DDB

Als de DDB iets voor de melkveehouder wil betekenen hebben ze nu een kans.
Verzamel alle melk van de spotmelkers en ga die als een man aan de afnemers aanbieden .
De interventieprijs is nog altijd 20 cent dus dat moet zeker te maken zijn.
De melkprijs in de winkel word nu bepaald door aanbieders die een goedkope grondstof (melk) hebben.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Zelfs Jan van Weperen is om, tijd voor akties zegt hij... (oud - lto bestuurder)

bron: Agrarisch Dagblad
Onbekend
Bij mij in de buurt deden jouw "heldhaftige" welgeteld 1 ophaalbeurt mee met de leverstop.
Ik ben geen DDB lid,heb er ook wel over gedacht de tank leeg te laten lopen,maar als de RMO dan komt met een bijna volle auto nadat hij bij overwegend DDB aanhangers langs is geweest,toen hoefde het voor mij absoluut niet meer.
Onbekend
Waarom nu wel?
Wil Jan weer graag in de picture staan?
Heeft hij toen zijn plicht verzaakt?
Blijft niet de echte ondernemer over?
En wie zal dat zijn?
Onbekend
rare analyse van jou , staat toch anders in AD
Onbekend
De rest van de (LTO-)melkveehouders krijgt mij niet meer voor het actie voeren-karretje.
Vorig jaar mee gedaan met de leverstopactie, toen werd je door de anti-DDB'ers uitgelachen.
Voor mij is de tijd van gezamenlijk actie voeren voorbij, de tijd van de rest beconcurreren is voor mij begonnen.
We zullen zien wie deze dip het langst volhoudt.
Het is hard, maar de meesten willen blijkbaar liever elkaar kapot maken dan het allemaal tezamen goed hebben.
Als je oorlog wil, dan kan je het krijgen.
Onbekend
jammer , maar er wordt nog altijd geld verdiend aan onze landbouwprodukten...
Leest de Quote500 . en wat schetst de verbazing , veel voedsel verwerkers en winkeliers en handel ....
arie.j
Geen acties zoals van DDB volgens Jan.
En hij heeft groot gelijk, die hebben negatief gewerkt, verdeeldheid onder boeren bevorderd en gezorgd dat veel boeren helemaal geen heil in welk protest ook meer zien.
Die acties waren op een verkeerd tijdstip, op een verkeerde plaats, op een verkeerde manier en voor een verkeerd doel.
Op een verkeerd tijdstip want de melkprijs was nog vrij goed.
Op een verkeerde plaats want de zuivelondernemingen kunnen de markt niet dwingen.
Op een verkeerde manier want je hoort geen collega's moedwillig schade toe te brengen.
Voor een verkeerd doel want geen enkele beroepsgroep mag marktmonopoly met eigen prijsvoorschriften dwingend proberen op te leggen.
Het gelijk heb ik wat dat betreft inmiddels gekregen
Want de actie,zowel als de manier actie voeren, is door de rechter veroordeelt en mag niet meer.

Wat Jan dan wel wil, dat moet hij dan maar snel vertellen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05/06/2009 16:42 door arie.j.
arie.j
Sinds wanneer is Maat niet meer voor quotumverruiming en afschaffing van de quotering?
Is me niet bekend.
Wat ik van Maat heb gelezen over fabriekstrategie met betrekken tot melkaanvoer heb ik nooit van de DDB gehoord.
DDBvoerde actie om de fabrieken te dwingen een hogere prijs te betalen, maar dat ze bepaalde fabrieken vroegen om minder melk van boeren af te nemen, dat is me niet bekend.
arie.j
Je snapt er helaas weinig van.
arie.j
Hier een uitspraak vanAlbert Jan Maat, vandaag in Nieuwe Oogst.
Kan de DDB daar geheel of gedeeltelijk achter staan?
>> Maat zegt niet te geloven in het spelen met het nationaal of Europees melkquotum, zoals de melkveehouderijvakbonden NMV en DDB voorstellen. ,,Verlagen van het quotum helpt niet. Het treft een exporterend land als Nederland alleen maar extra hard en levert per saldo niets extra’s op.’’ >>
arie.j
De moeilijkheid is dat jij geen verschil (wenst) ziet tussen de totale productie en wat een bedrijf doet.
Wanneer de Nederlandse exporteurs van vaarzen (om maar een voorbeeld te noemen) tijdelijk geen vaarzen willen i.v.m.de afzet, dan is dat heel wat anders dan een wettelijke EU inkrimping van fokvee.
Grasbaal
Wim,

