hoog mogelijk niveau te brengen.
Onbekend
Binnen 2 uur kan een kalf dus wel veel op, omdat de darmen nog openstaaan en die ook nog wat op nemen. Na 2 uur MOET je dus minder geven.

Ben een keer op een lezing geweest van de Canadeese Van Drie. Die toonde aan met bloedwaardes dat stierkalveren slechte biestwaardes hadden, door TELAAT of TEWEINIG biest SNEL na afkalfen. Ze kunnen zelfs de PROBLEEM bedrijven die laks zijn met een ram op de computer trug vinden. En met al de gegevens die hij in de computer had was het antwoord simpel. Weinig of laat biest verstrekken geeft een hoger % sterfte!!
Onbekend
Ja pasgeboren kalf kan wel vier liter biest aan de eerste keer.Dit past weliswaar niet allemaal in de lebmaag maar vlak na de geboorte is de pens nog 'steriel' en die kan dan ook prima dienst doen als tijdelijke opslag voor de biest. Kalveren varen er wel bij als je ze meteen zo veel mogelijk biest laat drinken als ze willen.
Op dag 2 wel teruggaan naar normale hoeveelheden.
Onbekend
standaard sondevoeding zijn amerikaanse praktijken. Bij mij krijgt bijna altijd het kalf binnen een uur biest toegediend. Ik probeer altijd eerst met de speen, maar wanneer het kalf niet wil zuigen en/of de tong niet onder de speen wil zetten, dan pak ik vrij snel de sonde. Deze heb ik nog nooit in de luchtpijp gedrukt maar wordt doodnormaal door het slikken ingebracht waarna de biest rustig in de lebmaag gaat. Bij mij is het belangrijkste dat het kalf zo rustig mogelijk blijft en dat lukt me prima met speen en met sonde. Elk jaar heb ik ± 6-7 kalveren die de eerste dag(en) sondevoeding krijgen waarna ze gelukkig weer overkunnen naar de speen. Ooit heb ik een kalf grootgebracht met de sonde en is een prima koe geworden, maar dat wil je echt geen twee keer meemaken.

Wakker dier: Het is prima dat hier aandacht aan besteed wordt, maar doe ook aub uw best om de akelige afslachting van varkens in Egypte tegen te gaan.
Onbekend
Wat een ophef over uit verband gerukt citaten. Elk woord wat je aan deze organisatie spandeerd is vergeven moeite. Vind dat collega's die hier reageren wel heel snel hun oordeel klaar hebben over hun geciteerde collega's. Zelfs lees ik dat Co het prima vind dat men hier aandacht voor vraagt. Verder alles prima Co????
Onbekend
Onwetendheid dat is de basis van jullie reacties op alle front. De bewuste veehouder uit het citaat boert opt moment op Tasmanie en vind het leuk om af en toe het veeteeltforum te bezoeken om zijn Nederlands wat op pijl te houden. Indertijd boerde hij in Australie of New Zeeland daar wil ik ff vanaf zijn als share milker. Het systeem was in iedergeval Newzeelands dus alle koeien kalveren in een korte tijd af. Vandaar dus enorme hoeveelheden kalveren. Hij beschrijft in deze bijdrage hoe hij de kalversterfte laag houdt door op deze manier standaard biest toe te dien. Op die manier is hij er van verzekerd dat ieder kalf iig 4 liter binnen heeft op een cruciaal moment. Uit de bloedwaarde van de kalveren bleek ook dat de op deze manier behandelde kalveren beter bloed waardes hadden . Maar dit staat dan ff nie meer int artikel!! Na 3 dagen 2 liter erin heel sympathiek maar zinloos. Wij konden daar veel van leren. Immers bij ons past het ook wel eens allemaal niet of wil het kalf niet en dan doe ik het ook wel eens op deze manier.

Op het veeteeltforum komen ook geemigreerde veehouders die met personeel werken. De kalveren die 's nachts geboren zijn hebben die voldoende biest gehad?? Via de sonde methode is de enige manier om het zeker te weten. Het is hun ervaring dat mensen dit makkelijker volhouden dan een kwartier plaren om biest erin te krijgen. Om die manier drukken hun de sterfte. Paul's methode hierboven is al helemaal verkeerd. Te laat en onwerkbaar. Ook 8% uitval na geboorte is helemaal niet netjes.