Als melkveehouders nu de kans zouden krijgen om de melkprijs voor 5 jaarvast te zetten op het niveau van mei 2008, dan doet 90% direct mee........
Grasbaal
Hansie,

Echt rijk wordt je pas als iets weet te verkopen wat iedereen graag wil hebben maar wat in de basis niet veel kost. Toegevoegde waarde zien te vermarkten. Er staat ook een zuurkool fabrikant in de door jouw genoemde Quote500, die doet niets anders als goedkope kool kopen voor een lage kg prijs, het in stukken snijden, inkuilen en daarna in kleine zakjes verpakken en met een goeie marge verkopen. En toch zijn er maar enkele zuurkool fabrieken in Nederland.......
Coen
just forget it; in NL krijg je dit vrijwillig niet voor elkaar

zoiets moet van hogerhand opgelegd worden en dan nog zal iedere melkveehouder trachten de mazen te vinden
Wimsumar
Beste PJLAM: Ik ben het eens met uw verdediging tegen de door Arie J. ten onrechte geplaatste kritiek op de D.D.B..
Wimsumar
Beste Co ( Otten ) Scholten: Regel het maar! . Vergeet daarbij dan niet hooguit 90 % van de totale melkplas te contracteren.
Wimsumar
Beste Derk: Eenzelfde gevoel bekruipt mij ook wel eens, toch overheerst dan al weer snel het (goede) gevoel er vanaf het eerste uur bij te zijn geweest en de voorlopersrol mede te hebben kunnen vervullen. Eens krijgen we gelijk.
gezienus
arie.j Schreef:
-------------------------------------------------------
> iksnapt er helaas weinig van.
gezienus
dat gold voor nederlandWIJ WAREN WAT NUCHTER EN ZAGEN DE BUIAANKOMENTOENposietief gewerkt 80 % WAS ER VOOR: GOED TIJDSTIP OMDAT ER WAT KRAPTE OP DE MARKT WAS ALS JE DAT NU DOET LACHEN ZE JE UITZE ZIJN NU BLIJ DATZE JE MELK NIET HOEVEN HALLENDE ZUIVEL ONDERNEMERS KUNNEN DE MARKT STUREN ALS ZE MAAR WILLENMANIER WAS GOEDNIEMAND HEEFT SCHADE GEHAD DE MELK IS TOEN VAN DE MARKT VERDWENENWEES BLIJ ANDERS WAS DE PRIJS NOCH EERDER GEDAALDMARKTMONIPOLIE DAT HEBBEN ALEEN DE REALSVAN DE MELKHANDEL DIE ZIJN HETWEL EENSDAT ZE ER N IKS VOOR WILLEN BETALENDE RECHTER KAN HET NIET VERBIEDEN ALS JE ER ELKE DAG EEN PENCILIENE KOE IN DE TANK MELKT
gezienus
reken maar deze melkprijs is een blijvertje bij ons voor mei 2 cent er afzoalsbij de meeste duite fabrieken ik was ook wel een fanatiekedemonstrant nu na een jaar in deze schit te zitten beginik ook zo te denkenvorig jaar deze tijd hebben we de kraan open gedraaid dat is alweer een jaar geleden toch geen spijd er van gehad
Erco
ja als... als... als.... als we alles vantevoren wisten co... dan had jij bijvoorbeeld ook iets later of eerder je gras gemaait :-P

Als...

Als de hemel valt zijn alle mussen dood dat weet je he? 😉
Erco
je vind jezelf wel een mannetje he? Arie j.Dat je je gelijk hebt gekregen... zeg je zelf! nou geenzins kan ik je wel vertellen. meer volgt...
jan w
En als de LTO ze had georganiseerd, dan had je niemand horen klagen.
Die laatste zin daar ben ik ook wel benieuwd naar."Wat Jan dan wel wil, dat moet hij dan maar snel vertellen."
Hoe denk je zelf dan over de verschillen van mening tussen die van Jan Maat( gaat toch ook steeds meer naar de EMB denkwijze.) en Siem-Jan Schenk( zo snel mogelijk quotum verruiming en afschaffen quotum )
jan w
Jij blijft alleen maar zeuren over de DDB. Maar je wilt niet luisteren wat de achtergrond en de doelstelling strategie van de EMB is. En deze komen in grootte lijnen overeen met het verhaal wat Maat aandroeg.
Of je nu een flexibel quotum hebt of dat de fabrieken een quotum instellen zit al weinig verschil.
Een van de belangrijkste dingen van de EMB is om alles zelf in de hand te houden, onafhankelijk zijn van de politiek. Laat LTO ook eens zo verstandig zijn en laten ze de zaken in eigen boezem steken. Zij willen onafhankelijk worden en als het puntje bij het paaltje komt dan slaan ze weer de oude weg in door aan te kloppen bij de politiek. Daar moeten we van af.
jan w
De uitspraak is dan wel heel anders dan dat hij voor een paar weken terug heeft gedaan.
Hier een copy van een oudere topic met als titel:

LTO-voorman wil gecontroleerde melkaanvoer

Als dat past in de strategie van de zuivelcoöperatie moeten directie en leden-melkveehouders kunnen afspreken dat zij de melkaanvoer beperken. Dat oppert Albert Jan Maat, voorzitter van LTO-Nederland.

Hij voerde vanmiddag een gesprek met journalisten over o.a. de grote onrust in de melkveehouderij. Daarin wilde hij niet terugkomen op het besluit de quotering te beëindigen (want binnen de EU wordt dat tóch al niet volgemolken). Maar als in 2015 de quotering vervalt is er wel een situatie ontstaan waarin melkveehouders en coöperaties in onderling overleg afspraken maken over de melkaanvoer. En wel op een ,,volwassen manier’’, aldus de LTO-voorman. ,,Dus geen oorlog voeren met je melkverwerker’’.

Hij vindt dat melkveehouders zich veel meer moeten bezighouden met de strategie, de markt en de afzet van hun zuivelcoöperatie. ,,Zij moeten zich realiseren dat zij eigenaar van het bedrijf zijn’’, aldus Maat. Hij vindt dit besef nog te weinig bij melkhouders terug. Die leveren hun melk en de fabriek moet er maar producten van maken die rendabel afgezet worden. ,,Het griezelt me toe dat melkveehouders over hun coöperatie zeggen: ze doen maar’’.

Maat wil dat de melkveehouders betrokken zijn bij de marktstrategie van hun coöperatie. Dat kan volgens hem ook betekenen dat zij meebetalen aan het in de markt zetten van een nieuw product. Het melkaanbod moet in ieder geval aansluiten op een rendabele verwerking. ,,Er moet ook meer worden gepraat over kostprijsverlaging. Als een melkveehouder tot de conclusie zou komen dat hij niet voor 20 cent kan produceren dan kan het betekenen dat hij er mee stopt’’ .

Maat verwijst naar afspraken tussen pootgoedtelers en Agrico en tussen biologische varkenshouders en Vion over de levering van afgepaste volumes pootgoed en varkens.

Maat vindt ook dat de traditionele afspraken over leveringsrecht en afnameplicht ter discussie moeten komen. Volgens hem wordt het voor een coöperatie onwerkbaar als die verplicht is alle melk af te nemen die de leden aanbieden. ,,Een ongecontroleerde afnameplicht van coöperaties is niet meer van deze tijd.’’