Wakker dier is niet gediend van Amerikaanse toestanden en melkfabrieken met duizenden koeien nouja begrijpelijk van hu uit gezien. Ik heb er ook weinig belang bij. Ik kan me dus ook best vinden in hun oproep om standaard altijd maar alles te sonderen te verbieden.Ooit zal het kalf toch moeten drinken dus waarom niet meteen ff proberen.
Onbekend
De uit spraak VVDD komt van mij en wordt flink uit zijn verband gerukt volgens mij. JAMMER, ze mogen hier best komen kijken. We zijn 6 jaar geleden hier met een nieuwe veestapel gestart en hadden toen veel meer problemen dan nu. En toen ben ik gestart met 4 liter met de sonde zo snel mogelijk na de geboorte "heel Vlug heel Veel" Dan heb je gewoon weg de meeste weerstand te pakken!!!!!!!!!!!!! Klooien met een fles ( of moet ik dat netjes zeggen) is lang niet altijd de beste oplossing om een betere afweer tekrijgen bij de kalveren. Bloedwaardes toont het aan!!!!!!!!

En dan waar ze over rollen is de uitspraak "drink or die" tja dat klinkt bot en dient uitleg die de Veeteelt forum gebruikers WEL snappen! Omdat de eerste voeding een goede is heeft het kalf de volgende voeding wel eens weinig trek, en moet je daar nie zo druk om maken en geen tijd aan gaan zitten verklooien. De biest opname voor antistoffen is inmiddels al minimaal, en heeft ze al gehad met de eerste flinke voeding. Vrijwel alle kalveren krijgen vanzelf wel weer trek en drinken dan veel makkelijker. Als een gezond kalf nie wil hoeft ze ook niet, en laat het kalf dan ook. Vandaar de uitspraak "Drink or die" Ik laat ze dus ook niet dood gaan, maar wacht tot ze honger krijgen. Kalversterfte binnen 2 weken is hier nu minimaal en het werk dus goed.

Het is dus diep triest dat mensen mijn uitspraak uit zijn verband rukken. Wat een _()&%^&%*((&$#%&**( # mensen

GRRRRRRRR ZieDjee Thornball
anonymous_6
Nooit een kalf gehad wat niet wilde drinken? Ik heb soms wel eens een kalf wat totaal geen zuigreflex heeft.
Dus moet ik die kalveren maar dood laten gaan dan? Omdat 't niet wil zuigen en/of slikken?
Of toch maar die fles in de snot douwen? Melk dr in laten lopen onder 't motto "slikken of stikken"?
Ik ken geeneen veehouder uit mn omgeving die geen sonde heeft liggen. Het is zomaar een verdommes hendig ding als de nood aan de man is...

Beetje begrip van al die moraalridders voor de collega's zou hier wel op de plaats zijn...
anonymous_6
Wisely spoken, mr Thornball
Met veel kalveren en weinig tijd, geven wij de eerste voeding dr met een sonde in. 2e voeding gaat de speenemmer dr voor. 90% pakt de speen, 10% niet.
Deze 10% heeft de 3e voeding dermate honger, dat de speen wél gepakt wordt.

Nog even aan de moraalridders en de meejankers met Awake Animal;
Had enkele dagen terug een kalf wat ziek was en slap op de benen stond. Bietje klooien met de speen 'n minuutje, en toen gauw gaan liggen.
Een sonde is dan wederom een prachtig instrument om er de broodnodige voedingsstoffen en vocht in te krijgen.
Of laten jullie zo'n kalf dood gaan?
arie.j
En het resultaat van zulke figuren is de kans dat je weer met de nodige regels, controle etc. wordt opgezadeld.
arie.j
Hier heb je zo'n verhaal van internet over een buitenlands megabedrijf waar ze standaard 4 liter biest via de sonde krijgen
[www.verantwoordeveehouderij.nl]
Grasbaal
Wees er van bewust dat alles wat je op een openbaar prikbord of forum plaatst door iedereen gelezen kan worden.Vooral ook omdat uiteindelijk alles in Google terug te vinden is. Dat is ook een de redenen dat ik extreme meningen van 100% anonieme bezoekers veel eerder zal verwijderen dan die van iemand die zich wel bekend durft te maken.

Ben het in dit geval trouwens wel eens met Wakker Dier om hier eens een keer aandacht aan te geven, als je niet eens meer tijd hebt om een kalf rustig te leren drinken. In de praktijk zal dat gerust wel eens een keer een kwartier duren maar met gezonde kalveren is dat de eerste keer toch ook altijd binnen enkele minuten voor elkaar??
Grasbaal
De meeste feiten en beelden in het WD persbericht zijn trouwens afkomstig uit het buitenland, daarom is het niet netjes om hierover vooral de Nederlandse melkveehouderij negatief neer te zetten.
Cornelis
Ik had nog het idee dat de boeren van hun dieren hielden, maar de lompheid neemt snel toe lees ik. Als je dieren hebt moet je ervoor zorgen. Ik schrik echt van dit soort mensen.
Wimsumar
Beste discussieleden: Hier een You Tube video overde varkens in Egypte; Hoewel wie zijn de varkens ! LINK:

Het beloofde land .

Of deze:

Reuters (engelstalig)


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 18/05/2009 22:48 door Wimsumar.
Wimsumar
Beste JeroenK: Ja, ik dacht ook dat ik wel wat kon hebben......... de (waarschijnlijk) levende begravenis is niet in deze filmpjes tezien.
De dieren zijn door de overheid 'in beslag genomen', tegenstrijdige berichten over vergoedingen, en de afvoer is gedaan door ''ruimingsambtenaren''. (of hoe je deze beesten ook maar wilt noemen).
anonymous_46
Hier weinig sondevoeding, 1,5 tot 2 liter 1e biest direct zo gauw ze drinken willen, daarna 3 keer daags 2 liter 2 dagen lang. Ik zie niet in waarom dat zoveel meer moet zijn (4 liter??) de 1e keer, er gaat hier praktisch geen kalf na de geboorte dood en we krijgen er toch zo'n 150 per jaar. Vorig jaar zijn er in totaal 11 dood gegaan, hetzij doodgeboren of binnen een dag bij hele kleintjes die (veel) te vroeg waren. Lijkt me netjes, snap de ophef dan ook niet, weerstand komt niet door de hoeveelheid biest, maar door de kwaliteit van die gegeven biest. Bij goede biest heeft het geen enkele zin er zoveel in te kwakken de eerste voeding, doe je jezelf alleen maar werk mee...
Daarnaast vind ik de sonde maar een onding en gebruik hem alleen als het ECHT nodig is of bij een kalf dat zeer slecht wil drinken. Gelukkig ligt ie veel in de kast....
En ik sluit me aan bij roym: Boek allen samen met Marianne T. een enkeltje Egypte en kijk daar eens wat er gebeurt, ik geloof dat jullie allen onder zeil gaan....
koeboer
Ik zal wel een vreemde veehouder zijn maar ik heb geen sonde liggen,vroeger ooit een gehad,jaren niet gebruikt en daarna ging hij schimmelen en maar weggegooit.Ook nog nooit weer nodig gehad, bij ca 110 nukas per jaar
paul1
misschien is het komkommertijd bij wakkerdier, en gaan ze spijkers op laag water zoeken.
paul1
je hebt helemaal geen sonde nodig, een bierflesje is genoeg, als tie niet wil drinken.
En je moet ook nietdirect als het kalf van de koe is, willen laten drinken, alles zit dan nog vol slijm.
Een paar uur later is vroeg genoeg.
De eerste keer krijgen ze ongeveer een halve liter, daarna 1, daarna 1.5, enz. tot 2.5 toe.(2x per dag )
paul1
je kunt het wel proberen, maar het eerste uur liggen ze meestal toch nog voor pampus.
jan w
Ben het volledig met je eens.
Blijkbaar hebben ze daar niet meer te doen dan zulke dingen in een verkeerd beeld naar buiten toe brengen.Indien nodig heb ik er geen problemen mee om eens een keer de sonde te moeten gebruiken. Echter het ontbreekt ook aan ons en onze belangenbehartigers om nog meer duidelijkheid en openheidvan onze bedrijven naar buiten toe uit te dragen. Burgers krijgen op deze manier een totaal verkeerd beeld van de sector.
jeroenk
Wim, ik heb het filmpje niet af kunnen kijken!!!! Wat een walgelijke praktijken, om zo met dieren om te gaan is mensonterend. Overigens is het een feit dat de varkens niet door moslims worden gehouden, maar door de Christelijke minderheid. Vraag me alleen wel af wie de dieren aan het afvoeren zijn. Vast niet de eigenaren....
hookwood
De kalveren die naar de kalverhouders gaan, zijn minimaal 14 dagen oud. Daarbij kun je zeker problemen krijgen met overvoedering. Bij een pasgeboren kalf functioneert de pens echter nog niet zo als bij een ouder kalf. Pens is tevens zeer klein. De melk loopt gewoon door naar de darmen. Let wel, dit geld dus alleen voor pasgeboren kalveren.
hookwood
We hebben het nu over biest.
hookwood
Hoe weet je dat een pasgeboren kalf geen 4 liter biest aan kan dan?
schoppenboer
Dat doen ze meestal, Co. Voorbeelden die negatief zijn komen overal vandaan en dus vooral uit het buitenland. Hier gaan we gemiddeld genomen prima om met ons vee.
Tja, een enkele lomperik daargelaten maar die heb je in alle lagen van de bevolking.
klaas de b
Zo is het BS BOER. Zelf heb ik wel een sonde en gebruik hem alleen als het nodig is. Kalf wil niet/slecht drinken de eerste keer, bij misschien een op de twintig kalveren. Beter tien keer de sonde te vaak gebruikt dan een keer te weinig. Met sonde ben je verzekerd van voldoende biest.
klaas de b
Melk hoort bij mijn weten ook niet in de darmen, moet stremmen in de lebmaag.
klaas de b
Heb het even opgezocht. Hoeft idd niet te stremmen! Weer wat geleerd.
anonymous_359
ik ben er s nachts niet eens meer bij bij afkalven, heb een groot strohok en zie het de volgende dag wel. En er is dit jaar (afkloppen aan) wel geteld 1 kalfje dood gegaan na2 WEKENdus waar dat gemartel snachts goed voor is ik zie het niet
frankluyben
eco,
Een kwartier na de geboorte drinkt het kalf bijna altijd goed, dus gewoon effe op tijd uit bed, en het kalf bijna gelijk drinken geven, .
Wilbert
Wat Co al zegt, alles blijft altijd bewaard! Als er 100 meningen zijn, hoeft iemand er maar 5 extreme uit te halen (van net die paar te lompe boeren) om een hele groep zo neer te zetten. Deels verantwoordelijkheid van de gebruiker, maar ook van de beheerders.
En over het onderwerp zelf, als je geen 10 minuten hebt om je kalveren te verzorgen, heb je al helemaal geen tijd om ze 3-4x daags te controleren en een juiste behandeling te geven. We hebben ook geen sonde (is ook niet nodig, slokdarmreflex heeft ieder kalf (Wakker dier heeft een punt). Nog een interessant artikel ter info:
[www.agd.nl]
aukevd
nou dan heb je andere kalveren dan ik heb Paul. Als ik erbij ben krijgen ze binnen 10 minuten 2 a 3 liter biest met een speenfles. en dat gaat er meestal in als koek.
anonymous_617
Je hebt gelijk , iedereen kan meelezen, en wat je een keer op internet zet komt er nooit meer af.
Maar het zal wel een blijvertje zijn want de informatiestroom gaat steeds sneller de wereld over .kun je niet tegen houden.
anonymous_994
Wij doen het al jaren, beter kun je niet voor je kalveren zorgen!Het niet doen is misschien wel dieren verwaarlozing.
tukkie
Hoezo ik maak de naam lompe boer weer eens waar ... ben benieuwd hoeveel dode kalveren ze hebben per week! 4 liter kunnen de meeste kalveren in één keer niet eens aan! Dat wakker dier hier van is geschokt is terecht want dat ben ik ook.!De mensen die dit soort stoere praat hebben op forums moeten de gevolgen ook maar aanvaarden. I. Post