Maat erkent dat zijn visie op afstemming van de productie op de afzetmogelijkheden veel lijkt op de voorstellen van de Dutch Dairymen Board. Die wil via een nauwkeurige marktmonitoring de productie aanpassen op de afzet. ,,,Met de DDB is LTO het wel eens over een gecontroleerd aanbod,’’ aldus Maat. ,,Alleen over hoe we dat doen kunnen we van mening verschillen’’.


auteur: Henk Dokter Boerderij.nl
jan w
LTO leden zijn vaak cooperatief. Boeren denken cooperastief over hun cooperaties. Alleen de cooperaties kijken niet cooperatief naar hun leden.
frank b
Op het prikbord staat ergens een interview met Maat. Heb je ongetwijfeld wel gezien, maar niet gehoord wat je wilde horen. Doorzagen over oude acties, waarbij jezelf geen enkel belang had en hebt, kennen we nu wel. Feit is dat het doel goed was, als je vindt van niet, zegt dat meer over jou dan over de DDB.Het resultaat door de verdeling, aangewakkerd door LTO, onbevredigend. Waren er toen maar meer collega's met lef geweest, dan hadden we nu misschien een betere melkprijs gehad. Het effect van het LTO gedachtegoed kennen we nu. Ze proberen nog een goede sier te maken door de te doen alsof zij de premies naar voren hebben gehaald, maar iedereen weet dat het van Brussel komt, wat overigens weinig effect zal hebben op iets langere termijn, want het is gewoon eerder op.
frank b
kostendekkend, daar ging het om. Niet de markt verzuipen, zoals sommigen predikken
frank b
al zullen sommigen liever failliet gaan, dan dat ooit toe geven.
gerrie-hul
Hansie is dee rest van lto ook om of hij alleen
gerrie-hul
Wim en dat duurt niet zo lang meer gelijk krijgen
gerrie-hul
Ton waarom moet de ddb dit doen Laat lto dit maar es een keertje opknappen Dan kan men zien of ze daadwerkelijk wat voor de melkveehouders willen doen Maar niet gaan roepen als ddb wat onderneemd Ik zou zeggenltoga aan de bak
anonymous_137
Wel weer leuk, ik zie het toch iets anders arie,
Goede tijdstip, omdat een ieder toen ruimte had om twee weken melkgeld te missen.
De melkverwerkers hebben wel degelijk een stem in de verkoop.
Op de goede plaats, want er waren nog zat fabrieken open.
Op de goede manier, want ze kwamen voor alle melkveehouders op, dus ook voor diegene die het nu pas inzien.
Voor het goede doel, want we vroegen alleen maar een kostedekende melkprijs.

En over je gelijk gesproken, ik denk dat nog 3 maanden deze melkprijs een heel ander gelijk zal opleveren.
Maar aangezien jij het niet van de melkprijs moet hebben heb jij makkelijk praten.
anonymous_250
Dit is een mooie kans voor de DDB om iets voor de melkveehouder te doendacht ik .
Ik wil niet katten tussen DDB en LTO
LTO leden zijn vaak coöperatief en krijgen nu ook te weinig voor hun melk .Maar daar hebben we voor gekozen.
Ik vind dat de DDB hier van af moet blijven.
Maar voor de spotmelker zouden ze wel iets kunnen doen,
anonymous_318
Zo denk ik er ook over, maar ik doe het zo weer als de (anti) DDB'ers (ook) mee willen doen .
porsche928
Misschien is een vrijwillige afspraak om een deel van de overproduktie zelf uit de markt te nemen zoals o.a. ook in de VS gebeurt het overwegen waard.
En waarom daarmee wachten tot 2015?

westhoek holsteins

en

CWT
porsche928
Vertrouw op den Heer Coen, und alles sal reg kom as elkeen sy plig doen.

't is maar de helft
pit
misschien moet lto ddb en nmv eens onderzoek doen om de produkten in eigen supers te gaan verkopen in samen werking met de Amerk fabrikanten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkprijs , ddb , melkveehouder en melkers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
2