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 18/05/2009 14:36 door aberou.
tukkie
jep, er zullen vast uitzonderingen zijn vooral de groteren die zullen ook zeker meer aankunnen. Bij mij gebeurt het ook wel eens dat ze veel drinken de eerste keer,maar we verplichten niets! en jij ook niet zoals ik lees. Hierboven praten ze over een verplichting.
Volgens mij is de inhoud van de lebmaag van een kalf ongeveer 1,5-2,5 liter, een gezond geboren kalf kan meer aan dat deze inhoud. Maar waarom zou je het doen? Om de eerste 24 uur niet meer naar het kalf te hoeven omkijken?
Daarbij een voergift van meer dan 2,5 liter is niet nodig het kalf kan toch niet allles benutten.
Drink maar eens 4 liter water achter elkaar... volgens mij voel je daarna niet zo heel erg fit. Een kalf zal denk ik hetzelfde voelen.
Daarbij is mijn ervaring dat kalveren die je melk geeft met de fles daarna de emmer veel makkelijker oppakken.
Voer ze het liefste de eerste keer 2 liter ( met de fles) gelijk na de geboorte en daarna krijgen ze de eerste twee dagen onbeperkt. (dan gaat er ongeveer 4 liter in de emmer die ze zelf in porties op drinken) Daarna gaan ze over op poedermelk en water. Bevalt prima!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , melkveehouderij , stal , koeien , melk , amerika , koe , kalveren , wakker-dier , biest , gezondheid , sparen , veearts en prikbord geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
19